Интервю с Hans Ziller (BONFIRE) ...

Интервю с Hans Ziller (BONFIRE)

„Live On Holy Ground. Wacken 2018” е най-новото издание на BONFIRE. Това е запис от участието на бандата на фестивала „Wacken Open Air” през миналата година. И в същото време е първият концертен албум на групата, в който участва настоящия състав. Година по-рано BONFIRE издадоха трибют албума „Legends”. А през 2020 ще се появи и оригиналния „Fistfull of Fire”.

Интервюто с Hans Ziller (BONFIRE) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 2.09.2019 година, както и в предаването „Евробокс” по програма „Хоризонт” на БНР.


От другата страна - Привет, мистър Ziller, как си, какво правиш в момента, по какво работиш?

Hans Ziller - В момента работим по новия албум на BONFIRE. Той ще се казва „Fistfull of Fire”. Трябва да излезе на 3 април 2020 година. Вече приключихме с композиционния процес и на 19 август започнахме записите на ударните.

От другата страна - Този албум продължение на „Temple of Lies” ли ще бъде или ще има някакви промени?

Hans Ziller - Стилът на албума е подобен на този, който изградихме в „Temple of Lies” и „Byte the Bullet”. Така, че начинът, по който звучим, е вече ясен. Новият ни вокалист Alexx е по-метъл ориентиран, за това и стилът ни е по-тежък от преди, но продължава да е мелодичен. Отново имаме балади. Втвърдихме музиката, заради Alexx и възможностите му да пее по-високо. В същото време и ниските вокали му се получават. Което означава, че гласът му обхваща доста широк спектър. За предстоящия албум на BONFIRE създадохме 12 песни, които ще запишем. Има няколко, които са наистина много добри. И се надявам до края на ноември да приключим с цялата работа по него.

От другата страна - Къде намираш предизвикателството в създаване на музика днес?

Hans Ziller - Все още имам страшно много идеи. Вдъхновявам се от пътуванията, постоянно изпробвам различни неща, събирам идеите, които ми хрумват през годината, записвам ги. И когато настане време за новия албум, ги слагам на масата и от тях започвам да създавам песни. Новият състав на BONFIRE ме вдъхновява постоянно, защото музикантите в него са също страхотни. Приятелството в бандата е на лице. Зареден съм със свежа енергия, която ме провокира да създавам нова музика. Също така обикновено идеите лежат на улицата. Единственото, което трябва да правя е да слушам новините, да обръщам внимание на онова, което става по света, и така се раждат темите за текстовете. Процесът никога не спира – като поток, който никога не пресъхва.

От другата страна - Не срещаш проблеми с вдъхновението?

Hans Ziller - Не, в никакъв случай. Вдъхновението постоянно ме спохожда. Музикант съм от 1972. Правя това повече от 40 години. Постоянно имам желанието да композирам нова музика, постоянно искам да се доказвам отново и отново. Което е много важно за мен. За мен не е проблем да имам нови идеи, защото с тях се сблъсквам всеки ден, това е пътят ми.

От другата страна - Защо решихте тогава да издадете концертен албум?

Hans Ziller - Това е от ясно, по-ясно. Записахме участието си на фестивала във Вакен. Обяснението е просто – свирихме на най-големият метъл фестивал в света. Имахме шанса да направим запис на нашето участие. Беше естествено да издадем ДВД от този концерт на BONFIRE. Това е първото концертно издание, в което представяме за първи път новия състав. Имахме материала и единственото, което оставаше, е да го монтираме. Смятам, че се получи много добре.

От другата страна - Когато издавате концертен албум, правите ли някакви промени в студиото?

Hans Ziller - Албумът е записан изцяло на живо. Не сме правили никакви промени или добавки по материала. Не ни се наложи да работим много, просто влязохме в студиото и го миксирахме, направихме добър звук и това е. Целият концерт беше записан. Материалът беше при нас. Имахме снимки за ДВД-то. Така решихме да направим няколко издания на ДВД, диск и плоча. Всички фенове, които не са имали шанса да ни гледат на „Wacken Open Air”, сега ще могат да гледат ДВД-то или да чуят концерт на диск или плоча.

От другата страна - Обаче, кой има нужда от подобни записи при положение, че всеки качва клипове, снимани с телефон в мрежата и то на момента?

Hans Ziller - На първо място с това ДВД направихме нещо много специално. Всеки диск е подписан лично от нас. Доста работа ни се отвори, но подписахме цялата първа партида. Или ако трябва да съм още по-точен – 7500 броя. Подписвахме ги с дни. Повярвай ми. Искахме да предложим на феновете нещо специално. Мисля, че е супер да си купиш лайв албум и той да е подписан на ръка от цялата банда. Това беше първата причина да издадем това концертно ДВД. Втората беше, че включихме в изданието и четири бонус видеоклипа, което също смятам, че е придобивка за феновете. Цялата концепция на ДВД, менюто, което стои на екрана, възможността да гледаш целия концерт, са в пъти по-добре от това да стоиш пред компютъра и да си пускаш отделни клипове от Интернет, заснети с телефони. Също така звукът е много по-различен. Аз идвам от миналото, олдскуул съм и винаги искам да държа даден продукт в ръцете си. Не желая да си пускам музика от пластмасовия ЮТюб, който е по-скоро като консервната кутия на Интернет. Това не е истинско. Аз държа да притежавам дадено издание на физически носител, да го пипна и има много хора, които разсъждават като мен. Те харесват да имат автографи върху албума, обичат да колекционират плочи, дискове. За мен е много важно да мога да държа в ръцете си едно издание. Това е основната причина да издадем ДВД-то „Live On Holy Ground. Wacken 2018”.

От другата страна - Какво мислиш за хората, които гледат концертите през телефоните?

Hans Ziller - Всеки има свой вкус. Това е светът днес, не можеш да го подминеш. Нещата са такива, каквито са. Когато аз ходя на концерт, не бих си позволил, защото искам да гледам цялото шоу, а не да си губя времето, снимайки всичко. Но това е животът днес. Светът е такъв и хората живеят в него, не на друго място. Всеки има избора да го приеме или да се махне. Обаче изборът е личен. Всеки си живее живота, както си иска. И някои избират да гледат концертите през телефоните си.

От другата страна - Да, обаче, много музиканти и банди не искат да виждат как феновете снимат концертите и дори поставят забрани?

Hans Ziller - Аз никога не бих го направил, защото феновете са платили, за да присъстват на концерта и също така живеем в 2019. Ситуацията е такава. Хората имат телефони, обичат да снимат и го правят. Защо това трябва да се забранява? Глупаво е. Глупаво е и когато музикантите настояват феновете да си оставят телефоните на входа, преди да влязат в залата. Случва се често днес. Обаче, всички, които са дошли на концерта, би трябвало да се забавляват. Щом го правят, снимайки, защо не? Също така качеството на видеото е ниско, което по никакъв начин не подбива продажбите на концертните издания. Дори обратното – това е добра реклама, защото те гледат някакви нискокачествени клипове в мрежата с лош звук и решават, че е по-добре да си купят ДВД-то. Така че снимането на концертите с телефони има и предимства. И за да завърша – не ми пука дали правят видео от изпълненията на групите или не. Това е техният избор и техният живот, и могат да правят, каквото си пожелаят.

От другата страна - Днес много издания веднага излизат в нета, кой губи повече от тази ситуация – лейбълът или групата?

Hans Ziller - Никой не губи, защото загубите се натрупват, когато хората свалят музиката безплатно от интернет. Това е началото. И това е грешка на звукозаписните компании. Те така и не предвидиха какво става около тях. Трябва да се търсят нови пътища за легалното разпространение на музика. Ние, музикантите, вече не печелим от продажбата на дискове. За това и се обръщаме все повече към концертите и постоянно увеличаваме техния брой. От тях печелим и това е все още възможно. Вече 20 години от продажбите на дискове няма печалба. Светът е друг и не си струва да се налагат глоби на хората, които свалят музиката безплатно от мрежата. Какво всъщност става? Хващат някого, наказват го и какво? Останалите продължават да го правят. Дисковете изчезват. След 3, 4, 5 години вече няма да се предлагат на пазара. Така че трябва да приемем положението и да изработим нови стратегии. Компютрите и телефоните са част от живота ни. Не можем да ги игнорираме, трябва да живеем с тях. За това и трябва да намерим нови начини за печелене на пари. Така смятам и постоянното оплакване, че някой бил ограбен и положението му е лошо, и е беден, и подобни глупости, въобще вече са без значение. Трябва да се изправим пред истината и реалността и да намерим нови пътища, за да акумулираме приходи. И това, разбира се, е напълно възможно.

От другата страна - Преди 20 години предполагаше ли, че като музикант ще търсиш нови начини за печелене на пари?

Hans Ziller - Разбира се, видях, че тези времена се задават. Връщам се назад към първите два албума на BONFIRE – „Don't Touch the Light” и „Fireworks”, те бяха издадени на плочи, защото дисковете още не съществуваха. Те започнаха да се появяват, когато приключвахме работата по „Fireworks”. Тогава процесът, който наблюдаваме днес, беше същия. Хората спряха да купуват плочи. И винилът изчезна от пазара за години. Дисковете бяха най-продавания продукт. Всеки ги предпочиташе. Тогава звукозаписните компании допуснаха много грешки по отношение на дисковете, защото пренебрегнаха винила и го обявиха за мъртъв. И няколко години по-късно той се завърна. Сега на концерт продаваме двойно повече плочи, отколкото дискове. Дори младите предпочитат винилите и си ги купуват. Подобна беше и ситуацията в България, когато свирихме с WHITESNAKE. Много фенове си купиха плочи и пренебрегнаха дисковете. Винилът се завръща. Преди 30 години той беше на първи място. И ето че сега отново има водещи позиции. За това е много важно да познаваш пазара. За да отговоря на въпроса ти – да, предрекох това положение.

От другата страна - Според теб, коя е най-голямата грешка в музикалния бизнес през последните години, която си допуснал?

Hans Ziller - Най-голямата грешка, която аз допуснах, е че се доверих на мениджърите. През 80-те имахме един, който ни открадна между 3 и 4 милиона германски марки. Което наистина беше огромна сума. Преди години имахме друг, който ми отмъкна около 100 000, което също е много. И с него все още се съдим. Бяхме ограбени преди 30 години и същото ни сполетя и преди година-две. Най-голямата ми грешка, е че все още вярвам на мениджъри. Май, ще трябва да прекратя тази практика.

От другата страна – Май, това е най-важният урок, който си научил през годините…

Hans Ziller - Точно така, не вярвай на мениджърите и си намери добри адвокати. По-добре си дай парите за добър адвокат, вместо да ги пръскаш за алкохол и наркотици…

От другата страна - През 2018 издадохте един кавър албум „Legends” – защо легенди като Вас издават подобен албум?

Hans Ziller - Направихме го, защото организирахме едно турне с рок легенди. С нас бяха Joe Lynn Turner, Geoff Tate, Johnny Gioeli, Robin Beck, Bobby Kimball, Dave Bickler от SURVIVOR, Chris Boltendahl от GRAVE DIGGER. Концепцията на турнето беше, че BONFIRE са поддържащата банда на тези музиканти. Концертите продължаваха по три часа, а те изпълняваха най-големите си хитове. Но това трябваше да става със звука и стила на BONFIRE. След което решихме да запишем всяка една песен, която изпълнявахме на живо с аранжимента и стила на групата, както ние ги изпълняваме. За да имат представа феновете, какво да очакват. Записахме 33 песни. Първоначалната идея беше всеки един от певците да запише вокалите в неговите песни, но проблеми с договори осуети това намерение. Появиха се правни спънки с композициите на DEEP PURPLE, SURVIVOR, защото вокалистите нямаха право да ги изпълняват в студийни записи. Така решихме, че Alexx ще изпее всичко и издадохме записите като трибют на BONFIRE към тези банди и изпълнители. Това е повсеместна практика. Вземи METALLICA. Те правят песни на TINN LIZZY, JUDAS PRIEST, записват композиции на други банди. По време на концертите, имаше мърч, който феновете си купуваха и така решихме да запишем този двоен албум.

От другата страна - Интересното е, че сте записали песни на групи, които са по-млади от BONFIRE като GRAVE DIGGER и SURVIVOR например?

Hans Ziller – Причината я обясних. Искахме албум, в който да участва всяка песен, която изпълнявахме на концертите. Chris Boltendahl беше с нас и за това записахме песни и на GRAVE DIGGER. Мисля, че идеята е страхотна, защото можеш да чуеш композициите в стила и звука на BONFIRE. Така в самите песни има по нещо ново. Действат с ново вдъхновение. Албумът се харесва на хората. Също така все още четири композиции от този диск присъстват в сета ни. И ако вземеш песента „Africa”, тя не е записана като оригинала, а е по-твърда. По-тежка е, с повече китари и сола. Така направихме наша версия на този хит на TOTO.

От другата страна - Кой е най-големият конкурент на BONFIRE днес?

Hans Ziller - Това са миналото и новите групи. Те ме провокират да съм все по-добър. Все още харесвам звука на 80-те, но имам и влияния от новия саунд. Синът ми е на 20-ет и е DJ. Той слуша коренно различна музика. И в същото време си пуска и рок, и метъл. Следователно е по-добре да уважа вкуса му и да видя какво мога да използвам от него. Днес също така можеш да комбинираш всякакви стилове. Няма смисъл да се ограничаваш само в метъла или техното. Най-важното е да си с отворено съзнание и да влизаш в дълбочина. Така че за мен най-големите предизвикателства са звукът на 80-те и съвременните стилове. Съчетавам ги.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов