Интервю с The Viking (WARKINGS) ...

Интервю с The Viking (WARKINGS)

Миналото винаги е източник на вдъхновение. Героите и значимите събития са неизменна част от съвременната култура и изкуство, без значение колко назад във времето са се проявили. Пауър метълът е един от музикалните стилове, в които легендарни фигури и епични битки са непрекъснат и дълбок източник на идеи и теми. Международната банда WARKINGS поставя точно това в основата на своята концепция. В нея четиримата музиканти използват обобщаващи образи на цели народи и възпяват техните подвизи. Спартанецът, Кръстоносецът, Римският Трибун и Викингът – обединяват сили срещу злото и неправдата макар и от различни исторически епохи. За кратката си три годишна история военният съюз WARKINGS има издадени два албума. Първият „Reborn” излиза през 2018 година. Вторият „Revenge” - през 2020, в годината на новата чума. Добър повод за един разговор с басиста на бойната машина – The Viking, който даде специално интервю за От другата страна.

Интервюто с The Viking (WARKINGS) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 8.03.2021 година, както и в предаването „Евробокс” на програма „Хоризонт” на БНР.


От другата страна - Привет, Chris или The Viking от WARKINGS. Как гледаш днес на втория албум на групата „Revenge”, ако го сравниш с първия „Reborn”?

The Viking - Смятам, че новият е по-целенасочен, в песните добавихме повече атмосфера. Искахме да създадем композиции, в които посланията да не се съдържат само в текста, а когато ги слушаш, вече да си наясно за какво се отнасят. Работихме повече в тази посока. Това е голямата разлика между двата албума. Новият ни диск е по-атмосферичен. В песните има повече пространство. Това е основната разлика.

От другата страна - За какво отмъщение става въпрос?

The Viking - О, не, просто се завърнахме там, където бяхме родени. Успяхме да избягаме от подземния свят или ада, ако искаш. Заради тази наша постъпка всички господари на подземното царство са ядосани и търсят отмъщение. В момента се нуждаем от всички наши бойци на земята, които да влязат с нас в битка.

От другата страна - Защо е важна тази концепция за Вас?

The Viking - За нас това не е концепция. Ние сме такива, каквито сме. Ние идваме от Рая или Валхала, или от всяка религия, която се изповядва. Така че за нас това не е някаква измислена концепция. Това сме ние и за това живеем.

От другата страна - Викингите, спартанците, кръстоносците и римските трибуни са живели в различни ери…

The Viking - Не сме го знаели. Когато напуснахме този свят, се срещнахме в отвъдното. Първоначално не се познавахме и дори бяхме в конфликт, но не можехме да се бием, защото бяхме мъртви. Скоро осъзнахме, че нямаше значение от къде идвахме, нямаше значение какъв е цветът на кожата ни, каква религия изповядваме. Бяхме мъртви и бяхме в отвъдното. Всеки от нас носи различно име, но в края на краищата всички сме еднакви. Така решихме да се съюзим и да правим заедно музика. Което се оказа много по-добър вариант от това да се бием помежду си с истински оръжия. Преживяването да пиеш с останалите във Валхала е неописуемо.

От другата страна - Т.е. римският трибун, спартанецът и кръстоносецът са също във Валхала, така ли?

The Viking - За Кръстоносеца това е Раят, за Спартанеца - Олимп. В началото доста спорихме кое е истинското име на мястото, което обитаваме, но в края се спряхме на Отвъдното и решихме да си изкарваме добре, да пием по едно, да разговаряме с много интересни хора и да създаваме музика.

От другата страна - Какво мислят боговете за вашата група?

The Viking - Не знам. Один винаги ни е помагал в създаването на добри песни. Той е страхотен китарист и винаги е харесвал тази музика. Изцяло погълнат от нея. Смятам, че ни харесва. Дори има идея да посети Земята, за да изпълнява точно тази музика, с която да разкаже историята си.

От другата страна - А останалите върховни божества?

The Viking - Това е забавното. Аз говоря за Один, но за Кръстоносеца това е Господ. Мисля, че Один е леко ядосан, че някой го нарича с друго име. С Кръстоносеца сме постоянно в спорове кое е правилно и кое е грешно. Единственият, който винаги смята, че е прав е Трибунът. Но той е Римски трибун и е много образован, така че поведението му е разбираемо. Спартанецът си е спартанец. Постоянно тренира. Не спираме да му повтаряме, че е мъртъв и не е необходимо да се мори толкова, но той постоянно повтаря, че това е Пътят на спартанеца.

От другата страна - Каква част от песните Ви е история и каква измислица?

The Viking - О, няма измислици. В новия албум имаме песен, посветена на битката край Маратон. Там се е състоял голям военен конфликт. Персите са се опитали да завладеят страната, като струпват голяма армия, но гръцката войска успява да ги изненада. Друга песен е за кръстоносците. В един момент в Отвъдното срещнахме Уилям Уолъс от Шотландия. Той ни разказа историята си за борбата с английската корона, за да извоюва свободата на Шотландия. Така че създадохме песен и за битката при Банъкбърн. „Revenge” е вдъхновен от историята и всичко, което знаем. Спартанецът увековечи своите хора, загинали при битката за Термопилите, където 300 спартанци успяват да спрат персийската армия. „Fight in the Shade” от новия ни албум е например за битката в Тевтобургската гора, където немските племена разбиват римските легиони. Повечето, ако не и всички песни, са вдъхновени от реални исторически събития.

От другата страна - Трибунът как приема „Fight in the Shade”? Все пак е римлянин.

The Viking - Той винаги ни е натъртвал колко велики са били римските легиони и как никога не са губили битка. Тогава решихме да му натрием носа. Избрахме този исторически момент, за да го изкараме от кожата му. И на него му се наложи да изпее песента за поражението на римската войска от лудите германски бойци. Страхотна композиция се получи. Понапрегнахме го, за да я изпее.

От другата страна - Кой всъщност е най-големият враг на WARKINGS?

The Viking - Господарите на подземния свят. В последния ни албум един от главните персонажи е Кралицата на прокълнатите или Queen of the Damned. Тя е вампир. Открихме заклинание и го използвахме, за да я призовем, изолзвахме я, после я прокълнахме и я върнахме в Ада. Поиграхме си с нея нищо, че е вампир. Обаче демоните и дяволите наистина са разярени, защото ние можем да се връщаме на Земята, а на тях не им е позволено. Както отбелязах и по-рано, в зависимост от религията, която изповядваш, тези същества може да са дяволи или там, както са наричани в съответното вероизповедания. Забавната част е, че имаме песен „Azrael”, която всъщност не е никак забавна. В християнството той е Ангел на Смъртта, а в Исляма е ангелът, който придружава душите на мъртвите в отвъдното. Което показва, че в края на краищата всичко е едно и също. И колко е глупаво да гледаш как хора се бият заради вяра, която им казва кое е правилно.

От другата страна - Цялата история е пълна с конфликти на религиозна основа.

The Viking - Така е, а в края на краищата всички сме еднакви. Ние самите имаме едно послание към всички – ето ни нас, четирима души от различни епохи и различни религии, от различни страни и това не ни пречи да се чувстваме добре заедно. Когато свирихме на „Wacken Open Air” пред нас имаше 10 000 фенове и на никого не му пукаше кой в какво вярва, какъв е цветът на кожата му или от къде е. Всички бяха там, за да си изкарат добре, да покрещят, да попеят заедно. За това става въпрос. Може би звуча твърде захаросано, но светът ще е по-добро място, ако всички осъзнаят, че сме еднакви и не трябва да се делим според националност, религия и т.н. И днес всеки може да се убеди, че в основата на големите проблеми стоят опитите за отчуждаване на хората с помощта на различните религии.

От другата страна - Предимствата на маските, когато сте на сцена?

The Viking - Нали сме мъртви. Не би искал да видиш истинските ни лица. Всъщност можеш да кажеш, че носим маски, но за нас е нещо нормално. Няма значение.

От другата страна - Защо предпочитате битките, вместо да се опитате да привлечете хората на ваша страна?

The Viking - Всъщност това се опитваме да правил. В основата на концепцията на групата стоят битките. Ние не свирим, ние воюваме с подкрепата на нашите войни. За щастие никой не умира. Това са само думи. Думи, които използваме, които ни описват. Силата ни е страхотна, защото нашето най-добро оръжие е музиката. Тя обединява. Не води до поражение. Няма мъртъвци. Иначе наистина използваме войнствени думи, но само ги използваме, защото носят сила, а на нас това ни харесва. Обикновено сме подпийнали, когато говорим за тези неща.

От другата страна - Смятате ли някога да се разкриете?

The Viking - Не знам и едва ли някой знае. Предпочитаме да сме анонимни. Не знам какво ще ни донесе бъдещето. В момента ние сме това, което сме и правим онова, което харесваме. Нека видим какво ще се получи. „Revenge” е вторият ни албум. Така че не знам какво ни подготвя Съдбата.

От другата страна - Мога да Ви кажа… Много битки и войни под формата на концерти.

The Viking - Което означава още повече песни и нова музика!

От другата страна - Твоят прякор е Викингът. Това ли е любимият ти период от историята?

The Viking - Аз съм от Севера и харесвам викингите. Моят избор е Пътят на викинга. Там са моите корени. Това е моят избор в живота – да бъда викинг. Разбира се, днес е малко по-различно. Не мога да плувам на драконови кораби и за изгарям църкви. Този период е минало. Днес ние обичаме да завладяваме света с музика. Така е по-добре. Моят избор е да бъда викинг, а и обичам медовина.

От другата страна - Какво е предимството на WARKINGS пред другите пауър метъл банди?

The Viking - Да си виждал четирима немъртви на сцена? Шегувам се. Не мислим в посока, че трябва да имаме някакво предимство пред другите. Просто създаваме музика и ако феновете я харесат и искат да пеят с нас, е чудесно. Ако не ни харесват, няма проблем. Страхотно е, че имаме подкрепа. Не мисля, че имаме някакво предимство. Искаме да свирим музика, да разказваме истории. Има толкова много други страхотни банди, които правят качествена музика. Не се съсредоточаваме в подобни посоки. Не търся предимства. Щом харесват и нас, и песните ни, е страхотно. Нека да си спретнем купон, да се напием и да пеем заедно. Ако харесваш други банди, също е страхотно. За нас това не е от значение. В края на краищата ние сме Кралете на войната, знаем как да воюваме. Ако имате желание, елате да се пробваме.

От другата страна - Не е ли по-добре да пиете, вместо да се биете?

The Viking - Като Викинг много добре знам как се пие. Веднъж дори дадох медовина на Кръстоносеца. Той наистина я хареса. Спартанецът е много дисциплиниран и постоянно тренира. Но всички харесваме купоните.

От другата страна - Не сте ли мислили да развиете концепцията около групата?

The Viking - Със сигурност, но ще стане стъпка по стъпка. Искаме да съберем армия. Вече имаме фенклуб. Той се казва „Warkings Warriors” и се разраства все повече, буквално всеки ден. Нека го кажа така – създаваме наш свят, към който може да се присъедини всеки, за да си изкара страхотно. В момента не е много възможно, но искаме концертите ни да са по-големи и по-зрелищни. Бяхме на път да го сторим, но заради пандемията всичко беше анулирано. Надявам се, че нещата скоро ще се оправят и отново ще можем да свирим на живо. Концертите са друга част от музиката и на всеки му липсват.

От другата страна - Нали сте Неживи, защо не намерите лечение срещу този вирус?

The Viking - Опитваме. Мисля, че лудото копеле Локи е виновно за това. Опитахме се да го заковем във Валхала, но го изпуснахме. Иначе не сме спрели да опитваме. От друга страна вирусът не е войник, когото да срещнеш на бойното поле. Няма как да го разсека с брадвата си. Той няма да изчезне, само защото нося шлем и маска. Нуждаем се от по-умни хора от нас, за да открият лекарство. Ако обаче хванем Локи, ще го затворим веднага, защото съм сигурен, че той създаде този вирус, за да се позабавлява за сметка на хората. Един ден всичко ще се оправи.

От другата страна - Използвате ли бележки под линия, за да доразказвате историите в песните?

The Viking – Не, но Спартанецът ни разказа много за битката при Маратон. Там персийците атакуват гърците. Струпват голяма армия на брега. Гръцката е била като прашинка в сравнение с тях, но решава да атакува персите точно в момента, в който стъпват на брега. Защото гърците знаят, че няма да са готови за бой. Изненадват ги и печелят. Персите отстъпват, защото губят много хора. Тогава, за да съобщят за победата, гърците изпращат вестоносец в столицата Атина, който пробягва цялото разстояние, което е 42 километра и 195 метра и доставя новината за великата победа. Но самият той изтощен, умира. Дистанцията обаче става класическа и сега се използва за маратонските бягания. Днес спортистите пробягват тази дистанция, която е точно разстоянието между брега и Атина.

От другата страна - Тези истории обаче липсват от книжката към диска?

The Viking - Да, тя е само в текстовете. Не сме използвали допълнителни бележки, за да доразвием историята. Може би ще измислим нещо такова. Но самите текстове са написани така, че да стане ясно какъв точно исторически момент възпяваме. „Fight in the Shade” се казва така, защото ако битката между римските легиони и немските племена е била на открито, племената са нямали никакъв шанс. Римската войска никога не е губила на открито и е била много добре въоръжена. За това водачът на немските бойци Арминий решава да примами римските войници в гората, където няма да имат възможност да се разгърнат. Така големите легиони са раздробени на малки групи, с които е било по-лесно да се влезе в битка. Смъртта си намират около 20 000 римляни. Така се е появил партизанския начин на водене на военни действия.

От другата страна - Значи вече съм спокоен, че светът се намира в добри ръце…

The Viking - Благодаря ти!

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов