Интервю с Terrance Hobbs (SUFFOCATION) ...

Интервю с Terrance Hobbs (SUFFOCATION)

SUFFOCATION са едни от пионерите на техничния дет метъл. На 4 март за първи път бандата направи концерт в София по покана на „BGTSC”. И той се оказа един от последните на чужда група в България заради пандемията от коронавирус, която затвори света. Тогава единственият, който помни началото на групата Terrance Hobbs, даде специално интервю за От другата страна. С въпроси и превод помогна Цветан Рачев от Русе.

Интервюто с Terrance Hobbs (SUFFOCATION) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 25.05.2020 година.


От другата страна - Как върви турнето дотук и как се чувстваш преди първия концерт на SUFFOCATION в България?

Terrance Hobbs - Вълнувам се, защото за първи път сме тук. Откакто групата съществува, вече 30 години, никога не сме свирил в България. Иначе турнето върви много добре и е доста интересно с датите в Русия, скандинавските страни... Наистина е интересно и се радваме, че сме тук.

От другата страна - Виждаш ли разлика между САЩ и Европа?

Terrance Hobbs - В Европа фестивалите са по-организирани. Нямаме много голям опит с концертите в Източна Европа. Обикновено свирим в западната част на континента. Иначе за нас е страхотно, че сме в България за първи път. Били сме в Гърция и сме свирили и в някои други страни като Румъния. Като цяло рядко свирим в тази част на Европа. Хубаво е да посещаваме нови места и да го правим и за Вас.

От другата страна – По-лесно ли се свири пред хора, които вече поднават групата или на нови места?

Terrance Hobbs - За нас няма значение – обичаме да свирим пред всякаква публика. За нас няма никаква разлика. Ако създадем нови фенове, ще е страхотно. Ако успеем да направим нашите фенове щастливи, значи сме се справили.

От другата страна - Защо чак сега дойдохте в България?

Terrance Hobbs - Ами това зависи от организаторите и букинг агенциите, както и възможностите за турне. Не е лесно да свириш във всички страни, аз съм бил в над 50 държави, но има още много други, поне още 150. Процесът е дълъг и сложен. А и трябва да имаш фенска база на местата, където свириш, която да иска да види групата. Времето е пред нас.

От другата страна - Кой е най-запомнящият се концерт на SUFFOCATION?

Terrance Hobbs - Постоянно имаме такива. На всеки концерт и на всяко турне има както забавни така и трудни преживявания. Винаги ще помня един концерт в Южна Америка, при всяка песен изникваше някакъв проблем. Нямахме въобще възможност да изпълним сета, който бяхме подготвили - тока спираше, гърмяха говорители, всичко се объркваше. Доста запомнящо се участие. Но сме имали и страхотни моменти на фестивали като „Brutal Assault” или „Obscene Extreme”, който е един от любимите ми. Така че съм натрупал страхотни спомени.

От другата страна - Имате ли свой „Спайнъл Тап” момент?

Terrance Hobbs - На това турне нямаме чак толкова много „Спайнъл тап” моменти. Пушим трева и се смеем много. Около нас винаги е смешно. Не мога веднага да се сетя за нещо определено. Но наистина има. Докато пътуваме в автобус, винаги има нещо, което създава спомени. Например вонята от кенефа в тур буса през който са минали 20 човека - незабравимо!

От другата страна - Три неща, които ти позволяват да оцелееш на турне?

Terrance Hobbs - Трева, бира, жени!

От другата страна - Нещо различно в бекстейджа сега в сравнение с преди?

Terrance Hobbs - В повечето случаи е същото – винаги сме искали да има хляб, салам, някой и друг зеленчук, Кока-Кола, бира и може би бутилка „Джак Даниелс”. Така можем да живеем вечно. И най важното – паролата за безжичния интеренет.

От другата страна - Работите ли по нов албум?

Terrance Hobbs - Да, в момента, но заради интензивните турнета като това в Северна Америка в края на миналата година, новогодишните концерти, круиза „70000 Tons of Metal”, концертите в Мексико, малкото турне в Русия и сега това, в което свирим повече в Източна Европа, отколкото в Западна, сме оставили работата по нов материал на заден план. Сегашното ни турне е доста интересно. След като приключим с него, започваме сериозно да пишем музика и да навързваме идеите, които имаме.

От другата страна - Ще има ли разлика в звученето предвид новия вокалист Ricky Myers?

Terrance Hobbs - Нещата винаги се променят с течение на времето, а с нов вокалист на борда, повече от всякога. Но ние винаги ще останем съсредоточени върху групата и музиката, която правим. Новият материал няма да се различава от стария, защото ние винаги ще звучим така както досега - брутално.

От другата страна - Кой е най-важният албум в кариерата Ви?

Terrance Hobbs - Няколко са. „Human Waste” – този миниалбум ще е винаги специален за нас, защото е дебютът ни. Разбира се „Effigy of the Forgotten”, „Pierced from Within”... С годините имаме наистина много добри издания, ако не и всичките ни албуми да са яки. Хората винаги ще посочат един, който им е най-любим. Аз ги харесвам, защото съм част от тях. Така че не мога да избера само един. Ако става въпрос за техничност, „Breeding the Spawn” е може би най-техничният ни албум. Обаче майо всички са такива. „Pinnacle of Bedlam” също носи много от това. Едноименият също е много техничен, „Souls to Deny” стои по същия начин. Всички са доста технични. Никой не изпъква повече от другите. За мен всички са еднакво музикални.

От другата страна - След 30 години в бизнеса смяташ ли, че SUFFOCATION получават нужното признание?

Terrance Hobbs - В ъндърграунда определено да. Много хора харесват музиката и стила ни, и развиват екстремизма ни до други нива, създават свои групи. Но все пак говорим за ъндърграунда. Винаги сме можели да получим и по-голяма известност, и по-голямо признание, но нямам представа как да стане това, защото както отбелязах това е ъндърграунд.

От другата страна - Какво е успехът днес?

Terrance Hobbs - Зависи кого ще попиташ и какви са неговите стремежи. За някои хора успехът означава да са милиардери. Щом е това, тяхно си е. Никой не знае какво може да стане утре. Музиката създавана за печалба, е грешен подход. За мен успехът е да правя това, което харесвам и да живея от него. Това е страхотно.

От другата страна - Как виждаш дет метъла и състоянието на музикалния бизнес като цяло?

Terrance Hobbs - Музикалният бизнес като цяло без значение какво се случва, в началото привличаше всяка банда с идеята да изкарва пари от нея. Днес с дигиталната ера нещата не са се променили много. Бизнесът наистина е сложен. Не става въпрос само за слава. Почти нищо не се е променило. Всеки бърка в джоба на бандите и днес, както и в миналото музикантът е последният човек, който получава някакви пари. Сега заради компютрите всеки може да записва у тях, което убива звукозаписната индустрия. Бутлезите са навсякъде. Музиката изтича в Интернет. Това прави бизнесът много труден. Но ние обичаме това, което правим. Имаме много верните фенове, които поддържат сцената като купуват плочи. За други концертите им са хоби, посещават ги и си купуват мърч. Когато става дума за живи изпълнения, е прекрасно, че има хора, които ни подкрепят, защото наистина музикалният бизнес е една голяма клоака.

От другата страна – Т.е. музиката е все още е бизнес?

Terrance Hobbs - Това е всичко. Всичко е инвестиция и бизнеориентирано – става дума за графици, транспорт, влагане на пари в сценичен екип, сценичен план. Всичко е насочено към парите. Със сигурност не това е ролята на артиста, но ние все още обичаме да правим концерти. Наистина може да е леко трудно. Но се справяме засега.

От другата страна - Съветът ти към младите групи?

Terrance Hobbs - Ценете времето си. Внимателно четете договорите си, вземете си адвокат, който е наясно с материята. Правете сами, каквото можете, научете си домашното и не се предавайте лесно, не се продавайте евтино, защото все пак Вие сте артисти.

От другата страна - Защо дет метълът оцелява толкова дълго време?

Terrance Hobbs - Всяка ъндърграунд музика оцелява – пънк, хардкор или метъл. Рокендролът като цяло. Няма как да отделиш дет метъла и блек метъла от метъла. Той винаги има своя природа, винаги е бил ъндърграунд. Метъл музиката привлича хора, които не харесват обществото, в което живеят.

От другата страна - Какво те вдъхновява днес?

Terrance Hobbs - Пиша музика за себе си, другите също и обединяваме идеите си. Обичаме музиката и затова се занимаваме с нея.

От другата страна – Най-голямото предизвикателство пред SUFFOCATION?

Terrance Hobbs - Не става въпрос за предизвикателства, а по-скоро за въпрос на възможности - да можем, да свирим и да записваме. Когато имаме повече шансове за това, ги хващаме и го правим. Няма много, което не сме направили. Винаги се опитваме да разширяваме аудиторията си. И може би това е голямото предизвикателство пред нас. Искаме да свирим в много повече страни. От много време сме в бизнеса, имали сме много промени в състава, искаме да сме сигурни, че все още изпитваме удоволствие от онова, което правим и за нас е предизвикателство да свирим на нови места като България.

От другата страна - Трудно ли е да пишеш нова музика, с която да даваш ново значение на света около нас?

Terrance Hobbs - Не толкова. Зависи от посоката, в която гледаш. Аз страня от политиката и се опитвам да избягвам темата. За нас е без значение, кой какво прави. Ние се стараем да пишем нашата олдскуул музика и рифовете, които хресваме, и с които да даваме по нещо ново.

От другата страна - Много нови банди обаче смесват дет метъл с различна музика. Това ли е бъдещето?

Terrance Hobbs - Определено. Групите изследват всякакви стилове - джаз, блус... Но важното е основата да е метъл. За нас е от значение да запазим нашия стил. Всъщност без значение от комбинациите, ако е метъл, е супер.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов