Интервю с Brett Rasmussen (IGNITE) ...

Интервю с Brett Rasmussen (IGNITE)

Мелодичната хардкор банда от Ориндж Каунти, Калифорния IGNITE се завръща в България на 5 юли. Поканата е от „141”. Съпорт са EXPECTATIONS и PIRANHA. Басистът и единственият оригинален в бандата Brett Rasmussen даде специално интервю за „От другата страна” на петия ден от европейската обиколка на американците. Разговорът беше подсигурен със съдействието на Александър Бояджиев и Любен Георгиев от LAST HOPE. За експресния превод помогна Цветан Рачев.

Интервюто с Brett Rasmussen (IGNITE) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 3.07.2023 година.


От другата страна – Привет, Brett, как върви турнето дотук?

Brett Rasmussen - Започна преди 4 дни, днес е петият ни концерт. В Германия сме. Свирихме на голям фестивал в Чехия заедно с RANCID, THE INTERRUPTERS и други яки банди, които участваха там. Сега по средата на седмицата сме в клубове, фестивалите са за уикендите. Всички концерти дотук бяха много добре посетени, което е страхотно.

От другата страна - С какви групи свирите на фестивали и с какви в клубове?

Brett Rasmussen – С всякакви. На фестивалите има понякога големи метъл групи или пънк банди. В Чехия на феста „Mighty Sounds 2023” бяхме с RANCID, THE INTERRUPTERS, COMEBACK KID. Повече пънк и хрдкор. Но в момента сме на клубно турне с една страхотна банда от Англия. Това са MAID OF ACE, четири сестри, които свирят заедно и са жестоки. Всяка вечер и различна.

От другата страна - Какво предпочиташ - да свирите с групи, които звучат като Вас или с различни банди?

Brett Rasmussen - Харесвам и двата варианта. Понякога, ако свирим с подобни на нас групи, знаем какво да очакваме от публиката. Но когато участваме на фестивали с големи имена като METALLICA или SLIPKNOT, имаме шанса да представим музиката си пред по-широка публика и нови фенове. Харесвам и двата варианта. Обичам да свиря на всякакви концерти.

От другата страна - Коя група е златният стандарт за живо изпълнение в пънк/хардкора?

Brett Rasmussen - Добър въпрос, защото има толкова много добри банди. На върха на пирамидата имаш GREEN DAY и други като тях, които са направили невероятни албуми и имат гигантски кариери, с милиони продадени дискове. Когато ги видиш на живо или си пуснеш техен концерт, почти винаги са перфектни. Но за мен групи като MADBALL, COMEBACK KID, SICK OF IT ALL или AGNOSTIC FRONT просто са жестоки пред 500 души, натъпкани в малък клуб. Енергията е огромна. Дори е по-добра от който и да е фестивал. Нещата са различни. Правили сме всякакви концерти. И всички са били страхотни. Преживяванията са различни. Фестивалите са страхотни с десетки хиляди фенове, но малките концерти също са много специални. GREEN DAY или SICK OF IT ALL - това са банди, които са стандарт.

От другата страна - А IGNITE? Какви са техните стандарти за страхотно шоу?

Brett Rasmussen - Ако можеш да се свържеш с публиката и провокираш хората да се движат и пеят, това е добре. За мен е важно, когато публиката остава на концерта от началото до края. Щом феновете не си тръгват до края на шоуто, значи правим нещата както трябва. Не ме интересува дали публиката полудява или правят мош питове и стейдж дайвинг. Когато хората остават през целия час, гледат целия концерт и в неговия край откачат, е страхотно. Това е нашият златен стандарт. Това ни е целта.

От другата страна - Как се промени публиката през годините?

Brett Rasmussen - Не мисля, че се е променила много. Когато за първи път свирихме в Европа през 1994 година, бяхме поразени от енергията на хората и тяхната отдаденост. Мисля, че днес е същото. Днес също имаме отдадени музикални фенове, които обичат да посещават такива събития и дейно да участват в тях. За мен това е логично. От 1994 година до 2023, вече 29 години гледам хората на нашите концерти. Понякога те са по-възрастни, друг път – по-млади, но това е нормално, предвид факта от колко време свирим тази музика. За мен обаче подобно развитието е нормално за тези почти 30 години.

От другата страна – Как изглежда сетлистът Ви? Миналата година издадохте нов албум.

Brett Rasmussen - Да, свирим около 20 парчета, час и 15 минути и правим много добра комбинация от цялата история на IGNITE. Включили сме дори песни от 1993, когато издадохме първата седеминчова плоча на групата. Периодът обхваща годините от началото, до последните ни работи, както и пет-шест парчета от новия албум. Понякога дори и един-два кавъра. Всъщност изпълняваме песни от всеки един албум, който сме издали. Целта ни е, а и не искаме да свирим песни от само един период на групата. Обичаме да комбинираме различните етапи на кариерата ни, за да направим едно добро представяне на историята на IGNITE.

От другата страна - Как новият Ви едноименен албум беше приет от публиката?

Brett Rasmussen - Бях много приятно изненадан колко добре се прие от всеки този албум. Бях изненадан колко хора харесаха новия ни диск и то с новия вокалист, защото смяната на певеца е винаги нещо значимо за една група. Много яко, защото всеки е запленен от новото ни издание. Всички пеят с нас новите ни песни. Надявахме се на подобна реакция, но когато започнахме концертите и видяхме отношението на феновете, които пееха и танцуваха на тях, наистина се почувстваме страхотно.

От другата страна - Групата е създадена преди 30 години. Развихте ли се по начина, по който сте си представяли в началото?

Brett Rasmussen - Според мен да. Положението ни е перфектно. Ние сме добър екип, всички сме приятели, хардкорът е нашата музика, свирим здраво, свирим агресивно и мелодично, свирим хардкор-пънк, както на нас ни харесва. Не искаме да звучим като PEARL JAM или някоя рок банда, въпреки че ги харесвам. Това, което ние правим, е много интересно и специално. Искаме да продължим в същата посока, да звучим както и преди, но да сме вълнуващи и всеки път да предлагаме нови елементи. За да сме малко по-различни. Като запазим корените на групата такива, каквито винаги са били.

От другата страна – Слушате ли музика, която никой не би очаквал, че е възможно да си пуснете?

Brett Rasmussen - Слушам много неща - от Madonna, през THE BEATLES и Johnny Cash, до пънк като BAD RELIGION, PENNYWISE, и метъл като METALLICA, MEGADETH и SLAYER. Всеки в групата има различен музикален вкус и това се отразява на нашата музика. Когато се събере, се получава IGNITE.

От другата страна - Какво е влиянието на тези изпълнители върху музиката на IGNITE?

Brett Rasmussen - Със сигурност има влияния. Добрата песен си е добра песен без значение от стила. Аз наистина обичам добрата музика. Adele има страхотни песни например. Ако си фен на музиката, ще ги оцениш. В края на краищата всичко опира до това какво е добра музика и какво е добра песен? Трябва ли да има рифове или завладяващи части? Няма формула, която да определя, че добрата музика трябва да е направена по определен начин или да е от определен стил. Тук става въпрос за слушането на музиката в общ план. Аз слушам музиката, следя за структурата на песните и ако ме грабнат, това се отразява и на нашето писане.

От другата страна - Какво мислиш за музикантите, които набират популярност в социалните медии?

Brett Rasmussen - Не знам много за това. Justin Bieber започна така, ако не се лъжа. Първо беше YouTube сензация, след което се превърна в поп звезда. Ние сме традиционалисти - изкарваме албум през лейбъл и после го промотираме с клипове и концерти. Това е нашето познание по въпроса. Не познавам твърде добре артистите, които се изявяват основно в социалните медии. Ако някой работи здраво върху музиката си, няма значение каква платформа използва. Дали ще е YouTube, TikTok или ще търси лейбъл, в края всичко опира до това, творчеството му да стигне до хората и те да го харесат.

От другата страна - Адаптира ли се хардкор музиката към модерният свят?

Brett Rasmussen - Не знам дали трябва да се адаптира. Тази музика съществува сама по себе си. Има много банди, които прегръщат онова, което става по света и се променят с него. Има много политически ориентирани пънк групи като ANTI-FLAG и RISE AGAINST и винаги ще има подобни банди, които засягат злободневните теми в живота, без значение какви са. Като страданията на хората в Северна Корея, откачената войната в Украйна или проблемите на границата на САЩ с Мексико. Има банди, които винаги ще засягат тези теми, за да ги осветлят, защото мейнстрийм медиите странят от тях, защото не се правят пари по този начин. Според мен пънк и хардкор бандите винаги се адаптират към проблемите по света, опитвайки се да ги поставят под светлините на прожекторите.

От другата страна - Каква е Вашата цел в това отношение?

Brett Rasmussen - Точно това, което казах преди малко. Да засягаме проблемите, които чувстваме, че са важни за нас и ни интересуват. В новият ни албум имаме песен, която се казва „The River”. Тя конкретно засяга проблемите с нелегалната имиграция на мексиканската граница. Друга песен от този албум „This Day” е написаната от нашият вокалист Eli Santana. В нея се засягат проблемите с расизма в Америка. Точно това правим. Някои от песните ни са по-лични и не са политически, други са социални, трети са свързани с проблемите на околната среда. Всичко опира до вдъхновението, което света ни предоставя и което всеки път е различно.

От другата страна - Защо е важно да имате послания във Вашата музика?

Brett Rasmussen - За нас е важно, защото това сме ние като хора. Ако не правехме музика, щяхме да сме част от някоя неправителствена организация. Това сме хората, които сме. Но не е задължително изискване или необходимост за една банда да има политически или социални послания. Има много групи, чиято цел е да накарат хората, да забравят за тези проблеми и просто да се забавляват, да избягат за кратко от ежедневието. Всички варианти са работещи. Ако си отдаден на посланието си, към това, което искаш да кажеш на феновете си или примерът за подражание, който искаш да бъдеш, трябва да вярваш в онова, което правиш.

От другата страна - И все пак не е ли задължително до някаква степен да имаш послание в пънк/хардкор музиката?

Brett Rasmussen - Не мисля. Не мисля, че е задължително музиката на бандите да носи послание. Ако някой работи здраво с години – 10, 20 или 30, за да представи музиката си по-обикновения начин, просто да накара хората да се усмихват, да се забавляват и да избягат от стреса на ежедневието, аз уважавам това. Нямам нужда от политически или социални послания във всичко, което слушам. Но ми харесва, когато понякога попадам на добри идеи и когато музиката ме кара да се замисля, да направя проучване и да се поинтересувам от някоя тема. Не смятам, обаче, че за всяка група е задължително да има послание.

От другата страна - В хард рок/метъл сцената съществува нещо като сблъсък между поколенията. Има ли нещо подобно в пънк/хардкор сцената?

Brett Rasmussen - Да, мисля, че го има навсякъде. Става въпрос за музиката, която феновете слушат и чувстват по-близка. Старата и новата музика понякога влизат в конфликт. Защото хората, които се олицетворяват с определена епоха, не слушат музиката от другите периоди. Въпрос на предпочитания. Винаги едните казват, че преди е било по-добре, по-младите твърдят, че новите неща са за предпочитане. В природата на хората е да спорят коя музика е по-важна и коя е по-добра. Това няма да се промени. Но е добър източник на забавление.

От другата страна - Най-ценното нещо в хардкора в наши дни?

Brett Rasmussen - Да има честност и искреност. За IGNITE конкретно е да се забавляваме докато правим тази музика. Много банди минават през периоди, когато да си на турне вече не е забавно. Важно е да обичаш песните си и концертите си. Това прави положението добро за всички.

От другата страна - Има ли нещо в хардкора, което би искал да промениш?

Brett Rasmussen - Добър въпрос, но не мога да се сетя. Нямам отговор. Всъщност съм доволен от ситуацията като цяло. Има много хора, които говорят глупости за други музиканти, но това няма как да се промени, защото за човешка природа е характерно понякога да си негативен.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов