Интервю с Daniel Mÿhr (CIVIL WAR) ...

Интервю с Daniel Mÿhr (CIVIL WAR)

На 16 април за първи път CIVIL WAR ще направят концерт в България. Но не за първи път музиканти от бандата ще свирят в София. Клавиристът Daniel Mÿhr е идвал вече у нас със SABATON и то не веднъж. Сега обаче ще излезе пред българските фенове като част от CIVIL WAR – група, която се опитва по всякакъв начин да не повтаря стъпките на SABATON.

Интервюто с Daniel Mÿhr (CIVIL WAR) е излъчено в „От другата страна“ по радио Варна на 11.04.2016 година.


От другата страна - Привет, Daniel, къде те откривам?

Daniel Mÿhr - В момента съм вкъщи. Седнал съм в хола и давам интервюта по скайп с бира в ръка.

От другата страна - Наздраве тогава! Да започваме тогава със CIVIL WAR и концертът, който предстои. Имате два албума – май така е по-лесно да сглобите сета за шоуто?

Daniel Mÿhr - Така е. Сетът ни ще е комбинация от двата албума. Все още не сме решили, но може би ще изсвирим и песен от първия ни миниалбум. Не сме обсъдили точно, кои композиции ще свирим. Но съм убеден, че ще се опитаме да направим нещо специално, ако разполагаме с достатъчно време за репетиции и подготовка за концерта. Основно обаче ще застъпим двата ни албума.

От другата страна - Когато ти беше част от SABATON, там текстовете бяха основно за двете Световни войни. Сега със CIVIL WAR пътувате още по-назад във времето...

Daniel Mÿhr - Не пропускаме и двете световни войни в текстовете ни, но вокалистът ни Nils Patrik Johansson, който ги създава, се интересува като цяло от историята. Така че обича да пише буквално за всичко. И за това в композициите можеш да проследиш неговите интереси. Когато му предоставим демо вариант на дадена композиция, той започва да прехвърля идеи, за да напасне темата на текста с музиката, дали ще е от 16 век или ще е по-модерен. Има съвпадения с лириките на SABATON, но нашите теми са по-обхватни във времето, отколкото при бившата ми група.

От другата страна - Когато се махна от SABATON, какво взе със себе си като опит в CIVIL WAR?

Daniel Mÿhr - Научихме много по времето, когато бяхме част от SABATON. Опитът, който натрупахме тогава, го използваме изцяло днес. Прехвърлихме и малко от музикалните влияния. Но всячески се опитваме да ги избягваме и даваме най-доброто от себе си, за да го направим. Защото не искаме да звучим като SABATON. Което обаче е неизбежно, защото се подвизаваме в един и същ стил, а това са просто песни. И все пак наистина не мога да конкретизирам, какво точно сме принесли. Всичко, което правим, в повечето случаи става случайно. Не работим, както беше в SABATON, преследвайки някаква конкретна цел. Свирим онова, което харесваме.

От другата страна - Трудно ли ви беше да започнете отначало?

Daniel Mÿhr - Не, определено беше много лесно. Имам предвид, че когато бяхме в SABATON, приносът ни за музиката не беше кой знае какво. Не сме композирали песни или нещо подобно. Просто бяхме изпълнители. И когато се отделихме от тях, се почувствахме свободни музикално, да правим нещо, което ние искаме, както и да изпълняваме нашите парчета, не техните. Отне ни известно време преди въобще да започнем разговори за създаването на нова група. Три седмици след раздялата ни със SABATON, въобще не сме се сещали за музика. Просто се радвахме, че сме свободни. След три седмици обаче решихме, че можем да започнем наново с наши идеи. И да го правим по нашия начин, без да е необходима да сме на турне по 200 дни в годината. Правим го, защото обичаме музиката и то по начин, който няма да се отрази негативно на личния ни живот, на семействата ни. Имаме възможност да решаваме с каква скорост и в какво темпо ще се развива CIVIL WAR.

От другата страна - За да сте коректни, когато пишете, правите ли проучвания по въпросите, които засягате в текстовете?

Daniel Mÿhr - Да, Nils прави проучвания, което е трудно, когато става дума за темите, които засягат по-стари исторически събития. Трудността идва от там, че е почти невъзможно да бъде открита точната информация, за да бъдем коректни. Понякога Nils дори не използва исторически факти, за да пише. Например песента „Braveheart“ е вдъхновена от филма със същото заглавие. Предварително Nils Patrik се беше запознал с известните факти, но реши в основата на текста да е филма, защото хората са запознати по-добре с историята от тази гледна точка. Така че в лириките има някои грешки, когато говорим за точност на фактите. Нека вземем друга песен – „Bay of Pigs“– тя е създадена по-същия начин - текстът не лежи върху историческите книги или документи, а на романа „American Tabloid“ на James Ellroy. Така че Nils прави свои проучвания за повечето от песните, но понякога пише текстовете въз основа на впечатления, придобити от други източници като книги и филми. За това и не винаги сме коректни във фактите, но в повечето случаи се стремим към точност.

От другата страна - Това означава ли, че текстовете са от особено значение за Вас?

Daniel Mÿhr - Лично за мен не особено, защото когато си пускам музика, не се заслушвам в текстовете. Но в общия случай лириките са винаги важни. Те трябва да пасват на музиката. Също така за някои хора текстовете са изключително ценни, а други просто слушат музиката. Patrik обаче набляга много на текстовете. Той е много добър в това и се опитва да допринесе повече за композициите, като дори променя това-онова в тях, за да паснат на стила му на писане.

От другата страна - Имаш ли любим исторически момент?

Daniel Mÿhr - О, Световните войни сами по себе си са интересни, но в още по-далечното минало има много добри истории, за това е много трудно да избера любим исторически период. Защото историята е толкова богата и различна. През XVI век например е имало крале и господари, които са воювали на бойното поле. Те са уговаряли битките и са избирали местата, където да ги проведат. Има много и интересни моменти. За това и не мога да посоча любим исторически период. Всеки един от тях има чар.

От другата страна - Ако имаш машина на времето – следващата ти стъпка в миналото ли ще бъде или в бъдещето?

Daniel Mÿhr – Уау... Бъдещето! И то много напред - в далечното бъдеще, не в близкото. Ще наглася таймера не за 100 години, а бих искал да се озова 100 000 години напред в бъдещето. И да видя какво всъщност ни предстои. Така ще ми е по-интересно. Не искам да знам какво ще се случи със света в близко време. Смятам, че ще живея достатъчно, за да съм пряк свидетел на събитията. Също така не искам да знам твърде много за близкото бъдеще, защото предпочитам собствения ми бъдещ живот да е изненада за мен.

От другата страна - Връщаме се на групата – името CIVIL WAR е много агресивно. Но има ли нещо по-дълбоко, което се крие зад него?

Daniel Mÿhr - Не, няма. В миналото половината от групата беше от моя град Борленге, а останалата част от Фалун. Между двата града винаги е имало съперничество, кой е по-добрият. И тъй като и ние самите бяхме разделени 50 на 50, в бандата имаше нещо като Гражданска война. За това и решихме, че CIVIL WAR като име ще ни пасне идеално.

От другата страна - Обаче не водите истински войни в групата?

Daniel Mÿhr - Не, не и на неприятеско ниво. Всички сме приятели и ако има някакво съперничество, то не е във формата на военно положение, не е нещо сериозно. Използваме разни определения, които приятели използват в разговори помежду си. Нищо сериозно, само лек приятелски огън.

От другата страна - Има ли някакво съперничество между Вас и SABATON? И CIVIL WAR не е Вашия отговор на SABATON, нали?

Daniel Mÿhr - Не! Свирим в един и същ стил, CIVIL WAR е наше отроче. Няма съперничество със старата ни група. Целта ни, разбира се, е да станем още по-известни, но не за сметка на SABATON. Не желаем да сме на пътя по 200 дни в годината. Правим и искаме нещата да се случват по нашия начин. Страшно сме доволни, как се развива положението при CIVIL WAR. Едва ли от SABATON гледат на нас като заплаха. В момента те са огромни, а ние сме все още малка група, която се намира някъде отзад на опашката. Обаче не ни пука особено. Не се съревноваваме с тях и между нас няма съперничество.

От другата страна - Тогава кое е най-голямото предизвикателство пред CIVIL WAR?

Daniel Mÿhr - Не знам, не мога да посоча нещо, точно в този смисъл. Дните идват и си отиват. Гледаме, какво щe ни поднесат. Не се чувстваме ужасно, ако нещата не се случат по начина, по който сме искали. Ако можем лека-полека да израстваме, да пътуваме и да свирим, където ни се отвори възможност, сме наистина щастливи.

От другата страна - Спомена свирене – концертът Ви в България част ли е от турне или не?

Daniel Mÿhr - Това е самостоятелен концерт. В момента сме малко под напрежение. Половината от лятото ще мине в създаване и записване на нов албум.

От другата страна - Толкова скоро?

Daniel Mÿhr - Всъщност не е толкова скоро, защото работата по „Gods and Generals“ приключи преди две години, после ни отне почти година, за да го издадем. Така че от записите на последния диск изминаха близо две години. Имаме планове през есента на 2016 да издадем трети албум и за усилията ни са насочени в тази посока. Това обаче не ни пречи от време на време да свирим тук и там.

От другата страна - Нещо по-различно да очакваме ли от новия диск?

Daniel Mÿhr - Ще бъде малко по-различен, но не твърде различен. Смятам, че звукът на CIVIL WAR се разви и стана по-обхватен, ако го сравняваме с началото, когато записахме първия албум. Тогава нямахме точно ясна представа как искаме да звучим. Имаме „Lucifer's Court“, песен излязла от все едно от 90-те. Или „Rome Is Falling“, която звучи като смес от NIGHTWISH и SABATON. Първият албум беше сбор от всичко. Сега смятам, че ще запазим духа на двете първи издания, като го впрегнем в нашия основен звук, в който отново ще добавим и нещо ново. Обичаме леките експерименти, не се концентрираме върху определен модел. Не работим по този начин. Създаваме песни, които ако ни харесат, ги записваме. В предстоящия албум ще има композиции, които със сигурност ще са изненада в някаква степен за хората. Но изненада в положителна посока.

От другата страна - Когато SABATON направиха първи концерт в България, ти беше част от бандата. С какви очаквания се връщаш сега със CIVIL WAR?

Daniel Mÿhr - Имам страхотни спомени от България и винаги е било забавно, когато съм свирил при вас. Нямам търпение да се върна, защото концертите са били убийствени. Спомням си, че за една година идвахме два пъти с HAMMERFALL и с RAGE. Феновете са страшно ентусиазирани. Публиката е страхотна. Завръщането ми, ще е велико. Но сега ще бъде малко по-различно, защото ще свирим в малък клуб, което обаче не е от значение. Нямам търпение да изляза отново пред българската публика.

От другата страна - Последен въпрос – най-якият ти рокендрол момент?

Daniel Mÿhr - Това може би е някой концертен спомен. Може би, когато последното ми лято със SABATON излязохме голи пред 10 хиляди души. Това май е рокендрол!

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов