Интервю с Martin Schulman (DEMONICAL, CENTIN ...

Интервю с Martin Schulman (DEMONICAL, CENTINEX)

Класическата шведска дет метъл банда DEMONICAL идва в България. Мястото – софийския клуб „Live & Loud”. Датата - 25 юли 2017 година. Организатор – „Autumn Souls Of Sofia”. Съпорт – шведите ANGREPP и финландците AUTHOR. И да – поговорих си с лидера на DEMONICAL, адаша, Martin Schulman в двора на едно училище. И да знаете, че в стаята му няма плакати, а стените са облепени с тапети. Което всъщност не е повод за хвалене и е някаква ненужна информация…но все пак информация…

Интервюто с Martin Schulman (DEMONICAL, CENTINEX) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 24.04.2017 година.


От другата страна – Привет, Martin, би ли представил DEMONICAL на българските фенове?

Martin Schulman - Ние сме шведска дет метъл група. Съществуваме от 2006 година, имаме четири албума и едно мини. Това е всичко. Истинска дет метъл банда!

От другата страна - Последният Ви запис е въпросния миниалбум „Black Flesh Redemption” от 2015 година. Имате ли нещо по-ново?

Martin Schulman - Работим по нов албум, който ще бъде записан след лятото. След ЕР-то, което излезе през 2015, имахме много концерти. Трябваше да запишем албума по-рано тази година, но не се получи, заради обиколките и за това решихме, да поотложим нещата за след лятото. Дискът трябва да излезе до края на годината или в началото на следващата.

От другата страна - Ще има ли някакви нови елементи в звученето?

Martin Schulman - Едва ли ще има забележителни промени. Ще бъде онова, което винаги сме предлагали . Ще си е типичен наш албум с някои по-свежи идеи. Винаги сме опитвали по нещо ново. Но в крайна сметка големи промени няма да има.

От другата страна - Не приемате ли новите елементи в дет метъла?

Martin Schulman - DEMONICAL са дет метъл банда и ние обичаме класическия дет метъл за това и свирим класически дет метъл. Разбира се, че черпим идеи и от други стилове, имаме влияния от други жанрове, вземаме разни неща от тук и оттам, но албумите ни не звучат еднакво и веднага се усеща, че сме ние. Ако слушаш всичките ни дискове, ще видиш, че има червена нишка, която преминава през тях и тя се нарича DEMONICAL. В това отношение големи промени няма да има, но някои малки детайли със сигурност ще бъдат нови.

От другата страна - Кои са музикалните Ви влияния?

Martin Schulman - Не бих казал, че имам идоли, но харесвам стар шведски дет метъл от началото на 90-те, стария немски траш и класическото хеви. Всички банди и албуми от края на 80-те и началото на 90-те са ни влияние.

От другата страна - Имаш ли все още плакати на любимците си в стаята си?

Martin Schulman - Не, твърде стар съм за това. Когато бях млад имах окачени плакати на IRON MAIDEN, ACCEPT, всичко от 80-те... А сега имам само тапети.

От другата страна - Какво мислиш за новото звучене на IRON MAIDEN и ACCEPT?

Martin Schulman - Не ме интересува особено, аз харесвам 80-тарския MAIDEN и когато ми се прислушат, си пускам точно тези дискове и дори май само първите четири – пет албума. Дори не съм слушал новите. Май съм чувал само една песен и то по радиото. Слушам си старите издания. Радвам се, че все още свирят и издават, но не ги следя и не се интересувам дори кой е в състава. За мен са най-важни старите класически албуми!

От другата страна - IRON MAIDEN и ACCEPT са групи с много история. Смяташ ли, че DEMONICAL могат да съществуват толкова дълго?

Martin Schulman - Надявам се. Никога не знаеш какво ще ти поднесе бъдещето. Ние не правим толкова дългосрочни планове, мислим само за година – две напред. Ще свирим докато ни харесва и усещаме, че всичко ни се получава естествено. Ще видим… Може да не са 30 години, но още 10-15 защо не.

От другата страна – Каква е разликата между DEMONICAL и CENTINEX?

Martin Schulman - За мен и за много хора е в музиката на двете банди. Дори и да вземеш последните два албума на CENTINEX, които издадохме преди да се разделим с тях и ги сравниш с последните два, които направихме, след като се събрахме отново - те също звучат различно. Много време не свирихме със CENTINEX. Тогава и реших да създам DEMONICAL. След което отново възродих CENTINEX. Така днес работя и с двете групи. Музикалните разлики са, че DEMONICAL звучат по шведски - истински дет метъл, докато CENTINEX имат по-американско звучене по подобие на OBITUARY и албумите им от 90-те години. Това за мен са основните разлики. Разбира се, когато пиша риф, той може да пасне и на двете групи, но когато композирам музика, веднага разбирам за коя банда създавам, защото усещам разликите в начина по който работя за DEMONICAL или за CENTINEX. Има хора, които не усещат разликата и постоянно ме питат, защо имам две групи, но за мен двете банди са много различни. И за това, и ми харесват и двете, защото са различни.

От другата страна - Коя банда ти е по-любима?

Martin Schulman - Това е все едно да ме питаш, кое от децата си обичам повече. Невъзможно ми е да отговоря. Няма отговор на подобен въпрос. И двете групи са еднакво важни. Отделям еднакво време и на двете. Сега сме повече фокусирани върху DEMONICAL заради турнето, което предстои, репетираме за новия албум, а след издаването му, започваме работа със CENTINEX за около година и половина. Разделям времето си между двете банди, защото и двете са важни по различен начин.

От другата страна - И двете са шведски дет метъл групи. Трудно ли е за младото поколение музиканти като Вас хем да изпъкне с оригиналност, хем да запази класическото звучене?

Martin Schulman - За мен няма трудност. Нашата цел никога не е била да сме много оригинални или да се опитваме да сме оригинални. Ние просто свирим музиката, която харесваме, без да ни пука дали сме оригинални. В днешно време има страшно много банди, които се фокусират върху това да са уникални, а да си уникален е трудно. За мен най-важното, когато композирам, е музиката ми да звучи добре и да ми харесва, не дали е оригинална или не. Днес е трудно или всъщност невъзможно да си оригинален, ако свириш шведски одскуул дет метъл, защото този стил звучи по определен начин. Което в някаква степен изключва оригиналността. Всички нови дет банди, които свирят олдскуул дет метъл, не се опитват да оригиналничат, а искат просто да свирят добре. Това е най-важното за мен и не ми пука за оригиналността.

От другата страна - Как обаче можеш да изпъкнеш в това море от групи?

Martin Schulman - Чрез добро свирене, когато бандата е добра. Надявам с, че това стига. Има много нови групи от всякакви стилове и жанрове в метъла. Днес всеки издава албуми, а преди се записваха демота и само добрите банди стигаха до договор. Днес всеки е с диск. Конкуренцията е голяма. Благодарение на интернет, има много музика, която стига по-лесно до феновете. Вече не е необходимо да си купуваш само няколко албума на година. Тези времена отминаха. Издават се хиляди дискове, което влошава ситуацията, защото е трудно да спечелиш внимание и да бъдеш разпознаваем за хората. Затова трябва да звучиш добре. Да си добър! Да имаш свой имидж, звук, който всеки да разпознава. Времената са други. Това притиска и групите да бъдат все по-добри.

От другата страна - Колекционираш ли музика?

Martin Schulman - Не толкова, колкото преди. Сега има толкова много албуми, че е невъзможно да си вземеш всичко. Основно купувам редки издания на стари банди, не си давам парите за нови неща.

От другата страна - Винил ли предпочиташ, касети или дискове?

Martin Schulman - Основно плочи. Харесвам и касети. Олдускл съм, предпочитам ги пред дисковете.

От другата страна – И все пак ще свирите в България, какъв сетлист имате предвиден за концерта в София?

Martin Schulman - Все още не сме решили, но ще има песни от всичките ни албуми. Най-доброто от всички!

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов