Интервю с Joel Stroetzel (KILLSWITCH ENGAGE) ...

Интервю с Joel Stroetzel (KILLSWITCH ENGAGE)

Каквото и да се говори KILLSWITCH ENGAGE са една от малцината банди, които останаха верни на корените си. Едни се промениха до неузнаваемост, други спряха да съществуват. Три години след колебливия „Disarm the Descent” KILLSWITCH ENGAGE издадоха „Incarnate”, който тепърва предстои да бъде оценяван. Ето и мнението на един от създателите му – китариста Joel Stroetzel.

Интервюто с Joel Stroetzel (KILLSWITCH ENGAGE) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 7.03.2016 година.


От другата страна - Как преценяваш новия албум "Incarnate" в сравнение с предишните ви издания?

Joel Stroetzel - Това е нормален KILLSWITCH ENGAGE албум, не е нещо много по-различно, което да шокира феновете, но според мен в него все пак може да се открие и нещо ново. Има няколко песни, които са по-мелодични или по-атмосферични в сравнение с това, което сме правили в миналото. Има и здрави метъл парчета, така че сме комбинирали двете крайности. Това е основното.

От другата страна - Позволявате ли си да преминавате границите на стила си?

Joel Stroetzel - Не сме от групите, които предварително вземат решение накъде да се развива музиката им. Аз слушам много неща - акустичен прог рок, ембиънт, трип-хоп, а също така и екстремен метъл. Винаги се опитвам да комбинирам всичко по най-добрия начин. Същото може да се каже и за останалите от групата.

От другата страна - Какво въплътихте в новия албум?

Joel Stroetzel - Мисля, че това е съвсем нов етап за нас. "Incarnate" е първият ни албум, в който Jesse Leach участва от самото начало до края. Направихме го по малко по-различен начин. Adam Dutkiewicz записваше в Сан Диего, Justin Foley - във Флорида, а Jesse - в Ню Йорк. Всеки от нас се намираше в различни части на САЩ, разпращахме си демо вариантите онлайн, но си мисля, че записите не биха се различавали от това, което щеше да се получи, ако бяхме работили заедно в едно помещение.

От другата страна - Вие сте част от новата вълна на американския хеви метъл. Кои групи бихте посочили като част от първата?

Joel Stroetzel - Нека да видим: През 80-те това са Голямата четворка - SLAYER, ANTHRAX, MEGADETH и METALLICA - тях сме слушали, докато растяхме, и от тях сме се учили да свирим. Бих посочил тези групи, защото те са ни оказали най-голямо влияние.

От другата страна - Виждаш ли връзка и приемственост между двете вълни в метъла?

Joel Stroetzel - Да, някои от старите банди пробват по-мелодични неща, а при някои от новите ясно се забелязва завръщане на китарната музика. Има много млади изпълнители, които предлагат интересни рифове и аранжименти. Мисля, че напоследък музикантите се завръщат към миналото. Нашумелият в края на 90-те ню метъл беше елементарен стил - прости рифове на ниско настроени китари. Но класическият метъл звук отново е популярен, особено през последните 10-15 години.

От другата страна - Според теб как биха звучали бандите от една евентуална трета метъл вълна?

Joel Stroetzel - Наистина нямам представа. Много от новите групи смесват метъл с джаз и фюжън, имаме стила джент, както и различни ритъм постройки и модели… Постоянно излизат нови и нови неща и на мен би ми било любопитно да чуя какво следва оттук нататък.

От другата страна - Как си обясняваш определението "създатели на метълкора"?

Joel Stroetzel - Не помня откъде тръгна този термин и не съм сигурен какво точно значи. Но се появи някъде в средата на 90-те, когато банди като SHADOWS FALL, OVERCAST и LAMB OF GOD започнаха да смесват хардкор с метъл рифове и мелодични пасажи. Трудно е да се каже кой е създал стила метълкор, знам само, че той бавно и сигурно израсна през годините.

От другата страна - Постигнали сте много като група и все пак към какво още се стремите?

Joel Stroetzel - Не знам, винаги може и повече, най-малкото все още има места по света, където не сме свирили. Мисля, че на този етап една от основните ни цели е да поддържаме интереса към групата, да продължаваме да правим това, което сме правили досега и да сме актуални в една свръх конкурентна среда. През последните десет години разбрахме какви искаме да бъдем и днес предизвикателството пред нас е да запазим нивото, което ще ни позволи да оцелеем в съревнованието с новите банди, които се появяват. Сега има много повече екстремна музика, в сравнение с годините, когато ние започнахме. Конкуренцията е много по-голяма.

От другата страна - В момента не може да се печели само с музика. Какво трябва да направи една банда, за да е популярна?

Joel Stroetzel - Много неща - специално облекло, имидж, активност в социалните мрежи, връзка с феновете... В сравнение с миналото, сега артистите имат много повече възможности. Времената са други и "климатът" се промени. За да си актуален, трябва да се нагодиш към новите реалности.

От другата страна - Какво ви помогна да станете част от музикалната история?

Joel Stroetzel - Късметлии сме, че ни забелязаха рано. Още на втората година след сформирането на групата подписахме с „Roadrunner Records”, които много ни помогнаха и до днес продължават да ни подкрепят. Ние не изневерихме на звученето си. И отново ще кажа, че сме големи късметлии. Не съм сигурен дали някой ще ни обърне внимание, ако сега издадем първия си албум. За нас с пълна сила важи максимата, че трябва да си на правилното място в правилното време. Връщайки се в началото, във времената, когато издадохме дебюта си, осъзнавам, че тогава нямаше много групи като KILLSWITCH ENGAGE и благодарение на това бяхме забелязани и ни бе даден шанс.

От другата страна - Имаш свой модел китара - правиш ли подобрения или го харесваш такъв, какъвто е?

Joel Stroetzel - За мен важното е да уловя правилното чувство. Използвам тази китара от 12 години („Caparison” е японска марка ръчно изработени бутикови електрически китари, моделът на Joel е „Caparison JSM” – бел.авт.) Още първия път, когато свирих на подобен инструмент, установих, че ниската настройка пасва идеално на стила ни. Харесвам нейния плътен и богат звук. На нея може да се свири леко и наистина бързо. Това е метъл китара с класическа конструкция и без много електроника, което напълно ме устройва, защото не обичам претрупаните неща. Определям я като модерен „Les Paul”.

От другата страна - Музиката ли определя стила ти на свирене или е обратното?

Joel Stroetzel - Комбинация е от двете. Останалите от групата могат да кажат същото, защото всички ние имаме своите предпочитания, имаме любима музика и си влияем взаимно. Всеки допринася с по нещо за стила на KILLSWITCH ENGAGE. Аз например съм по метъл пасажите и повечето са мое дело, Mike D'Antonio пише хардкор и груув частите, докато Justin и Adam създават по-мелодичните моменти. Смятам, че музиката работи по равно и в двете посоки.

От другата страна - Как би описал начина, по който си служиш с китарата?

Joel Stroetzel - Опитвам се да изразя определено чувство с правилния тон. Да хвана точната емоция в съответната песен, защото има моменти, които трябва да са мелодични и други, които трябва да звучат агресивно. Adam пише повечето партии за ритъм китара, но се изявява и като солист. Аз се занимавам със сола и хармонии. Има различни начини за използване на китарата – зависи дали става въпрос за солиращ инструмент или такъв за поддържане на ритъма например.

От другата страна - Каква е целта пред "Incarnate"?

Joel Stroetzel - Целта ни е да продължим развитието на групата, разширявайки границите си по отношение на текстове, вокални линии и звук, както и да дообогатим нашия стил и да предложим на феновете албум, който отговаря както на нашите, така и на техните очаквания. Надяваме се хората да проявят интерес и да го чуят.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов