Интервю с Noora Louhimo (BATTLE BEAST) ...

Интервю с Noora Louhimo (BATTLE BEAST)

BATTLE BEAST вече са познати на феновете. Миналата година финландците откриваха за SABATON. Само след няколко дни те отново ще дойдат в България като част от афиша на първия „Sofia Metal Fest”. Разговорът с вокалистката на бандата Noora Louhimo се проведе минути преди BATTLE BEAST да се качат на сцената на холандския "Paaspop Festival".

Интервюто с Noora Louhimo (BATTLE BEAST) е излъчено в „От другата страна по радио Варна на 4.04.2016 година.


От другата страна - Привет, Noora, радвам се отново да разговарям с теб, след шоуто, което направихте със SABATON миналата година. Къде те откривам?

Noora Louhimo - С групата сме в Холандия на "Paaspop Festival".

От другата страна - Какво предпочитате фестивални или клубни участия?

Noora Louhimo - Зависи от много неща, разбира се. Големите сцени са готини, но в малките клубове атмосферата е по-интимна, по-лична. Смятам, че всичко опира до връзката ни с публиката, а не с определена част от нея. Ако комуникацията е добра, няма значение, колко хора има пред нас.

От другата страна - Доста е забавно около теб…

Noora Louhimo - Така работим ние, купонът трябва да е постоянен и да не вземаме хеви метъла твърде сериозно.

От другата страна - Защо не, ако искате да успеете, трябва да сте сериозни в работата си?

Noora Louhimo - Така е, ние изпълняваме всичко, както трябва, но не е необходимо да си сериозен, за да правиш нещата с нужната доза сериозност, ако ме разбираш. Показваме на хората, че хеви метълът е и забавление, а не само начумерени физиономии.

От другата страна - Правите ли си шеги помежду си, когато сте на сцената?

Noora Louhimo - Понякога, но всичко стига до забавната страна на нещата.

От другата страна - Имате ли някакъв специален ритуал, преди да се качите на сцената?

Noora Louhimo - Заставаме в кръг и крещим заедно.

От другата страна - Какво очаквате от „Sofia Metal Fest”?

Noora Louhimo - Надяваме се да се забавляваме. Както и се надяваме, че публиката ще си изкара добре. Целта ни винаги е била да забавляваме хората. Да ги направим щастливи.

От другата страна - Смяташ ли, че като съпорт банда 50 минути са достатъчни, за да направите добър концерт?

Noora Louhimo - Да, смятам. Обикновено хората се изморяват до края на концерта, така че 50 минути са достатъчни.

От другата страна - Като нова банда в метъла можеш ли да посочиш нещо интересно, което се случва във финландската екстремна сцена точно сега?

Noora Louhimo - Появяват се все повече банди от новото поколение. Което е страхотно. Техните идоли са IRON MAIDEN и JUDAS PRIEST. Но не това е важното. Важното е, че постоянно се появяват млади групи. Финландия има репутацията на страна, където има добри метъл банди.

От другата страна - Абе, защо при вас всеки втори финландец е музикант?

Noora Louhimo - Защото сме артистични хора. Това е единственото ми заключение.

От другата страна - И тези нови банди внасят ли нещо ново в стар стил като метъла?

Noora Louhimo - Да, защото музиката постоянно се развива и в нея постоянно влизат нови елементи. Усещам свежия бриз, който идва от Финландия.

От другата страна - Какво е за теб тогава модерния хеви метъл?

Noora Louhimo - Това е метълът, който е комбиниран и с други жанрове, а не е просто хеви метъл. Може да е смесен с джаз, фънк, реге влияния. Също така хората от различни култури го интерпретират по различен начин. Смесването на културните традиции е пътя на модерния хеви метъл.

От другата страна - Финландските ви корени оказват ли влияние на музиката ви?

Noora Louhimo - Ние имаме влияния от 80-те, от бандите, които обичаме, но също така всеки от нас слуша различна музика, което също ни влияе. Което ме кара да мисля, че и в нашата музика има също една модерна ексцентричност.

От другата страна - В едно интервю споделяш, че си дивачка , какво означава това?

Noora Louhimo - Направихме кавър на W.A.S.P. – „Wild Child”. Обичам W.A.S.P. Това, което съм имала предвид е, че правя всичко със страст, а не участвам просто ей така за нищо. Влагам във всичко, което правя 100 процента, влагам страстта и душата си. Това означава, че съм дивачка.

От другата страна - Какво се случва със звяра във вашата вселена?

Noora Louhimo - Ако трябва да подходя философски – това е човешката природа. Хората действат, заради страстта в тях. Можеш да подходиш от различни гледни точки в този случай, но според мен хората са егоистични създания, което поражда агресия, но агресията им може да е насочена в положителна посока. Тоест, това не е непременно нещо негативно.

От другата страна - Би ли направила съпоставка на това как групата се разви след твоето идване?

Noora Louhimo - По-добри сме като изпълнители. Като група сме по-сплотени откогато и да било. Музиката ни се развива през цялото време и това е основната ни цел. Също така се стремим винаги да предлагаме добри песни. Стремим се да подобряваме и да развиваме поведението ни на сцената и когато слезем от нея, постоянно се стремим да подобряваме композиционния процес.

От другата страна - Когато сте постоянно на турнета, сигурно получаваш доста странни предложения?

Noora Louhimo - Не знам, какво е странно… Определено са ми предлагали брак. Приемам го като комплимент и нищо повече.

От другата страна - Десетте минути изтекоха…

Noora Louhimo - В момента точно влязохме във фестивалната зона и трябва да се подготвим за шоуто, защото свирим по-рано. Оценявам интервюто и се надявам да се видим на „Sofia Metal Fest”.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов