Интервю с Роман Комогорцев (МОЛЧАТ ДОМА) ...

Интервю с Роман Комогорцев (МОЛЧАТ ДОМА)

На 11 и 12 септември Пловдив беше домакин на „Wrong Fest 2020”. Една от групите, които трябваше да свирят там, но заради световната здравна пандемия не можа да стигне до България, беше МОЛЧАТ ДОМА. Преди да стане ясно, че участието на пост пънк синт поп триото от Беларус е невъзможно, осъществихме контакт на руски с китариста Роман Комогорцев.

Интервюто с Роман Комогорцев (МОЛЧАТ ДОМА) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 14.09.2020 година, както и в предаването „Евробокс” на програма „Хоризонт” на Българското национално радио.


От другата страна - Здравейте, Роман, какво се случва с МОЛЧАТ ДОМА в момента?

Роман Комогорцев - В момента, заради ситуацията в целия свят, сме вкъщи, нямаме концерти. Записахме нов албум, който вероятно ще излезе скоро. Репертираме нови песни, бистрим нова програма.

От другата страна - Какво се промени за групата през последните три години?

Роман Комогорцев - Много неща се промениха. Превърнахме се в голяма ъндърграунд група, израснахме до банда, която вече има свое име, хората вече ни познават. Което е по-изненадващо – и извън нашата страна, макар че ние не сме разчитали, че някога ще чуят за нас и зад граница. Но стана.

От другата страна - А кое беше по-важно за Вас – да знаят за групата в Беларус или в чужбина?

Роман Комогорцев - В началото, разбира се, не разчитахме на някаква известност в чужбина. Искахме да ни познават в Русия, в съседните ни държави. Но стана така, че за нас научиха на Запад и май вече е трудно да се каже. За нас вече знаят и у нас, и в чужбина и в момента нещата са наравно.

От другата страна - Прочетох, че подкрепяте протестите срещу президента Лукашенко, защо?

Роман Комогорцев - Защото искаме промяна, искаме ново, светло бъдеще за децата ни. 25 години сме в застой, искаме да опитаме нещо ново за страната ни.

От другата страна - Мислите ли, че би могло да се стигне до промяна, още повече, че и президентът Путин обяви своята подкрепа за Лукашенко?

Роман Комогорцев - Няма нищо невъзможно. Във всеки случай ние ще опитаме.

От другата страна - Но ситуацията в Минск е много тежка, полиция е срещу хората.

Роман Комогорцев - Това беше финалната точка. Защо хората започнаха да протестират? Защото е невъзможно да приемем, че в една съвременна държава силовите структури могат да упражняват такова насилие. Трудно е да си представиш това – да пребиват хора, излезли на мирен протест.

От другата страна - А защо хората чакаха 20 години?

Роман Комогорцев - Трудно е да се каже. Преди, заради възрасттта ми, просто не ме интересуваше ситуацията в страната. С порастването започнах да обръщам внимание на това как работи обществото ни, държавата ни. А протести е имало винаги. След всички избори имаше протести, просто в такива мащаби в Беларус не сме виждали.

От другата страна - Вярвате ли, че страната ще тръгне към по-добро, ако Лукашенко си подаде оставката?

Роман Комогорцев - Никой не знае. Ще има някаква икономическа криза, това е ясно. Защото нито една смяна на властта не води до по-добър живот веднага. Тоест, трябва време за възстановяване, за привикване, така че не знам...

От другата страна - На протестите в Минск звучи една конкретна песен на руската група КИНО „Перемен” – те вдъхновение ли аз Вас и какво Ви провокира да се захванете с музика?

Роман Комогорцев - Да, това е нашата най-любима група от рускоезичните. КИНО СА оставили следа в творчеството ни и честно казано, благодарение на Виктор Цой аз взех китара в ръцете си и започнах да се занимавам с музика. Така че — да, това е много важна група.

От другата страна - А други музиканти и групи?

Роман Комогорцев - О, те са много. Ако говорим за музикантите, заради които искаме да се развиваме в музиката, те ще са малко неочаквани, защото ние свирим постпънк. Но лично за мен голяма роля имаха групи като КИНО, RAGE AGAINST THE MACHINE – на първо място много харесвам посланията им, без да споменаваме техниката, Tom Morello е един от моите любими китаристи, прави просто безумни неща и определено е оставил следа върху моя творчески път. И тъй като съм израстнал в метъл среда – безусловно METDLLICA - с тях открих метъл музиката и към тях мога да добавя всички класици на хард рока – LED ZEPPELIN, DEEP PURPLE, THE DOORS и много други. А що се отнася до нашата група, от какво се вдъхновяваме – ние сме фенове на JOY DIVISION, но те не са главия ни ориентир. По-скоро THE CURE и Robert Smith, те са ни оказали по-голямо влияние от JOY DIVISION – начина по който пишат и говорят. А JOY DIVISION е достатъчно скучна група, но това, което ми харесва, е атмосферата, която нямат нито THE CURE, нито друга постпънк група. Безусловно, съвременната постпънк сцена е много силна и хубава. Вярно, на места е еднообразна, но и жанрът е такъв, че няма как да правиш кой знае какви експерименти. Експериментите бяха в края в 70-те и 80-те.

От другата страна - Музиката може ли да промени нещо за хората?

Роман Комогорцев - Питате дали музиката може да носи някакъв протест в себе си? Да. Мисля, че по света винаги ще има войни, винаги ще има недоволни и музиката е инструмент, който помага на хората в тези тежки времена. Тоест, музиката с някакво послание в нея може да спаси живота на някого, да вдъхнови някакво движение. У нас, например, песента на група КИНО „Перемен” е неофициален химн на протестите. Така че, да - музиката безусловно е много силен инструмент, може да спаси, да помогне във всяка ситуация. Това е актуално сега и ще бъде бъде актуално винаги.

От другата страна - А музиката на МОЛЧАТ ДОМА?

Роман Комогорцев - Музиката на МОЛЧАТ ДОМА е за малко по-различни неща. Тя не е протестна, има някаква доза протест, но преди всичко е за отношенията между хората, за емоциите им. Всички изпитват тъга, мъка, страх, това са естествени чувства и ние пишем песни за това как хората се чувстват в тези състояния, какво преживяват. Безусловно, ние също сме хора, също ги преживяваме и през призмата на тези чувства създаваме нашите песни.

От другата страна - Имате два албума – кога да очакваме трети?

Роман Комогорцев - Тази есен. Вече сме го изпратили на лейбъла. Ще се казва "Монумент" и ще излезе на 13 ноември от „Sacred Bones Records”.

От другата страна - Как гледате на музиката на МОЛЧАТ ДОМА – като за забавление или като разбутване на статуквото?

Роман Комогорцев - В нашите песни просто са изложени някакви емоции, неща които забелязваме, които следим и прехвърляме в музиката. Ние даваме част от себе си и в някаква степен от композициите ни можете да научите нещо ново за самите нас, в известна спепен музиката ни е нещо сакрално.

От другата страна - Какви чувства искате да провокирате в слушателите на Вашата музика?

Роман Комогорцев - Трудно е да се каже, защото, първо, ние не се опитваме да провокираме нечии чувства, нашите песни са за нашите чувства. Ако някой слуша и му харесва, значи той споделя нашите чуства, настроението ни, емоциите, които са вгадени в песните ни. Това означава, че сме на една вълна. Но да напишем песен, за да я слушате и да Ви обхване мъка – не. Всеки човек може да намери нещо весело дори и в най-тъжната композиция. Затова и музиката е като цяло странно нещо– всичко зависи от това как се чувстваш, как чувстваш песента, докато я слушаш. И не само на нашата група.

От другата страна - Казахте, че КИНО Ви вдъхновяват. Виктор Цой беше не само музикант, но и поет. Текстовене на песните важни ли са за Вас?

Роман Комогорцев - Безусловно са важни. За да добие песента определен вид, за да въздейства, трябва да има текст, в който да са излети чувствата на твореца, неговите преживявания и той да изгради хармония с мелодията по характер и настроение. Това е много трудно постижимо. Да допуснем, че имаш мелодията – красива, хубава, тъжна, но имаш весел текст с някакво леко послание. Тогава нищо няма да сработи. Затова е много важно да премислиш всичко много внимателно.

От другата страна - Налага ли се да правите компромиси и в името на какво?

Роман Комогорцев - Компромиси? С какво точно имате предвид да се направи компромис? Компромисът винаги е добро нещо, така мисля аз. Например, бялото знаме. Защо трябва да се доубивате, след като можете да се договорите за нещо, което да устройва и двете страни…

От другата страна - Всъщност какво точно се крие зад самото име на бандата МОЛЧАТ ДОМА?

Роман Комогорцев - Името е измислено така че да бъде максимално абстрактно. Но се изпълни със съдържание след това. В началото ни се струваше просто забавно съчетание на думи. Измислихме го спонтанно на фона на спалните райони, жилищните соц кватрали. А после започна от само себе си да се изпълва със смисъл. Така името може да се тълкува и като да мълчиш вкъщи – всички тези хора, които си седят по апартаментите и мълчат. Може да се тълкува в този смисъл. Но в началото беше „Мълчат домовете”. Тоест, къща, която стои и мълчи. Ние живеем в тези стари съветски райони, които толкова много си приличат. Не предизвикват никакво удоволствие. Създават усещането, че вървиш по улицата, зад нея – друга улица, гледаш тези блокове, те са еднакви и по някакъв начин те притискат. Подтискат те морално и ти се чувстват натикан в ъгъла. Ясно е, че блоковете не могат да говорят, те не са живи същества, но със своята потискаща атмосфера сякаш могат да те накара и теб да замълчиш.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов