Интервю с Piet Sielck (IRON SAVIOR, екс- SEC ...

Интервю с Piet Sielck (IRON SAVIOR, екс- SECOND HELL)

Немската пауър метъл банда IRON SAVIOR съществува вече 24 години. Обаче музикалните дири на продуцента, вокалиста и основателя на групата Piet Sielck могат да се проследят до края на 70-те, когато с Kai Hansen, Ingo Schwichtenberg и Markus Grosskopf създават прототипа на HELLOWEEN. След като напуска, се отдава на продуценство. Но през 1996 Piet Sielck създава IRON SAVIOR, като взема името на групата от песен, написана и записана като демо още през 1980 година. Барабанист в началото е Thomen Stauch от BLIND GUARDIAN, а в първия албум с вокали помага и Hansi Kürsch. Днес IRON SAVIOR са утвърдена пауър метъл банда с 24 годишшна история и предстоящ тринадесети албум „Skycrest”. Лидерът на групата Piet Sielck даде специално интервю за „От другата страна”.

Интервюто с Piet Sielck (IRON SAVIOR, екс- SECOND HELL) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 26.10.2020 година, както и в предаването „Евробокс” на програма „Хоризонт” на Българското национално радио.


От другата страна - Лесно си се постига баланса между скоростта и пауър метъла в музиката на IRON SAVIOR?

Piet Sielck – Много ясно. Когато нещата опрат до композирането, не разполагам с определена формула, по която работя. Разбира се не мога да създам десет спийд метъл парчета, защото харесвам среднотемпови песни, грууви композиции като „Roaring Thunder” или „Sinner or Saint”. Когато композирам, се опитвам да постигна добър баланс в темпото на песните. В предишния албум добър пример са едноименната композиция „Kill or Get Killed” и „Heroes Ascending”. Те са напълно достатъчни като спийд парчета. Разбира се, ако спонтанно идеята, която имам се забърза, не я ограничавам. Когато обаче става въпрос за цялостната визия на диска – се опитвам да постигна определена динамика в него така, както предполагам, че трябва да бъде.

От другата страна - Т.е. имаш предварителна идея, как да създадеш един албум на IRON SAVIOR?

Piet Sielck - Точно така. И не точно. Занимавам се с групата от известно време и вече съм наясно какво очакват феновете от нас. Те искат бързи композиции, среднотемпови композиции, грууви композиции, много бийт, какъвто има в „Iron Savior” или „Watcher in the Sky”, „Roaring Thunder”, или „Sinner or Saint”. Материал в този порядък. И в същото време и още нещо, което е ново и не толкова предвидимо. Винаги се опитвам да постигна точно тази комбинация и в същото време винаги се опитвам да сготвя супа, която да съдържа нови съставки и в същото време, да е вкусна и свежа.

От другата страна - Защо всъщност създаде IRON SAVIOR при положение, че си известен продуцент?

Piet Sielck - От първата минута групата е моята страст. Започнах като музикант. След което за години се отдадох на звуковото инженерство и продуценството. Всъщност беше за кратко. После отново се върнах към музикантството. Не казвам, че продуценството не ми харесва, напротив – също е много удовлетворяващо, но най-удовлетворен се чувствам, когато създавам и продуцирам собствената си музика.

От другата страна - Работил си с много банди, имаш ли любим проект, който носи твоя почерк?

Piet Sielck - Разбира се. IRON SAVIOR! Познавам ги всички. Страхотни са. Особено вокалиста и китариста. Той е много готин пич. И прави всичко, което му кажа. Невероятно е. Шегувам се… Много хубави спомени имам от работата ми с BLIND GUARDIAN. Беше страхотно преживяване, а и имам много интересни лични спомени от тогава. Бих посочил, че любими са ми проектите на BLIND GUARDIAN.

От другата страна - Кое е това, което младите музиканти не разбират по отношение на музикалния бизнес?

Piet Sielck - Трудно е да се каже. На първо място зависи от това, какъв човек стои срещу теб. Ако е мечтател, той не обръща внимание на гадостите в индустрията, но ако е реалист и е здраво стъпил на земята, и в същото време не знае всичко, но се справя добре с проблемите, и се ориентира бързо в ситуацията, е наясно, че не всичко блести и е злато в този бизнес. Понякога открехвам завесата пред младите групи. Обяснявам им как работи системата, какво трябва и какво не трябва да очакват. Първото и най-важното нещо, което казвам на всички музиканти, които все още не са постигнали успех, е да не бързат за напускат нормалната си работа. Издаването на един албум не означава, че веднага ще станат известни и богати. Съветвам ги да запазят нормалната си работа и заедно с нея да развиват кариера. Когато достигнат момента, в който вече получават достатъчно доходи от музиката, които има позволяват да живеят нормално, тогава да се отказват от ежедневната си работа. В противен случай да не избързват.

От другата страна - Това ли е най-голямата грешка, която младите музиканти допускат?

Piet Sielck - Абсолютно. Те нямат търпение. Нямат семейство, деца, мислят си, че нормалната работа не е от значение и им пречи. Искат да се фокусират върху музиката, смятат, че тя е бъдещето им, искат да са сто процента отдадени на изкуството си. В това няма никакъв проблем, нека пробват. Просто нека преди всичко имат някаква стабилност като не напускат работата си.

От другата страна - Ти си продуцент – ролята на продуцента промени ли се през годините?

Piet Sielck - Ролята на продуцента определено се промени. Преди 20-25 години единственият начин да запишеш албум, е като наемеш студио с необходимото оборудване, което излизаше страшно скъпо. Повечето от музикантите нямаше как да си го позволят. Разходите се поемаха от звукозаписните компании. Те даваха едни пари на зелено за продукцията. В определен смисъл в това нямаше нищо лошо. Защото лейбълите трябваше да отсяват доброто от не толкова качественото, в кое си струва да се вложат пари и в кое не. Днес ситуацията е различна. За няколко стотин евро всеки може да се сдобие с оборудване, което да му е достатъчно, за да запише албум. Може на звук да не е най-великият запис на света, но да е слушаем. От една страна това е добре. Ще ти дам следния пример. Когато някой има възможност да запише баса или китарите без моите напътствия, го прави у дома си, след което ми праща файловете, а аз ги добавям към сесиите и ги обработвам. Недостатъкът е, че всеки се превръща в инженер по записите, но това, че е записал нещо технически добро, не означава, че музиката е на ниво. Смятам, че домашните студия са нещо страхотно, защото позволяват гъвкавост, но продукцията и записите все още зависят от идеите, които са вградени в тях. Ако те не струват, няма как да превърнеш боклука в злато, само защото имаш страхотно домашно студио или използваш добри плъгини. Няма плъгин, който да превръща безидейността в злато.

От другата страна - Много музиканти допускат грешката, че техниката прави музиката…

Piet Sielck - Абсолютно. Същото е и с китаристите. Добрият китарист не се измерва по ефектите, които използва. Виждал съм китаристи със страшно много оборудване, с всевъзможни процесори – само като погледнеш какво са навързали и ти става лошо. И единственото, което правят е просто да влизат в образ. А има китаристи, които просто си свързват китарата с усилвателя, започват да свирят и нещата им се получават. Техниката е важна, за да постигнеш определен резултат, но в случая с китаристите музиката се възпроизвежда от пръстите.

От другата страна - Защо никога досега не си използвал външен продуцент за албумите на IRON SAVIOR?

Piet Sielck - Ако е някой като Andy Sneap, няма проблем. Обаче не мога да си позволя да го наема. Всъщност не мисля, че яко работя с външен продуцент, ще има кой знае колко драматична промяна в звука и музиката на групата. IRON SAVIOR е пауър метъл група, аз съм наясно с този стил и в същото време имам ясна представа как трябва да изглежда бандата. Ако все пак Andy започне работа по наш албум, сигурно през цялото време ще му вися на главата и ще се опитвам да го напътствам. Дали с него или без него, винаги ще правя онова, което съм си наумил. Нека обаче е ясно – не съм всемогъщ. Постоянно се уча, допускам грешки, но имам способностите да направя така, че един албум на IRON SAVIOR да звучи като IRON SAVIOR. Не мога да кажа, че всичко е 100 процента, но е напълно достатъчно.

От другата страна - IRON SAVIOR още ли са толкова железни след близо 25 години?

Piet Sielck - Разбира се, че групата се промени, но не в голяма степен през годините. Ако трябва да сравниш дебюта ни с последния ни албум, ще забележиш, че развитието ни или стила ни не са се изменили много. Аз наистина харесвам тази музика. Има критици, които постоянно натъртват, че правим едно и също, че пуър метълът ни е предвидим, което е точно така. Логично е да се сетиш, че следващият ни албум ще е пауър метъл, защото IRON SAVIOR са пауър метъл банда. В същия мащаб стоят нещата за B.B. King и STATUS QUO. Никой не очаква, че STATUS QUO ще издадат пънк рок албум или нещо друго. Или ще предположат, че B.B. King ще запише реге. Няма как да стане, защото той е блусар и хората искат от него блус. Същото се отнася и за IRON SAVIOR. Защо трябва да се предполага, че ще издадем дет или траш албум? Аз харесвам и изпълнявам пауър метъл и искам да издам пауър метъл албум, и това е начинът да го направя. Край на историята.

От другата страна - Пауър метълът не те ли ограничава?

Piet Sielck - По никакъв начин. Ако се почувствам ограничен в пауър метъл стилистиката и ми се прииска да създам нещо друго, ще си основа страничен проект. Няма да го направя с IRON SAVIOR, защото IRON SAVIOR е пауър метъл група. Защо да променям стила на бандата? Ще бъде напълно безсмислено. Има и други примери. Нека да вземем BLIND GUARDIAN. Те се развиха много през годините. Започнаха като съвсем различна група. Това не се отнася за нас. Тяхната промяна не беше лесна за възприемане от феновете. Все още имат почитатели, които предпочитат по директните албуми от първите им години. Новият звук на BLIND GUARDIAN също има фенове, защото това са BLIND GUARDIAN, които записват интересни неща. Какво предпочиташ да слушаш и кой техен период ти е любим, е твой личен избор. Що се отнася до IRON SAVIOR, никога не съм има желанието да променям музиката ни, защото съм щастлив от онова, което създаваме с групата. Пауър метълът е класически стил. Той си има ограниченията и ние като артисти сме по някакъв начин ограничени, но ако искам да нагазя в прогресив метъла или да направя нещо различно, отново ще постъпя, както преди години, когато участвах в SAVAGE CIRCUS. Ако ми се прииска да правя реге, няма да го направя с IRON SAVIOR.

От другата страна - Ти си единственият оригинален член на IRON SAVIOR…

Piet Sielck - Всъщност това не е съвсем вярно. Ако си пунктуален и се спреш на дебюта ни, ще си прав. Смятам, обаче, че веднага след него Jan-Sören Eckert стана част от IRON SAVIOR. Той се присъедини към нас няколко седмици след издаването. Свири на бас в „Unification”. Jan е с групата от самото начало, нищо че не е споменат в дебюта.

От другата страна - Има ли демокрация в IRON SAVIOR или групата има един лидер, който се грижи за всичко?

Piet Sielck - Не бих се изразил толкова крайно. Не смятам, че при нас има тирания и един тиранин, които контролира всичко и всички. Всъщност не е точно така. На обратно е. Смятам, че една група се нуждае от човек, който има ясна представа и идея какво трябва да представлява тя. Ако в бандата има двама души, които гледат и вървят в една и съща посока, тогава имаш двама лидери. Но няма как в една група да се вземат решения, които почиват на демокрация. Няма как да стане. Представите на музикантите са различни. Няма как да има демократична визия за песните, които аз композирам и кои от тях ще влязат в албума. Една от причините IRON SAVIOR да са толкова надеждни, е защото аз съм тиранинът в бандата, който ръководи всичко и казва кое как ще бъде. Аз съм човекът с визията в IRON SAVIOR. Останалите харесват визията ми, за тях е удоволствие да свирят в IRON SAVIOR, също така не е проблем, че аз определям генералния дневен ред на групата.

От другата страна - Като погледнеш каталога на бандата, има ли песни, които са много важни за теб на лично ниво?

Piet Sielck - Разбира се. Такава песен е „Heavy Metal Never Dies”. Тя е една от най-успешните ни композиции. Носи много лично послание. Няма как да я пропусна. Има и други песни от други албуми, но не искам да се спирам на точно определени заглавия, защото някои от тях са много лични. Ако си запознат с историята ми добре, ако не си – пак добре. Имам много лични моменти, за които предпочитам да не говоря. „Heavy Metal Never Dies” я създадох след фалита на бившия ми лейбъл „Dockyard 1 Records”. Отне ми четири години, за да се възстановя. Тези четири години оставиха черно петно в живота ми. Издаването на „The Landing” и песента „Heavy Metal Never Dies” ме изкараха от дупката. Работата по албума и особено създаването на „Heavy Metal Never Dies” ме накараха да се почувствам по-добре. Някак си се освободих от негативните емоции и скапания период, в който бях. Това се крие зад „Heavy Metal Never Dies”. Една много важна за мен песен.

От другата страна - Как си обясняваш стабилността на IRON SAVIOR сред морето от групи днес?

Piet Sielck - Двете предимства, които бандата има и които я отличават от всички останали е, че ние сме стара група, която е позната в сцената и почти всеки в един или друг момент е чувал името IRON SAVIOR. Все пак не сме група от вчера. И другото е, че създаваме непоклатима и стабилна музика. Ако си пуснеш наш албум и харесваш пауър метъл, няма да се разочароваш. Непрекъснатото издаване на десетки албуми всеки месец, обърква феновете. На тях им е трудно да отсеят доброто от не до там доброто, а и повечето от тях имат ограничени финансови възможности. За това и мислят, дори повторно мислят какво точно да си купят. И в някакъв момент решават да се спрат на познати имена и на банди, които са им направили добро впечатление, отколкото да си дадат парите за нещо непознато. Рискът да попаднат на не толкова велик албум е твърде голям, защото всеки ден излизат неслушаема продукция. Така и феновете все повече зависят от познатите имена и групите, които не са ги разочаровали. Навсякъде е едно и също. Не само с IRON SAVIOR, а и с другите. Ние обаче имаме предимството да сме разпознаваеми, за разлика от новопоявяващите се групи, които не са познати и които по някакъв начин трябва да се откроят в морето от банди. И преди не беше лесно, но с Интернет музикалният бизнес се замърси с никому ненужна музика. Тя се превърна в спам. Все едно да си отвориш пощата и в нея да има стотици спам съобщения. И се оказва, че не е толкова лесно сред тях да откриеш двете писма, които са наистина важни за теб.

От другата страна - Навремето лейбълите имаха филтри какво да издават.

Piet Sielck - Точно така. Филтърът беше, че продукциите бяха много скъпи. Тогава лейбълите имаха специален отдел „A&R”, който беше натоварен със задачата да издирва добри групи, които имат потенциала да акумулират приходи и да възвръщат вложените в тях инвестиции. Днес това не се случва, защото бандите се самопродуцират вкъщи, като разходите им са почти нулеви. След което предоставят напълно безплатно записите си на звукозаписните компании, на които им остава само да ги издадат. Има много подобни лейбъли, които тиражират по петстотин копия от някой албум, от който продават едва няколко. Техният бизнес не почива на качеството, а на количеството. Те предлагат количество пред качество. Те живеят на гърба на мечтите на групите, които искат да привлекат внимание. И заради това са готови да си предоставят записите напълно безплатно на подобни лейбъли. За това и на месец излизат по 1500 албума, че и повече.

От другата страна - Връщам те към SECOND HELL, които основаваш с Kai Hansen и които по-късно става HELLOWEEN. Как би се развила групата, ако ти беше част от нея?

Piet Sielck - Не знам, наистина не знам... Най-вероятно, ако бях останал, Michael Kiske никога нямаше да им стане вокалист, защото аз и Kai щяхме да си поделяме вокалите. Не знам… Все едно ме караш да пристъпя в паралелна вселена. HELLOWEEN се родиха от SECOND HELL, когато ги напуснах. Нещата им се получават много добре. Наистина се радвам за всеки, който е бил част от успеха им, а той не е никак малък. И за да съм честен, не бих искал да съм на мястото на Kai Hansen. Заради това, че не съм в HELLOWEEN, животът ми се разви в друга посока, която много си харесвам. Имам семейство, имам звукозаписно студио, имам IRON SAVIOR, имам много различен живот от техния. Влагам много енергия в моето творчество музика и правя много саможертви заради това, но за мен има неща, които са с по-голям приоритет от музиката и това е личният ми живот и семейството ми. Не знам дали щях да съм щастлив толкова, колкото съм сега, ако бях пожертвал семейството или ако никога не бях го създал. При Kai нещата са различни. Той харесва живота си такъв, какъвто е. Това е неговото нещо и той винаги е живял по този начин. Аз съм по-различен. Може би това е една от причините да се махна тогава, защото в живота ми винаги е имало нещо, което само по себе си за мен е било по-важно от музиката.

От другата страна - И накрая, ако имаше шанса да срещнеш 20-годишния Piet Sielck, какъв съвет би му дал?

Piet Sielck - Ще го посъветвам категорично да откаже, да създаде звукозаписна компания, ако някой му излезе с подобно предложение...

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов