Интервю с Gaahl (GAAHLS WYRD, TRELLDOM, екс- ...

Интервю с Gaahl (GAAHLS WYRD, TRELLDOM, екс-GORGOROTH)

Kristian Eivind Espedal напуска GORGOROTH през 2007 година. Прави участие във WARDRUNA, създава GOD SEED, маха се от там и започва GAAHLS WYRD. Ясно е вече, че става въпрос за култовия Gaahl два пъти е лежал в затвор. Но поводът да се чуем с него, е музиката. Групата му GAAHLS WYRD издаде „The Humming Mountain” в началото на ноември, а Kristian Eivind Espedal или Gaahl даде специално интервю за „От другата страна”.

Интервюто с Gaahl (GAAHLS WYRD, TRELLDOM, екс-GORGOROTH) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 15.11.2021 година.


От другата страна - Привет, Gaahl, къде те намирам?

Gaahl - Ами, в момента при мен пристига един товар с вино. Очертава се чудесна вечер.

От другата страна - Занимаваш се и с това?

Gaahl - Подарък е от един приятел, който е много добър производител. Самият аз тази година предложих два вида. Сега получих и пратка от всички вина, които има в асортимента си. И пристигнаха точно сега.

От другата страна - Преминаваме към музиката – защо решихте да издадете EP?

Gaahl - Причината беше, че имах изградена концепция за „The Humming Mountain”. Бях сигурен, че тя не е достатъчно голяма за дългосвирещо издание. За това и реших да издам миниалбум. Всичко беше резултат от творческата перспектива.

От другата страна - С миниалбуми ли ще продължите?

Gaahl - Не, вече работя за следващия дългосвиреш албум на GAAHLS WYRD. Така че следващото ни издание ще бъде такова. „The Humming Mountain” е енергията, от която трябваше да освободя съзнанието си, за да имам възможност свободно да работя по следващия албум.

От другата страна - Накъде Ви поведе творческата енергия между дебюта „GastiR - Ghosts Invited” и „The Humming Mountain”?

Gaahl - Този процес винаги е трудно да бъде обяснен. Двете издания са два различни свята, независимо че са здраво свързани. Между техните творчески процеси има доста голям времеви отрязък. Дори в момента вече измина половин година от завършването на продукцията на „The Humming Mountain”. Вече съм влязъл много дълбоко в процеса по създаването на следващия албум на бандата. За мен изданията на GAAHLS WYRD носят съвсем различни енергии. Все още не съм наясно накъде ме води и как ще завърши предстоящият албум, защото той все още се развива. Надявам се, че ще е различен от точката, до която съм стигнал в момента. Ще се опитам да разширя обхвата на енергията, с която ще бъде зареден.

От другата страна - Опитът от групите, в които си бил, помага ли ти днес?

Gaahl - В различните групи работя с различни хора. По някакъв начин тези малки общности носят различна енергия. Обикновено не смесвам темите и задачите, които се опитвам да постигна с различните банди. В мен живеят толкова много личности. И за да се изразя с всяка една от тях, се нуждая от различен проект, за да мога, да се фокусирам върху различните енергии. В момента дори работя и по следващия албум на TRELLDOM. Продължаваме с промяната.

От другата страна - Различно ли е вдъхновението днес, в сравнение с началото на кариерата ти?

Gaahl - Разбира се. Винаги се променя. Аз живея в настоящия момент. Не отделям внимание на онова, което съм направил преди 30 години.

От другата страна - Но нали това, което си днес и резултат от онова, което си бил преди 30 години?

Gaahl - Може би, в края на краищата, не можем да преценим дали сме се променили толкова много, защото всъщност се променяме всеки ден. Дори в мен живее много от онова, което съм бил преди 30 години и то все още е актуално. Но наистина всичко се променя. Самият аз не се връщам постоянно в миналото, за да разсъждавам за постъпките си тогава. Приключил съм с него. Дори и да се опитвам да се върна към източниците, които са ме зареждали тогава, го правя в контекста на живота. Що се отнася до създаването на музика, миналото не ме интересува. Обърнал съм му гръб.

От другата страна - Какво стои в основата на една нова песен на Gaahl – музика, чувства, текстове?

Gaahl - Комбинация от всичко. Но емоциите и чувствата са основният източник, който трябва да бъде обвързан с текстовете и концепцията. И разбира се с музиката. Но музиката е чувства. Така че…

От другата страна - Най-голямото предизвикателство пред теб като артист?

Gaahl - Всъщност не знам. Няма значение какво стои пред мен. Така или иначе постоянно се предизвиквам. Знам, че винаги мога да намеря решение за всичко, към което се стремя и което искам да постигна.

От другата страна - Всъщност в такъв случай какви послания искаш да достигнат до слушателите?

Gaahl - Когато създавам темите за албумите, обикновено те са свързани с онова, за което искам да поговоря със себе си. Не мисля за слушателите, когато творя. В този процес се опитвам да говоря със себе си. И ако слушателите след това успеят да извлекат нещо за тях самите, това е положителната част от процеса. Никога не се опитвам да пренеса някакви послания към тях, извън комуникацията със самия себе си.

От другата страна - Уж си интроверт, а с музиката отваряш широко вратите към себе си?

Gaahl - Точно така. Изтъкани сме от противоречия. За щастие. Хората си приличат по толкова много неща. За това е и смятам, че е супер, ако те успеят да открият нещо за себе си от онова, което съм създал. И както отбелязах по-рано, най-важното е разговорът с мен самия.

От другата страна - Откриваш ли нещо интересно при комуникацията си със себе си? Нещо, което не си очаквал?

Gaahl - Никога нищо не очаквам. По-скоро търся отговорите на интересни въпроси и така се сблъсквам с различни части от мен самия. По този начин създавам модели, които са резултат от търсенията ми, дори и изненадващи, и към които след това се адаптирам. Процес, който няма край. Ако вътрешната комуникация прекъсне, моделите помагат да се преодолее застоят.

От другата страна - Колко дълбоко в себе си си позволяваш да дълбаеш?

Gaahl - Не знам дали дълбая или се изкачвам. По-скоро необходимостта ме провокира да вървя и в двете посоки. В много от случаите е по-добре да се вслушваш в себе си и да правиш по-малко планове.

От другата страна - Кой е най-големият ти страх?

Gaahl - Никога не съм мислил за страха. Просто продължавам да дишам и да живея. Страхът не е на дневен ред, за да съм загрижен за него.

От другата страна - Днес възможно ли е една личност да се развива и расте като силен характер?

Gaahl - Разбира се. Винаги има възможност за израстване.

От другата страна - Каква е ролята на музиката в този случай?

Gaahl - Смятам, че е твърде индивидуално. Всеки има собствен начин, за да се развива. В миналото, когато бях хлапе, музиката беше много важна за мен. Преди да започна да създавам собствена. Днес за мен е много важно да творя. Не мога да си представя да съществувам без да създавам. Но всеки има своя индивидуален отговор на тази процес. Има хора, които въобще не се нуждаят от музика. Всеки се зарежда от различни източници.

От другата страна - Какво загуби музиката през дигиталната ера?

Gaahl - Интересен въпрос. Ще ми е трудно да обясня. Има разбиране за това как съществува механичната вселена, а не техническия свят. Вие не сте толкова физически в този процес, за да разберете значението на енергиите в рамките на звука и как той се създава. Ние се опитваме да внедрим някои от основните елементи на музиката, когато използваме дигиталния процес, защото дигитализацията спомогна за загубата на живото чувство в музиката като изкуство. Обаче това отново създава модели на поведение, произхождащи от различни перспективи. Важното е основата на музиката, сърцевината да не бъде заличена в дигиталната среда.

От другата страна - Кое е най-важното при създаването на музика днес?

Gaahl - Все още можеш да работиш по стария начин. Не е невъзможно. Но всеки един процес, може да бъде погледнат от различен ъгъл. Трудно е да бъде даден еднозначен правилен отговор. Важните елементи са толкова много. Живеем в безграничен свят. Който ни дава много повече възможности и много малко ограничения. Дигиталните процеси също носят много свобода на действието. От друга страна те водят до загуба на част от същината на музиката. Ние самите притежаваме качеството да се адаптираме към всякакви условия.

От другата страна - Каква е разликата между Gaahl и Kristian Eivind Espedal?

Gaahl - Gaahl е певец. На Kristian Espedal се пада останалата част от мен.

От другата страна - Днес блек метълът от началото на 90-те години на миналия век е определян като „True Norwegian Black Metal”. Какъв е блек метълът създаден днес тогава?

Gaahl - Това са два напълно различни свята. Така ги чувствам. Когато наливахме основите, бяхме деца. Не знам обаче как да използвам думата „True”. Днес не се интересувам от стиловете. Просто създавам част от себе си. Определено е „True”, но дали е блек метъл, не знам. Може би това се отнася и за другите банди, защото ние наистина се превърнахме в нещо друго.

От другата страна - Ако имаше шанса да срещнеш 20-годишния Gaahl, какъв съвет би му дал?

Gaahl - Продължавай! Знам, че съм станал точно този, който съм искал да бъда. За това просто ще кажа на 20-годишния Gaahl – „Продължавай!”

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов