Интервю с Deniz Tuncer (SAINTS 'N' SINNERS) ...

Интервю с Deniz Tuncer (SAINTS 'N' SINNERS)

Колкото и да е странно за някого, на „Sofia Metal Fest 2016” (8-10 април) ще участва и една турска банда. Оказва се, че SAINTS 'N' SINNERS бродят из дебрите на класическия хеви/пауър метъл вече 14 години. И се справят учудващо добре. Групата е била на сцена с едни от най-големите съвременни рок имена, а музикантите имат ясна представа как се правят нещата. Интервюто е с основателя на SAINTS 'N' SINNERS Deniz Tuncer.

Интервюто с Deniz Tuncer (SAINTS 'N' SINNERS) е излъчено в „От другата страна“ по радио Варна на 21.03.2016 година.


От другата страна - Привет, Deniz, как е при Вас положението, изглежда доста опасно с тези атентати?

Deniz Tuncer - Привет, Мартин, независимо от атентатите всичко е почти нормално. Страшно е, но сме свикнали. В момента върви една пропаганда да не се публикува това или онова. Нещо, което още повече затруднява живота ни. В известен смисъл репетициите и композирането се получаваха по-лесно, отколкото беше преди година. Но в момента цялата страна е в стагнация и решихме да си вземем почивка от групата и концертите и да се съсредоточим върху работата ни.

От другата страна - Странно е да поставяш в едно изречение „атентати“ и „нормален живот“…

Deniz Tuncer - Така е, но нищо не мога да направя.

От другата страна - Да обърнем внимание и на SAINTS 'N' SINNERS – вие сте повече светци, отколкото грешници или обратното?

Deniz Tuncer - Някъде по-средата. Не бих могъл да заявя, че всички сме светци или грешници, но всеки от нас има светла и тъмна страна. За това и сме по средата.

От другата страна - Тогава коя страна има превес в музиката Ви?

Deniz Tuncer - Първият ни албум е по-жизнерадостен. В него има само една подтискаща песен – пауър баладата „Lost Horizons“. Всички останали композиции са много енергични и много химново звучащи. Така че ние сме от светлата страна при създаването на музика. Нещо като хепи метъл.

От другата страна - Като група, която съществува от 14 години, имате ли някакъв план за развитието на групата?

Deniz Tuncer - Не работим по графици, защото всеки от нас има нормална работа и за да се издържаме от музика като метъл музиканти е направо невъзможно. Както казах, всички работим и е трудно да тръгнем на турне, което да продължи два или три месеца. Също така не живеем в сърцето на Европа и ни излиза много скъпо, за да пътуваме до други страни. В момента обаче планираме да правим по-често концерти извън Турция. И това стана възможно с участието ни на „Sofia Metal Fest“.

От другата страна - Имате ли някакви очаквания от фестивала?

Deniz Tuncer - Бил съм в България доста пъти. Годеницата ми се дипломира в Медицинския университет във Варна. По това време посещавах града всеки месец. Имам много приятни спомени от Варна. Грдът е много близо до морето. Знам, че фестивалът е в София, но участието ни там е първият ни концерт извън Турция. Нямаме търпение да го направим и ще свирим песни от дебюта ни. Посещавал съм концерти в България, миналата година бях на фестивала в Каварна и знам от опит, че българските метъл фенове са луди. На „Sofia Metal Fest“ ще свирим с много яки банди и сме доволни, че ще делим една сцена с тях. Спомням си, че годеницата ми е говорила за твоето предаване. Българските фенове имате готин вкус за музика. Когато ползвахме такси, по радиото звучаха винаги яки банди, които нямат нищо общо с т.нар. чалга. Слушал съм групи като IRON MAIDEN, DEEP PURPLE, Alice Cooper, RAINBOW. Когато таксиметровият шофьор забележеше, че припявам заедно с радиото, увеличаваше звука. Наистина страхотно преживяване. Варна е невероятен град.

От другата страна - Каква беше основната идея на появата на SAINTS 'N' SINNERS?

Deniz Tuncer - Аз съм основателят на групата. Да си метъл музикант в Турция винаги е предизвикателство. По-голямата част от хората не обичат да слушат композиции на друг език. Също така предпочитат музика с източни арабски влияния. Откакто сме европейска метъл група, която пише текстовете си на английски, трудно намираме по-широка подкрепа. Още от малък слушам банди като IRON MAIDEN, DEEP PURPLE, AC/DC и винаги пред очите ми са хора като Angus Young, Ritchie Blackmore, Janick Gers и останалите, които правят невероятни неща с китарите си, не просто свирейки на тях. Всичко това ме вдъхнови да стана метъл музикант.

От другата страна - Били сте на една сцена с много известни имена от рока, какво взехте от тях?

Deniz Tuncer - Делили сме една сцена с много големи музиканти. С някои от тях на фестивали, други сме подгрявали. Свирили сме със SCORPIONS, DEF LEPPARD, WHITESNAKE, MSG, SONATA ARCTICA, FIREWIND, АMON AMARTH, DESTRUCTION, WHITE LION, Joe Lynn Turner – те наистина са много готини и големи професионалисти. Виждали сме ги на сцената, зад сцената, виждали сме и как се държат преди концертите, научили сме много неща от тяхното поведение. Виждали сме оборудването, с което свирят, подходът им по миксирането на живия звук, както и много други неща по техническата обезпеченост на един концерт.

От другата страна - Говорите ли си с тях, какво ги питате?

Deniz Tuncer - Когато се срещнем с тези музиканти, определено не им задаваме въпроси. Казваме им, че сме им огромни фенове, говорим си като цяло за музика. Не провеждае интервюта с тях. Просто си говорим за живота им и музиката им.

От другата страна - Спомена, че не е лесно да си група от Турция. Смяташ ли тогава, че ако бяхте основали бандата по на запад, ситуацията с нея щеше да е по-различна?

Deniz Tuncer - Някои от нас вече имат планове да се местят в западната част на Европа – Германия, Холандия или някъде в тази посока. Другият ни китарист вече живее в Холандия, така че SAINTS 'N' SINNERS е вече международна група. Планираме всички да се преместим. Не знам как ще го осъществим, но ще го направим.

От другата страна - Днес обаче с интернет и технологиите можеш да направиш пробив, без значение в коя част на света живееш…

Deniz Tuncer - Така е, но за музиката. Когато нещата опрат до турнетата и международните правила, започват и трудностите. На първо място трябва да си плащаме пътуването, ние не сме професионална група. За нас е трудно да обикаляма света и да вадим пари от джобовете си. Твърде скъпо ни излиза, защото печалбите от продажбата на мърч и концертите са малки. Щеше да е по-лесно, ако живеехме в Европа, защото Европа е една голяма държава, особено ако си в Германия, Холандия или Швеция. Но когато си от Турция, винаги има странични проблеми – първо за да тръгнем на турне и после да се върнем от него. Както ти казах и по-рано имаме ежедневна работа и е много трудно да я напуснем, за да направим турне за месец, два или четири. И след като се върнем, няма да има от какво да живеем. Трябва да можем да се издържаме от музика, но обстоятелствата в момента не ни го позволяват. Обаче планираме да правим концерти из Европа, може би по един на месец.

От другата страна - Би ли споменал едно нещо, което ви различава от останалите пауър метъл банди?

Deniz Tuncer - Не бих искал определил SAINTS 'N' SINNERS като пауър метъл банда, но от друга страна те разбирам. Имаме много широк диапазон от музикални влияния. Ако слушаш дебюта ни, ще чуеш някои грууви хард рок композиции, както и бързи пауър метъл песни или среднотемпови парчета, химни, балади. Имаме разнообразни влияния. И това ни прави различни от останалите пауър метъл банди. Не от всички разбира се, но от повечето. Повечето пауър метъл банди са едни и същи от началото до края. Едни и същи двойни каси, само бързи песни – да, наистина са добри, но според мен в музиката трябва да има разнообразие, когато се изявяваш в този стил. Защото иначе доскучаваш.

От другата страна - Следващ албум, от дебюта са минали почти три години?

Deniz Tuncer - Точно така. Минаха три години от първия ни албум. В момента записваме втория. Контурите на песните са вече ясни. Басът е почти записан. След това започваме с ударните и китарите. Очакваме да го издадем в края на годината, но нямаме някакви крайни срокове. Така че не ми вярвай много.

От другата страна - Последен въпрос – днес музиката не е достатъчна, за да се постигне успех, какво трябва да прави една банда, за да успее?

Deniz Tuncer - Това определено зависи от бандата. Ние наистина обичаме да излизаме на сцена с големи продукции и декори като Alice Cooper и IRON MAIDEN, но за нас е финансово невъзможно да го направим. От друга страна не е необходимо, обаче, да правиш нещо коренно различно в композиционен аспект, за да си успешен. Вземи GHOST например – музиката им е като MERCYFUL FATE и останалите сатанински банди от 70-те и 80-те, но сценичното им шоу и подходът, който използват в групата, ги прави различни от останалите. И днес са особено успешни. Всяка банда може да постигне това. Защото ако се опитваш да си уникален във всяко едно отношение, накрая ще бъдещ просто едно нищо. Аз мога да направя така нещата в музиката, както никой преди не ги е правил, което обаче накрая ще се окаже пълна глупост. Така че класиката никога не излиза от мода. Стилът на SAINTS 'N' SINNERS е класически, традиционен хеви метъл. Това е нашата посока, с малко повече усилия и внимание към сценичното шоу.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов