Интервю с Denis "Sasquatch" Barthe (AGGRESSI ...

Интервю с Denis "Sasquatch" Barthe (AGGRESSION)

Металният експорт от Канада винаги е бил на ниво. Също така вълната от възраждането на култовите банди от 80-те години на минали век, не подмина и една от най-самобитните от тях – AGGRESSION. Едва с три албума, най-новият едва от няколко дни, но с невероятно дълга история, бандата ще забие и в София на 16 ноември като част от „Thrashing Mania ХХІ”. Това беше формалния повод за блиц интервюто с лидера на AGGRESSION Denis "Sasquatch" Barthe.

Интервюто с Denis "Sasquatch" Barthe (AGGRESSION) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 14.11.2016 година.


От другата страна - Привет Denis, в началото представи AGGRESSION на българските фенове.

Denis "Sasquatch" Barthe - AGGRESSION е група, създадена преди доста години от музиканти, които живеят в Монреал и Квебек. Отново сме активни и сме готови да се забавляваме с българските фенове.

От другата страна - Защо се разделихте преди години и какво Ви провокира отново да съберете групата?

Denis "Sasquatch" Barthe - Не смятам, че сме се разделяли и групата е спирала да съществува. Просто всеки пое по своя път по различни причини. Някои от членовете на AGGRESSION попаднаха в затвора. Други имаха здравословни проблеми. Така че бандата попадна в някакъв застой, но не е спирала да съществува. През годините получихме много молби от организатори на концерти и от фенове да свирим на живо. Напрежението отново да започнем с живите участия, беше голямо. За това и надделя мнението, че трябва да се активизираме отново. Така и желанието ни да свирим на живо и да изпълняваме музиката, която искаме, беше добре подхранено. Както и разбира се да възродим добрите стари дни.

От другата страна - Смяташ ли, че това последното е възможно?

Denis "Sasquatch" Barthe - Дори мисля, че вече го наблюдаваме. Ако се поогледаш, ще видиш, че днес от Канада излиза много добра и солидна ъндъграунд сцена. Само виж, какво правят EXCITER, ANNIHILATOR, SACRIFICE, ANVIL. Всички тези групи от миналото са отново активни и се справят много добре на живо. Сблъсквам се с банди, които възраждат звука от началото на 80-те. Те стоят много здраво на сцена и в същото време издават и нов материал. Което е фантастично.

От другата страна - Какво ще предложите на българските фенове като сет лист?

Denis "Sasquatch" Barthe - Публиката в България ще чуе както миналото на AGGRESSION, така и настоящето. Със сигурност ще направим нещо наистина архивно. Също така ще има и нови композиции, които току-що издадохме с албума „Fragmented Spirit Devils”. Обаче сме подготвили и няколко изненади.

От другата страна - Да посочиш някоя от тези изненади?

Denis "Sasquatch" Barthe - Има някои песни на AGGRESSION, които никога не са изпълнявани на живо и които сме вкарали в сета. Концертът наистина ще бъде много специален.

От другата страна - Какво прави един концерт на AGGRESSION запомнящ се?

Denis "Sasquatch" Barthe - Определено това е енергията и хаосът, който създаваме наоколо. Точно свирихме в Нанси, Франция, публиката беше много надъхана, правеше крайдусърфинг, мошпитове и участваше в шоуто по начин, който днес рядко се вижда по концерти. Обаче мисля, че можем да възродим този начин на поведение.

От другата страна - Новият албум Fragmented Spirit Devils…

Denis "Sasquatch" Barthe - Той е вече факт. В него има осем чисто нови парчета, издухахме прахта от една много стара песен от демо периода на бандата – „Evil Pox”, която е от първото въобще издание на AGGRESSION от 1985 година. И също така направихме и кавър на NAZARETH на песента „Razamanaz”, в който свири и оригиналният китарист на шотландците Manny Charlton. Много се гордеем с този факт, защото когато бях тийнейджър NAZARETH ми повлияха много и то по начина по който използвам китарата.

От другата страна - Смяташ ли, че AGGRESSION са намерили мястото си в метъл сцената?

Denis "Sasquatch" Barthe - Определено ако се обърна към миналото, групата имаше култов статут в Монреал и Квебек. Имахме много последователи. Изнасяхме по три концерта на седмица. Легендата за AGGRESSION сама се беше разпростряла до далечни страни като България, Германия. Получавал съм покани и молби за концерти от цял свят. Но по онова време така и не успяхме да използваме момента и предимствата, които си бяхме осигурили. За съжаление точно тогава започнаха и проблемите в групата. Днес обаче, след като имаме възможността отново да обикаляме земното кълбо, да правим концерти в Европа, да свирим в САЩ и навсякъде в Канада, смятам че успяваме в опитите ни да си възвърнем старите позиции. И сме любопитни, къде ще ни отведе това положение и докъде ще стигнем.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов