Интервю с John Petrucci (DREAM THEATER) ...

Интервю с John Petrucci (DREAM THEATER)

DREAM THEATER с нов албум и то концептуален. "The Astonishing" предлага над два часа музика, оригинална история и изпълнение, което само петимата от DREAM THEATER могат. Добър повод за разговор с китариста на прог законодателите John Petrucci.

Интервюто с John Petrucci (DREAM THEATER) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 11.01.2016 година.


От другата страна - Привет, мистър Petrucci, кое му е "удивителното" на новия албум на DREAM THEATER "The Astonishing"?

John Petrucci - Ако говорим за албуми, "The Astonishing" е най-голямото приключение в нашата кариера. Всички бяхме напълно погълнати от работата по този диск и предполагам, че удивителното в него може да се открие в самото съдържание. Създаден е на базата на оригинална история, написването на която ми отне близо година. Музиката е над два часа и е разделена на две части, като в записите участваха истински хор и оркестър. Албумът е направен така, че да може да се изпълнява изцяло по време на концерт на DREAM THEATER. Той търпи развитие на много нива и всичко това го прави удивителен!

От другата страна - Защо трябваше да минат 30 години, за да направите албум като "The Astonishing"?

John Petrucci - Вече имаме подобен опит с "Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory" от 1999 г., така че това не е нещо ново за нас. Чувствахме, че сега е правилният момент да създадем още един концептуален албум, но трябваше да сме сигурни, че разполагаме с много добър текст, на базата на който да го запишем. Едва след като завърших историята, взехме решението да започнем работата по "The Astonishing".

От другата страна - Мислиш ли, че феновете ще успеят да преглътнат лесно повече от два часа музика?

John Petrucci – Нямам никаква идея. Днес хората просто си свалят по някоя песен или си я пускат директно от Интернет. Наистина се изисква много, за да отделиш време и да слушаш толкова музика. За нас обаче е важно да поддържаме жив духа на изкуството ни, да продължаваме, да творим. Бих сравнил ситуацията с киното - влизаш в салона и час и половина - два, понякога и повече, седиш и гледаш даден филм. По този начин като зрител ставаш част от самото произведение. Иска ми се слушателите по подобен начин да приемат "The Astonishing" и да му се отдадат.

От другата страна - Спомена филмите – ако този албум има шанса да стане саундтрак, какъв тип филм би му подхождал?

John Petrucci - Самият албум е история за едно антиутопично бъдеще. В него има елементи на научна фантастика и фентъзи, така че най-подходящо би било нещо средно между „Игрите на глада”, „Властелинът на пръстените” и „Междузвездни войни”.

От другата страна - Всъщност това, което представя обложката на "The Astonishing"…

John Petrucci - Историята ни пренася около 300 години напред в бъдещето, във време, в което музиката вече се създава не от хора, а от изкуствен интелект - от машини, наречени „The Nomacs” („Noise Machines”). Можеш да ги видиш на обложката. Те са разположени над двореца на императора на града, в който се развива действието.

От другата страна - Нека да се върнем в настоящето. Какво удивлява John Petrucci днес?

John Petrucci – Удивлява ме колко много се променят нещата! Новите технологии се развиват толкова бързо, че не смогваме да се приспособим към тях. Променят се възгледите на хората и начинът, по който те възприемат музиката. Не е както преди – вече никой няма време да седне пред стереоуредбата и да си пусне някой диск или касета. Удивително е, как се промени традиционният процес по създаването на един албум, когато групите работеха по песните, стоейки с дни и месеци заедно в едно студио. За мен този начин все още е важен, но осъзнавам, че вече е отживелица.

От другата страна - В едно интервю отбелязваш, че новият Ви албум показва развитието на DREAM THEATER по отношение на творческата идентичност. След 13 албума има ли още място за подобно развитие?

John Petrucci - Разбира се. "The Astonishing" в най-голяма степен изразява нашата творческа идентичност. В него са съчетани страшно много елементи. Тук не става дума само за музиката, а също така за композирането, подреждането на историята и за визуалното представяне на идеите ни. В "The Astonishing" на едно място са събрани различни творчески начала - музика, видео, изобразително изкуство, литература.

От другата страна - Първият сингъл от албума е "The Gift of Music". Кой е най-големият подарък, който музиката ти е дала?

John Petrucci – За мен, както и за много други хора, най-невероятният подарък не се изчерпва само с пълната свобода и възможността за себеизразяване като творческа личност. Това само по себе си също е дар – да можеш да покажеш изкуството и емоциите си. Но по-ценното е да ги споделяш. Да създадеш нещо в дома си, в личното си пространство и след това някой някъде да го чуе, да усети вложените чувства и така да осъществиш връзка с човек, който никога не си срещал. Да имаш възможност да споделяш музиката си и тя да свързва хора, които са в различни части на света - това е наистина изумително!

От другата страна - Смяташ ли, че си го постигнал през годините?

John Petrucci - Надявам се. Това преживяване е огромна част както от моя живот, така и от живота на DREAM THEATER. Когато говоря с хора, които са фенове на бандата или на музиката като цяло, те ми разказват поразителни истории и разбирам какво влияние сме им оказали. Наистина знам за какво става въпрос.

От другата страна - В миналото продуцираше албумите на DREAM THEATER заедно с Mike Portnoy. Kакво е положението сега, когато сам следиш за всичко?

John Petrucci - Нека да видим: "The Astonishing" е третият албум, който продуцирам сам. Това означава много отделено време, много работа, както и много вложена енергия и страст. Същевременно обаче това е нещо, което наистина обичам да правя. Харесва ми целия процес и съм благодарен на останалите от групата, че ми се доверяват и имам възможността да продуцирам собствените ни албуми.

От другата страна - Би ли обяснил китарния саунд в новия албум?

John Petrucci - Това е много важен аспект от "The Astonishing". В албума има различни музикални линии, защото сме използвали истинско пиано, оркестър и хор. Трябваше да съм сигурен, че крайният резултат няма да прилича просто на някаква симфония. Важното беше DREAM THEATER да продължат да звучат солидно, като рок и метъл група, а за постигането на това основната заслуга е точно на китарния звук. Стремях се той да бъде тежък и агресивен, но не "ръбат", а приятен за слушане. Използвайки моята „Music Man Majesty” китара, която е просто фантастичен инструмент, успях да получа това първично и експресивно звучене, с което наистина се гордея!

От другата страна - Това ли е причината DREAM THEATER да звучат завършено и в същото време много емоционално?

John Petrucci - Надявам се. Преди всичко оценявам това, което каза. Някои хора смятат, че ако нещо е твърде сложно, то не е емоционално. Други ни критикуват, че сме прекалено технични и бездушни. Аз обаче съм съгласен с теб, защото смятам, че емоцията е водещия компонент от музиката, без значение дали това, което свириш, е сложно или елементарно. Важното е какво влагаш в него. За музиката на DREAM THEATER бих казал, че е съвкупност от нашите идеи, изворът, от който ги черпим, звукът, който търсим, и не на последно място как самите ние като изпълнители усещаме композициите. Всичко това е важно и се радвам, че си го забелязал.

От другата страна – Коя част стои в основата на новия албум - вокалната или инструменталната?

John Petrucci - В "The Astonishing" музиката е създадена на базата на текста. Първо измислих историята и след това с Jordan Rudess написахме инструменталната част, която е нещо като партитура към целия сюжет. Музиката е обвързана с отделните части от действието така, както саундтракът към даден филм подчертава съответните сцени. Едва след това дойде редът на вокалите и думите към тях. Те, от своя страна, са направени като сценарий – различните герои изпълняват различни части. И в албума всички тези роли се поемат от James LaBrie. Просто не е за вярване каква огромна работа свърши той!

От другата страна - Ще изпълнявате ли целия албум на следващото турне?

John Petrucci – Това беше една от основните идеи, когато започнахме реализацията на този проект. "The Astonishing" не е създаден да бъде просто поредния албум, а да бъде цялостно шоу на DREAM THEATER, което означава, че ще го изпълняваме от първата до последната песен в специално подбрани зали по целия свят, като концертите ще бъдат в две части с антракт. В тези спектакли планираме нашето представяне на сцената да бъде комбинирано с визуални ефекти и части, в които се разказва самата история. Надявам се, че ще се получи нещо уникално и преживяването ще бъде незабравимо за всеки, който дойде да ни гледа. Много ще се забавляваме.

От другата страна - И накрая - ако имаше шанса да срещнеш 20- годишния John Petrucci, какъв съвет би му дал?

John Petrucci - Мисля, че през всичките тези години съм имал възможност да поддържам добро ниво на развитие като китарист. Но има неща, свързани с бизнес страната на музиката, за които не бях подготвен - връзки, различни договори… Като професионален музикант се сблъсках с тези проблеми, затова бих посъветвал 20-годишното си Аз да обръща повече внимание на този аспект от музикалната индустрия. Това казвам и на младите групи, които тепърва прохождат в бизнеса – свиренето не е всичко, зад него има много други неща, с които се налага да се съобразявате. Трябва да си държите очите отворени и да ръководите кариерата си професионално, а това изисква много усилия.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов