Интервю с Tuomas Saukkonen (WOLFHEART) ...

Интервю с Tuomas Saukkonen (WOLFHEART)

WOLFHEART трябваше да свирят в България още през миналата година като съпорт на INSOMNIUM, но цялото турне беше отменено. Все пак момчетата от Финландия ще стъпят на българска сцена и то не къде да е, а на „Sofia Metal Fest”. Добър повод за среща с лидера на групата Tuomas Saukkonen, за когото между градинарството и дет метъла има доста допирни точки...

Интервюто с Tuomas Saukkonen (WOLFHEART) е излъчено в „От другата страна“ по радио Варна на 7.03.2016 година.


От другата страна - Привет, Tuomas! Представи WOLFHEART на нашите слушатели.

Tuomas Saukkonen - WOLFHEART са финландска зимна метъл банда. По този начин мога да ни опиша най-добре. Много силно сме повлияни от зимата. Подвизаваме се в добре познатия меланхоличен скандинавски или финландски мелодичен дет метъл. Дет метълът е нашата музика. Това е най-доброто определение за групата.

От другата страна - Защо зимен дет метъл?

Tuomas Saukkonen – Трудно ми е да ти отговоря на този въпрос само с няколко думи, но все пак ще опитам. Ако някога дойдеш във Финландия, ще се убедиш, че зимата тук е прекрасна. Тя е любимият ми сезон и ако комбинираш красотата ѝ с яростта на музиката ни, със сигурност ще усетиш, че си пасват идеално. Творчеството ни е отражение на зимата.

От другата страна - Т.е. зимата е част от твоята музика...

Tuomas Saukkonen – Точно! Двете се съчетават много добре. Когато композирам, в повечето случаи се вдъхновявам или от зимна сцена от някой филм, или от красива зимна фотография със заснежени планини и хоризонти. Винаги се опитвам да уловя в песента настроението, усещането, които те носят. Подобни изображения могат да бъдат едновременно магически и сурови. Точно това се старая да пресъздам чрез музиката.

От другата страна - Стилът ви е мелодичен дет метъл. Мислиш ли, че с него имате шанс за пробив?

Tuomas Saukkonen – Все още не знам. Ние сме съвсем нова банда и тепърва ще търсим своето място. Харесвам мелодичния дет метъл и отделните му проявления, защото в него могат да се комбинират различни стилове и това ми дава по-голяма творческа свобода, за разлика от блек и дет метъла например, които са твърде ограничаващи. В нашата музика са включени различни инструменти, акустични пасажи, части с директни дуум и дет влияния, но всичко това е обединено под името мелодичен дет метъл.

От другата страна - Тогава ми посочи само един елемент, който ви прави уникални и ви различава от другите мелодични дет метъл банди.

Tuomas Saukkonen – Бих посочил песента "Gale of Winter". Тя напълно отговаря на името си, защото в нея съм се опитал директно да претворя зимата. В тази композиция буквално "свиря" този сезон. В природата има четири годишни времена, но точно зимата е залегнала в нашия стил и затова се стремим да комбинираме елементите в музиката по начин, чрез който да възпроизведем истинска зимна звукова атмосфера, благодарение на която слушателят да почувства най-студения сезон.

От другата страна – Да разбирам ли, че не си много щастлив през лятото?

Tuomas Saukkonen - Всеки харесва лятото, но аз няма да съм разочарован, ако зимата е вечна. Нека го кажа така: нямам нищо против да лежа на плажа, да хапвам сладолед, да заглеждам момичета по бански, но ако трябва да избера един сезон завинаги, това ще бъде зимата.

От другата страна - Как можем да се доберем до "света на сенките"?

Tuomas Saukkonen – Няма как да използваш някаква врата или вход, тъй като не става въпрос за конкретно място, кръстено по този начин, а за нашето лично възприятие на заобикалящия ни свят. Идеята е, че ако се вгледаш по-дълбоко в него, ще установиш колко по-различен е той от това, което виждаш на повърхността. Или иначе казано, "Shadow World" е като по-мрачна версия на света, в който живеем. Така поне изглежда той в нашите очи.

От другата страна – А защо "Shadow World" е издаден през август, след като предпочиташ зимата?

Tuomas Saukkonen - Това беше най-близката дата до зимата, която можехме да си позволим. През 2014 г. подписахме със Spinefarm Records. По това време бяхме привършили работата по втория ни албум и планирахме той да излезе през октомври същата година. От лейбъла обаче поискаха да преиздадат дебюта ни "Winterborn" и трябваше да отложим новия запис с десет месеца, защото нямаше смисъл да издаваме два албума едновременно. От друга страна, желанието ни беше "Shadow World" да се появи колкото се може по-скоро и решихме, че през август е крайно време това да се случи. Сделката със Spinefarm Records се оказа много добър ход за групата и затова се съгласихме на този компромис, но поне "Winterborn" успяхме да издадем през зимата.

От другата страна - Добре ли е за млада група като WOLFHEART да има договор с лейбъл като „Spinefarm Records“?

Tuomas Saukkonen – Предимствата са много, но това по никакъв начин не отменя нашите отговорности. Независимо че имаме зад гърба си компания като „Spinefarm Records“, за нас е много важно постоянно да се самоусъвършенстваме и да сме активни във всички посоки, защото в каталога на лейбъла има много по-големи имена от WOLFHEART и промотирането на групата зависи най-вече от нас самите. Голямата грешка на финландските банди е, че след като подпишат договор със сериозен лейбъл, те решават, че от сега нататък нещата ще се получават от само себе си и фирмата ще прави всичко вместо тях. Окей, хората от екипа могат да помогнат и го правят, защото знаят как да задвижат нещата и разполагат със съответните механизми за това, но групите са длъжни да продължат да работят наистина здраво.

От другата страна – Какво очакваш от участието ви на „Sofia Metal Fest“?

Tuomas Saukkonen – Всъщност през септември и октомври миналата година бяхме планирали обиколка в цяла Източна Европа и още тогава трябваше да свирим при вас заедно с INSOMNIUM, но за съжаление цялото турне беше отменено. Гадно се получи, но се надявам, че сега всичко ще е наред. Очаквам концерта наистина с голямо нетърпение. По същото време, в началото на април, ще започнем записите на третия ни албум и „Sofia Metal Fest“ ще ни даде възможност да избягаме за кратко от студиото. В момента графикът ни е доста натоварен, защото трябва да сме готови с основата на новите песни преди шоуто в София. Дотогава всички инструменти трябва да са записани. Очертава се трудна седмица, но ще е яко да оставим за малко работата, да хванем самолета директно от студиото и да направим този концерт. Ще бъде наистина интересно.

От другата страна - Бил си в много други групи, като BEFORE THE DAWN, BLACK SUN AEON, BONEGRINDER... Какво по-различно намери в WOLFHEART?

Tuomas Saukkonen – За мен BEFORE THE DAWN беше основен приоритет, но нещата там не потръгнаха, защото, освен със свирене, се занимавах и с всичко останало около една група, поради което тя се превърна в нещо като работно място. В един момент усетих, че музиката остава на заден план, а точно тя ми доставя най-голямо удоволствие. Затова реших да приключа както с BEFORE THE DAWN, така и с останалите проекти, в които участвах, и да започна наново. Сега не правя нещо кой знае колко по-различно, но се стремя да използвам по най-добрия начин това, което съм натрупал като опит и знания в предишните ми групи. Всичко, което съм научил, е станало по трудния начин, на принципа проба-грешка. Преди буквално бях иззел ролята на компаниите, които стоят зад групите, защото се занимавах и с мениджмънт, и с мърчандайзинг, опитвайки се да балансирам между музика и бизнес. Но осъзнах, че не бива да допускам работата да вземе връх над изкуството. Това беше основната ми грешка тогава. Сега съм ангажиран единствено с WOLFHEART, където комбинирам музиката и идеите от предишните ми проекти, т.е. опитвам се да следвам посоката, в която бяхме поели с BEFORE THE DAWN, BLACK SUN AEON, както и с още една банда - RoutaSielu, в която пеех на финландски. Заради последната група във всеки албум на WOLFHEART ще има по една песен на този език.

От другата страна - Работиш като градинар – къде е връзката на професията ти с мелодичния дет метъл?

Tuomas Saukkonen - Лесен въпрос. Работя като градинар и озеленител, или както там му казват, от 19 години. Също от толкова се занимавам и с музика. Успях да постигна много добър баланс между двете дейности, тъй като зимата във Финландия е дълга и през това време от годината земята не може да се обработва, защото е замръзнала. Така че седем месеца работя като градинар, а останалите пет посвещавам на музиката и групата. През лятото бачкам здраво, понякога по 12 или 16 часа на ден, но тази работа ми харесва, и то не само защото ме осигурява финансово. Има и още нещо. Музикалният бизнес е гаден и ако го познаваш, знаеш какво имам предвид. Затова е хубаво от време на време да се откъснеш от него. Да излезеш навън, да посадиш дърво, да се потрудиш на въздух... В компанията, за която работя, разчистваме терени на летни вили и хижи, така че прекарвам много време в гори или около езера. Много е яко хем да се натоварваш физически сред природата, хем да ти плащат за това - посаждаш едно дърво, получаваш си парите и после можеш да ги използваш за каквото си искаш. Работата не е сложна, но е почтена, а това, че е сезонна, също има значение, защото ми дава свободата да композирам през останалото време от годината. Не мисля, че при мен щеше да проработи вариант, при който работя по осем часа на ден и след това отделям по час-два за музика. Колкото до връзката между двете професии, смятам, че може да се открие такава. Да, няма как да даунлоуднеш някое растение, но в градината можеш да видиш какво си сътворил със собствените си ръце. Същото е и с музиката – прекарваш месец в студиото, албумът бавно се оформя пред очите ти и накрая имаш готов продукт.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов