Интервю с Vreth и Routa (FINNTROLL) ...

Интервю с Vreth и Routa (FINNTROLL)

FINNTROLL са финландска фолк банда, която през 2020 издаде „Vredesvävd” или от шведски "Wrath Woven". Албумът е седми в дискографията на групата, която вече 24 години избухва с фолк метъл. С „Vredesvävd” финландската банда наруши седемгодишното студийно мълчание. Ето и няколкото блиц въпроса, на които отговориха китаристът Routa и вокалистът Vreth специално за От другата страна.

Добър повод да се повеселим за кратко с китариста Routa и вокалиста Vreth, които дадоха специално интервю за От другата страна.

Интервюто с Vreth и Routa (FINNTROLL) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 12.04.2021 година.


От другата страна - Здравейте, какви очаквания имате, когато за първи път свирите в някоя страна?

Vreth - Никога не знам какво да очаквам. Свирили сме навсякъде около Вашата страна, всички концерти са били много добре. Знам, че при Вас публиката е фантастична.

Routa - Знам, че когато пропусна някой концерт, той се оказва най-добрия за FINNTROLL. Примерът е едно шоу в Беларус преди години. Оказа се, че е едно от най-добрите в кариерата ни, а аз не бях там.

От другата страна - Бихте ли споменали някои от възходите и паденията в кариерата Ви?

Vreth - Коя най-ниска точка да избера? Не знам. Проблемите идва и си отиват. Върховете винаги са свързани с излизането на нов албум и материалът в него, с който сме много свързани. Всъщност най-стресиращи са моменти, когато започваме работа по нов диск. Тогава напрежението е много голямо, защото понякога изпадаме в творчески дупки. Тогава се появяват притесненията, че няма да успеем да завършим песните. Това фактически са проблемните моменти в кариерата на групата. За последния албум бяхме изпаднали в подобно положение, но вече всичко е наред.

Routa - Наистина ли това са най-ниските точки в кариерата ни? Най-вероятно защото нищо не се случва.

Vreth - Не сме свирили на живо от месеци. Не сме създали нищо ново.

Routa - За нас върховете не са свързани с някакви големи концерти, а когато имаме наистина добро шоу. Пред групата може да има 20 души, а за нас да е най-страхотното преживяване за годината. Всичко зависи от феновете и тяхната реакция. Може да звучи несериозно, но така работят нещата при нас.

От другата страна - Кой е Вашият най-рокендрол момент?

Routa - За мен беше в Германия. Правих краудсърфинг, а зърната ми бяха облепени с тиксо. Това е доста рокендрол.

Vreth - Аз пък не мога да се сетя абсолютно нищо. Винаги, когато ми зададат подобен въпрос, нищо не ми идва в главата. Рокендролът става на сцената. Всеки един момент там е рокендрол.

От другата страна - Ако се върнете назад във времето, как гледате на първите албуми на FINNTROLL?

Vreth - Чувството, че сме вдъхновили много хора да създават музика, която звучи като нашата е, много хубаво. Кавърите, които правят на наши песни, също ни карат да се чувстваме добре. Друг път имам усещането, че сме създали чудовище. Понякога се появяват наши много лоши копия и то едно след друго. И все пак се гордеем, когато това стане. Има обаче случаи, когато ни се е искало някои неща да не стават достояние на никого.

От другата страна - Как всъщност решавате коя песен да стане част от концерт на FINNTROLL?

Routa - Нямаме определен начин на работа. Когато сме на концерт се опитваме да изсвирим всяка песен от новия ни албум. Но колкото повече дискове издаваме, толкова по-трудно става събирането на един сетлист за живите изпълнения. Искаме всеки път да покрием всичко, което сме създали. Всеки път започваме с една песен оттук, друга оттам и в един момент сетът се препълва. И трябва да махаме. Но от новите ни албуми винаги присъстват най-добрите песни или по-скоро композициите, които чувстваме, че са се получили най-добре. Тези, които носят повече заряд. С които се получава един хомогенен сетлист.

От другата страна - Защо точно Вие успяхте да оцелеете в бизнес, в който много групи изчезват след някоя и друга година?

Vreth - Идея си нямам. Пък и не знам как сме успели. Не съм много сигурен. Какво всъщност е успеха?

Routa - Да, групата продължава да съществува, но ние не живеем от музиката. Просто това е нещото, които обичаме да правим.

Vreth - В началото имахме много проблеми. Много трудно успявахме да задържим бандата заедно заради тях.

Routa - Ние сме група от приятели, които се мразят!

Vreth - И в същото време се обичаме.

От другата страна - Можете ли да си спомните за най-интересния подарък, който сте получавали то фен?

Vreth - Веднъж една прекрасна дама от Германия ни зареди барчето в тур буса. Това стана в Хановер. Получихме 20 пълни бутилки с различен алкохол. Това за групата. Иначе лично на мен едно четиригодишно момиченце ми подари портмоне на Барби. Наистина много хубав подарък.

Routa - Спомням си един концерт в Русия. Охраната беше много стриктна. Когато от сцената се придвижвахме към микробуса, за да се върнем в хотела, тя беше започнала да бие хората. Също така едно момиче ни подари една дървена кукла, обкована с желязо. Беше много мило. В целия хаос, тя намери начин да ни направи подарък.

Vreth - Самото момиче носеше някакви таро карти. Беше си направила и нарисувала руски карти таро. Беше много яко.

От другата страна - Най-лудото нещо, което Ви се е случвало по време на път?

Routa - В Тексас имахме едно преживяване, но няма да го разкажем.

Vreth - Не знам. Преживявали сме много интересни моменти. Ако решим да напишем книга за тях, половината не трябва да ги споменаваме, защото никой няма да ни повярва, че сме преминали през него. Когато сам се запитам кое е най-лудото ни преживяване, не мога да избера само едно, защото са толкова много за последните 15 години.

Routa - Обаче го имам и моментът, когато след време се върнем към тях, те не ни се струват толкова луди. Просто сме преживели там нещо си.

Vreth - И така да е, пак никой няма да повярва, ако ги разкажем.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов