Интервю с Graf von Beelzebub (MYSTIC CIRCLE) ...

Интервю с Graf von Beelzebub (MYSTIC CIRCLE)

MYSTIC CIRCLE са гостували веднъж в „От другата страна” по Радио Варна – през 2006 година, когато бяха част от първото издание на фестивала „Thrash Til Death” в Каварна заедно с NAPALM DEATH и DESTRUCTION. Малко след това бандата спря да съществува, за да се завърне през 2022 година с нов албум, който се казва „Mystic Circle”. За новото начало и за новия албум специално за „От другата страна” поговорихме с единия от двамата мрачни капитани на бандата Graf von Beelzebub.

Интервюто с Graf von Beelzebub (MYSTIC CIRCLE) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 14.02.2022 година.


От другата страна - Привет, Beelzebub, MYSTIC CIRCLE се завръщат с едноименен албум 16 години по-късно. С какво това начало е по-специално от истинското начало на групата?

Graf von Beelzebub - Новото начало не е толкова различно от истинското начало на групата. Когато се срещнахме с Blackwar на 23 декември 2020, се разговорихме за MYSTIC CIRCLE, припомнихме си желанията и духа, който ни беше завладял през 1992, когато основахме бандата и се оказа, че нещата не са се променили кой знае колко. Буквално се намираме на същото ниво и отново сме много вдъхновени. Чувстваме се така, все едно никога не сме спирали. С тази разлика, че днес сме по-зрели и по-добри композитори. В момента кондицията ни е страхотна.

От другата страна - Албумът на завръщането на групата носи нейното име.

Graf von Beelzebub - Бяхме се спрели на заглавието на песента „Darkness in Flames”. Това беше първоначалната ни идея. Но сме толкова впечатлени и удовлетворени от материала, защото той показва много точно какво представлява светът на MYSTIC CIRCLE. Какво представлява звукът, визуалното оформление на бандата, какви трябва да са песните, клиповете, желанията и духа на групата. За това и решихме, че името може да е само едно – „Mystic Circle”.

От другата страна - До колко кръгът около групата е запазил мистичността си през тези години?

Graf von Beelzebub - Когато основахме бандата, интересите ни се простираха върху мрачната и мистичната страна. И досега това не се е променило. В миналото поведението ни беше повече бунт, а сега изследваме мистерията и демоничните чувства. Знакът на Сатаната и днес е едно от основните ни вдъхновения. Използваме медитацията като извор на идеи. Тази материя продължава да ни вълнува. В същото време сме фенове на филмите на ужасите и на всякакви мистерии. Тези неща не са се пречупили през годините.

От другата страна - Какви послания разпространявате с новия едноименен албум на MYSTIC CIRCLE?

Graf von Beelzebub - В новия ни албум историите са различни. „Curse of the Wolf Demon” е измислена история за върколак и проклятие, за съществото обладано от демон, което убива хора. Песента е за демонично проклятие. Други композиции разказват за същинския Армагедон. „Belial Is My Name” и „Seven Headed Dragon” са за демони, като втората е за съществото от Ада, което поглъща света. Първата е за призоваването на демони. „Satanic Mistress” е за готик девойка, която се врича на Сатаната като разпространява магьосничеството. В албума има истории за демони, Армагедон и всякакви мистерии.

От другата страна - До колко личният ти живот се отразява на музиката на MYSTIC CIRCLE и до колко тя влияе на живота ти?

Graf von Beelzebub - Двете страни са свързани. Светът на MYSTIC CIRCLE е нашата мрачна страна. Тя няма нищо общо с обикновения живот. От друга страна личният ни живот е обвързан с мрака. Така че, да, той е част от ежедневието ни, защото групата е част от него. MYSTIC CIRCLE е животът ни, защото живеем с групата 24/7. Работим за нея, вдъхновяваме се от нея, постоянно прехвърляме мисли за концепцията на бандата. Работим по идеи, обсъждаме и правим планове. Това е нашият свят.

От другата страна - До колко феновете имат достъп до този свят?

Graf von Beelzebub - С новия албум много хора имат шанса да пристъпят в него. Но всеки човек е различен. Надявам се, че онзи, който си пусне новия ни диск, ще го направи със затворени очи, за да може историите да се разгърнат в съзнанието му. Между другото при нас е същото. Процесът на създаване на една песен за мен и Blackwar е като медитация. Затваряме очите си, за да видим картината, по която материализираме музиката. Това е и най-добрият начин за слушателите да се гмурнат в света на MYSTIC CIRCLE.

От другата страна - Колко дълбоко могат да се спуснат?

Graf von Beelzebub - Не мога да отговоря. Аз не съм слушател. Всеки трябва сам да реши за себе си. Зависи от фантазията му, зависи какво открива в песните. Смятам, че новият ни албум се слуша лесно. Но трябва да се прослушва многократно, за да се чуе и усете всяко парченце от пъзела и всеки детайл. А те са толкова много. Има толкова много малки нещица в музиката, които чакат да бъдат открити.

От другата страна - Как работихте всъщност по „Mystic Circle”?

Graf von Beelzebub - В този диск използвахме много семпли с ужаси. Наситихме албума с много бруталност и китарни дисхармонии. В миналото приоритет ни беше симфоничният звук. Това е основната разлика. В новия ни диск създадохме този нов и директен звук, използвайки дисхармонични хеви метъл мелодии с огромни количества бруталност. Наситили сме „Mystic Circle” с ужасяващи семпли. За да бъде чуто всичко и за да се обхване всичко, е необходимо не еднократно прослушване.

От другата страна - По какъв начин дигиталните технологии оказват влияние на начина ти на композиране?

Graf von Beelzebub - Добър въпрос. В миналото пресъздаването на тъмната страна беше много трудно. Музикалното разказване на историите и визуализирането на вдъхновението не беше много лесно. Днес семплите например много помагат. Преди, за да използваме различни ефекти, трябваше да купуваме специални дискове, които бяха изключително скъпи. А днес можем да претворим всичко, което ни хрумне. Имаме пълната свобода да го направим. В някакъв момент се превръщаме в детективи. Двамата с Blackwar постоянно търсим най-добрите музикални ефекти и саундраци, които пасват на музиката. Също така голямо предимство днес е, че имаме собствено студио. Дигиталната ера ни харесва много, защото можем да оформим много по-добре музиката на MYSTIC CIRCLE, да й придадем лице, да материализираме в много по-голяма степен намеренията си, отколкото в миналото. В същото време сме само с Blackwar, не сме петима, както в началото. Двамата сме на едно ниво - двама капитани на кораба MYSTIC CIRCLE. Няма трети лица, които да отказват идеите ни и да ни дават определени наклони. Двамата много добре знаем какво точно искаме. Времената днес са перфектни за групата.

От другата страна - Органичния звук днес по-лесно ли се постига с дигитални инструменти?

Graf von Beelzebub - Не знам, защото винаги търсим брутален, модерен звук. Въпрос на вкус. На нас ни харесва. За другите може би старият саунд е за предпочитане. Ние обаче търсим новото звучене. Можем да използваме, който семпъл си поискаме. Не знам дали ти харесва новия ни албум, но в него наистина постигнахме брутализма, който винаги сме искали да достигнем и да продуцираме. Никога през 90-те заради възможностите на техниката тогава, не сме имали шанса за нещо подобно.

От другата страна - Ако наистина основавахте бандата днес без наследството от миналото, щяхте ли всъщност да се захванете с това?

Graf von Beelzebub - Знаеш ли, сега смятам, че разделянето ни през 2006 година беше за добро. Тогава тръпката беше изчезнала. Имах вдъхновение, но нали знаеш, ако не застанеш 100 процента зад действията си, по-добре излез и затвори вратата след себе си. Днес положението е различно и по-добро. Вече сме приключили работата по следващия ни албум. Дори имаме идеи за песните за трети албум. Музиката буквално струи от нас. Вярвам, че съдбата ни събра. В момента MYSTIC CIRCLE са като братство. Много неща ни предстоят. Върнахме и корпспейнта, и огньовете. Когато започнем и с концертите, те ще бъдат наистина грандиозни – голямо сатанинско блек метъл шоу.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов