Интервю с Elyes Bouchoucha (MYRATH) ...

Интервю с Elyes Bouchoucha (MYRATH)

Остават едва няколко дни до концерта на MYRATH в България по покана на „Loud Concerts”. Само за няколко месеца тунизийците за втори път ще излязат пред родните фенове. Оказва се, че бандата има почитатели у нас. Това се видя и на фестивала в Каварна. За това беше повече от наложително MYRATH отново да стъпят на българска сцена и то не като съпорт. За българските фенове, за VELIAN, които ще свирят първи, както и за още едно-две неща си поговорихме с клавириста на групата Elyes Bouchoucha.

Интервюто с Elyes Bouchoucha (MYRATH) е излъчено в „От другата страна“ по радио Варна на 21.11.2016 година.


От другата страна - Привет, Elyes. До момента MYRATH са имали само един концерт в България през тази година на фестивала в Каварна. Какво точно си спомняте от него?

Elyes Bouchoucha - Прав си, че първият ни концерт при Вас, беше точно на „Kavarna Rock Fest”. Преди това нямахме никаква идея, дали в България има фенове, които се интересуват от нашата музика. Когато се качихме на сцената на фестивала, видяхме почитатели, които бяха облечени с тениски с нашето лого и не само това – те куфееха и пееха песните ни. Беше невероятно преживяване. Видяхме толкова много наши последовател и те наистина ни харесваха. Същото беше положението и със сесията за автографи. Много хора дойдоха, за да се снимат с нас и бяха искрени в отношението си към групата. Благодаряха ни, че най-накрая сме дошли в България. За нас всичко това беше невероятно преживяване.

От другата страна - Как си обясняваш този интерес към MYRATH?

Elyes Bouchoucha - Идея си нямам. За да съм искрен, смятам, че причината е интернет. Честно ти казвам, че преди концерта в Каварна, никога не съм общувал с български фенове. За нас показания интерес към групата, беше пълна мистерия. Когато организаторите ни предложиха да станем част от фестивала, решихме да участваме и да видим, какво ще се получи. Наистина се надявахме да се срещнем с нови фенове, без да очакваме каквото и да било. Ситуацията не приличаше на концертите ни в други страни, където имаме изградена фен база. Участието ни в България беше специално, защото за първи път приехме да излезем на живо без притеснения – казахме си - добре, правим го. След което останахме много учудени и щастливи, че и при Вас имаме много почитатели.

От другата страна - И сега в края на ноември имате втори концерт този път в София и то не като съпорт. Какво да очакваме от него?

Elyes Bouchoucha - Веднага след фестивала много метални глави пожелаха да ни видят на самостоятелен концерт. Организаторът беше много доволен от реакцията на феновете и ни предложи да направим второ шоу на 25 ноември в София. Според моята информация концертът е почти разпродаден, което ни изпълва със задоволство. Нямаме търпение да се срещнем отново с българската публика.

От другата страна - Ще споделиш ли няколко думи за сет листа?

Elyes Bouchoucha - Със сигурност ще останем на сцената по-дълго, отколкото го направихме на фестивала в Каварна. Обикновено, когато сме хедлайнъри, концертите ни продължават по час и половина, час и четиридесет минути. Така че ще изпълним много як материал.

От другата страна - Успя ли да чуеш VELIAN, българската банда, която ще излезе преди MYRATH?

Elyes Bouchoucha - Да, знам ги. Организаторите ни попитаха, дали е възможно българска група да излезе преди нас. Съгласихме се. Когато ние започвахме, свирихме много като съпорт на други банди. За това решихме, че с концертите от това турнето ще правим по същия начин и ще се опитаме с нас да свирят, колкото се може повече групи. Така е честно според нас. Поне положението с MYRATH в миналото беше подобно. За това на всеки концерт каним по една местна група, която да излезе с нас на сцената, да представи музиката си и да си спечели нови фенове.

От другата страна - А успя ли да чуеш VELIAN?

Elyes Bouchoucha - При мен положението е малко странно и сложно. Гледах един видео клип на групата, който много ми хареса. Обаче повече предпочитам да ги видя на живо, отколкото просто да ги слушам от стереото. Музиката, която можеш да слушаш от платформите за споделяне, е добре дошла за изграждане на първи впечатления, но аз предпочитам концертните изпълнения. Всички в MYRATH обичаме да откриваме нови групи.

От другата страна - Свиренето на живо е атестат за качеството на групите…

Elyes Bouchoucha - Да, така е. Вярвам, че всяка група има какво да даде на концертите. За това и във всяка държава свирим с различна банда. Защото всяка една от тях е уникална по някакъв начин. За това и обичаме да откриваме нова музика.

От другата страна - Защо аранжиментите на песните Ви за концерти са различни от студийните записи?

Elyes Bouchoucha - Работата е там, че аз като изпълнител и в същото време като музиколог, не очаквам, че когато си купя билет и отида на концерт на някоя банда, ще чуя изпълнението по начина, по който е направено в студиото. За мен това не представлява интерес. Точно обратното. При живите участия групите трябва да покажат нещо различно, нещо ново. За това и феновете едва ли очакват, когато отидат на концерт да получат съвсем същото изпълнение от дисковете на любимците си. Ние предпочитаме да представим нещо ново, да създадем нещо различно. Това прави концертите ни уникални и специални за публиката. За това и подготвяме различни аранжименти, които носят други усещания. Много фенове са ни споделяли, че много харесват албумите ни, но предпочитат живите ни участия, защото се забавляват повече.

От другата страна - Защото групата е пред тях и контактът е директен…

Elyes Bouchoucha - Точно така и защото композициите ни са, и за феновете ни. Никога няма да забравим, че когато изкараме нова музика, техните впечатления и мнения са първите, които трябва да потърсим.

От другата страна - През 2016 като MYRATH отбелязвате десетгодишнина. През тези десет години сблъсквали ли сте се с някакви предразсъдъци спрямо групата?

Elyes Bouchoucha - Нека ти отговаря по следния начин. В началото започнахме като кавър банда на SYMPHONY X. След това решихме да създаваме наша музика. Това че с MYRATH сме от Тунис е предимство, защото за някого от Европа, Америка, Австралия или където и да е по света, когато чуе, че група от Северна Африка свири метъл, от любопитство ще си я пусне, за да я чуе, за види какво има в музиката й. Така че сами по себе си сме интересни като група от Тунис, особено за хора, които не са наясно с MYRATH. Също така има много банди, които изпълняват метъл по един и същ начин. Без да влагат нещо различно, а просто се движат в каноните на стила. Има групи, зад които стоят големи лейбъли, но те самите са се закотвили на едно място. Виждаме, че много от тях, постоянно бълват промота, но хората, публиката, феновете предпочитат да дойдат на наш концерт. За това и да сме група от Тунис е яко, но трябва постоянно да работим в тази посока, да се изразяваме по по-различен начин от музикантите, които са от Европа. Пред нас стои много здраво бачкане, защото в Тунис, в Северна Африка няма метъл сцена. Което автоматично ни поставя в положението да си скъсваме задниците от работа, за разлика от групите от Европа или Америка.

От другата страна - Един въпрос клише – сбъдват ли се мечтите ти с MYRATH?

Elyes Bouchoucha - 80 процента определено да!

От другата страна - А 20 процента защо не?

Elyes Bouchoucha - 80 процента защото наистина сме направили турнета с любимите ни групи. Погледни нещата по този начин – започваш да слушаш банди, които много харесваш. И в един момент тръгваш на турнета с тях. И се превръщате в приятели. Когато бяхме на концертна обиколка със SYMPHONY X, вокалистът им Russell Allen, а и останалите от групата, всяка вечер гледаха нашите изпълнения и пееха песните. Дори на следващото световно турне на SYMPHONY X Russell Allen носеше тениска на MYRATH. Същото се получи и когато обикаляхме с DREAM THEATER. След първия ни концерт като техен съпорт, на слизане от сцената ни пресрещна Mike Mangini, който ни поздрави за изпълнението и ни каза, че е било невероятно и че харесва музиката ни. Това са важните неща за нас. А защо остават 20 процента неизпълнени мечти? Защото има държави, в които искаме да направим концерти, но това не е ставало досега и да покажем на хората, че метълът не е европейска, американска или австралийска музика. Метълът е стил, който можем да комбинираме с много други елементи. Защото е универсална музика. Това е и посланието ни.

От другата страна - И накрая защото все пак Ви предстои участие в България, кой концерт никога няма да забравиш?

Elyes Bouchoucha - На последното турне последният ни концерт беше в Япония. Свирихме пред 37 хиляди души. И там видяхме фенове с тениски на MYARTH, които пееха нашите песни. Енергията беше удивителна. За първи път виждахме толкова много хора пред нас. Не вярвахме на очите си.

От другата страна - Посланието ти към българските фенове.

Elyes Bouchoucha - Много се вълнуваме и сме много щастливи, че отново ще свирим в България. Надявам се, че заедно ще се разбием в София на 25 ноември.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов