Интервю с Johannes Van Audenhove (EVIL INVAD ...

Интервю с Johannes Van Audenhove (EVIL INVADERS)

EVIL INVADERS са млада белгийска шайка, която доста бързо привлече внимание. Албум издаден от „Napalm Records” е достатъчна предпоставка, че думичките „качество” и „стил” се връзват доста успешно с музиката на бандата. В това ще се убедят и всички онези, които изберат между 8 и 10 април да посетят зала „Универсиада” в София и да станат част от историята на първия „Sofia Metal Fest”. А дотогава няколко думи от лидера, основател и китарист на EVIL INVADERS, лудетината Johannes Van Audenhove.

Интервюто с Johannes Van Audenhove (EVIL INVADERS) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 4.04.2016 година.


От другата страна - Привет, Joe, в началото представи EVIL INVADERS на нашите слушатели.

Johannes Van Audenhove - EVIL INVADERS сме четиричленна спийд метъл група от Белгия. Музиката е основана на агресията, разбира се на бързите рифове и на много лудост.

От другата страна - Защо избрахте спийд метъла за Ваш стил? Той беше по-известен през 80-те...

Johannes Van Audenhove - Трудно е да отговоря. Просто стилът покълна в нас. Това е музиката, която слушаме и е очевидно, че заради нея живеем. За това и свирим спийд метъл. Смятам, че музиката избра нас, отколкото ние нея. Това е настроението, което ни движи и ни кара да правим това, което правим. По мое мнение в основата на най-яката музика на света е осемдесетарския метъл. И за това свирим спийд метъл!

От другата страна - Ти си почти на 25, кой те въвлече в спийд метъла?

Johannes Van Audenhove - Мисля, че сам открих всичко, но за първи път се сблъсках с метъла, когато бях на шест. Всичко тръгна от по-големия ми брат, който в училище имаше приятели, които слушаха метъл. Бях много любопитен, какво всъщност представлява този стил. Тогава той ми донесе касетка на една група – UNANIMATED – мелодична дет банда. Веднага бях впечатлен от онова, което чувам, защото дотогава никога не бях се сблъсквал с подобна музика. Бях много малък. Беше много яко да чуя нещо коренно различно, от песничките, които ми пускаха тогава. В началото родителите ми бяха ужасени, но... Така започнаха нещата.

От другата страна - А как реагираха родителите ти, когато разбраха, че си в метъл банда?

Johannes Van Audenhove - Не смятам, че наистина имаха ясна представа, за какво става дума. Когато започнах да слушам метъл, те си помислиха, че това е просто фаза на растежа, през която преминавам, както другите тийнейджъри. За мен обаче чувството остана завинаги. Не мога да си представя живота ми без хеви метъла.

От другата страна - Един обикновен въпрос – любими банди?

Johannes Van Audenhove - Определено MOTORHEAD, MERCYFUL FATE и KING DIAMOND, SAVATAGE, EXODUS, OVERKILL. Нека да помисля... CRIMSON GLORY – страшно много харесвам първите им два албума.

От другата страна - Доста широк диапазон от вкусове – от рокендрола на MOTORHEAD, до траш метъла...

Johannes Van Audenhove - Можеш да добавиш и класическите албуми на LED ZEPPELIN и JUDAS PRIEST, IRON MAIDEN, които не мога да пропусна, дори и да не ги харесвам.

От другата страна - Трудно ли е за млада банда като Вас, която има само един албум, издаден миналата година, да изгради собствен звук и да си намери мястото?

Johannes Van Audenhove - Определено това е предизвикателство, защото на музикалната карта има вече толкова много открити и развити стилове. Понякога е трудно да си креативен, понякога измисляш риф и после разбираш, че някой преди теб вече го е създал, което е леко разочароващо, но смятам, че имаме отличителен звук, защото комбинираме много мелодичен метъл с агресивни траш влияния, а вокалите ми се различават от начина, по който пеят повечето вокалисти в наши дни. Не мисля, че изграждането на стил е проблем при нас. Вече сме се обявили пред света, различаваме се от останалите и сме поели по нашия път.

От другата страна - По какъв начин успявате да се предпазите от копиране на музикалните си влияния?

Johannes Van Audenhove - Слушаме много музика. И различни стилове – от хард рок, до траш метъл. Китаристът ни Max е много навътре с дет метъла и грайнд кора. Имаме много и различни влияния. Направили сме няколко промени в състава. А това често носи нов звук. Сега с Joeri на баса и Max на китарата все още не сме издали нищо. Което означава, че следващият ни албум ще звучи малко по-различно. Още повече че обичаме да експериментираме с материала.

От другата страна - Защо е толкова трудно да си част от EVIL INVADERS?

Johannes Van Audenhove - Защото сме на пътя и това положение ни коства много, но чувството е невероятно. Живея за групата и музиката! Нещата се развиват много бързо за нас, заради което е трудно да се съхраним. Също така този начин на живот изисква много саможертви в личен план. Трудно е да поддържаш сериозна връзка например. Ако някой се осмели да живее по този начин, трябва да е наясно, че групата е на първо място. За някои хора е трудно да определя приоритетите си.

От другата страна - Звучиш много ентусиазирано, когато говориш за EVIL INVADERS...

Johannes Van Audenhove - Така е. Това обичам! Това правя и продължавам напред!

От другата страна - Мечтите ти стават ли реалност с тази група?

Johannes Van Audenhove – Определено! Постоянно виждам доказателства за това. Все още работим, за да постигнем по-високо ниво, защото самият аз съм много прецизен и професионално настроен. Понякога дори ми е трудно да преценя дали нещо, е достатъчно добро. Но винаги работим в посока да развием лайв шоуто, което правим, да създадем по-добри песни, да подобрим китарните и вокалните умения. Да обогатяваме композициите с повече детайли. И по този начин работим в посока за осъществяване на мечтите, които имаме.

От другата страна - Имаш ли ежедневна работа или учиш ли нещо?

Johannes Van Audenhove - През миналата година се дипломирах като майстор на китари и цигулки. В момента се опитвам да започна собствен бизнес, с производството на електрически китари и по-късно, когато натрупам капитал, да инвестирам в техника, за да разширя производството и в посока акустични инструменти. С това се занимавам в момента. Свиря на китари, които сам съм изработил. Max също свири на китара, която аз направих за него. Това си е вече сериозна работа. Но е трудно да се занимавам с тази дейност, когато в същото време пиша песни и отстоявам позициите си. Занимавам се с много неща едновременно…

От другата страна - Първият албум на EVIL INVADERS „Pulses of Pleasure” излезе мииталата година, как се прие от феновете и критиката?

Johannes Van Audenhove - Получихме много дори ревюта, бях изненадат от броя на хората, които смятат, че албумът е страхотен. Аз харесвам диска, но продължава да е яко, когато виждам как феновете се наслаждават на музиката по същия начин, по който и аз го правя. Наистина е готино. Още повече, че дебютът ни беше издаден от „Napalm Records”. Получи много ревюта, направихме и видеоклипове. Смятам, че за банда като нашата е много добре, че сме подписали с голям лейбъл, в сравнение с онзи, който издаде едноименния ни миниалбум преди това. Представянето ни пред фенове и медии е по-голямо днес. Когато сме на живо или на турне чуваме, че хората са също много ентусиазирани заради сценичното ни шоу. Винаги съм смятал EVIL INVADERS повече за лайв банда. Но това разбира се зависи и от песните, които изпълняваме. Някои композиции е по-добре да се слушат от диска, заради настроението, което носят. Но парчетата, които изпълняваме на концертите, са заредени с енергия, която експлодира. Дори и хората, които не харесват кой знае колко нашата музика, ако дойдат да ни гледат на живо, ще се накефят на шоуто ни. Постоянно се движим по сцената, агресията от музиката ни буквално се излива от сцената, публиката полудява. Това е яко!

От другата страна - Ще го видим и в България. Когато слушаш „Pulses of Pleasure” година по-късно, има ли нещо, за което съжаляваш, че не е направено по друг начин?

Johannes Van Audenhove - Смятам, че като цяло звукът е наред, обаче, всеки инструмент може да се чува по-прецизно, но всеки път е едно и също, когато имаш запис… Смятам, че албумът е достатъчно добър и съм доволен от звука. Все още ми харесва, но следващия път ще го направим по-добър, защото постоянно се учим и натрупваме знания за това, което правим. Все още съм доволен от резултата, но ако записвах диска днес, щях да наблегна повече на звука на баса, а ударните щяха да звучат малко по-ниско, отколкото китарите.

От другата страна - Спомена „Napalm Records” – за млада група важно ли е да има сделка с голям лейбъл?

Johannes Van Audenhove - Не знам дали това ни носи стабилност, но със сигурност ни носи по-големи възможности, за да ни чуят и видят навсякъде. Това наистина облекчава нещата. За разлика от случаите, когато трябва да разчиташ единствено на себе си. Лейбълът има каналите, има уебсайт, който се посещава много. Те са си създали име и поставят групите на първа линия. Когато имаш договор със звукозаписна компания, всичко се развива по-бързо. С миниалбума, който издадохме, работихме сами. Добре се получи, но щеше да е по-добре, ако бяхме към голям лейбъл, който да го издаде.

От другата страна - Кой път на развитие на една група е по-добър според теб – бърза популярност или бавно израстване стъпка по стъпка?

Johannes Van Audenhove - Разбира се, че бавно и стъпка по стъпка е по-добре. Но още по-добре е, ако израстваш стъпка по стъпка с натрупване на бърза популярност. Наистина харесвам избухването!

От другата страна - Как подписахте с „Napalm”?

Johannes Van Audenhove - Те се свързаха с нас. Веднага след като издадохме едноименния си миниалбум, те ни потърсиха, като ни пратиха имейл, в който ни съобщаваха, че се интересуват от нас. По същото време бяхме на турне из Европа и на концерта ни в Австрия се срещнахме с човек от лейбъла. Седнахме и поговорихме лично, защото предпочитам този вид комуникация с хората, с които работя. Така че поговорихме с него, всичко се оказа точно, изпратиха ни договор, направихме някои промени, намерихме златната среда, договорът беше подписан и сделката влезе в сила.

От другата страна - Имате ли вече идеи за следващия албум на EVIL INVADERS?

Johannes Van Audenhove - Имаме, но няма ди ти ги кажа… Ха-ха-ха… Изненада са. В момента работим по песните. Този месец нямаме концерти, за това и композираме нов материал, иначе нямаме време – свирим страшно много и репетициите изостават, но в момента работим и песните се развиват.

От другата страна - Интересно ми е, какво мислят твоите съученици и приятели за решението ти да се развиваш като метъл музикант?

Johannes Van Audenhove - Съучениците ми въобще не се интересуваха от мен, а и аз никога не съм бил много близък с тях или с когото и да било от училище. Готини бяха, но никога не съм купонясвал с тях. Винаги съм се движил с приятели, които слушат метъл. Съучениците ми наистина не разбират метъла, смятаха, че е готино да има един такъв като мен в училище, но въобще не бяха наясно, с какво всъщност се занимавам. И разбира се тогава и групата не беше толкова известна.

От другата страна - На „Sofia Metal Fest” ще свирите с банди като KREATOR и PARADISE LOST, опитвате ли се да научите нещо от музиканти като тях?

Johannes Van Audenhove - KREATOR са ме вдъхновили да пея така агресивно, както го правя днес. Рифовете ни и останалите елементи в музиката ни са повлияни от по-големите групи. Шоуто също. Откакто KREATOR правят това голямо шоу, те самите станаха още по-големи. Това идва да покаже, че за една група е много важно да има и яко концертно поведения, защото хората не идват в залата само, за да слушат музиката, а искат и да видят нещо яко, което да се случва на сцената. Винаги мисля, че това е много важно за една група. Ако погледнеш старите големи концерти на JUDAS PRIEST, ще видиш, че те са помислили за много неща. И те се случват на сцената, като експлозиите например. Ако погледнеш IRON MAIDEN, ще видиш онзи огромен Eddie. Това искат да виждат хората! Вземи RAMMSTEIN – големи са, просто стилът им е друг. Обаче шоуто им е огромно!

От другата страна - Защо според теб днес няма големи групи като тези, които ти посочи?

Johannes Van Audenhove - Защото на групите днес им липсва душа. Пеят за разни неща, но не могат да ме убедят, да повярвам в тях. Когато слушам млади групи, които искат да изглеждат наистина ядосани, усещам, че те само правят някакви опити, а реално не са ядосани. Чуй Paul Baloff от първия албум на EXODUS, този пич крещи като обезумял, агресията му извира от записа. Виж видеа с него – той наистина е ядосан, дори и извън сцената проявява насилие. Неговото е агресия... Midnight от CRIMSON GLORY е един от любимите ми певци. Чрез всяка дума, която изпява, можеш да почувстваш, какво самият той усеща, когато я изпява. Това ми харесва във всички банди, които слушам. През последните години новото поколение групи не могат да ме убедят да вярвам, както го правят старите. Причината според мен е, че хората имат твърде много и са задоволени във всички посоки. Те не се чувстват съпричастни. „Фейсбук” и подобните социални мрежи промиват мозъците. Мразя ги! Нямаш си идея, колко много мразя този социален виртуален боклук. Това ме ядосва страшно много. Проблемът е, че животът е материален, а не духовен.

От другата страна - Какво е положението с метъл сцената в Белгия? Не се чуват много банди от вашия край…

Johannes Van Audenhove - Има много групи, но няма банди, които да се отличават от масата. Много групи си струват, готини са, но много малко от тях са мотивирани да правят турнета, да свирят на живо. Мисленето е странно – музикантите го докарват на думи, че ще направят всичко за групата, но в крайна сметка не правят нищо. Повече приказват, отколкото в действителност действат. Но има и други като BLIKSEM, траш група, която прави концерти. Има и още няколко, те са непознати и не са като старите банди…

От другата страна - И накрая - защо нашествениците са толкова зли?

Johannes Van Audenhove - Не знам, просто така се получава… Ха-ха-ха… Това е начинът, по който се чувствам, когато съм на сцената. Чувството е невероятно. Наистина съм готин пич, обаче, когато се кача на сцената и ме удари адреналина, все едно се превръщам в демон!

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов