Интервю с Radim "Copretina" Týn (SPASM) ...

Интервю с Radim "Copretina" Týn (SPASM)

За първи път на 11 май в софийския „Grindhouse Skateboard Club” ще се проведе еднодневният екстремен фестивал „Grind Over Sofia 2019”. Организаторит са „Autumn Souls Of Sofia”. Той ще събере седем известни и не толкова известни грайнд ансамбъла за танцувална музика начело с чехите SPASM. Другите участници са GUINEAPIG (Италия), BRUTAL SPHINCTER (Белгия), BASEMENT TORTURE KILLINGS (Англия), ASS DEEP TONGUED (Франция) и българските вселяци MENSTRUAL COCKTAIL и SCUM LINE.

Интервюто с Radim "Copretina" Týn (SPASM) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 15.04.2019 година.


От другата страна - Привет, Radim, съвсем скоро SPASM ще бъдат в България. Как се подготвяте за този епичен концерт?

Radim Týn - Според графика на фестивала „Grind Over Sofia” най-вероятно ще останем на сцената около 45 минути. За това време обикновено изпълняваме между 40 и 60 песни. Техният брой, разбира се, зависи от времето, с което ще разполагаме. В момента обаче търсим нов барабанист. Така че не мога точно сега да кажа кои тресни ще направим. Зависи от това, колко песни ще успее да научи новият ни барабанист. Но със сигурност ще изпълним всички хитове на SPASM.

От другата страна - Срещате ли затруднения при изпълняването на живо на горграйнд?

Radim Týn - Ха, никога не съм мислил за това. В изпълняването на този стил, за мен не става дума за трудностите, а аз доверието в него. То трябва да идва от теб самия, от сърцето ти. Хората отпред трябва да повярват в теб, да повярват, че ти самият вярваш в твоята музика и шоуто, което правиш на сцената. Не трябва да е като в театъра - измислено. Хората трябва да бъдат убедени, че ти харесваш онова, което правиш.

От другата страна - Т.е. трябва първо да си искрен със себе си…

Radim Týn - Да, тук не става въпрос за това, дали изпълнявам нещата перфектно и без грешки, а става дума за усещанията, за посланията, които отправям към хората. Трябва да ги накарам, да ми повярват, да са наясно, че съм истински. Няма значение дали пред мен има петима или седмина, или хиляда души. Това не е от значение. Колкото и хора да има пред мен, трябва да съм откровен с тях. Трябва да имам перфектното отношение към тях. Защото те са там отпред, за да ни видят и искат да се забавляват. Това е важната част. Не бих могъл да определя подобно състояние като трудно за постигане, но хората трябва да ни повярват и трябва да са наясно, че ние сме на сцената заради тях.

От другата страна - Как трябва да стане това?

Radim Týn - Това означава, че трябва да вярвам във всичко, което правя на сцената. Понякога преди концерт не се чувствам комфортно. Да, нося много изрязан бански и пенис-маска, но се притеснявам, дали на хората ще им хареса, особено когато свирим някъде за първи път. Примерно на фестивал, на който няма само грайндкор, дет метъл и брутални дет банди, а има и други стилове като блек, а горграйнд и грайндкор групите са само две или три. В тези случаи, когато се качвам на сцената, трябва да дам най-доброто от себе си и да вярвам във всичко, което правя. Много е важно. На първо място аз трябва да харесвам онова, което правя и трябва да вярвам в него. Това не е игра. Става въпрос за вяра и за предаване на нашата позитивна енергия на феновете. Защото ние сме там заради тях.

От другата страна - Доста интересен костюм използваш, когато си на сцената?

Radim Týn - Да, използвам банския тип „Борат” и маска с формата на мъжки полов орган. Когато станах част от SPASM, имах някои садо-мазо маски. Когато обаче за първи път свирихме на „Obscene Extreme”, момчетата ми бяха купили женски бански костюм, който открили в някакъв супермаркет. Казаха ми, че са измислили нещо смешно и дали бих искал да се пробвам, точно на първото ни участие на „Obscene Extreme” през 2006. Облякох се с този бански и се оказа, че хората се забавляват. Те видяха, че нямаме нищо общо с порното, а това е част от забавата. Един ден обаче този бански изчезна. Загубих ли го, някой открадна ли го, няма значение. Тогава си казах, че имам страхотно секси тяло и ще го покажа на всички. А най-добрият начин, за да го направя, е да се облека в бански тип „Борат”. Това е историята.

От другата страна - А как този бански се връзва с музиката на SPASM?

Radim Týn - Страхотно. Няма никакъв проблем. Обаче по-скоро това сценично облекло трябва да се свързва с мен, ако го съпоставяме с нашата музика. Всъщност по-важното е, че е хората се забавляват, когато ме видят така. Като група не срещаме никакви проблеми.

От другата страна - Гледам Вашето участие на „Obscene Extreme” през 2016 година, голяма забава е било, както на сцената, така и пред нея…

Radim Týn - Така е. Както отбелязах за първи път свирихме на фестивала през 2006. След което, ако не ме лъже паметта, се върнахме през 2009 и 2012. Всичките ни участия бяха запомнящи се. Последното обаче, през 2016, е върхът ни там. Беше невероятно, свирихме пред много хора, за нас самите беше страхотно преживяване, защото чувствахме, че всички, както пред сцената, така и на нея, бяха там, за да се забавляват, да купонясват, Много сме горди, че станахме част от тази забава. Беше невероятно преживяване и за нас самите.

От другата страна - Изглежда, че сте повече парти банда, отколкото други парти банди…

Radim Týn - Не знам. Не знам какво точно имаш предвид под парти и парти банда, но като се замисля, смятам, че сме някъде по средата, защото ние не искаме да се занимаваме и да свирим за наистина сериозните неща като политика, социални проблеми, война. Има много други банди, които може би се справят по-добре от нас. В същото време не сме тотална парти група, която изпълнява някакви пародии. Имаме някои танцувални песни – „тупа-тупа”, имаме и песни с бързи барабани. Иначе SPASM е комбинация от няколко неща. Ние свирим сериозна музика. Обаче тя не е за отрицателните аспекти от живота. Заобикаля ни много лошотия. Искаме, когато хората дойдат на нашите концерти да се презаредят, да забравят проблемите си, да бъдат с нас за 30 минути. Искаме да се забавляват на концерта и като забравят за проблемите си, да си създадат купонджийско настроение и да се почувстват щастливи. Това е.

От другата страна - Има ли провокация в изпълняването на грайндкор днес?

Radim Týn - Ако използвам тази дума, ние самите едва ли се опитваме да провокираме когото и да било. Единственото, което можем да направим е, да накараме хората, които носят маски на улицата и на работа, да се освободят от тях. Всеки в нормалния си живот носи маска, като служителите в банките – те постоянно се усмихват или са много сериозни. А когато се приберат вкъщи, са различни и по отворени към света. Това искаме да провокираме в хората. Да им отворим очите, че могат и да не са толкова сериозни, искаме да ги провокираме да разкрият себе си, да бъдат себе си, да не се правят на нещо, което не са. И когато идват на нашето шоу, могат спокойно да оставят официалните си маски вкъщи. Защото на концертите на SPASM те могат да бъдат себе си.

От другата страна - Кое е най-откаченото нещо, което си преживявал по време на турне или концерт?

Radim Týn - Много са. Когато свирихме веднъж в Русия, едно момиче се качи при нас на сцената и започна да се съблича. Показа си гърдите, дори започна да се самозадоволя, но тук се намеси охраната и я свали от сцената. Обаче най-откаченото нещо, което си спомням, стана в Братислава, в един малък клуб. Май беше през юни или юли. Беше страшно горещо. Мисля, че навън беше около 35 градуса или повече, а клубът беше претъпкан. Температурата вътре беше много висока, все едно бяхме в ада. Просто трябва да се почувства. Клубът беше твърде малък, а хората вътре бяха натъпкани като сардини в консерва. Беше някаква лудост. Когато свирихме третата песен, отнякъде се появи тобоган, шейна за сняг, с която се пързалят децата през зимата. Някой беше донесъл този тобоган на нашия концерт. Това, което хората правеха, е да се покачат на него и да се разнасят, поддържани от ръцете на останалите. Беше невероятно. Все едно онези върху тобогана се плъзгаха върху главите на хората. Беше откачена работа, защото беше горещо, лято и не мога да си представя, че този, който беше донесъл тази шейна, се е возил в автобуса или влака, и какво са си мислели хората, когато са го видели – „Какво прави този, това е за зимата, за сняг?” А той сигурно им е отговорил, че отива на концерт, на грайндкор шоу. Беше странно и в същото време много забавно.

От другата страна - Можеш ли да си спомниш за най-запомнящия се подарък, който си получил от фен?

Radim Týn - Нямаме много голяма колекция, но например, когато сме на сцената, получаваме разни надуваеми неща за плуване, като плувни топки. Веднъж получих шапка на Дядо Коледа. Това стана на едно наше участие през зимата около празниците. Но не мога да си спомня нещо особено странно…

От другата страна - Кога ще чуем нова музика от SPASM? Последният албум на групата излезе през 2017 като сплит с GUTALAX?

Radim Týn - Плановете са малко сложни. 2020 с групата отбелязваме 20-годишнината й. Та, имаме намерение да запишем нов албум и да го издадем през следващата година. Бихме искали да работим по новия материал през есента и ако всичко се развива, както трябва, бихме искали през януари, февруари или март да влезем в студио и да издадем нов диск. Феновете ни сигурно ще останат изненадани, че имаме намерението през следващата година да издадем нов албум.

От другата страна - И накрая – какво е грайндкорът за теб – музика или преди всичко усещане?

Radim Týn - И двете. Всичко. За едни е музика, за други е общност, за трети – усещания. Разбира се за някои хора е просто поза. За други – начин на живот. За мен това е много специална музика и много специален стил, който наистина е начин на живот, и означава всичко онова, което споменах. Тези неща не могат да бъдат разделяни.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов