Интервю с Tarja Turunen (TARJA, екс-NIGHTWIS ...

Интервю с Tarja Turunen (TARJA, екс-NIGHTWISH)

Всяко гостуване на финландската мегазвезда Tarja Turunen у нас е безспорен празник за многобройните й фенове в България. В началото на следващата седмица – на 7 февруари 2017 в зала “Универсиада”, тя ще изнесе концерт, организиран от „Loud Concerts” със съпорт полската прогресив метъл банда ANVISION и мелодичната рок група от Великобритания DEVILFIRE. Датата у нас е част от европейското турне на Tarja Turunen „The Shadow Shows”.

Интервюто с Tarja Turunen (TARJA, екс-NIGHTWISH) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 30.01.2017 година и в предаването „Евробокс” по програма „Хоризонт” на БНР.


От другата страна - Привет, Tarja, трудно ли е всеки път, когато излизаш пред твоите фенове да си свежа и да представяш по нещо ново?

Tarja Turunen - Някой отбеляза, че следващият ми концерт ще бъде десетия ми в България. Много съм развълнувана, че ми предстои да отпразнувам подобна годишнина заедно с българските ми фенове. И наистина е много трудно, когато излизам пред публика, която ме познава да бъда свежа и иновативна. Още повече че най-много мразя да се повтарям. За това и давам всичко от себе си всеки път, когато работя по продукцията ми или планирам проектите, с които съм се захванала. А те не са никак малко, защото се подвизавам в две обширни области като класическата музика и рока. През цялото време има много неща, на които да обръщам внимание. Получава се нещо като ефекта на търкалящия се камък - едното повлича след себе си друго. Винаги трябва да съм в движение и да продължавам напред. Това не е никак лесно, но винаги съм вдъхновена. Винаги има нещо, което да ме вдъхнови, което прави животът ми днес изпълнен с емоции и преживявания. А това постоянно ме провокира за нови и нови неща.

От другата страна - Ще предложиш ли на този концерт нещо по-различно?

Tarja Turunen - За българската публика със сигурност. Концертът е част от турнето в подкрепа на новия ми албум „The Shadow Self”, така че най-малкото сет листът ще е различен. Отделно от това в групата има нов барабанист, а самата тя звучи по-силно от когато и да било. Наистина сме щастливи да сме заедно и публиката ще усети енергията и доброто настроение, което струи от работата ни. Всички концерти, които сме направили досега, показаха, че феновете наистина се забавляват с новата продукция, което ни кара и ние да изпитваме удоволствие от това, което правим. За това и съм убедена, че и в България публиката ще реагира по същия начин. Българските ми фенове винаги са ме приемали много топло, което ме прави много щастлива и доволна, че отново ще бъда във вашата красива страна.

От другата страна - Ще чуят ли феновете песни от периода ти с NIGHTWISH?

Tarja Turunen - Винаги съм изпълнявала песни на NIGHTWISH и сега също ще има няколко в сет листа. Случвало се е, разбира се, да не пея композиции на бившата ми група, но винаги правя „The Phantom Of The Opera”, което всъщност не е произведение на NIGHTWISH, а е кавър, който се превърна в запазената ми марка. Но сега специално за българските фенове ще направя едно медли от песни на NIGHTWISH от различни албуми. Нямам проблеми с изпълняването на техните композиции още повече, че музикантите в сегашната ми група са много способни и аранжиментите, които сме направили на парчетата, ги представят в друга интересна светлина. За това и в тази посока, за мен никога не е било проблем да изпълнявам песни на NIGHTWISH. Аз обаче имам международна кариера и съм се концентрирала върху нея. Собствената ми музика също има стойност и тя нараства. Повече от десет години не съм част от NIGHTWISH. Имам собствен живот и кариера. Така че всеки може да разбере, че съм независима и вървя по своя път.

От другата страна - Лесно ли намираш баланса между непрекъснатото развитие и корените ти?

Tarja Turunen - Винаги е добре, когато се развиваш. Това ми помага да разбера себе си. Винаги търся в различни посоки. Последните пет години съм майка и това се оказа голяма промяна за мен. Така осъзнах в пълна степен, уроците които моите родители, са ми преподавали, когато съм била малка. Винаги става така, че когато годинките се натрупат, осъзнаваш най-ясно онова, което се е случвало в миналото. Сравненията с младостта са неизбежни. Разбираш как да се справиш с майчинството, какво е да си добър родител. За мен винаги е било важно да развивам мисълта и чувствата си. Също така винаги съм смятала, че никога не съм се отдалечавала от корените ми. Те са моето семейство, дори и в онзи момент, когато майка ми си отиде от този свят преди почти десет години. До днес си спомням за нея и думите й. Тя винаги ще остане с мен, нося я в себе си, откривам много от нейните качества и поведение в себе си, виждам нейната личност. В този смисъл никога не съм се откъсвала корените ми. Но винаги съм проверявала стойността на онова, което съм получила, винаги помня онова, което ми е казано и винаги си задавам въпроси за това, коя съм. Понякога отговорите са стряскащи – понякога те предизвикват неудобства, но е хубаво да се поставят под съмнение, за да получа сигурност и увереност.

От другата страна - Трудно ли е да излезеш от зоната си на комфорт, където се чувстваш сигурна?

Tarja Turunen - Винаги е трудно да излезеш от зоната си на комфорт. За мен обаче важат други правила. Още в миналото бях единственото момиче в класа. В продължение на 5 или 6 години учих единствено с момчета. Вкъщи живеех с двамата ми братя. Винаги съм била между тях. Постоянно се карахме. След гимназията, когато започнах висше образование, станах част от NIGHTWISH. Преди тях не бях чувала хеви метъл. Така че никога не съм имала зона на комфорт. В началото въобще не бях сигурна, че гласът ми пасва на хеви метъла на бандата. Но вярвах и правих нещата по моя начин така, както ги разбирах. Давах много и продължавам да го правя. А на младите момичета казвам, че трябва да вярват, защото не е лесно да си жена в рок музиката. С годините започнаха да ме уважават и аз отговарям със същото. Което ме прави много щастлива. Също така съм работохоличка. Държа на качеството, а за неговото постигане се трудя здраво. Така че не вярвам, че някога съм била в комфортна зона. Може би тя се изразява със семейството ми и съпругът ми. Чувствам се добре със себе си. Но по отношението на работата ми, нещата не стоят по този начин. Защото винаги приемам и търся предизвикателства.

От другата страна - Тогава какво не харесваш в работата си?

Tarja Turunen - Ха-ха-ха… Може би напрежението и отговорността, която една соло кариера носи. Винаги и за всичко съм отговорна аз. Също така поемам всички рискове. Няма как обаче да се откажа от напрежението винаги да съм продуктивна и да продължавам напред, винаги да мисля за нови неща, да не омръзвам, както на себе си, така и на феновете. Наложително е да вървя по този път. Също така, когато съм положила много усилия и те са си стрували, съдейки по крайния резултат, тогава се чувствам много горда от себе си и в същото време изпитвам удовлетворение. Тогава напрежението е част от крайното удоволствие и не е причина за отрицателни емоции.

От другата страна - Спомена малко по-рано родителите си – кой беше най-важният урок, на който те научиха и който ще предадеш на дъщеря си?

Tarja Turunen - Уау, това е нещо голямо. Родителите ми ми осигуриха свободата да бъда онази, която съм. Това е най-красивото нещо, което някога съм получавала от тях. Винаги са ме подкрепяли, дори и когато са имали трудности. И двамата имаха интереси в музиката и пееха много добре. Имаха много хубави гласове. Аз обаче исках да съм професионален музикант и те ме подкрепиха. Не ме караха да се сравнявам с никого. Винаги са ме съветвали да вървя по моя път. Пет пъти в седмицата ми помагаха да посещавам музикални уроци. Така че, ако дъщеря ми, която е на четири години, покаже някакъв интерес, независимо в каква област, не само в музиката, може да е в спорта или да пожелае да стане доктор, или астронавт, няма значение, важното е да е отдадена на избора си, ще й дам цялата свобода,от която се нуждае, както родителите ми постъпиха с мен. За да бъде наистина щастлива. Както аз съм щастлива като родител, който се занимава с музика.

От другата страна - Намираш ли баланса между светлината на прожекторите и личния живот?

Tarja Turunen - Постигнала съм страхотен баланс между двете сфери на живота. Нека да го кажа по този начин – обичам да стоя в сянка, но обичам и да съм под светлината на прожекторите. Също така се набивам много лесно на очи, защото съм в музикалния бизнес и имам фенове по цял свят. Така че няма как да се крия през цялото време. Освен личен живот, аз съм и артист и съм намерила баланса между двете състояния. Може би във Финландия положението щеше да е по-различно, ако продължавах да живея там, защото от много години пребивавам на друго място. Едва ли щях да се чувствам комфортно в родината ми, защото съм много известна и животът ми там нямаше да е точно проблем, но щеше да ми е трудно да остана незабелязана, ако ме разбираш. Така че ще ми е трудно да открия хармония във Финландия, но съм я намерила на друго място и това ми харесва.

От другата страна - През миналата година Министерството на външните работи на Финландия направи емотикон с твоя образ и го кръсти „Гласът”…

Tarja Turunen - Невероятно е. Страхотна чест е за мен. Чувствам се страшно поласкана от жеста на Министерството на външните работи и за това, че са ме определили като „Гласът на Финландия”. Голяма чест е за мен. Това ме поставя редом до много известни хора и запазени марки от родината ми. Като Kimi Räikkönen и футболиста Jari Litmanen например, които са легенди. Така че за мен е чест да бъда част от тази група.

От другата страна - Последни два въпроса – кой е твоят най-рокендрол момент?

Tarja Turunen - Нека ти кажа, че това е първият път, когато бях в България. Няма как да пропусна този момент. Никога няма да го забравя, независимо че беше преди много време. Спомням си, че бях обляна в сълзи, плачех точно преди да се кача на сцената и за първи път да пея пред българската публика. И знаеш ли защо? Защото всички Вие ми дадохте толкова много обич преди шоуто. Не можех да повярвам нито на очите ми, нито на ушите ми, какво точно ми се случва. Получих толкова много любов. Това е невероятен рокендрол момент за мен. Първи концерт при Вас и толкова топло посрещане. Така че - благодаря ти България за чувствата. Те все още ме докосват.

От другата страна - Ако имаше шанса да срещнеш 20-годишната Tarja Turunen, какъв съвет би ѝ дала?

Tarja Turunen - Щях да я посъветвам да не бъде толкова страхлива, когато поиска нещо от живота. Да бъде достатъчно смела да заяви какво иска и какво чувства. Това ще кажа на младата Tarja Turunen.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов