Интервю със Simon "S.W." Wizén (VALKYRJ ...

Интервю със Simon "S.W." Wizén (VALKYRJA)

VALKYRJA не само издадоха нов албум в края на миналата година, но след дни ще дойдат и да го представят в България като съпорт на сънародниците им MARDUK на 21 април. „Throne Ablaze” излезе пет години след „The Antagonist's Fire”. За паузата има основателна причина, сподели за „От другата страна” китаристът и вече вокалист на бандата със Simon "S.W." Wizén. С въпроси помогна Милена Милчова.

Интервюто със Simon "S.W." Wizén (VALKYRJA) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 15.03.2019 година.


От другата страна - Привет, трябваха Ви пет години, за да издадете нов албум на VALKYRJA…

Simon Wizén - Така е. От самото начало в основата на групата сме били главно аз и предишния ни вокалист Andreas Lind, който остана с нас до 2014, но последният концерт с него беше през 2015. Неговото напускане предизвика промени в ядрото на бандата. Преди това винаги всичко се е въртяло около мен и него, когато ставаше дума за композиране. Аз работех по музиката, той – по текстовете. Създадохме добра основа за съвместна работа. Когато Andreas изчезна, разбира се, че потърсихме негов заместник. През 2015 започнахме да работим с нов вокалист, който беше от Нидерландия. Псевдонимът му е RSDX. Това че имахме свежа кръв в бандата ни върна към началото, когато се напасвахме като музиканти. На първо място трябваше да приобщим RSDX в групата със свирене на живо. Когато усетихме химията, бяхме готови заедно с него да създадем нещо ново. Не мина много време, когато вече бяхме в студиото за записи на „Throne Ablaze”. Това стана в началото на 2018. Всъщност беше април 2018, когато започнахме да записваме новия албум. И в един момент загубихме контакт с RSDX. Това промени датата на издаване на диска, защото се наложи сам да изпълня вокалите. Това от своя страна доведе и до много промени в посоката на песните. Наложи се също така да напиша нови текстове, вместо да се занимавам само с композирането. Трябваше да комбинирам музиката и текстовете по начин, по който преди не бях работил, което беше много ново за мен.

От другата страна - Какво те движеше през този период и как се чувстваш зад микрофона?

Simon Wizén - Най-силно беше чувството на неудовлетвореност. Нямам как да го обясня по друг начин. Леко бях загубил баланса. Бях неподготвен. Просто се стремях да постигна крайната цел. Стремях се да доведа до край албума и да не отстъпвам от стандартите, които бандата беше постигнала. Не исках да се излагам. Това издание задължително трябваше да е на нивото на предишните ни албуми. Имаше чувство на безизходица, хаосът ни беше завладял, но това положение катализира креативността ни, провокира ни да дадем всичко от себе си. Ситуацията само по себе си ни вдъхнови за крайния резултат, за да постигнем това разрушително настроение.

От другата страна - Подготвен ли си да си едновременно китарист и вокалист на концертите?

Simon Wizén - Миналата есен се задържахме доста в репетиционната, за да се подготвим добре за концертите. Първото ни участие на живо обаче беше съвсем различно. От самото начало бях невероятно съсредоточен върху свиренето на китара и вокалите, за да бъда точен, да не допускам грешки, може би бях малко напрегнат, но след няколко концерта усетих, че напрежението ме напусна и вече можех да бъда по-свободен в изразяването си на сцената. Отне ми известно време, но сега се чувствам по- спокоен, вярвам във възможностите си, защото знам какво работи най-добре за мен.

От другата страна - Когато ти се наложи да пренапишеш текстовете за „Throne Ablaze”, промени ли атмосферата в албума?

Simon Wizén - Не мисля. По-скоро не. И преди бях основният композитор. А когато създавам музика, винаги се опитвам да споделя определени усещания с нея. Когато започнах работа по текстовете, музиката вече беше готова и се опитах да уловя нейната атмосфера в тях. Това са отчаянието, безпомощността и други подобни чувства, в които се потопих, докато пишех текстовете. Това са нещата, които знаех, че вече могат да се усетят в музиката. Получи се добра комбинация, буквално перфектна.

От другата страна - Така музиката на VALKYRJA по-разбираема ли я намираш?

Simon Wizén - Много интересен въпрос. Досега не съм мислил по този начин, но след като попита, в момента съм на мнение, че след комбинирането на музиката и текстовете, имам по-добър поглед върху нея. Със сигурност те се подпомагат взаимно и са по-добре обединени в песните. С този въпрос мисля, че достигна до нещо, което определено ме е свързвало с музиката, но по друг начин.

От другата страна - Какво се промени в живите изпълнения на групата?

Simon Wizén - В момента нямаме изцяло отдаден фронтмен, който имахме преди. Вече нямаме пети човек без някакъв инструмент на сцената. Но не сме променяли сетлиста, за да го направим по лесен за мен. Това никога не е стояло на дневен ред. Винаги съм бил човек, който по-скоро се опитва да надгражда и да прави така, че нещата да работят. Наблегнах на репетициите, за да мога да свиря на китара и да изпълнявам вокалите по начина, по който трябва да бъдат изпълнявани. Така че не сме променяли нищо, за да го направим по-лесно. Текстовете и вокалите в „Throne Ablaze” ги направих след като вече бях записал китарните партии. Никога преди не бях опитвал да работя по всичко едновременно, докато не дойде началото на подготовката за турнето. А тогава албумът вече беше завършен. Никога заради мен не сме се опитвали да направим композициите по-удобни за изпълнение.

От другата страна - Усещаш ли по този начин настроението на публиката по-лично?

Simon Wizén - И сега усещам представянията ни по-близки до мен самия. Наистина отнема много енергия, за да съм на сцената и като китарист, и като вокалист. Това изисква от мен да съм фокусиран върху себе си. Разбира се, сега връзката ми с публиката е много по-силна, сравнена с времената, когато само свирех на китара. Смятам, обаче, че има още какво да желая, но знам, че за да съм по-добре подготвен, ще ми трябва още време.

От другата страна – Връщам те на албума „Throne Ablaze”, старият Ви вокалист Andreas Lind участва с вокали в песента „Transcendental Death”. Има ли и други гости в диска?

Simon Wizén - Andreas прави някои бекинг вокали в албума и пее водещите само в тази композиция. Друг, който не е част от бандата, не участва в албума…

От другата страна - Т.е. успял да запазиш отношенията си с него?

Simon Wizén - Да, все още поддържаме контакти и това беше причината да го включим в албума. Между нас няма лоши чувства. Просто осъзнахме, че няма как повече да продължаваме в една и съща посока. Не става дума за ситуация, която да ни е разделила или че някой се е махнал, защото повече не може да търпи положението, в което се намира. Запазих контактите с него, а и той винаги се е интересувал от групата. Не беше трудно да го накараме да участва в диска. Той е винаги добре дошъл. Аз и той бяхме движещата креативна сила зад VALKYRJA.

От другата страна - VALKYRJA е създадена от бивши членове на ONDSKAPT. Пренесохте ли част от лудостта на тази групата във Вашата?

Simon Wizén – Свирех с ONDSKAPT след като вече бях създал VALKYRJA. Не съм бил там от самото им създаване. Тя не е мое създание, нищо че съм бил в нея почти десет години. Не мога да потвърдя, че съм използвал конкретни идеи от ONDSKAPT, за да ги разработвам във VALKYRJA. Но стоя твърдо зад убеждението, че всичко, във всяка ситуация, с което съм се сблъскал в живота, има определена цена и оказва определено влияние върху мен и бъдещата ми работа. ONDSKAPT със сигурност са ми оказали влияние, както в музиката, така и по отношение на турнетата. Определено съм възприел различни интересни неща. Нещо ме е докоснало като човек. И така всичко, което ми е оказало влияние, може да бъде видяно и чуто във VALKYRJA, защото личният опит е добра основа за създаването на музика.

От другата страна - Мразите етикетите, но VALKYRJA се свързват с блек метъла. Каква философия всъщност се крие зад бандата?

Simon Wizén - Винаги сме се вдъхновявали от смъртта. А тя е неразривно свързана с живота. В този смисъл вниманието ни е повече насочено към нихилизма. Винаги сме задавали въпроси, в търсене на значението. Не се опитваме да осветляваме някого с отговори. Не посочваме за нещо защо е отредено да съществува по съответния начин. За мен е важно да задавам въпроси за значението. VALKYRJA е платформата, от която можем да работим в тази посока. А по отношение на етикетите, не съм глупав и разбирам защо хората ни категоризират като блек метъл банда. Ние обаче не се опитваме да се впишем в рамките на стила и смятам, че има някои неща във VALKYRJA, които не пасват на категорията, която ни приписват. Ако хората смятат, че ние сме 100 процентова блек метъл банда, явно не могат да обхванат цялата картина такава, каквато е. Дори и да имаме много допирни точки с блек метъла, не виждам цялостно препокриване с него. Не разбирам защо хората не се опитват да изоставят предразсъдъците си и да погледнат отвъд тези допирни точки. Защото те не ни описват пълноценно.

От другата страна - Тогава за теб музиката на VALKYRJA е...?

Simon Wizén - Тя оказва много голямо влияние върху живота ми. Бих казал, че бандата е противовес на живота, който водя извън нея. Аз не съм абсолютно свободен. Имам същите отговорности, както останалите. Живея в същия свята като всички. Но не смятам, че му принадлежа във всичките му аспекти. Така VALKYRJA е мястото, където откривам баланса, защото там ги няма правилата, с които трябва да се съобразявам в цивилния живот. Групата е отворена матрица, където мога да изразя мислите си, където мога да бъда фокусиран върху нещо, което ми се отплаща и то не по начина, по който си губя времето, за да печеля пари.

От другата страна - Как се определяш – като артист или като музикант?

Simon Wizén - Може би двете са част от едно цяло. Смятам, че даваме нещо повече на хората, когато правим концерти и те получават повече, когато слушат албумите ни. Но не го правя, за да им отварям очите. А искам да им дам онова, което правя за себе си. Така бих искал за бъде.

От другата страна – В такъв случай как се изгражда днес една силна индивидуалност?

Simon Wizén - Всеки в някаква степен е индивидуалист. Но единственият начин да бъдеш такъв, е да се съсредоточиш в посоката, в която си поел, без да отдаваш голямо значение на глупостите, които те заобикалят. Трябва да отделяш повече внимание на нещата, които те удовлетворяват. Останалото трябва да се избягва, да се пропуска и да не му се отделя енергия повече от необходимото.

От другата страна - Веднъж от SATYRICON бяха отбелязали, че е много тъпо, че хората продължават да харесват най-много първите албуми на групите…

Simon Wizén - Може би, защото първите впечатления са най-силни. Всеки музикант се стреми да се надскочи, иска да се развива, да се доказва. Ако липсва прогреса просто онова, което правиш, няма значение. Така гледам на нещата. Ние не искаме да записваме един и същ албум два пъти. Също така като личности постоянно се променяме. Със сигурност моите музикални вкусове днес се различават от времената, когато съм бил на 15-ет и съм записал първия албум на VALKYRJA. За това и когато хората го чуят, го намират за различен. Има и други, които предпочитат онзи по-суров звук, вместо днешния полиран продукт. Смятам, че при нас има прогрес и всеки следващ албум е по-добър от предишния. Може би има хора, които не виждат нещата по този начин, а други го приветстват.

От другата страна - Кое е първото нещо, което един музикант трябва да научи преди да стане музикант?

Simon Wizén - Предполагам и бих отбелязал, че това е почтеността. Не може да си просто свирач на някакъв инструмент. Трябва да има нещо повече зад това. Нещо, което да те подкрепя. Иначе губиш посоката.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов