Интервю с Necrobutcher (MAYHEM) ...

Интервю с Necrobutcher (MAYHEM)

Кои са MAYHEM и какво е значението им за екстремната музика, е безсмислено да се обяснява. Днес е вторият концерт на норвежците в България заедно с чехите INFERNO. Толкова. Останалото от басиста на MAYHEM Necrobutcher. И самото интервю е старо, старо, колкото самата банда…

Интервюто с Necrobutcher (MAYHEM) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 10.04.2017 година.


От другата страна - Привет, Necro, как върви турнето и какво знаеш за България?

Necrobutcher - Нещата вървят добре, нямаме търпение да свирим при Вас. Не знам много за страната Ви, обаче много норвежци, от където съм и аз, предпочитат да идват през ваканциите си на Черно море.

От другата страна - Вярно ли е, че EP-то Ви от 2008 година „Life Eternal” е бутлег - не официално издание?

Necrobutcher - Така е, никога не сме издавали албум с името „Life Eternal”. Между другото MAYHEM имат страшно много бутлези.

От другата страна - Имате малко албуми, обаче бутлезите са доста…

Necrobutcher - Защото сме невероятно страхотни! Имаме толкова много неофициални издания, защото в началото наистина излязоха няколко. Нямаше какво да направим, след което хората си помислиха, че ние нямаме нищо против и започнаха да се появяват какви ли не записи. Аз например знам за около 200 бутлега на MAYHEM.

От другата страна - Защо Blasphemer напусна групата след „Ordo ad Chao”?

Necrobutcher - Просто така реши. Отиде да живее в Португалия, напусна Норвегия завинаги. Така си намери група там. За това и продължихме без него. Но новите ни китаристи вършат страхотна работа.

От другата страна - Работата с Blasphemer липсва ли Ви?

Necrobutcher - Не, наистина.

От другата страна - Защо?

Necrobutcher - Бяхме заедно 13 години – напълно достатъчно.

От другата страна - Приятели ли сте още?

Necrobutcher - Да.

От другата страна - А би ли се съгласил да участва в записите Ви като гост?

Necrobutcher - Мисля, че на него просто вече не му харесва да работи с нас, така че едва ли ще стане.

От другата страна - Планове за нов албум?

Necrobutcher - Постоянно работим по нови песни, но го караме полека, не се пришпорваме. Искаме идеите да дойдат при нас, а не да се притискаме, за да ги измислим. Имаме някои готови парчета. Ще видим кога ще видят бял свят.

От другата страна - Защо се получава толкова голяма пауза между албумите на MAYHEM?

Necrobutcher - Защото се нуждаем от време, за да създадем добра музика. Не искаме да разочароваме феновете, за това трябва всеки път, когато издаваме, албумите да са страхотни. Не в тях да има само две добри композиции. Те трябва да са осем.

От другата страна - Имат ли феновете и критиката прекалено големи очаквания от Вас?

Necrobutcher - Всеки път, когато издадем нов албум, критиките не закъсняват. Защото винаги даваме по нещо ново, развиваме се. Това обаче не ни притеснява. Вече не им обръщаме чак толкова много внимание, така че всичко е наред.

От другата страна - Фен ли си на VENOM?

Necrobutcher - В началото на 80-те, те бяха една от любимите ми групи. Харесвам музиката им.

От другата страна - Все пак името на MAYHEM идва от песен на VENOM…

Necrobutcher - Точно така. Това е "Mayhem with Mercy". Както отбелязах, бяхме големи фенове на VENOM в началото на 80-те години на миналия век. Гледал съм ги няколко пъти на живо.

От другата страна - Поддържате ли контакти с Varg Vikernes след като излезе на свобода?

Necrobutcher - Той лежа доста. 16 години изкара в затвора. Не контактувам с него. Не мога да ти кажа и нищо за албумите, които издава.

От другата страна - От колко години не сте се чували?

Necrobutcher - Имам много познати, с които ми е трудно да поддържам връзка. Избягвам новите приятелства.

От другата страна - Работиш ли по странични проекти?

Necrobutcher - Навремето имах няколко, но бяха само за удоволствие. Свиря само с MAYHEM и те са единствения ми приоритет. Нямам време за други банди.

От другата страна - Нека те върна в самото начало – какво те провокира да се захванеш с блек метъла?

Necrobutcher - В миналото, когато бяхме хлапета, слушахме всичко – електронна музика от Германия, през британския и американския пънк рок. Харесвахме всичко, което беше тежко и брутално. Блек метълът се появи най-естествено – включвахме китарите и се получаваше това, което чуваш.

От другата страна - Какви бяха първите години на MAYHEM? Как гледаш на тях от дистанцията на времето?

Necrobutcher - Всичко започна през 1984. Бях на 16. Тогава вече свирех в разни банди, докато не срещнах Euronymous. Заедно решихме да поставим основите на MAYHEM. В началото имахме много проблеми, защото не успявахме да си намерим вокалист. Използвахме наши познати, за да записваме в студио. В първото ни EP „Deathcrush” вокалите са записани от няколко приятели.

От другата страна - Вярвал ли си някога, че днес групата ще бъде по-жива от всякога?

Necrobutcher - Определено.

От другата страна - Това ли е планът зад MAYHEM?

Necrobutcher - Точно. Винаги сме го чувствали по този начин. Вярваме силно в групата.

От другата страна - Как се окопитихте след самоубийството на Dead и убийството на Euronymous?

Necrobutcher - Това, което не те убива, те прави по-силен. Ние станахме по-силни след тези удари. Кофти времена бяха. Смъртта на Dead и Euronymous коства много на групата. Трябваше ни време отново да си стъпим на краката. Да открием нови хора. Фактът обаче, че все още сме тук, след толкова много години, означава, че музиката на MAYHEM говори сама за себе си.

От другата страна - Какво си отиде от MAYHEM със смъртта на Euronymous?

Necrobutcher - Винаги нещо в групата умира, когато някой си отиде. Но мисля, че през последните години се справяме много добре и в негово отсъствие.

От другата страна - Как виждаш блек метъл сцената днес?

Necrobutcher - Когато ние започвахме, бяхме сами, нямаше други. Никой не харесваше точно тази музика. А днес хиляди си падат по блек метъла. Свирили сме в над 50 страни. Сцената постоянно се развива. Никога не е била толкова голяма, колкото е днес. Норвежката също. Бъдещето пред екстремния метъл е добро.

От другата страна - Спомняш ли си как реагира, когато Gaahl си призна, че е хомосексуалист?

Necrobutcher - Нямах никакви проблеми с това. В блек метъла има много музиканти, които си падат по своя пол. На мен не ми пука, защото съм хетеро и не ме интересува, какво правят другите в личния си живот. Познавам Gaahl и нямам проблеми при общуването с него.

От другата страна - Кой излезе с идеята да използвате снимката на мъртвия Dead като обложка за "Dawn of the Black Hearts"?

Necrobutcher - Това също е бутлег. Идеята беше на Euronymous. Когато се прибрал вкъщи, намерил студеното тяло на Dead и направил няколко снимки. След което ги разпратил на негови приятели. И един пич от Колумбия, който наричаше себе си Bull Metal, издаде "Dawn of the Black Hearts" с мъртвия Dead на корицата.

От другата страна - Последно – как виждаш бъдещето на блек метъла – по-експериментално или с поглед към корените?

Necrobutcher - И двете. Винаги има групи, които експериментират и винаги има банди, които стоят близо до корените. Това се отнася за всички стилове. Жанровете непрекъснато се развиват.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов