Интервю с Joakim Brodén и Pär Sund ...

Интервю с Joakim Brodén и Pär Sundström (SABATON)

Кои са SABATON, няма смисъл да изясняваме. За по-малко от десетилетие, експлоатирайки военните теми дори с цената да бъдат сочени с пръст и определяни като нацисти или комунисти, шведите от съпорт банда, се превърнаха в хедлайнъри на най-големите метъл фестивали. И съвсем заслужено. Сам след два дни Joakim Brodén и Pär Sundström, и водената от тях военна машина отново ще излязат пред българските фенове, подкрепени от специалните гости ACCEPT, и симфоничната пауър банда TWILIGHT FORCE.

Интервюто с Joakim Brodén и Pär Sundström (SABATON) е излъчено в „От другата страна“ по радио Варна на 6.03.2017 година.


От другата страна - Следите ли, какво се случва по света днес?

Joakim Brodén – Постоянно! В кръга на шегата тези събития могат да се окажат част от наш албум след 20 години. В момента обаче всичко е политика, а ние страним от нея. Не искаме да пропагандираме идеи и да настройваме мислите на хората. Но не сме и със затворени очи за света наоколо. Харесваме вноенната история и всичко, което е свързано с нея.

Pär Sundström - Имаме много фенове в страните, в които има военни конфликти. Те постоянно ни пишат и ни разказват историите си. Наясно сме и то директно от тях, не само от медиите, какво се случва в страните, в които живеят. Получаваме страшно много информация от първа ръка. Много хора си нямат идея, какво е действителното състояние на нещата, защото разчитат само на новините. Но не вземаме отношение в нашите албуми, защото ще трябва да се ангажираме политически.

От другата страна - Защо хората тогава не си вземат поуки от миналото?

Pär Sundström - Дори и хората да погеждат към историята, днес движещата сила е друга. Дори и да следват поуките, които миналото носи, те не използват наученото, защото има други фактори и мотиви, които ги карат да повтарят същите грешки. И повечето от тях са икономически.

От другата страна - Има ли напрежение върху Вас, заради това, че използвате военните конфликти като вдъхновение?

Joakim Brodén - Личното ни мнение по днешните проблеми не е толкова важно за групата и то не рефректира върху творчеството ни. Нашата задача е да разказваме най-интересните и хващащи истории. Няма значение от кой страна на барикдата са войните, за които пеем, за какво се бият. За нас това не е от значение. В албумите ни искаме да присъства само истината и гледната точка на участниците в действието. Както е в албума „Heroes“. Гадното е, че все по-често музиката е тясно обвързана с политиката. Защото всеки търси скрито послание. Защо в киното, например, всеки приема, че нещата са такива, каквито са и там просто се разказва някаква история. Никой не е определил Стивън Спилбърг като нацист, само защото е направил “Списъкът на Шиндлер”. Той просто е искал да разкаже една история. Същото е и при нас. Всеки ден пеем за различни конфликти, представени от всички гледни точки. Ние искаме да разказваме истории. Странното е, че хората не използват собствената си глава, за да мислят, което означава, че може би тези, които са по-умни, ще разглеждат нещата по друг начин.

От другата страна - Как се справяте с полит-коректността?

Joakim Brodén - За мен лично политическата коректност днес стигна твърде далече. И тук не става въпрос само за политиката и военните конфликти. Дори на улицата не можеш да се пошегуваш с приятел. Винаги трябва да внимаваш, какво говориш. Не можеш вече да се шегуваш с определени неща. Съжалявам за грубия език, но това са пълни глупости. Защото хуморът винаги е бил едно от най-добрите средства, които са помагали на човечеството да преодолява трудните моменти. За него няма граници – няма значение дали става въпрос за работа, религия, чувства, раса – ако той бъде ограничен, значи е ограничена свободата на словото. А аз вярвам с цялото си сърце в нея.

От другата страна - Чувствате ли натиск, за да сте политически коректни?

Pär Sundström - Много често не ни разбират. Както и Joakim отбеляза, много хора очакват творчеството ни да бъде отражение на политическите ни нагласи, защото много музиканти правят точно това – използват музиката, за да прокарват различни политически идеи. И това не е от днес, а от много време. Някои стилове са натоварени много повече политически от други. За това и много се радвам, че хеви метълът се свърза с други неща, което е една от причините хората да го харесват, защото в него не е задължително да има политически послания. А има стилове, в които, ако няма политически идеи, то артистът е обречен на забрава. А в метъла можеш да пееш за дракони и това да те направи популярен. Хеви метъл феновете обичат не само посланията в музиката, а самата музика. Което ме прави щастлив.

От другата страна - Има ли все пак политически граници, които не си позволявате да преминете?

Pär Sundström - Понякога сме се движили по ръба, понякога сме преминавали границите – и тогава помията се излива върху нас. Но през годините многократно сме доказали, че не правим музика, за да караме хората да мисля по определен начин или да вярват в разни неща. Напълно разбирам, когато някой не разбира SABATON. Защото, чувайки само една песен или част от песен, той веднага си съставя някаво мнение, че ние сме такива и онакива. Ако обаче погледнеш цялата картина и чуеш двайсет композиции, тогава платното се променя. За това и нямам проблеми с хората, които чуват една песен и си правят генерални изводи за групата.

От другата страна - Днес хората май първо говорят, а после мислят…

Joakim Brodén - Както е във „Фейсбук“...

Pär Sundström - Днес е все по-лесно да бъдеш чут. И директно да достигнеш до хора и те да разпространят мнението ти, независимо че нямаш контакт с тях, и то благодарение на социалните мрежи. Хубаво е, защото всеки лесно може да получи обратна връзка и това да доведе до още по-големи ползи за този, който прави нещо. Смятам, че е в природата на човек да споделя. За това и нашата популярност в социалните медии е толкова голяма. Хората обичат да споделят и им харесва, когато някой прочита споделеното, коментира, отговоря. За тази цел социалните мрежи са много добра платформа. Подобно е положението и с нас – искаме нашата музика да достигне до повече хора, за това издаваме и правим концерти. Искаме да споделим творчеството си, защото не го правим само за нас. Но не искаме да променяме мисленето на феновете.

От другата страна - Има ли още смисъл изучаването на историята от младите хора с всичко, което се споделя в Мрежата?

Joakim Brodén – Има смисъл и винаги е по-добре да имаш поглед върху историята на света, не само върху миналото на страната, в която си роден. Разбира се, че всеки иска историята на родината му да бъде разказана, за да се знае от къде идва. Но днес светът е много по-достъпен и глобален. Да изучаваш световната история е много по-лесно. Не е нужно да знаеш точно през коя година, кой крал е бил коронован. По-важното е да знаеш, какво е направил за страната си и какви са били последствията от действията му. Пък и за годината на коронацията винаги можеш да попиташ „Google”.

От другата страна - Смятате ли, че хората могат да научат нещо от Вашата музика?

Pär Sundström – Не само смятаме, но и сме напълно сигурни в това. И имаме много примери. С нас постоянно се свързват учители, които ни казват, че са променили системата на обучение, като в началото на урока пускат наша песен, раздават текстовете на учениците с въпроса, какво могат да научат от тях. Опитват се да анализират строфите и причината те да бъдат създадени. Анализират музиката ни и текстовете ни. И това не са единични случаи. Благодарение на нашите песни, техните ученици проявяват любопитство по определени теми. Също така ни пишат и ученици, които са ни станали фенове, само защото учителят им им е пуснал наша композиция - „От текстовете ви научавам страшно много. Вие провокирахте интереса ми...” Смятам, че ако хората се учеха от грешките си, винаги ще се намерят такива, които няма да отидат да воюват, защото ще са наясно какво да очакват. Ако не знаят – ще тръгнат, но ако знаят, първо ще помислят два пъти, преди да хванат оръжието.

От другата страна - Срамувате ли се от нещо в миналото си?

Joakim Brodén - Не точно. Срамувам се от някои от коментарите, които правя на сцената. Много се шегуваме. И то основно помежду си и за наша сметка. Не мога да си спомня нещо конкретно, но понякога виждам как моя шега, провокира реакция в някого и аз започвам да се шегувам с това момче или момиче, което пък го обижда, което не е много добре. Случвало ми се е два-три път и чувството никак не ми допада. Освен тези случаи – правил съм много глупави неща, но не съжалявам за нищо.

Pär Sundström - Когато става дума за текстовете, винаги правим проучване и понякога установяваме, че това, което сме написали, не е вярно. Тогава феновете много ясно ни дават да разберем, че сме сгрешили. Например песента „40:1“, която е много известна в Полша – съотношението на силите тогава не е било „40:1“, а по-различно. Но на нас то ни пасна и критиките започнаха...

Joakim Brodén - Всичко зависи и от историческите източници, които ползваме. Това е интересната част на историята. Направихме проучването за „40:1“ през 2007 година След като песента стана известна в Полша, хората започнаха да задълбават в самата история и се появиха много неизвестни факти. Това е красотата на науката – колкото повече нови източници се появяват, толкова различните ситуации, които не са осветлени много добре, ще се изясняват все повече, а това води след себе си до нови открития.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов