Интервю с Mihai Tivadar (DIRTY SHIRT) ...

Интервю с Mihai Tivadar (DIRTY SHIRT)

Банди от осем държави ще се качат на първия „Sofia Metal Fest 2016”. Една от страните, които ще бъде представена на фестивала, е Румъния. Едната румънска банда ще открие третия ден. Става дума за експериментаторите DIRTY SHIRT, които не са никак случайно име в европейския ъндърграунд. Повече за бандата от нейния лидер Mihai Tivadar.

Интервюто с Mihai Tivadar (DIRTY SHIRT) е излъчено в „От другата страна“ по радио Варна на 4.04.2016 година.


От другата страна - Кои са DIRTY SHIRT?

Mihai Tivadar - Ние сме екстремна група от Румъния, смесваме балканска музика с метъл, като добавяме още и фънк, пънк и електроника. Имаме 20 години история зад нас, но се занимаваме сериозно с групата през последните шест. Имаме 3 албума, много концерти и съвсем скоро ще свирим за първи път в България.

От другата страна - Метълът е в основата на музиката Ви, но използвате и много други стилове. Умишлено ли свирите по този начин?

Mihai Tivadar - Винаги сме смятали, а и философиятана бандата е такава, че ако една идея е добра, тя трябва да се реализира, без значение в какъв стил е или от къде идват влиянията за нея. Това беше в началото. След като възстановихме групата, защото имаше период, през който тя не съществуваше за няколко години, та, след новото начало, преминахме през етап, в който експериментирахме много, търсихме звука, който да ни пасне, правихме различни миксове, докато достигнем до нашия собствен стил.

От другата страна - Кое идва на първо място при композирането - метъла или някой друг стил?

Mihai Tivadar - Метълът е в основата на музиката ни. Започнахме като прогресив група, нещо много различно от днеша гледна точка - имахме много сола и клавири. Сега в основата на нашата музика са метъла, харкора и индъстриъла. Тези три стила дефинират нашия. Това е скелетът на нашия стил и върху него изграждаме влиянията, които имаме.

От другата страна – Спомена, че имате три албума, но всъщност са четири...

Mihai Tivadar - Да, групата ни беше създадена през 90-те, след падането на комунистическия режим. Нямахме абсолютно нищо – нито информация, нито инструменти, нито клубове. Независимо от това обаче началото беше добро. Тогава свирихме по национални фестивали, спечелихме няколко награди и имахме възможност да запишем първия албум през 1999. Така успяхме да го издадем през 2000 година. След това обаче аз заминах за Франция и групата се разпадна за няколко години. Не правихме турнета. След време, когато се събрахме пак, бяхме същите музиканти, но решихме да опитаме нещо различно.

От другата страна - Гледаш ли на групата си като на един вид рок посланици на Румъния?

Mihai Tivadar - Това може да се каже за всяка румънска група. Всеки артист представя своята страна. Това е нещо нормално. При музиката е същото. Румънските банди са нещо като посланици на Румъния. Особено при нас, защото използваме доста румънски фолклор, а спечелихме и награда за посаници, защото през 2014 година успяхме да се класираме втори на „W:O:A Metal Battle” в Германия.

От другата страна - Какво е чувството да сте една от първите румънски групи, които свирят на „Wacken”?

Mihai Tivadar - Не сме обаче първите - „W:O:A Metal Battle” се провежда в Румъния от четири години и всяка година изпращаме по една банда на „Wacken Open Air”. А на „Wacken” са свирили и други групи като NEGURA BUNGET. Беше страхотно да се качим на сцена на фестивала.

От другата страна - С какво Ви помогна участието на „Wacken Open Air”?

Mihai Tivadar - Трудно е да го обясна. Бяхме като звезди, имахме достъп до бекстейджа, заедно с останалите групи. Това е много ценен опит, защото там всичко е на професионално ниво. Техническият екип работеше така, както понякога само сме си мечтали. Появата ни на „Wacken” оказа много положителен ефект върху кариерата ни. Първо в Румъния станахме много популярни след участието ни на фестивала, защото бяхме нещо като посланици, а феновене у нас бяха доволни от постижението ни. Така започнахме да си създаваме име и в Европа, превърнахме се в европейска ъндъграунд група. Забихме знамето на DIRTY SHIRT на европейската сцена. Обиколихме няколко пъти Стария континент, албумите ни получиха много ревюта в различни списания, пускаха ни и по радиото. Така лека-полека се прочухме, особено във Франция.

От другата страна - Как реагираха феновете в Западна Европа на музиката Ви?

Mihai Tivadar - Музиката ни е много разнообразна, което я прави лесна за възприемане за тези, които не ни познават. Така че няма значение дали свирим някъде за първи път. Атмосферата винаги я има и хората ни оценяват. Свирили сме дори и пред хора, които нямат нищо общо с метъл музиката и реакциите винаги са били положителни.

От другата страна - Коя банда искате да Ви подгрява и на коя банда бихте подгрявали Вие?

Mihai Tivadar - Свирили сме с много добри групи, които са близки до нас като звучене, особено във Франция и то с още по-експеиментални банди. В Румъния има млади музиканти, които са подходящи за наш концерт. Но като цяло не е лесно, защото ние имаме много странен и оригинален стил.

От другата страна - На „Sofia Metal Fest“ ще свирите с PARADISE LOST, KREATOR, POWERWOLF, TIAMAT.... Все групи, които звучат много различно от Вас...

Mihai Tivadar – Да, но в Букурещ ние откривахме за PARADISE LOST и всичко мина страхотно. За нас вкуса на феновете няма значение. Дори, ако публиката си пада по есктремен метъл, за нас не е проблем да свирим.

От другата страна – Попитах, защото е трудно човек да си представи толкова много стилове в едно...

Mihai Tivadar – Да, това е другата страна на монетата. Понякога представяме елементи, които не са по никакъв начин близки с метъла и така губим някои от тези фенове. Обаче хората, които не харесват метъл, а харесват нашата по-забавна страна бягат, когато чуят тежките рифове. Важното обаче е да си честен с публиката и да се забавляваш. И тогава феновете ще те оценят. Това е най-важното!

От другата страна - В Румъния има много класически метъл банди, но те като че ли са по ъндърграунд, докато Вие сте по-популярни....

Mihai Tivadar - В момента в Румъния има течение, което смесва метъл с традиционна музика. Имаме NEGURA BUNGET и DORDEDUH, но също така и млади банди като BUCOVINA, които смесват метъл и фолк. Ние сме с повече хардкор/индъстриъл елементи. По-модерни сме. Този тип групи трупат все по-голяма популярност. И дори са по-популярни от нас в момента.

От другата страна - Каква е голямата ви цел?

Mihai Tivadar - Да продължим, както от 2009 година насам. Тогава се заемхме по-сериозно с музиката. Всеки албум и турне стават все по-добре. Няма как да се откажем при това положение. Проектът е да продължаваме по същия начин.

От другата страна - Колко мръсна е тениската на DIRTY SHIRT?

Mihai Tivadar - О, сега е чиста. Доста време сме наоколо, имаме семейства. Днес сме достатъчно разумни. Имаше момент, когато сериозно мислехме да си сменим името. Измислихме го, когато бяхме на по 15-ет в гимназията. Тогава беше готино. Но в крайна сметка го запазихме, защото сме същите музиканти и независимо, че променихме стила, решихме, че името отговаря на музиката.

От другата страна - Четох много добри отзиви за новия Ви албум. Защо според теб сте харесвани - заради музиката или заради това, че идвате от Румъния?

Mihai Tivadar - Разбира се, че я има екзотиката, особено заради музиката ни, защото предтавяме стари народни румънски песни. И наистина звучим различно. Но в същото време имаме свой специфичен звук. Свирили сме много из Европа. Израстваме като група. Предишният ни албум получи добри ревюта, а новият е още по-добър, така че не съм изненадан от положителните оценки.

От другата страна - Каква беше идеята за групата в началото и още ли е същата?

Mihai Tivadar - Да, в началото като тийнейджъри мечтаехме да сме рок звезди. Особено след революцията и падането на режима. Мечтаехме за много неща. Сега се стараем да не слагаме бариери пред нашата музика и да имаме стабилен състав. Имаше период на постоянни промени, докато се намерим всички в бандата, но от тогава съставът не е променян. И не на последно място все още изпитваме удоволствие от музиката. Като наркотик е. Това чувство все още не се е променило.

От другата страна - Съставът е от седем души, имате женски вокали....

Mihai Tivadar - Не са женски - това е мъж, който може да пее високо. Имаме двама вокалисти. През 2008 година взехме на борда втори певец, за да има контраст и повече мелодия с два типа вокали. Понякога на сцената сме и по девет души, зависи от турнето, защото имаме цигулари, музиканти, които свирят на акустични китари....

От другата страна - А колко души ще бъдете в България?

Mihai Tivadar - Не знам, имаме два концерта през уикенда, трябва да свирим в Яш, Румъния, което е на 900 километра от София. Почти няма да спим, ще шофираме през цялата нощ и няма да има време за сън. Всичко зависи от обстоятелствата. Може би ще бъдем седем или осем музиканти. Зависи от сцената и нейния капацитет.

От другата страна - Ако музиката Ви можеше да е саундтрак към филм - какъв би бил филма?

Mihai Tivadar - Нещо на Emir Kusturica. Негов филм би бил най-подходящ за нашата музика. В албума ни от 2010 имаме и кавър на "Я съм мала Питбул" от филма „Црна мачка, бели мачор“. Дори клиповете ни са вдъхновени от него.

От другата страна - Може ли тогава да се каже, че сте метъл версия на музиката на Kusturica?

Mihai Tivadar - Не, защото за нас рок музиката е само един от елементите в звученето ни. Ние вплитаме и фолк музика, но не само. Имаме влияние и от реге, и от келтска музика....

От другата страна – Накрая посланието Ви към феновете?

Mihai Tivadar - Наистина ще се радваме да се срещнем. Ще свирим за първи път в България на страхотен фестивал със страхотни банди и нямаме търпение...

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов