Интервю със Sebastian Danzig, Remington Leit ...

Интервю със Sebastian Danzig, Remington Leith и Emerson Barrett (PALAYE ROYALE)

Арт-рок триото PALAYE ROYALE, с право провъзгласено за „Най-горещата банда на 2018-та“ от британската музикална преса, предстои за пръв път да гостува в София. Изявата им на 7 март в клуб „Joy Station”, се организира от „Loud Concerts”. Всеки, докоснал се до творчеството на бандата, е наясно с техните вдъхновения, почерпени от киното и философията, които приковават вниманието на публиката при живите им изпълнения. Със съдействието на оранизаторите от „Loud Concerts” Sebastian Danzig, Remington Leith и Emerson Barrett или PALAYE ROYALE отговориха в кратка и скоростна сесия на няколко въпроса, с помощта на организаторите от „Loud Concerts”, а с превод помогна Цветан Рачев.

Интервюто със Sebastian Danzig, Remington Leith и Emerson Barrett (PALAYE ROYALE) е излъчено в „От другата страна” н 6.03.2023 година и е публикувано на сайта WeRock.bg.


От другата страна - Скоро ще сте в България, повече за шоуто Ви, какво ще свирите?

Sebastian Danzig - Много сме развълнувани, че за първи път ще направим концерт във вашата страна и ще посетим ново място. Ще свирим за първи път за феновете там и вярвам, че шоуто ще бъде разпродадено, което е страхотно. Щастливи сме, че ще дойдем и ще свирим за Вас. Ще изпълним неща от първите ни три албуми плюс последния. Това ще бъде и първото му представяне на живо в България. На турне сме по промотирането на „Fever Dream” за това и свирим доста песни от него. Разбира се няма да пропуснем и „The Bastards”.

Remington Leith – Очакваме да бъде лудница и истинско забавление.

От другата страна - Надявам се. Ако не знам нищо за групата Ви какво е първото нещо, което трябва да науча?

Sebastian Danzig - В Google има всичко за нас. Само напишете името на групата.

Emerson Barrett – Това е труден въпрос. Елате ни вижте на живо, нещата са различни всеки път, защото се стараем да предложим разнообразие на феновете си.

От другата страна - Коя песен най-добре описва работната Ви етика?

Emerson Barrett – "Fucking with My Head"!

Remington Leith - Мисля че е "Fever Dream". Тя е някак си по-зряла. Композицията описва страшно много аспекти от групата, които са събрани в една песен.

Emerson Barrett – В нея е събран целият хаос, който е в нашата музика.

От другата страна - Нещо което не всеки знае за Вас, но искате всички да го знаят?

Emerson Barrett – Че ние сме жонгльори. Ние жонглираме.

Sebastian Danzig – Не знам дали това, което ще кажа, се знае от много хора, но като млади сме свирили джаз. Били сме джазмени от деца. Създавали сме музика по този начин. И днес в основата на правенето на музика, песни и изкуство стои джаз мисленето ни. Всичко е базирано на джаза.

От другата страна - Колко важен е миксът между различните изкуства в музиката Ви?

Sebastian Danzig - Това е нашата форма на терапия. Винаги е било така. Нещата винаги са били неразривно свързани. Приемам го като посоката, в която винаги трябва да се движим. Формата на създаване на изкуство е терапия за нас. Изкуство, музика, фотография, философия, дори музикалните клипове и тяхното режисиране - всичко това върви заедно ръка за ръка. Облеклата ни също. Искаме да предложим най-красивия арт проект, който сте виждали.

От другата страна - Как всичко това Ви помага да сте автентични?

Sebastian Danzig – Всеки един аспект от нашата кариера е посветен на изкуството. Ние сме стилисти и в същото време композитори. Това е нашият стил и начин на правене на музика. Работим с различни хора, но изворът, основата на всичко сме ние. Смятам, че сме големи късметлии, че сме събрали точно ние тримата, защото влагаме страст и желание в своите роли.

Remington Leith – Винаги във всичко сме били ние тримата. Това е нашият живот. Сутрин, в полунощ, късно вечер, дори когато спим, става въпрос за PALAYE ROYALE. Групата е част от всеки един аспект на цялото ни съществуване. Тя е отворен проект, в който ние влагаме всяка своя страна. Тази група е всичко за нас.

От другата страна - Определяте се като фешън-арт банда. Колко важен е модния аспект?

Sebastian Danzig – Ако използваш този аспект в създаването на музика, вярвам, поне за нас е така, че ще предложиш и добро визуално представяне на творчество си освен музикалната страна. И смятам, че това е страхотен начин чрез един цял продукт да изразиш по най-добрия начин себе си. Така запазваме автентичността на бандата. И много други влагат усилията си в тази посока. Бандите, които сме гледали през годините, дори всички от тях – от THE ROLLING STONES до OASIS, са не само музика, но и начин на обличане, имидж.

Emerson Barrett - Нещата вървят ръка за ръка. Да правиш музика, да нарисуваш картина или да съчиниш поема, е същото като да правиш дизайн на дрехи. Това е начин на изразяване. И обичаме да използваме всички възможни начини, за да го правим.

От другата страна - Защо музиката трябва да се гледа и визуално?

Remington Leith - Имаме невероятната възможност да сме част от поколение и да живеем в момент от историята, който предлага невероятен технологичен напредък. Важно е музиката да се представя и като визуален продукт и ние имаме възможността да правим точно това.

От другата страна - Как се виждате тогава - като професионална музикална банда или повече като шоу група?

Remington Leith - Ние сме арт проект. Усилията ни са насочени точно в тази посока.

Sebastian Danzig – Относно музиката, постоянно обсъждаме онова, което създаваме като артисти. От гледна точка на изкуството винаги използваме истински инструменти, на които след това свирим и когато сме на сцена. Всички можем да свирим на пиано и от тази основа аранжираме инструментите си. Но относно представянето на сцена и от гледна точка на групата като средство за забавление, за нас е важно да предложим добро шоу, с което представяме музиката на живо. Дори и да си страхотен музикант, и да създаваш музика, която хората харесват, ако ще я представяш на живо, е много важно да излезеш от ролята на музиканта, и да бъдеш шоумен. Да имаш добро сценично шоу понякога става по-важно дори от самите песни. Феновете, които посещават концерти, искат спектакъл, защото те не само слушат музиката, а и гледат. И ако успееш да намериш добър баланс между музика и шоу, значи си постигнал нещо добро. Това е рецептата за една група, която прави турнета.

От другата страна - Коя група е златният стандарт за шоу на живо?

Sebastian Danzig – Определено THE ROLLING STONES. Дори и днес са класика.

Remington Leith – Погледни Mick Jagger. Той има повече енергия от много по-млади и 20-годишни певци. Той е икона, легенда! Бих бил щастлив, ако имам и десет процента от неговия талант.

Sebastian Danzig – Има много групи от 60-те и 70-те с много добро шоу. David Bowie е типичният пример. От по-новите банди такива са OASIS, които имат доста голямо присъствие на сцена, движат се много по нея. Или GUNS ‘N’ Roses от 80-те - имат толкова много енергия. Буквално изнасят спектакли. В тази компания можеш да добавиш и MOTLEY CRUE или нови банди като MANESKIN – страхотна рок група и много забавна в същото време.

От другата страна - Най голямото предизвикателство да правиш музика днес?

Sebastian Danzig - Това че много музиканти пишат музика не за себе си, а за да бъдат популярни според модата в музиката към дадения момент. Прави се музика от по 15 секунди, която става за слушане в TikTok. Хората си мислят, че това е формулата, по която се композира днес. Да, може би това наистина е част от начините. Сигурно по-кратките албуми се приемат по-добре. Но вярвам, че за това колко дълга или къса трябва да е една песен, вече няма ограничения.

Remington Leith - Хората вече не се съсредоточават върху една група, тях ги интересува нещо, което директно да запомнят от първия път. Те искат произведение с продължителност 5-10 секунди, с грабваща линия, от която да създадат съдържание за TikTok. Което е нито изкуство, нито музика. Вече е трудно да задържиш вниманието на хората с песни от по 5-6 минути.

От другата страна - Когато създавате музика, Вие имате отговорност към себе си или към феновете Ви?

Remington Leith – Смятам, че винаги си отговорен на първо място към себе си. Ако си честен в това което правиш, ще стане добра песен и тя ще стигне много по-далече. Цялата идея на музиката е да направиш това, което ти идва отвътре. Да разкажеш своята история, а не да се опитваш да гадаеш, какво се случва в главите на другите. Трябва да покажеш твоята гледна точка, твоите чувства, твоето приключение.

Sebastian Danzig - И ще се учудиш, колко много повече хора ще реагират на това, вместо на музика, която е създадена, за да задоволи нечии вкусове.

От другата страна - Важно ли е да си верен на корените си или трябва да предлагаш нещо ново във всеки един албум?

Remington Leith – Мисля, че израстването се получава естествено. Прогресът трябва да е естествен. Ние работим по развитието си като музиканти всеки ден, изпробваме нови неща, нови мелодии. Провокираме вокалните ми способности. Постоянно изпробваме нови елементи, променяме акорди. Смятам, че израстваме и се развиваме непрекъснато като музиканти и композитори и това може да се чуе в музиката ни с всеки нов албум.

От другата страна - Кое е вашият най-„Spinal Tap” момент?

Remington Leith – Този тур е един голям „Spinal Tap”.

Sebastian Danzig - Имахме един стар автобус и там трябваше да се смени един кабел. Шофьорът ни обаче се разболя и неговият заместник не направи това, което трябваше. А му казахме.

Remington Leith – След това този пич спрял превозното средство на една бензиностанция и слязъл без да постави скоростния лост в правилното положение. Ние спим вътре в задната част на автобуса. И докато спим, той потеглил сам и минал през няколко платна. Събуди ме клатушкане, като си помислих, че има земетресение. Събудих се навреме, за да видя, че автобусът се движи сам, преминавайки през платната и никой не го управлява. Успях да скоча на спирачките и да го спра навреме точно преди да си забием в отсрещната бензиностанция. Имахме огромен късмет, че не ни удари кола или че не се забихме в някоя сграда и никой не пострада.

От другата страна - Съвет, който бихте искали да дадете на другите банди и до който сте стигнали сами?

Sebastian Danzig - Сега свирим с други две групи. Когато преди бяхме на турне, не сме си и помисляли да се срещаме с феновете си. Разбира се, добрият концерт е задължителен, но има още какво да направиш като банда. Трябва освен да предложиш добро шоу, да имаш и връзка с феновете си. Може би това е нещото, което трябваше да знаем по-рано. Не, че сме пренебрегвали феновете си. Но ако те знаят какви точно хора стоят зад тази музика, ще бъдат верни фенове на групата. И го казвам не толкова заради ползите за бандата, а по-скоро заради основни човешки взаимоотношения. Феновете ще приемат по-добре музиката, ако познават музикантите, които стоят зад нея на едно по-лично ниво. Всички сме хора, музиканти и фенове. Трябва да има връзка. За щастие бързо осъзнахме това и по някакъв начин то ни помогна много за кариерата ни. И още нещо - никога не подписвайте договор без адвокат.

Remington Leith – Един от най-ценните съвети, които получихме, беше да оставим егото на страна, и да бъдем по-добри човеци и по-добри с другите. Това да си по-добър с другите, няма да те убие.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов