Интервю с Jukka Pelkonen (OMNIUM GATHERUM) ...

Интервю с Jukka Pelkonen (OMNIUM GATHERUM)

Не веднъж сме Ви срещали с мелодичната дет метъл група OMNIUM GATHERUM. Този път поводът е „Origin” - най-новото издание на финландците. Албумът излезе в края на миналата година. И докато преди това сме говорили с един от създателите и основен композитор на бандата Markus Vanhala, който е част и от лидерите INSOMNIUM, сега срещата е с вокалиста Jukka Pelkonen, който даде специално интервю за „От другата страна”.

Интервюто с Jukka Pelkonen (OMNIUM GATHERUM) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 7.02.2022 година.


От другата страна - Привет, Jukka, присъединяваш се към OMNIUM GATHERUM през 2006, сега сме 2022, как виждаш развитието на групата през този период?

Jukka Pelkonen - На първо място и преди всичко най-важното по мое мнение, е че след като се присъединих към OMNIUM GATHERUM през 2006, две години по-късно започнахме да правим турнета и то много сериозно. Обикаляхме света, посещавахме различни места и свирехме извън Финландия. Преди това бандата имаше няколко концерта извън страната, но само толкова. Когато станах част от OMNIUM GATHERUM, направихме и първото турне извън границите на Финландия. Ако си спомням добре, това беше „Under The Earth Tour” във Великобритания. Концертите бяха девет и последният от тях беше на фестивала „Bloodstock”, което, разбира се, беше страхотно преживяване. След това направихме няколко концерта през 2007. Така поставихме началото на турнетата - едно или две на година, докато не ни налегна ковид-кризата. Това е най-значимата промяна за мен - OMNIUM GATHERUM започнаха сериозно да правят турнета, все повече професионално. Смятам, че това е и най-важното нещо. Ако обърнем внимание на свиренето и музиката, смятам, че взаимодействието между мен и китариста Markus Vanhala винаги е работело много добре. Двамата сме наясно как да развиваме музиката на бандата и как да постигаме целите си в тази посока, докато продължаваме с турнетата. Тези два аспекта са най-важните в развитието на групата, откакто аз съм вокалист.

От другата страна - Твоят стил на пеене ли влияе на музиката на OMNIUM GATHERUM или трябваше да се напаснеш към стила на групата?

Jukka Pelkonen - Преди OMNIUM GATHERUM, пеех в ELENIUM от 1995 до 2011. Няколко години бях вокалист на две групи. OMNIUM GATHERUM ми дадоха цялата свобода да се изразявам. Винаги, обаче, когато едни хора се събират на едно място, се адаптират един към друг, към стила, към характерите си. На подсъзнателно ниво бандата ми е повлияла, защото самият аз изпитвам уважение към OMNIUM GATHERUM, както и към певците преди мен. Запазих стила си, но и в някаква степен се приспособих, за да се впиша в новия шаблон, в който навлязох. Разбира се и развитието на гласа ми по съвсем естествен начин еволюира с еволюцията на групата. Постоянно говорим, какво би било интересно да променим. Всичко, обаче, се получава много лесно в смисъл, че всеки има право на мнение, но ако нещо наистина не става, го обсъждаме, а не го замитаме. Говорим как би трябвало и как не би трябвало да се постъпва. Аз например давам идеи за китарните партии. Предлагам различни варианти. Но харесвам добрата комуникация и взаимодействие. Така би трябвало да работят нещата.

От другата страна - OMNIUM GATHERUM получават ли онова, което заслужават на фона на създателите на мелодичния шведски дет метъл? Бандата се събира през 1996 година, но дебютът й закъснява.

Jukka Pelkonen - Интересен въпрос в смисъл, че в ъндъграунда между 1995 и 2005 година, в този десет годишен период, в Скандинавия се появиха страшно много групи, които изпълнявах една и съща музика в един и същ стил. Единственото изключение може би беше Финландия. Ние имахме CHILDREN OF BODOM, които създадоха свой уникален стил, но в него прозираха влиянията на шведските мелодични дет метъл банди. С същото време екстремната музика във Финландия беше пропита в някаква степен от меланхолията. И OMNIUM GATHERUM по-скоро следваха шведската дет сцена, отколкото финландската. Тогава през 1996 всички бяхме млади. Нито за OMNIUM GATHERUM, нито за моята група тогава ELENIUM , имаше шанс да издадем толкова зрял материал, който да се приеме. Имахме нужда от малко повече време, за да съзреем. Ако говорим за възраст, момчетата от DARK TRANQUILLITY, IN FLAMES и AT THE GATES бяха по-големи от нас с шест-седем години. В същото време се отнасяхме с нужното уважение към по-старите финландски банди като AMORPHIS, много добра група и днес, както и SENTENCED. Тези две група също са ни повлияли. Смятам, обаче, че беше за добро, че първият албум на OMNIUM GATHERUM „Spirits and August Light” излезе през 2003, а не примерно през 1998 година. Защото бандата имаше време, за да запали отново огъня в сцената.

От другата страна - Новият албум се казва „Origin”. По някакъв начин той показва ли корените на OMNIUM GATHERUM?

Jukka Pelkonen - В него има оригинална музика от OMNIUM GATHERUM, но заглавието му е свързано с текстовете. Така че връзката не е толкова с корените на групата, колкото с чувствата на хората, какво преживяват в себе си, изразяването на тяхната по-светла и по-тъмна страна. Само така постигаш истинската си същност и реализация, а не когато блокираш истинските си чувства. Изучаваш тъмната и светлата си страна и когато ги комбинираш, изграждаш собствения си образ. В музикален аспект във всеки един албум на OMNIUM GATHERUM има ехо от миналото, защото всяко едно издание развива постигнатото в предишното. Не сме като Frank Zappa, който всеки път преоткрива себе си. Но дори и в неговата музика можеш да откриеш елементи, които е използвал в миналото. При OMNIUM GATHERUM е същото. Не бих ни сравнил и с IRON MAIDEN, които издават един и същ албум всеки път, но обогатен с нови елементи. Ние се опитваме да сме много по-прогресивни в това отношение, но без да губим самоличността на бандата. В този смисъл наследството и корените неизменно присъстват в музиката ни.

От другата страна - Към новия албум на групата има един доста интересен клип към „Paragon”, който подхожда повече на глем бандите.

Jukka Pelkonen - Опитахме се да предложим нещо различно от обикновено мрачните клипове, снимани в горите. Искахме нещо по-свежо. В същото време видеото е трибют към 80-те и 90-те, когато стилът на музикалните клипове беше един такъв бляскав. Момчетата, които помогнаха с колите от клипа, са истински професионалисти и лидери. Те са от хората, които сами подобряват автомобилите си. Наехме ги от тях. Също така, ако се заслушаш в песента, ще откриеш позитивни препратки към звука на DEF LEPPARD. Останалата част е наистина тежка и екстремна. Харесваме този тип комбиниране от стилове. Предпочитаме да съчетаваме жизнерадостни мелодии с тежки рифове и ревящи вокали. Мисля, че хората на нашата възраст обичат да гледат красиви жени и здрави коли, а не метъли на средна възраст, които свирят дет метъл в някакъв гараж. Направихме клипа по този начин с надеждата, че ще накараме хората да се чувстват добре. Наздраве!

От другата страна - О, говориш български?

Jukka Pelkonen - Познавам няколко българи. Имах връзка с една дама, която беше наполовина българка, наполовина финландка. Преди доста време. Така научих някои думи на български като – „лека нощ”. От там и връзката с езика.

От другата страна - Връщаме се на видеото – днес феновете се привличат повече от визията или от музиката?

Jukka Pelkonen - Ако говорим за метъла, то музиката е най-важна. Визуалната част обаче, става все по-необходима, защото все повече навлизаме в дигиталната ера и визията също става много важна. В случая комбинацията от музика и картина е за предпочитане. Ако се върна на клипа на „Paragon”, много ми харесва ритъма на кадрите, развитието на картината. Наистина музиката много добре е съчетана с визията. Изгледай клипа още няколко пъти и ще видиш някои трикове, които съчетават по-много добър начин двете части. Смятам, че в метъл сцената на първо място е музиката, но визуалната част започва да придобива същото значение.

От другата страна - Спомена дигиталната ера, в която живеем. Каква е нейната роля за новия албум на OMNIUM GATHERUM „Origin”?

Jukka Pelkonen - Днес всичко е взаимосвързано. Така че тя е много важна. От друга страна ние самите сме олдскуул и за нас музиката е на първо място – чувствата, които тя предизвиква, интерпретациите, които носи, цялата атмосфера, която създава. В нашата работа преди да се появи картината, трябва да съществува музиката. Без нея, няма как да има визия. Може би един ден положението ще се промени. Самият аз, обаче, съм слаботехнологичен човек, който живее във високотехнологичен свят. Но не обръщам гръб на новите достижения. Търпението днес е най-важно, защото светът става все по-забързан. Погледни младото поколение, то скача с невероятна скорост от едно предизвикателство към друго. В което няма никакъв проблем. Понякога обаче човек се нуждае от постоянство и позиции, които се проявяват по-добре в дългосрочен план. Моето становище е, че светът е забързан, но трябва да го караме по-леко.

От другата страна - Каква беше началната точка в създаването на „Origin”?

Jukka Pelkonen - Работата по албума започна в края на 2019 година. Бяхме приключили с едно европейско турне, дори имахме концерт и в София. Много добро шоу се получи тогава. Работата започна точно след турнето. Имахме някои демо записи, аз държах няколко идеи, от които започнахме тематично и текстово да изграждаме диска след „The Burning Cold”. Албумът беше бял лист, който започнахме да запълваме с Markus Vanhala. Той ми изпращаше рифове, аз му връщах идеи за тяхното евентуално развитие. В един момент ковид-кризата ни заля. Тръгнахме за американско турне. Направихме един концерт във Филаделфия и се наложи да се приберем вкъщи. Това се оказа най-краткото американско турне в историята на турнетата като цяло! Тогава осъзнахме, че разполагаме с време, което можем да използваме за работа без ограничения по новия албум на OMNIUM GATHERUM, обмисляйки добре всичко. Бавно и полека музиката започна да изкристализира. Разбира се, че си бяхме поставили и срокове, защото светът в някакъв момент щеше да бъде отворен отново. Без значение, че и в момента сроковете на кризата са доста размити. Онези бяха за нас самите, защото трябваше да развиваме музиката и да окомплектоваме новите песни на бандата. Все пак, ако не се бяхме пораздвижили, още щяхме да сме на етапа на измислянето на композициите за „Origin”. Това е резултат и от начина ни работа. Искахме да извадим тази музика от нас, за това и си бяхме поставили времеви ограничения, за да не се вкарваме в ситуацията – „това мажем да го направим по всяко време.” Определихме срокове, в които да работим, независимо че разполагахме с много време.

От другата страна - Коя песен на OMNIUM GATHERUM описва най-добре етиката на групата?

Jukka Pelkonen - Интересен въпрос. Няколко са композициите. В първия албум, в който участвам „Stuck Here on Snakes Way” има една песен, която се казва „Drudgery”. Заглавието може да се преведе като „много, ама наистина много здрава работа”. Не става въпрос за робска работа, а за много здрава работа. В следващия ни албум „The Redshift” е включена „No Breaking Point”, която като послание покрива предишната, която споменах. От новите албуми на OMNIUM GATHERUM - от „Beyond” бих избрал „New Dynamic”. В нея има една строфа „Дали ще е добре, да си част от решението?” Ние самите трябва да сме част от решението, за да можем да направим нещо, да постигнем нещо, да имаме възможност, да създадем нещо завършено. За мен тези три песни представят в пълнота философията на OMNIUM GATHERUM.

От другата страна - Коя е най-голямата обида за един артист днес?

Jukka Pelkonen - Това че хората очакват, че след ковид-кризата нищо няма да се е променила при нас, музикантите. Музикалният бизнес е един от най-засегнатите от пандемията. Уважавам всички професии. Копаенето с лопата, карането на такси, работата като артист, пилотирането на самолет трябва да се уважават еднакво. Лошото обаче е, че музикантите бяхме изоставени да се оправяме сами. Което е голяма обида. Не казвам, че да си оставен сам е лошо, но всеки очаква след кризата просто да заемем същите места, на които сме били отпреди нея, все едно нищо не е ставало. Обаче за година и половина се случиха много промени при нас. Това не е никак малко време.

От другата страна - Кой е въпросът, който предизвиква прозявки, но ти е задаван често и искаш, не искаш, трябва да отговориш?

Jukka Pelkonen - С кои банди би искал да тръгнеш на турне? Задават ми го много често. Разбира се, че винаги отговарям макар и с отегчение.

От другата страна – И отговорът е?

Jukka Pelkonen – Хааааааа… Разбира се, че с моите любими банди. Бих искал да тръгна на турне с MEGADETH. Не ме интересува кой е в групата, защото музиката им е страхотна. Не ги познавам момчетата и не мога да кажа нищо за тях освен онова, което съм прочел в медиите, а то не ме интересува. Също така искам да направя турне с DAVE MATTHEWS BAND, но те са толкова далече от мелодичния дет метъл, така че едва ли ще стане. С KISS също би било страхотно, защото са стари ексцентрици с огромен емблематичен статут.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов