Интервю с Maurizio Iacono (EX DEO, KATAKLYSM ...

Интервю с Maurizio Iacono (EX DEO, KATAKLYSM)

Рим, Нерон, убийства, предателства, дет метъл и Maurizio Iacono? Всичко това говори за нов албум на EX DEO. И той се казва „The Thirteen Years of Nero”. Воклистът на канадските дет зверове KATAKLYSM отново прерови архивите на Римската империя. И този път избра да разкаже историята на император Нерон. Тя трябваше да бъде представена и пред българските фенове, но концертът на EX DEO и FLESHGOD APOCALYPSE беше отложен за 21 октомври 2022 година.

Интервюто с Maurizio Iacono (EX DEO, KATAKLYSM) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 4.10.2021 година.


От другата страна - Привет, Maurizio, как се отразява пандемията на музикалния Ви дух?

Maurizio Iacono - Малко или много тя се отрази на работата по новия албум на EX DEO „The Thirteen Years of Nero”, защото разполагахме с повече време, отколкото обикновено имаме. Между KATAKLYSM и всичко останало вниманието към EX DEO зависи основно от графиците. Бандата винаги е вмествана между останалите ми проекти. Тази година обаче имахме много повече време. През 2020 създадохме албума и се разпростряхме почти година, за да съберем всичко на едно място. Просто разполагахме с времето си. Така пандемията ни се отрази, но в положителен аспект.

От другата страна - Миналата година издадохте албум с KATAKLYSM, тази с EX DEO…

Maurizio Iacono - Започнахме концертите с KATAKLYSM, защото договорите бяха подписни преди пандемията. Дори направихме турне с DEICIDE тук, в Америка. Също така ни предстои втора обиколка с KATAKLYSM в началото на следващата година в САЩ. Всичко е планирано от много по-рано. Турнето на EX DEO в Европа беше предвидено за тази есен, но заради пандемията го отложихме за следващата. Обиколката с FLESHGOD APOCALYPSE е много дълга, но има държави, които още не са подготвени, за да допуснат концерти. Така се оказахме с доста празни дати и решихме, че е по-добре да го пренасочим, а и трябва да отговорим на изискванията за безопасност.

От другата страна - Новият албум на EX DEO „The Thirteen Years of Nero” разказва историята на римския император Нерон.

Maurizio Iacono - Да, обхванали сме тринадесетте години на неговото управление. Той е много значима фигура в римската история и няма как да говорим за нея, без да го споменем. Много известна историческа личност. Албумът „The Thirteen Years of Nero” е хронологичен. Започва с началото на неговото управление и приключва с неговия край. В диска сме обхванали тези тринадесет години – от края на ерата на Клавдий и качването на престола на Нерон, до неговата смърт. Това управление има страхотна аналогия с метъла. Терминът „антихрист” води началото си от Нерон, същото се отнася и за обърнатите кръстове. Като се замислиш тези неща се връзват много с метъл сцената. Също така той е бил конформист и много се е различавал от останалите римски императори. Самият Нерон повече от всеки друг е бил артистичен, бил е музикант, искал е да бъде актьор. Притежавал е качества, които са типични за метъла. Така че животът му е перфектната тема за новия албум на EX DEO.

От другата страна - Това означава ли, че с новия диск на бандата преподавате история?

Maurizio Iacono - За Нерон могат да се издадат три-четири албума. Направил е толкова много. По време на неговото управление са се случили толкова много интересни неща, които също могат да послужат за основа на песни. Само се замисли – от падането на императора Клавдий от власт, през инвазията в Британия, до изпепеляването на Рим. Всъщност в албума накратко разказваме тези уроци от миналото.

От другата страна - Разказвате исторически факти или ги интерпретирате с албумите на EX DEO?

Maurizio Iacono - Добър въпрос. Има аспекти от историята на Римската империя, които са митологизирани. Повечето са реални и истински, добре представени, но има и част митология. Тя е изфабрикувана, за да се подсили значението на фактите. Така че за мен е много важно да съм възможно най-точен. Ще ти дам обаче един пример с песента „The Fiddle & the Fire”. В нея пресъздаваме изгарянето на Рим. Историци твърдят, че докато градът е горял, Нерон е свирел на цигулка, смеел се е и е пеел. Това не е много точно. Аз обаче запазих това, защото е много интересна част от мита за императора. Нямаше как да го подмина. Използвал съм подобни хватки, за които смятам, че са интересни. Вземи първия албум н EX DEO „Romulus”. Никой не знае, дали той съществува, но му е отредена важна роля при основаването н Рим. Тези митове могат да са метафори за други неща. Така че за мен е много важно да съм точен в изразите си. Но съм запазил някои измислици, които са свързани с историята на Рим. А и Нерон е много специална фигура.

От другата страна - Проследяваш ли хронологично историята на Римската империя в албумите на EX DEO?

Maurizio Iacono - Не точно, но в „The Immortal Wars” и последния „The Thirteen Years of Nero” постъпвам точно така. Половината са хронологически създадени. Всяка песен в тях проследява събития, които в онези времена са се случили последователно.

От другата страна - Всъщност можем ли да свържем по някакъв начин „The Thirteen Years of Nero” със съвремието?

Maurizio Iacono - Абсолютно. Знаеш ли, по време на пандемията нито веднъж не съм се панирал, защото се взирам в миналото, където намирам отговорите, които са ми необходими. Не се вслушвам в съвременните политици и техните думи. Днес понякога има неща, които ми оказват влияние, но всяко нещо в даден момент от времето се повтаря. Поглеждаш днешните политици, виждаш какво става по света, обръщаш се към миналото и установяваш, че винаги става въпрос за едно и също – власт, алчност, пари. Те стоят в основата на света. Те доминира в общество, основано на силата. Така историята на Римската империя може да се преекспонира върху Съединените щати такива, каквито са днес, защото между двете епохи има много сходство. Намирам много общи неща. Живея в Америка и виждам абсолютно същото, което е ставало и в Римската империя. Вземи Белия дом. Той изглежда като древноримска сграда. Всичко е свързано, нищо не може да съществува самостоятелно и само за себе си. В онази древна епоха Римската империя е била дом на единственото отворено общество. Всички религии са били приети, хората от различните части на света са били добре приети в римското общество. Но е имало условие – на Рим е трябвало да се плащат данъци. Претопяването на народите и начинът, по който е било изградено обществото тогава, много прилича на сегашното положение. Едно нещо което ме удивлява, е начинът, по който Рим е разширявал териториите си. Не става въпрос за завладяване и унищожаване, а за асимилация на народите – завладяват една страна и претопяват населението й с обещанието, че ще му бъдат предоставени модерните за тогава технологии. Все едно Рим е притежавал Интернет и с помощта на неговата сила е завладявал и променял света – „Притежаваме технологиите и можем да Ви променим живота!” Ако се вгледаш в тази реалност и погледнеш днешната – едно и също е. Всички сме яко нагазили в новите технологии, като всеки има своето място в системата. Трудно е да бъдат обяснени връзките. Идеите са различни, но светът е един и същ.

От другата страна - Т.е. човечеството не се учи от грешките си?

Maurizio Iacono - Опитваме здраво да не повтаряме грешките от миналото, но в природата ни е закодирано да се проваляме в тези намерения. Определено в момента не сме хванали правилния път.

От другата страна - Кой е правилният?

Maurizio Iacono - Невъзможно е, според мен, да бъдат променени начинът, по който функционира човек и неговата структура като човешко същество. Проблемът като цяло произтича от алчността. Тя е намесена навсякъде. А днес до лакомията се нарежда нарцисизмът. Всеки иска да е важен, всеки се стреми да е значим. Имам чувството, че този вътрешен тласък се повтаря от времената на Римската империя. Тя от своя страна, преди да бъде изобретена религията, се е саморазрушавала. Римската империя не е паднала, защото никой не е бил толкова силен, за да я победи, а защото е била разрушена отвътре. Тази философия се наблюдава и днес. Когато вече не ти пука за корените ти, за историята ти, за миналото, за онова, което те заобикаля, налице е разрушението, а то води до нарушаване на тъканта на съществуването. Точно това е станало с Рим. Със сигурност могат да се направят паралели със съвременността.

От другата страна – Обаче Рим продължава да се сочи за пример и днес.

Maurizio Iacono - Първата демокрация е гръцката. След което Рим я припознава и я пренася на друго ниво. Избирателната система, изборите на сената, диктаторските системи – тези неща са измислени в Римската империя. Интересно е, че системата, в която живеем в момента, произлиза от там. Забавната част е, че истината е пред очите на хората, пред очите на всеки, но хората отказват да я видят. Дори Ватикана и католическата, християнската религия произлизат от Римската империя. С помощта й Ватиканът, който още се намира в центъра на Рим, продължава да контролира света. Виж Византия – там осъзнават, че най-добрият начин за контрол над света, е чрез религията. И точно така става. Та, във Ватикана продължават да се обличат като римски императори. Навсякъде в интериора на сградите има златни орнаменти. Няма как да не ти направи впечатление връзката с миналото.

От другата страна - Тогава зад албумите на EX DEO трябва да има още нещо?

Maurizio Iacono - С тях представям определена историческа гледна точка за събития, които са станали в миналото. Има я и частта с разказването, защото намирам за интересно за една метъл банда да го прави. Целта ми обаче е най-вече артистична. Думите ми са точни и свързани с историческите събития и герои, не разкрасявам историческата истина, за да изглежда по-привлекателна и интересна, и да възвеличавам славата на Рим. Харесвам историята на Римската империя. Все пак във вените ми тече италианска кръв. Но винаги съм точен, когато става дума за факти и история дори и когато въпросът е свързан с падането на Рим. В историята му има много жалки моменти. Песента „Teutoburg (Ambush of Varus)” от албума „Caligvla” е за унищожението на римските легиони в Тевтобургската гора. Същото е и с нападението на кралицата на келтското племе ицени Будика. Казал съм истината за нея. Идеята е хората да се вгледат в тези исторически факти, да видят какво стои пред тях и сами да си направят паралелите. Има много фенове, които са ми казвали, че събитията, които описвам с музиката, се случват и днес. В миналото си избивал враговете си, днес ги блокираш. Принципът е един и същ, оръжието е различно.

От другата страна - Сменяме темата на интервюто – ще се промени ли музикалния бизнес след пандемията?

Maurizio Iacono - Пандемията ще има невероятен ефект върху музиката. Тя ще промени и погледът върху това как трябва да се правят нещата. За един музикант е много стресиращо, когато животът му зависи от турнетата и сцената. Защото отчисленията за авторските права в метъла и музиката като цяло не са кой знае какво. Може би ще бъде обърнато повече внимание на този аспект от бизнеса. А днес, когато основният приход на музикантите са турнетата и продажбата на мърчандайз, и те са забранени, значи самата индустрия не работи. Защото за повечето групи това е начинът за оцеляване и за осигуряване на приходи. Сигурно ще успееш да се справиш година-две, но едва ли ще успееш трета или четвърта. Няма как да стане. Стъпваме на много опасно поле. Необходима е промяна и то в начина, по който се формират печалбите от продажбата на записи и стриймовете. Трябва да е по-честно и музикантите трябва да са равнопоставени на разпространителите. В това се корени проблемът и той все още подлежи на разрешаване. Пандемията със сигурност ще промени индустрията. Когато отново тръгнем да прави турнета, всеки по един или друг начин ще носи клеймото на ставащото в момента. Ще има хора, които ще продължат да проявяват параноя. Пандемията се отразява на душевното състояние на света. Всичко ще бъде повлияно от нея. Също така когато най-накрая всичко бъде отворено, ще има лавина от турнета. Когато границите бъдат освободени, пренасищането от концерти, е гарантирано, защото всеки отчаяно има нужда да излезе навън. Здраво пострадахме и страдахме, но това се отнася за обществото като цяло. Който успее да се адаптира, ще оцелее. За мен най-доброто е винаги да намираш начини да се приспособяваш. Който успее да мине през това, ще оцелее, силните ще оцелеят, подготвените ще оцелеят, който не успее, ще падне. Почти като Нерон.

От другата страна - Ако се върнем отново на историята, днес човечеството разполага ли с лидери, подобно на миналото?

Maurizio Iacono - Мисля, че постоянно чувстваме липсата на хора, които биха били добри лидери, защото те самите не искат да се занимават с политика. Много е трудно да си политик, а в момента качеството на политиката е твърде ниско. Всеки си казва, че може да стане политик, но повечето се провалят, защото не са подготвени. Давам веднага пример със САЩ. През последните десет години от всички кандидати за президент, не мога да посоча нито един, за който да кажа, че е добър. Всеки е компрометиран с нещо. Или е твърде полярен, отричайки едно, за сметка на друго. Тръмп между другото се доближава до Нерон. Тук не тава въпрос дали е жесток и зъл или не, а за миналото му. Нерон е искал да бъде актьор и музикант. Тръмп идва от телевизионния екран. Той е строителен предприемач, но е участвал в телевизионни шоу програми. И двамата са обожавани от хората, но мразени от Сената. Е, има американци, които мразят Тръмп. И при двамата имаме от двете крайности. Съществуват много прилики. И двамата са изгнаници. Въпрос на разбиране и възприятие.

От другата страна - Какъв е профилът на феновете на EX DEO – любители на историята или почитатели на дет метъла?

Maurizio Iacono - Те със сигурност са фенове на дет метъла, защото повечето идват от семейството на KATAKLYSM и са превключили на EX DEO вълна. В същото време смятам, че имаме много образовани фенове, много хора, които се интересуват от история и се учат от нея. За мен това положение е доста интересно. Има много учители по история, които са фенове на EX DEO. Хора, които преподават в училища. EX DEO е интересен проект и е различен от всичко, което съм правил до момента. Интересно е да наблюдавам тази комбинация от фенове. Също така имаме много почитатели, които не слушат дет метъл, но слушат EX DEO. Дори имаме много пауър метъл фенове, които обичат фентъзи.

От другата страна - Кой ще е следващият герой, на когото ще се спрете?

Maurizio Iacono - Все още не знам. Изборът е голям. Обаче със сигурност следващият албум на EX DEO ще излезе преди следващия албум на KATAKLYSM.

От другата страна - С EX DEO работите по-бързо…

Maurizio Iacono - KATAKLYSM съществуват вече 30 години. Издали сме 14 албума. Това означава ново издание на всеки две години и големи турнета в негова подкрепа. KATAKLYSM е силен, постоянно работещ кон, който се нуждае от малко почивка. Което означава, че EX DEO ще излезе на преден план и ще застане по-продължително под прожекторите. Така че засега усилията ни ще бъдат насочени към EX DEO.

От другата страна - Ако се върнем на албумите като продукция, днес или в миналото е било по-лесно тяхното създаване?

Maurizio Iacono - Говорим за две различни ери. В миналото, когато бях по-млад, не можех да се похваля с опит, но в мен гореше страхотен огън, който постоянно ме тласкаше към създаване на музика. Днес съм по-голям перфекционист и по-внимателен с онова, с което се занимавам. И не допускам грешките, които са ме спохождали по средата. Опитвам се работата ми да е колкото се може по-съвършена. Огънят в мен продължава да гори, макар и поовладян. Когато го изгубя, ще се махна. Сега ми е по-лесно да създавам музика, но слушателите са по-взискателни, защото очакванията са по-високи. Днес трябва да поглеждаме извън кутията и да правим нещата по различен начин, сравнявайки ги с началото на кариерата ни. Колкото по-големи ставаме, толкова по-прецизни трябва да сме, запазвайки феновете, които сме си създали и работейки здраво, за да продължаваме да ги впечатляваме. Това днес е все по-трудно постижимо.

От другата страна - И последно – когато се погледнеш в огледалото, кой римски император виждаш?

Maurizio Iacono - Юлий Цезар!

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов