Интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL) ...

Интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL)

HAMMERFALL се завръщат в България за трети път след концертите им в София през 2009 година и в Каварна като част от десетия „Kavarna Rock”. Предстои групата да издаде нов албум през 2019. Преди това обаче на 26 октомври Oscar Dronjak и компания отново ще стъпят на родна сцена този път по покана на „BGTSC”. Съпорт е бразилската банда ARMORED DAWN.

Интервюто с Oscar Dronjak (HAMMERFALL) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 8.10.2018, както и в предаването „Евробокс” на програма „Хоризонт” на БНР.


От другата страна - Привет Oscar, скоро сте отново в България, какво да очакваме от вас – „най-доброто” или сте оформили сета около последния албум на HAMMERFALL „Built to Last”?

Oscar Dronjak - Не, направихме много голяма обиколка в подкрепа на „Built to Last”, а турнето от което е част и концертът в България, е последното преди да влезем за записите на новия ни албум. Така че феновете ще видят най-доброто от нас, но пък и ние постоянно правим подобни концерти. Всичко зависи от начина на подбора на песните, а ние винаги правим така, че да свирим най-доброто от творчеството на HAMMERFALL. Шоуто, което ще ви предложим, е характерно за концертите ни от тази година. Ще има песни, както от „Built to Last”, така и от цялата ни кариера. И ще обърнем внимание на „Legacy of Kings”, защото през тази година отбелязваме неговата 20-годишнина. Дори май те се навършват точно днес, когато правим това интервю – 28 септември.

От другата страна - Точно така и защото спомена този албум, какво си спомняш от онези времена, когато хеви метълът възкръсна и Вие бяхте част от Ренесанса с първите Ви два албума?

Oscar Dronjak – Това беше преди 20 години. Бяхме много млади и зелени. Никой нямаше идея как се правят нещата. Същото се отнасяше и за турнетата. Всичко беше ново за нас и в същото време впечатляващо. Знаеш как е – когато си млад, се впечатляваш от всичко, което ти се случва. Отне ми няколко години, за да се поуспокоя, казано по този начин. Както и да приема онова, което имахме – няколко успешни албума, хората навсякъде по света посещаваха концертите ни, бяхме част от Ренесанса на хеви метъла. Винаги съм мечтал за това, но за се себе си никога не съм смятал, че е възможно. Отне ми малко време, за да свикна с тази мисъл. Определено бяха добри времена.

От другата страна - Чувстваш ли се все още свързан с ранния материал на HAMMERFALL и имаш ли чувството, че е бил записан и създаден от друга личност?

Oscar Dronjak - И да и не. Никога не загубих усещанията и връзката си с материала, който съм създал през годините. Дори понякога си пускам по нещо от миналото, за да видя какво всъщност съм направил. И за да си го припомня, разбира се. Определено обаче като композитор повече от 20 години, ако не съм се развил, значи нещо не е както трябва. Резултатът едва ли би бил особено добър. Опитваме се да открием нови гледни точки, нови предизвикателства. Създадохме HAMMERFALL, защото обожаваме хеви метъла. Толкова е просто. Основахме групата, защото страстта ни към музиката беше неизмерима. Имахме визия за това какво точно трябва да представляват HAMMERFALL. И с годините се опитахме да останем верни на тази представа. За това и постоянно търсим баланса като композитори. Понякога създавам нещо, което не ми се струва подходящо за групата и го оставям настрана евентуално за някой друг проект. В същото време, обаче, когато започнем да създаваме песни за нов албум, няма как да повтаряме една и съща формула, в някаква степен трябва да освежаваме материала. По този начин се стремим да постигаме баланса при създаването на песните. Научил съм се през годините да се контролирам, да композирам парчета, които да пасват идеално на албума, по който работим, Щастлив съм с всичко, което сме постигнали. Не съжалявам за нищо. Не смятам, че бих направил нещо по по-различен начин, защото каквото и да сме издали, към съответния период от време е било най-доброто, на което сме били способни. За това и съжаленията са излишни. Не съжалявам за нищо. Все пак няма как да променя миналото, дори и да го искам.

От другата страна - Така е, но трябва да се опитваш да не повтаряш едни и същи грешки…

Oscar Dronjak - Точно така е. Това е и моята гледна точка донякъде. Позицията ми е, че дори и да не съжалявам, не трябва да допускам грешките от миналото. Уча се от всичко, което съм направил. Има и нещо друго – не гледам на онова, което сме създали като на грешки. Понякога сме си казвали, че не е трябвало да прави това или онова. Тогава има от какво да се поучим. Генерално обаче сме се опитвали да създадем един албум по възможно най-добрия начин към момента, в който сме работили по него без значение от инструментите, с които сме разполагали, както и духовното, и физическото ни състояние – извличали сме максималното от техниката и от идеите, които сме имали. Гордея се с всичко, което сме направили, но в крайна сметка ако не се поучаваме от грешките, сме осъдени да ги повтаряме, а това определено не е добре за никого.

От другата страна - Всъщност покрива ли днес HAMMERFALL визията Ви от самото начало на групата?

Oscar Dronjak - Да, така смятам, защото, не знам дали е правилно да го кажа по този начин, но двамата с Joacim контролираме процесите в бандата и самата група от ден първи. Така че визията за HAMMERFALL винаги идва от нас двамата. И докато сме в групата, ще продължаваме да я преследваме. По-скоро нещата опират до там, какви искаме да са HAMMERFALL. И това е представата HAMMERFALL за нас да е ултимативната хеви метъл група. Това се опитваме да постигнем.

От другата страна - Има ли голяма дистанция между наивността на младостта и реализма на зрелостта?

Oscar Dronjak - Да, така мисля. Обаче съм убеден, че ти трябват и двете състояния, за да оцелееш. В момента съм на 46, но със сигурност не смятам, че приличам на хората, които са на моята възраст. Въобще не си приличам с тях. 46 е близо да 50-ет, обаче, се чувствам по-млад. Всичко идва от свободата, която природата на бизнеса, в който се подвизаваме, ни дава. Имаме възможност да се развиваме и да преоткриваме себе си. Това ни позволява да се чувстваме по-млади или по-скоро ни поддържа млади, с тази младежка наивност, която е много полезна в определени случаи. Обаче съм осъзнал през годините, че трябва и малко зрялост. Не може да си тийнейджър през целия си живот. Това го научих по трудния начин…

От другата страна - След толкова продължителна кариера вярваш ли на инстинктите си, че каквото и да създадеш ще пасне на моментното състояние на HAMMERFALL?

Oscar Dronjak - Определено. Трябва да вярвам. В противен случай нямаше да имам възможност въобще да се занимавам с това, което правя по начина по който го правя. Като пример ще ти дам последния ни албум „Built to Last”, който създадохме докато концертирахме по света. Днес музикалният климат е такъв, че почти постоянно трябва да си на турне, защото продажбите на албуми като цяло са слаби. Интернет платформите също не плащат толкова, колкото преди, така че всяка група трябва да е по пътя, колкото се може повече. Такъв е музикалният бизнес днес. За предишните албуми винаги имах може би около шест месеца, за подготовка на песните и всичко около тях, преди да влезем в студио. Всичко трябваше да е готово за записите. Т.е. прекъсвахме турнетата за шест месеца. А днес това е невъзможно. Осъзнах го на последното ни турне преди „Built to Last”. Беше много стресиращо. Въобще не ми допада начинът, по който създадохме песните за последния ни засега албум. Защото не разполагах с никакво време, за да могат песните да бъдат осмислени или да узреят по естествен път. Просто създавах една композиция, оставях я и пристъпвах към следващата. Доста стресиращо като цяло. И заради стреса този път започнах създаването на материала за следващия ни албум по-рано, защото знаех какво ще стане. Бих отбелязал, че този път композирах без напрежение и по-спокойно, работих много лесно. Отново създадох композициите по време на турнетата. Ако ме беше попитал преди няколко години, дали мога да работя по този начин, щях веднага да отрека и да отсека категорично, че това никога няма да стане. Обаче се оказа, че мога да работя и по друг начин. И се получиха доста добри песни. И всъщност какъв точно беше въпросът ти… Защото се отплеснах…

От другата страна - То и аз си забравих въпроса, докато те слушам… Всъщност той беше вярваш ли на инстинктите си, че каквото и да създадеш, ще пасне на моментното състояние на HAMMERFALL?

Oscar Dronjak - Да, вярно и за да приключа този монолог - нямам време да поработя върху песните, да и ги погледна отстрани, да им направя дисекция. Сега просто ги написвам и веднага след това ги записваме. Нямаме време за нищо друго. За това и трябва да вярвам на инстинктите си дали една песен е добра за HAMMERFALL или не е. Забавно или не, плашещо или не, днес мога да отбележа, че след като всичко вече беше записано и по време на миксирането, когато вече е твърде късно да променяме нещо, което не ни харесва, едва тогава за първи път осъзнах, че албумът наистина е добър. Преди това нямах идея как се получава. Вярвах на инстинктите си. Така че смятам, че все още мога да им се доверя.

От другата страна - Прочетох, че следващият албум на HAMMERFALL ще излезе през 2019…

Oscar Dronjak - Да, точно така…

От другата страна - Имате ли вече име за него?

Oscar Dronjak - Да, но не е официално. И за това няма да ти кажа повече…

От другата страна - За една млада банда най-важното е да открие стила си, обаче, той превръща ли се след време в пречка за развитието на една група?

Oscar Dronjak - Знам какво имаш предвид и не смятам, че е проблем. Гледам на хеви метъла като необятен жанр и източник на вдъхновение. Можем да направим всичко. Всяка група, може да направи всичко, което поиска. Но доколко можем да включваме различни елементи в музиката на HAMMERFALL? Това би било ново за нас. Като например индъстриъл елементи или ревящи вокали, каквото и да е. Можем да го направим, но не искам. Защото не това представлява хеви метълът за мен. За мен хеви метълът е чистата форма на музиката, която JUDAS PRIEST и ACCEPT свирят. Тези групи са голямо вдъхновение за мен. За това и границите на звука не ме притесняват и не ме възпрепятстват по никакъв начин. Те не са препятствие, а по-скоро очертават територията на страстта ми. Това е единственото, което правят.

От другата страна - Направихте име като група много бързо, без големи препятствия. Това ли е естественият начин, за развитието на една кариера или вътрешните конфликти са по-важни от външните препятствия?

Oscar Dronjak - Не знам, предполагам, че всичко зависи от личност до личност. Никой не харесва конфликтите. За някои хора те може да са освобождаващи. Зависи що за човек си. За мен обаче ще е много трудно да се сработя с личност, която постъпва по този начин. Със сигурност приятелството с подобен човек няма да продължи твърде дълго - с човек, който постоянно създава конфликти и противоречи. Вярвам, че Joacim е като мен. За това и си паснахме, и продължаваме да работим заедно толкова много години. И взаимоотношенията ни са все още ненакърнени. Смятам, че всичко опира до човека. Това че първият ни албум се прие много добре, това не означава, че преди това като музиканти не сме имали своите трудни моменти. Започнал съм да свиря на китара много години преди издаването на „Glory to the Brave”. Всяка група донякъде плаща за невръстното си поведение. Ние го направихме. Но също така с първия албум на HAMMERFALL натрупахме преднина, защото той се прие много добре, а това отвори пред нас толкова много врати и ни даде толкова много възможности. Няма защо да крия този факт.

От другата страна - Кое е най-откаченото нещо, което си правил като метъл фен?

Oscar Dronjak - Не знам. Не съм правил много луди неща като фен. Всъщност като цяло мразя подобни въпроси, защото никога не ми хрумва нищо интересно на момента. Сещам се за добър отговор едва на следващия ден, когато е вече късно. Не обичам да импровизирам на момента и да се опитвам да си спомням неща, които са ми се случили. Съжалявам, не мога да се сетя за нищо интересно…

От другата страна - Какво не разбират младите групи за музикалния бизнес днес?

Oscar Dronjak – Не разбират, че днес музикалният бизнес е много труден. Интересното е, че младите банди не гледат на него като на бизнес. Защото в началото постигането на някакъв успех, не е в резултат на бизнеса, а на страстта и отдадеността. За това и ние сме къметлии, защото успяхме да преобразуваме тези две състояния в бизнес, както и да живеем от него. Аз например не работя нищо друго, освен да се занимавам с HAMMERFALL малко или много вече 21 години. Много ми е лесно да заявя, че бизнесът е скапан. Той наистина не струва през по-голямата част от времето, но за да има полза от него, трябва да пазим страстта си към музиката неувяхваща. И едва след това, ако имаш късмет, положението може да се преобразува в работа, от която да живееш. Това е начинът, по който трябва да се гледа на музикалния бизнес. В противен случай разочарованията са ни в кърпа вързани през цялото време. Също така постоянно ще се променят и отношението, и поведението ти спрямо музиката. Ако единствената ти цел са славата и парите, съжалявам, че ще го кажа, но си сбъркал музикалния жанр. Това не е метъл отношение. Метълът не е за теб, щом единственото, което търсиш, е популярността.

От другата страна - Всъщност музикалните жанрове все още ли имат смисъл днес или за една песен е по-важно да е добра, отколкото какъв стил е?

Oscar Dronjak - Това е чудесен въпрос, приятелю. Наистина е много добър. Не знам дали е важно или не. Смятам, че днес е лесно да се изгубиш в океана от стилове. Днес е много лесно една песен да бъде изтеглена от анонимни торенти, защото сега е много по-лесно да се издаде каквото и да било. Което създава напрежение и върху хората, които пишат ревюта за различни списания и стоварва голям товар на рамене им, защото ако наистина търсиш страхотна музика, понякога е много трудно да я откриеш, защото трябва да прослушат стотици албуми на месец. А преди това са били два или три, или десет диска, зависи за кой период говорим. Днес откриването на добра музика изисква повече усилия и напрежение. Доколкото се отнася до отговора на втората част от въпроса ти – не знам. Смятам, че има истина в това, което казваш. Жанрът няма толкова голямо значение в сравнение с качеството на дадена песен. Но понякога е точно наобратно. Понякога качеството на една песен няма никакво значение, защото ако тя е от стила музика, който слушаш, то няма значение, защото това е твоят стил. Имаш своя ниша и качеството на песните ти не е от първостепенно значение. Мисля, че и двата варианта са еднакво верни.

От другата страна - Вярно ли е, че във всяка шведска група има влияния от ABBA?

Oscar Dronjak - Може би не всеки е склонен да го приеме. Обаче наистина е така. Особено при моето поколение и поколението, което идва след нас. Всеки, които е бил млад през 80-те или в средата на живота си по това време, със сигурност има влияния от ABBA в музиката си. Бъди сигурен в това!

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов