Интервю със Sabine Edelsbacher и Lanvall (ED ...

Интервю със Sabine Edelsbacher и Lanvall (EDENBRIDGE)

За много от феновете на симфоничния пауър метъл EDENBRIDGE са втората най-голяма група след NIGHTWISH. В края на миналата година австрийците, водени от Lanvall и вокалистката Sabine Edelsbacher издадоха „Dynamind” – 10-ти в дискографията им, а лидерите на групата дадоха специално интервю за „От другата страна”.

Интервюто със Sabine Edelsbacher и Lanvall (EDENBRIDGE) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 21.09.2020 година, както и в предаването „Евробокс” на програма „Хоризонт” на БНР.


От другата страна - Здравейте, Sabine и Lanvall, къде е това място с тези камъни, разположени в кръг (кромлех) от видеото „On the Other Side”?

Lanvall - Намира се на час и половина от мястото, където живеем. Разположено е в Чехия. Ние живеем в северната част на Австрия. Търсихме подходяща локация за сцените със замъка. Така открихме тези камъни, разположени в кръг. Намират се близо до Ческе Будейовице, в южната част на Чехия.

От другата страна - Каква е голямата цел пред новия албум на групата „Dynamind”?

Sabine Edelsbacher - Името на албума е комбинация от думата „dynamite”, която се свързва с импулса на експлозивното ни пребиваване на Земята. Втората дума е „mind”, която използваме за същност и душа. Човечеството се развива много динамично между две крайности. Много често забелязваме, че хората не правят разлика между добро и лошо, много бързо преминават от правилното към грешното и обратно. Люшкат се между двете крайности. Всичко това е резултат от работата на съзнанието ни без участието на сърцата ни. Нашата цел е да съживим връзката между съзнание и сърце. Това би довело до скок в еволюцията на Земята. Ако всеки събере тези две крайности в една точка, това ще доведе до духовното израстване на човечеството или „Dynamind”! Това е нашето обяснение.

От другата страна - Музиката може ли да доведе до подобна промяна в дългосрочен аспект?

Lanvall - Вярвам, че музиката винаги е притежавала силата да променя каквото и да било. Специално ние се опитваме с нашите песни да разпространяваме добри послания и положителна енергия. Така процедираме от самото начало на групата. Много от феновете ни оценяват усилията, които полагаме, за да ги накараме да пътешестват с нашата музика, както и да избягат за известно време от рутината на ежедневието. Определено музиката може да носи промяна.

Sabine Edelsbacher - Не ни интересува какво правят останалите и дали някой ни купува дисковете. Не това е главната причина да се занимаваме с музика. Вдъхновението, което носим, е много по-важно за нас.

От другата страна - На обложката е Свещения Граал, нали?

Sabine Edelsbacher - Точно така. Той е синоним на мъдростта, която е резултат от обединяването на сърцето и съзнанието.

От другата страна - Днес обаче мъдростта става все по-рядко срещано качество.

Lanvall - Така е. Ако погледнеш какво става по света, с изчезването и унищожаването на планетата и животинските видове, наистина ще установиш, че човешкият вид не е толкова умен, за колкото се мисли. Това е темата на песента „The Last of His Kind”. В нея поставям въпроса за все по-голямата роля, която получава антонима на мъдростта – унищожаваме всичко уникално на тази планета.

От другата страна - С какво си обяснявате подобно отношение?

Lanvall - Винаги си го обяснявам с алчността и парите. Колкото по-дълго робуваме на тази финансова система, колкото повече големите компании, оръжейната индустрия, банковата сфера, фармацевтичната индустрия контролират живота, алчността винаги ще съществува. Алчност към все повече и повече. Това е положението навсякъде по света.

Sabine Edelsbacher - Посоката, в което е поело човечеството, не е добра за никого. Този път е грешен и не води до развитие. За щастие все повече хора си отварят очите, отхвърлят наложения ред и се опитват да променят системата към добро. Смятам, че с EDENBRIDGE сме едни от тях.

От другата страна - Така излиза, че най-големият проблем на планетата Земя и човечеството.

Lanvall - Винаги е било така. Защото природата не се нуждае от хората, но хората се нуждаят от природата. Това е положението. Ние сме гости на Земята. Природата не ни принадлежи. И хората трябва да осъзнаят това.

От другата страна - Кой е върхът на Вашия свят?

Lanvall - Труден въпрос. Смятам, че винаги трябва да разширяваме границите си. Това е най-важното. Иначе краят винаги настъпва по-рано, когато си тесногръд и с ограничен кръгозор. Тогава и светът ти е твърде ограничен. По-добрият варианти е винаги да търсиш новото, да опитваш нови идеи, да си широкоскроен, но не за ден-два, а през целия си живот, за да израстваш като човешко същество.

Sabine Edelsbacher - Трябва да си креативен и да търсиш нови източници на вдъхновение.

От другата страна - Каква е най-голямата саможертва, която сте готови да направите в името на музиката?

Lanvall - Никога не съм правил саможертви. Също така не мисля, че в сферата на музиката става въпрос за саможертви. Никога не съм си продавал душата си за малко повече успех. Смятам, че най-важното е винаги да бъдеш истински пред себе си. Винаги да се отдаваш на музиката, която предизвиква тръпки в стомаха и чиито източник е сърцето. Не трябва да се движиш по модата и по нуждите на пазара. В нашия случай феновете оценяват позицията ни. Причината е, че сме много последователни. Имаме много лоялни почитатели, които ни подкрепят, когато обявяваме кампания за събиране на средства за нов албум. В този случай няма начин да става дума за каквито и да е саможертви.

Sabine Edelsbacher - Не усещам, че правя някакви саможертви. Ако имаш план, по който да протече живота ти, разбира се, че няма как да се отклоняваш от него, когато го следваш. Ние сме направили нашия избор в миналото. Избрали сме пътя на музиката и турнетата. В това отношение няма как да бъдем други. Обаче не приемам избора ни за саможертва, защото правя онова, което ми харесва.

От другата страна - Кога за последно бяхте на върха на физическите си възможности?

Lanvall - Труден въпрос. Не мога да си спомня. Може би по време на планинското ми пътешествие. Тогава не бях само на върха на физическите си възможности, но и на предела на страховете си. Стана, когато един приятел ми даде щеки и ме заведе в планината. Беше един доста хлъзгав поход, при който наистина почувствах страх от Смъртта. В един момент се бях отдал на инстинкта си за оцеляване. Може би в този момент бях на върха на физическите си възможности.

Sabine Edelsbacher - Надявах се да не ми се налага да отговарям… Имала съм трудни моменти в миналото. Работила съм като сестра. Трябваше да се справям със ситуации, в които хората си отиваха от този свят. Интересувам се от състоянието на душата. Винаги съм търсила източници, които да ме карат, да се чувствам жива. Последните години съм работила с хора, които са във вегетативно състояние. Не са мъртви, но не са и живи. Намират се някъде по средата. Това беше много труден период за мен самата. В един момент съм на сцената като певица, а в следващия трябва да се върна към служебните си задължения. Този непрекъснат преход от единия към другия свят винаги беше много труден за мен.

От другата страна - По някакъв начин тези странични занимания определящи ли са за музиката на EDENBRIDGE?

Sabine Edelsbacher - Те се отразяват на моята личност и от там на гласа ми. Разбира се, те са част от мен. Бяха важна част от миналото ми. По какъв начин се отразява на музиката, зависи от това как влияят на характера. В крайна сметка намират отражение в текстовете и в по-дълбоките послания. Когато преминаваш през трудни моменти, няма как да избегнеш тяхното влияние музиката си. Трябва да си искрен към себе си. Текстовете ни са отражение на живота и мислите ни. Ако създаваш от себе си, от дълбочината на съзнанието си и от сърцето си, няма как да покажеш твое друго лице. Всичко преминава през теб и крайният резултат си пак ти.

От другата страна - Това означава ли, че големите трагедии са източник на велико изкуство?

Lanvall - Асолютно. Винаги по-тъжните чувства, които преживяванията предизвикват, оказват много по-голямо влияние върху музиката от моментите на щастие. Наясно сме, че като композитори, трябва да сме в състояния, които да рефлектират много силно върху музиката. А в повечето случаи това са тъгата и мъката. Не винаги е така. Това не е правило. Но в тези състояния музиката се получава по-различна.

Sabine Edelsbacher - Когато преминаваш през болката ти се пречистваш. Преодоляваш лошия момент, не оставаш там и си извличаш поуките.

Lanvall - Също така е важно, преминавайки през болката, да я впрегнеш в създаването на музика. Това също е важна част от процеса. От друга страна текстовете ни не са свързани с ежедневието. То оказва влияние върху тях, но не мога да се сетя за нито една песен, която да е вдъхновена от някаква житейска ситуация.

От другата страна - Има ли нещо, което не много хора знаят за EDENBRIDGE, но бихте искали то да достигне до повече?

Lanvall - Това е също доста труден въпрос. Причината е, че не знам точно какво хората знаят и не знаят за нас. Предлагам да си остане тайна. Така се създават мистериите. Днес е добре да има някаква мистика около бандата, както в доброто старо време, когато групите са били обвити в мистичност.

Sabine Edelsbacher - Във времената на Интернет всичко е на един клик разстояние.

Lanvall - Със социалните медии почти всичко или направо всичко е на показ.

Sabine Edelsbacher - Ако ни беше задал този въпрос преди 20 години, щях да ти отговоря, че сигурно никой не предполага, че аз и Lanvall сме заедно.Тогава това беше голямата ни тайна. Днес вече няма тайни.

От другата страна - Коя според Вас е най-голямата промяна в музикалния бизнес в последните години?

Lanvall - Най-голямата промяна са стрийминг платформите. Те повлияха много лошо на доходите на музикантите. Продажбата на физически носители постоянно върви надолу. А този спад по никакъв начин не се компенсира от стрийминг платформите. Това води след себе си до упадък и буквално убийство на креативността. Много музиканти вече не могат да отделят необходимото време за работа по албумите си, защото постоянно трябва да правят концерти, за да имат приходи. През последните години посоката, в която се движи музикалния бизнес, не е никак добра.

От другата страна - Кой е Вашият най-рокендрол момент?

Lanvall - Най-големите рокендрол моменти винаги се появяват по време на турне. Един такъв момент е най-големият ни концерт, който направихме в Китай на „Nanjing Forest Festival” преди време. Свирихме пред 30 000 души. Наистина готин рокендрол момент. Друг е преживяването ни в Корея, когато автобусът ни имаше полицейски ескорт до летището, а на фестивала, на който бяхме, към нас бяха прикрепили бодигардове. Може би тези два момента, които преживяхме, се доближават до живота на рок звездите. Тези преживявания обаче по никакъв начин не ни повлияха, защото знаем, че това бяха просто два откъслечни момента. Хубави са и ни харесват, но други неща са по-важни.

От другата страна - Как беше в Китай? Сигурно са поискали от Вас да им изпратите текстовете на песните?

Lanvall - Да, наложи се. Изпратихме текстовете, за да бъдат разгледани от комисия, но в нашия случай няма никакъв проблем, защото не подстрекаваме нито към насилие, нито се намесваме в политиката. Обаче освен текстовете ни се наложи да изпратим видео записи от наши концерти на песните, които щяхме да изпълним там. Така записахме 10 песни на живо, които изпратихме предварително. Бюрокрация, която трябваше да преминем. Не мисля, че е толкова сложна, но е някаква форма на бюрокрация.

От другата страна - Ако имахте възможност да срещнете 20-годишните Sabine и Lanvall, какъв съвет бихте им дали?

Lanvall - Бих казал на 20-годишния Lanvall, да използва всичко, което извира от сърцето му, защото това ще го отведе там, където съм в момента. Също така бих му казал да прави всичко в музиката със страст, което ще му позволи да живее от нея. Няма да го насочвам в една или друга посока. Ще го посъветвам да бъде верен на себе си.

Sabine Edelsbacher - Аз ще посъветвам 20-годишната Sabine да вярва на вътрешния си глас и да следва неговата посока.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов