Интервю с Ole Teigen (SUPERLYNX) ...

Интервю с Ole Teigen (SUPERLYNX)

SUPERLYNX трябваше да свирят още миналата година в София на „Novembe’'s Doom Days”. Това обаче не стана. Така групата ще стъпи за първи път на българска сцена на 22 януари. Норвежците ще бъдат подкрепени от македонците AMBROZ и родната банда КЛАДА.

Интервюто с Ole Teigen (SUPERLYNX) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 9.01.2017 година.


От другата страна - Привет, Ole, трябваше да свирите миналата година в София, обаче, концертът Ви падна…

Ole Teigen - Не успяхме да дойдем, заради самолетна стачка. Полетът беше отложен и ние преместихме концерта за 22 януари. Искахме се да свирим в България за първи път още миналата година, но не се получи. Сега се надяваме, че всичко ще е както трябва и най-накрая ще дойдем при Вас.

От другата страна - И ще представите дебюта си „LVX”?

Ole Teigen - Да, точно така. Записахме ме го преди няколко години, но различни проблеми ни накараха да отложим издаването. През този период не сме спирали да композираме, така че ще изпълним и нов материал, който още не сме издали. Разбира се, че ще свирим и парчета от дебюта.

От другата страна - Представи групата на слушателите.

Ole Teigen – SYPERLYNX сме аз - Ole Teigen, на барабаните, но съм по-известен с псевдонима „Jormundgand”, Pia Isaksen на баса и китариста Daniel Bakken. Двамата с Pia са и вокалисти.

От другата страна - С каква идея създадохте групата?

Ole Teigen - Искахме да изпълняваме музика, която извира от сърцата. В началото нямахме точно определена идея, как щяхме да звучим, но в някаква степен това съвпадна с посоката, в която искахме да се развиваме – органична, тежка, духовна рок музика с влияния от природата и опитът ни, вдъхновен от нея.

От другата страна - Казваш, че сте искали да правите музика от сърце, участници сте и в други групи, тама това не се ли получаваше?

Ole Teigen - О, разбира се, че се получаваше, но музиката на една банда е винаги комбинация от вкусовете и уменията на няколко души. По-специално моето минало е дълбоко свързано с блек метъла, с мрачната сцена и музика. В комбинация с други хора онова, което се получава, е леко по-различно от личната ми гледна точка. Понякога визията ни за нещата коренно се разминава. За мен е винаги интересно да надничам в по-леката част от музиката, да използвам барабаните в по-джазова посока. За това и SYPERLYNX се оказаха подходящи за тези мои интереси.

От другата страна - Спомена природата, как тя Ви вдъхновява?

Ole Teigen - Голяма част от деня ми преминава сред природата. Работя на място, което много близо до гора. Също така за да се вдъхновявам, когато си взема отпуск, се качвам в планините. В Швеция имаме хижа, разположена до езеро. Свободното си време също се разхождам из горите. Тук сме заобиколени от природа. Не знам как е в София, но в Норвегия не се изисква много време, за да се озовеш сред горите.

От другата страна - София е много близо до планини…

Ole Teigen - Чудесно, защото аз съм също и природозащитник, грижа се за популациите на елени. По този начин също съм свързан с природата, уча за връзките между организмите, наблюдавам как светлината на слънцето се превръща в цветен нектар и как с помощта на пчелите става златния продукт – мед.

От другата страна - Възможно ли е да пресъздадете природата в музиката на SYPERLYNX?

Ole Teigen - Мисля, че да. Всичко, което ни заобикаля е част от околната среда. Дори и най-големите ни градове са изградени заради човешката ни природа. Разбира се, че с музиката ни се опитваме да достигнем онова духовно ниво. Композициите ни пресъздават, впечатленията ни от природата - когато вятърът се гони между дърветата, звуците на тревата, когато си седнал да отпочинеш на земята. Не се опитваме да изкараме воя на вятъра с китарите. Просто залагаме на впечатленията си от връзката ни с нещо невероятно, от моментите, в които буквално сме погълнати. Изгубваме се, за да се намерим. По този начин изразяваме себе си.

От другата страна - И дебютът на групата представя точно тези усещания?

Ole Teigen - В някои аспекти, да. Вдъхновенията идват от моментите, в които се изгубиш сред природата.

От другата страна - А името на албума?

Ole Teigen - То е на латински – „lux” на латински означава светлина. За нас заглавието е един вид формула за вътрешната, духовната светлина във всеки от нас, за просветлението.

От другата страна - Значи във Вашата музика не само пресъздавате природата, но се обръщате и към духовното?

Ole Teigen - Да, но това са двете страни на едно и също нещо. Поне аз така смятам. Тук не става дума за проповеди в името на религията, не. В музиката си влагаме онова, което чувстваме и ни озарява в моментите, когато някой от нас се свърже с природата. Когато се изгубиш, постоянно се влияеш или се вдъхновяваш и нещо в теб започва да расте, нещо, което го има в насекомите или в другите важни етапи от развитието на човека. И това са преживявания, които те докосват много дълбоко.

От другата страна - Означава ли това, че правите някакви ритуали?

Ole Teigen - Лично аз се замесвам в магически ритуали от време на време. Но това не е нещо свързано с групата, а предимно лично отношение.

От другата страна - Успявате ли с музиката на SYPERLYNX да пресъздадете красотата на природата и нейната свръхестествена страна?

Ole Teigen - Да, успяваме. Това е есенцията на дебюта ни. Може би слушателите го разбират, не знам. Съща така не знам дали те смятат, че това е само музика, която е приятна за слушане или успяват да вникнат по-дълбоко, да усетят идеите ни и вдъхновенията ни. Нека го опиша по този начин – предполагам си чувал за американския авангардист и режисьор Kenneth Anger. Във филма му „Invocation of My Demon Brother” в последната сцена, когато група фокусници или музиканти слизат по стълбите, има един надпис „Зап - ти си бременна, това е магия”. Може би не го предавам много точно, но това описва начина, по който създаваме, не предаваме посланията си директно и не казваме, кой какво да чувства, а по-скоро искаме слушателите да усетят композициите по свой начин.

От другата страна - Как открихте по-светлата част от вашите личности, като се има предвид блек метъл миналото Ви?

Ole Teigen - Продължаваме да копаем в блек метъла, но виж, порастваме, остаряваме. През 2011 година напуснах DØDHEIMSGARD с идеята въобще да се махна от музиката, защото й дадох много в продължение на години и имах нужда да се фокусирам върху нещо различно. Тогава започнах да отглеждам пчели и да събирам мед – интерес, който беше провокиран в миналото. Започнах да се занимавам с тази дейност и в мен нещо се промени. Преди в ежедневието ми не се интересувах толкова много от цветята и времето, а днес съм постоянно концентриран върху измененията на температурата и периодите на цъфтежа на цветята. Знам дори много за пеперудите...

От другата страна - Доста странно изглежда от страни – блек метъл музикант с корпспейнт, който мисли за цветя…

Ole Teigen - Определено…

От другата страна - Когато дойдеш в България, трябва да опиташ местния мед…

Ole Teigen - Винаги, когато отида в друга страна, правя точно това. Дори е първото, което правя, когато посетя ново място – опитвам се да намеря малко местен мед.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов