Интервю с Morten Veland (SIRENIA, екс-TRISTA ...

Интервю с Morten Veland (SIRENIA, екс-TRISTANIA)

През тази година SIRENIA трябва да отбележат 20-годишнината си. Заради пандемията и ограниченията поне до средата на годината няма изгледи това да стане, разочарован е Morten Veland. В средата на февруари групата издаде десетия си албум „Riddles, Ruins & Revelations”. В него мрачния симфоничен готик метъл е закрит с кавъра на хита на DESIRELESS от 80-те години на миналия век “Voyage Voyage”. Иначе дискът излезе на 12 февруари, а лидерът на бандата Morten Veland даде специално интервю за „От другата страна”.

Интервюто с Morten Veland (SIRENIA, екс-TRISTANIA) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 22.02.2021 година, както и в предаването „Евробокс” на програма „Хоризонт” на БНР.


От другата страна - Привет, Morten, за последно говорихме преди четири или пет години, когато издадохте „Dim Days of Dolor”.

Morten Veland - Да, мисля, че са толкова. По средата издадохме още един албум „Arcane Astral Aeons”. Той излезе през есента на 2018. От тогава попътувахме доста. Направихме няколко турнета, в подкрепа на диска. После започнахме работа по новия албум. През март миналата година влязохме в студио за записи. Тогава удари и пандемията. Наложи се да отложим работата за август заради ограниченията при пътуването. Като се обърна назад, виждам, че последните четири-пет години бяхме много заети. Имахме повече концерти, отколкото преди. 2020 обаче беше много странна. Много тиха година за нас и вярвам, че това се отнася и за всяка друга група. Както и за феновете и музикалните маниаци, които обичат да ходят на концерти и да посещават фестивали. В общи линии за обичащите музиката във всичките й форми. За всички беше много странна година.

От другата страна - Ако 2020 беше песен, коя щеше да бъде?

Morten Veland - „Highway to Hell” на AC/DC й пасва идеално.

От другата страна - А, ако трябва да избираш от песните на SIRENIA?

Morten Veland - Добър въпрос. С сигурност повечето ни композиции от новия албум биха описали много добре 2020. Повечето теми в текстовете от него са доста по-мрачни, в сравнение с определени предишни периоди на бандата. С голяма част от материала от новия албум може да се опише 2020.

От другата страна - Новият албум на SIRENIA се казва „Riddles, Ruins & Revelations”.

Morten Veland – Но албумът не е точно концептуален. Всяка песен от него е създадена отделно. Както обикновено работим в SIRENIA. Като се замисля, май никога не съм създавал концептуален албум. Много пъти са ме питали защо не го направя. Със сигурност ще е интересно и може би в бъдеще ще опитам подобен подход. Обаче винаги съм свързвал създаването на концептуален албум с ограничения и рамки, в които трябва да се работи. Трябва да си убеден, че всяка песен е на точното място в темата, която разработваш за основа на концепцията. Като композитор предпочитам да разполагам със свободата да развивам всяка една композиция в посоката, която съм избрал. Относно музикалната концепция на SIRENIA – от самото начало смесваме всякакви елементи от всякакви различни музикални стилове в собствения образ на групата. За това и вярвам, че едва ли ще се захвана с концептуален албум, защото наистина обичам да разполагам с възможността свободно да избирам и да развивам всяка песен в посоката, в която смятам, че й подхожда.

От другата страна - Когато работихте по новия албум – по първоначална концепция ли работехте или създадохте песните и едва тогава ги събрахте в албум?

Morten Veland - Когато композирам, не работя песен по песен. Понякога изграждам едновременно малко или много 20 отделни композиции като постоянно скачам от една на друга и обратно. Това е моят начин. За всеки албум подготвям може би около 30 песни. Не всички получават завършен вид, но повечето от тях – да. В един момент ми се налага да направя избор, кои от тях са най-добрите. Така се спирам на 10-11 композиции, върху които се премества фокусът ми, докато ги завърша. Никога обаче не работя по една песен от началото до края и след това да се захвана със следващата. Винаги подготвям едновременно няколко. Повечето не са напълно завършени преди звукозаписните сесии.

От другата страна - Колко е важно да разпространяваш послания с песните на SIRENIA и кои послания са най-важни според теб?

Morten Veland - SIRENIA не е политическа група. Нямаме религиозни или подобни послания. За нас е важно да пресъздаваме емоциите и усещанията, които животът ни поднася. В музиката ни няма ясни послания за хората. В основата на песните ни стоят наблюдения или описания на различни елементи от живота, определени чувства, атмосфера и подобни неща.

От другата страна - Но ако една песен е позитивна, значи тя разпространява положителни послания.

Morten Veland - Може и така да се кажа, но не е задължително. В нашата музика има определени моменти, които гледаме да спазваме. Един от тях е разпространението на емоции. В основната си част песните на SIRENIA са доста мрачни. Тогава е лесно да решиш, че всъщност ние целим насаждането на негативни чувства, защото мракът преобладава. За мен като автор, преминавайки през някой тежък житейски период, създаването на тези тъмни песни, ми действа като терапия. Това ми помага да изкарам всичкия мрак и целия негативизъм от гърдите си. Да пречистя системите си. Същото се отнася и за слушателите. Ако те също преживяват тежък момент от живота си или се намират в наистина трудна ситуация и ако слушат музиката на SIRENIA, тя би могла да им помогне. Те могат да усетят емоциите, която тя носи, да разберат, че и други хора са имали подобни преживявания. През годините много слушатели са ми благодарили за създадената музика и са ми казвали, че тя им е помогнала да преминат през наистина тежки житейски периоди. Независимо че създаваме наистина тъмни и меланхолични песни, в определена степен те все пак носят позитивно настроение.

От другата страна - Трябва ли един артист да е отговорен за начина, по който слушателите приемат и интерпретират посланията на музиката му?

Morten Veland - Би ми се искало да отговоря отрицателно на този въпрос. Един артист не би трябвало да е отговорен за това, освен ако не предлага ясни и точни послания, които да провокират определени действия от страна на слушателя. Тогава историята е различна. Със SIRENIA не се движим в тази посока. Ние описваме емоции, чувства, атмосфера – подобни впечатления, които животът провокира в нас самите. Ние не казваме на хората какво да правят. Не ги насочваме накъде да вървят и какво да мислят, какво да предприемат. Ние вземаме определени чувства и ги обличаме в думи и мелодии. По какъв начин вече те ще бъдат интерпретирани, зависи от всеки слушател. Един може да извлече едно значение от една песен. От същата композиция друг човек, може да открие съвсем различно значение от първия. През годините съм разговарял с много фенове. Много от тях са ми споделяли впечатления за определена композиция на бандата. Как са открили какво ли не в нея. Всякакви значения. Дори за мен някои от техните определения са били озадачаващи и напълно различни от онова, което аз съм имал предвид, когато съм я създавал. В това се крие магията на музиката. Това я прави интересна. Тук се крие и една от причините, защо не обичам да говоря за текстовете си. Винаги съм предпочитал слушателите да чуят песента и сами да определят какви емоции и чувства ще извлекат от нея. Вместо аз да обяснявам какво съм имал предвид с текста. На мнение съм, че ако давам обяснения, част от магията на музиката ще изчезне. Тук бих отбелязал, че постъпвам по същия начин, когато слушам моите любими артисти. Пускам си техните песни и се настройвам спрямо емоциите, които предизвикват в мен, интерпретирам ги по моя си начин, пречупени през моето съзнание. Понякога попадам на интервюта с любимите ми творци, в които те обясняват някои от любимите ми техни песни. Откривам, че онова, което те са имали предвид, когато са ги създавали, се различава много от усещанията, които са провокирали в мен. Понякога това е добре, друг път – не толкова. Лично аз предпочитам да не обяснявам думите, а да оставя слушателите сами да преминат през музикалното пътешествие, което една песен предоставя и сами да изградят своя представа за нейното послание.

От другата страна - Кое е най-доброто настроение за слушане на новия албум на SIRENIA според теб?

Morten Veland - Може би, когато успееш да намериш малко спокойствие за теб самия. И да си сложиш слушалките. Това би бил добър момент да си пуснеш някои от песните. Всъщност има и други, които са по-позитивни и по-мелодични. Мога да дам пример с първия ни сингъл „Addiction No. 1”. Макар темата в текста да е доста сериозна и гробът има централно място в нея, песента предлага и енергични, и позитивни емоции. Един вид - в мрака има светлина. Подобни песни са идеални за концертите. Дори и да се слушат на купони. В албума има и наистина по-меланхолични композиции, които биха се усетили най-силно, ако бъдат слушани с добри слушалки. Просто сядаш сам и се потапяш в изпълнението, за да получиш пълноценно музикално преживяване.

От другата страна - Промени ли се значението на албумите днес заради слушателите, които предпочитат плейлисти?

Morten Veland - В момента концепцията, която стои в основата на един албум, вече не е толкова съществена, както е било в миналото. Много изпълнители, не от метъл жанра, а от другите стилове се ориентират към издаването на сингли и миниалбуми. За да имат нова продукция по-често. Може би това е бъдещето. Не мога точно да предположа, но в следващите 5-6 години тенденцията ще е тази. Може би албумът като издание ще изчезне. Към днешна дата 90 процента от продажбите на албуми са дигитални. Което означава, че делът на дисковете и плочите се е свил до 10 процента. И той ще става все по-малък. Тенденцията се налага от новите поколения, които не припознават физическите носители, а предпочитат дигиталните платформи за стрийм, слушайки музика от плейлисти. Може би ще дойде моментът, в който групите ще прекратят издаването на албуми. Не знам. В момента те все още се купуват. Феновете все още ги търсят. Особено хората от моето и по-старите поколения. Ние винаги сме искали да имаме пълнокръвни албуми. Мнозина от нас продължават да се наслаждават на физическите носители с книжките и текстовете. Но наистина интересът към тях постоянно намалява. Ще видим какво ще ни донесе бъдещето.

От другата страна - Тогава къде е ключът в създаването на музика за младото поколение?

Morten Veland - Наясно съм, че в поп музиката например, начинът на композиране доста се е променил заради новото поколение. В рока и метъла това не подлежи на промяна. Причината се крие, може би, в това, че феновете на двата стила са много по-отдадени, отколкото тези на поп музиката. В нея дори желаещите да притежават физически копия на албумите на любимите им изпълнители са по-малко от десет процента. Което ме навежда на мисълта, че метълът ще е един от последните жанрове, които ще станат изцяло дигитални. Предстои да видим какво ще стане, но младото поколение предпочита синглите и ако може те да се появяват по-често, примерно нова песен на два месеца.

От другата страна - През 2021 година отбелязвате 20-годишнината на SIRENIA.

Morten Veland - Обмисляме различни варианти и възможности, за да я отбележим. Пандемията обаче забавя доста нещата. Плановете ни за концерти или паднаха, или бяха отложени за неясното бъдеще. През първата половина на тази година не сме предвидили нито едно шоу. Нямаме нищо потвърдено. Твърде е рисковано в момента за каквито и да е планове. Вероятността да не се осъществят, е голяма. Все пак ситуацията изглежда по-ведра заради ваксинацията. Но ако трябва да съм реалист, нямам кой знае какви големи надежди за първата половина на 2021. Може би след лятото положението ще се нормализира. Ако това стане и ако е по-скоро, още по-добре. Обаче нямам големи очаквания за първите шест месеца на годината.

От другата страна - Най-смелата идея, която сте осъществили с групата през тези 20 години?

Morten Veland - Със сигурност това е третият ни албум „Nine Destinies and a Downfall”. Той донесе голямата промяна, както музикално, така и в във всяко едно отношение. Смятам, че беше доста смела постъпка от наша страна. Обикновено много хората мразят промените. Обаче има и друго мнозинство, което ги одобрява. Тогава имаше негативни и позитивни реакции. От гледна точка на групата промяната в онзи момент беше наложителна. Първите ни два албума бяха донякъде еднакви. Наистина чувствахме необходимост от нещо ново и третият албум трябваше да ни поведе напред. Той внесе много новости в музикалната ни концепция. Но големите промени от този род носят и доста разнопосочни реакции. Бяхме подготвени, че ще има полемика, но трябваше да го направим. Ние от SIRENIA винаги сме обичали с всяко издание да поставим нещо ново на масата. Не искаме твърде много да се повтаряме и да записваме един албум постоянно. Винаги търсим и издирваме нови елементи, с които да допълваме музиката ни, за да звучим свежо и съвременно за нашите фенове.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов