Интервю с Eicca Toppinen (APOCALYPTICA) ...

Интервю с Eicca Toppinen (APOCALYPTICA)

Една от най-самобитните групи в екстремните жанрове на музиката най-накрая, след пет годишна пауза издаде нов албум. И, о, изненада – в него повечето композиции са с вокалист, за разлика от предишните дискове на бандата. За решенията довели до това състояние на нещата - Eicca Toppinen от APOCALYPTICA за албума „Shadowmaker”

Интервюто с Eicca Toppinen (APOCALYPTICA) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 3.08.2015 година и в брой 123 на списание „Про-Рок”.


От другата страна - Да поговорим за „Shadowmaker”. Кой е този приятел?

Eicca Toppinen - Ха… Заглавието на албума може да се интерпретира по различен начин. Вярвам, че светът днес се управлява от „шедоумейкърс”. Живеем във времена, в които ни контролират хора, които стоят в сянка – терористи, политици, корпоративни акули. Никой не знае кои са, но те контролират живота ни и то в негативна посока. Също така на по-лично ниво, това са хората, които сякаш те покриват с негативната си енергия, хвърлят сянка върху теб с цел да те провалят. Това може да бъде всеки.

От другата страна - В албума няма гости…?

Eicca Toppinen - Преди да започнем работа по новия диск, си взехме дълга пауза след турнетата. Бяхме без договор, имахме пълна свобода. Искахме албум, в който да свирим само ние, без външни участия. Затова и не искахме гости. Искахме албум на APOCALYPTICA. Този запис е срещу сенките, които ни заобикалят.

От другата страна - Обложката е игра между бялото и черното....

Eicca Toppinen - Понякога светлината може да е по-тъмна от мрака. И да прикрива всевъзможни неща.

От другата страна - Това е първият ви албум с вокалист в повечето парчета. Не смяташ ли, че така ставате като всяка една друга рок група и губите идентичност?

Eicca Toppinen - Не смятам, че след като групата има вече вокалист, сме загубили идентичността си. Банадата продължава да е уникална. Както и албумът. Хората винаги броят, колко от композициите ни са с певци. Самите песни отново са много разнообразни. Вокалните линии също. Композициите са епични. Много работа свършихме по вокалните аранжименти, много работихме и по музиката. Отдавна търсихме този звук. Дори смея да твърдя, че песните с вокали са много по-чело ориентирани, отколкото предишните ни творения. В новия ни албум комбинацията от инструментали и вокали е много по-добре направена, отколкото преди. Разликата се усеща при живите участия. Новите композиции с певец звучат много по-добре от предишните ни опити.

От другата страна - Да очакваме ли да включите в състава и басист/китарист?

Eicca Toppinen - Ха-ха-ха… Не, нямаме нужда от това.

От другата страна - Превръщат ли се APOCALYPTICA в стандартна рок група?

Eicca Toppinen - Не, винаги се стремим да създаваме добра музика и никога не си поставяме предварителна посока. Когато имаме идея, се опитваме да я направим, колкото е възможно по-добра. Наясно сме, кога едно парче има нужда от вокали или от барабани. Вярвам, че музиката ни е достатъчно добра. Ние не сме нито хард рок, нито класическа чело група. Наясно съм, че някои от по-закостенелите ни фенове не са съгласни с посоката, в която сме поели. Ако те искат класически чело запис, свободни са да слушат, каквото си искат. Ние не искаме да записваме подобен диск, защото нямаме необходимост от това.

От другата страна - Смяташ ли, че с новия Ви вокалист Franky Perez сте намерили оптималния състав?

Eicca Toppinen - Не знам, ние никога не правим дългосрочни планове. През всички тези години никога не сме си поставяли твърде далечни цели. Винаги сме се концентрирали към момента, за да създадем истинска музика. Сега сме абсолютно уверени в това, което правим. Ще направим турне с него и ще видим, какво ще излезе. Турнето ще продължи следващите две години. След това не знам, какво ще стане. Може да запишем още един албум, а може и да не го направим.

От другата страна - Кой написа текстовете за „Shadowmaker”?

Eicca Toppinen - Различни автори, защото никой от нас не е достатъчно добър текстописец, за да се справи сам. Franky пише, пиша малко и аз като съавтор. При нас винаги е било така – текстовете за вокалните композиции се пишат от различни хора.

От другата страна - Текстовете ли бяха преди музиката или обратното?

Eicca Toppinen - Във всяка песен текстът беше последствие. Музиката винаги е първа. Първоначално композициите бяха само инструментали. След това направихме няколко репетиции с вокалист, за да решим, в кои от тях ще има текстове. Събирахме се и ги изпълнявахме на живо. Преаранжирахме на момента. И по време на препродукцията стигнахме до съответните решения. Сега за първи път бяхме с постоянен певец, свирихме като група, така направихме и аранжиментите.

От другата страна - Планирате ли да презапишете старите си албуми с вокалист?

Eicca Toppinen - Не, засега нямаме такива планове. Винаги гледаме напред, не се връщаме назад.

От другата страна - Кога се решихте да качите на борда с вокалист?

Eicca Toppinen - Решихме го на концерт в Лайпциг. Имахме нужда от вокалист, но не беше опция да използваме различни певци, както направихме за предишни дискове, а и нямахме време да търсим подходящите хора. Искахме фокуса да е върху нас като група, не да зависим от други хора. Искахме да сме независими. Затова и взехме неизвестен певец. Така по време на турнето успяхме да се сработим и да изясним новата концепция на групата. Това, което чуваш в албума, изкристализира по време на турнетата.

От другата страна - Franky Perez има голям вокален обхват - от чисто пеене до агресивни вокали. Преди да попаднете на него, какъв тип вокалист търсихте?

Eicca Toppinen - Искахме някой, който да е на нашето ниво, на нивото на вокалистите, с които досега бяхме работили, който няма проблем да изпълнява различни по стил парчета. И той пасна много добре на албума. Не искахме типичния рок глас, защото феновете щяха да се отегчат. Franky е достатъчно метъл и точно в границите на тежестта, от която се нуждаехме. Щастлив съм, че го открихме. Той е супер професионалист и винаги звучи перфектно.

От другата страна - Питам, защото той е неизвестен. Преди работихте с известни певци. Защо не избрахте по известно име?

Eicca Toppinen - Не може винаги да сме с Corey Taylor. Добър вариант е, ама не може да е винаги с нас.

От другата страна - Защо не записахте с него?

Eicca Toppinen - Защото този, който пее в албума, трябва да е и на турне с нас, а Corey е твърде зает за това.

От другата страна - Неговото име обаче може да продава...

Eicca Toppinen - Да, но ние искаме да сме APOCALYPTICA!

От другата страна - Защо продуцент на албума Ви е Nick Raskulinecz?

Eicca Toppinen - Имахме няколко опции, но той беше първи в списъка и познаваше групата. Попитахме го и ни каза, че иска да работи с нас. Той е страхотен продуцент и даде много на албума. Знаеше, как да ни вдъхнови, да дадем най-доброто от себе си. С негова помощ успяхме да създадем албума, който искахме.

От другата страна - Албумът започва с инструментала "I-III-V Seed of Chaos". Какво означава това?

Eicca Toppinen - Ха-ха-ха… Трудно е да ти го обясня… Ха-ха-ха… Това е нещо като наш вътрешен хумор. Какво е истинското му значение, можеш да разбереш от песента "Come Back Down" от дигиталната версия на албума.

От другата страна - Имаш ли любимо парче, което да свириш на живо?

Eicca Toppinen - „Shadowmaker” тъй като е много експлозивно на живо. Страхотно концертно парче е.

От другата страна - „Shadowmaker” е първата композиция, а "Dead Man's Eyes" е последната. Има ли връзка между песните?

Eicca Toppinen - Ако слушаш внимателно, ще чуеш, че в целия албум сме скрили елементи от едни и същи мелодии в различни песни. Интрото „I-III-V Seed of Chaos” всъщност е вариация на интрото на „Dead Man's Eyes”. Също така аутрото на „Riot Lights” е на същата музикална тема.

От другата страна - Това е осмия Ви албум. Как се чувствате като класически музиканти в метъл сцената и кога ще ви видим да свирите с рок група?

Eicca Toppinen - Преди няколко години имахме турне с оркестър от 25 души. Страхотни музиканти. Има видео онлайн от тези концерти. С оркестър звучим много по-различно, отколкото ако свирим само ние. Но пък може да експериментираме пак. Обаче не искаме да го правим, както останалите групи, които работят с оркестър. Дори през това турне имаме намерение да свирим повече с класически оркестър.

От другата страна - Питам те, защото много метъл групи правят концерти със симфонични оркестри...

Eicca Toppinen - Аз се чувствам като метъл музикант. Свирим тази музика от 20 години. Това е много повече от времето, в което сме свирили класически произведения. Ние звучим като метъл група и едва ли експериментът ще е сполчлив.

От другата страна - Как бихте звучали ънплъгд?

Eicca Toppinen - Вчера свирихме ънплъгд за един телевизионен канал. Имахме хор, свирихме пред много хора. Яко е, обаче звучим като в албума "Cult".

От другата страна - Някаква забавна случка от концертите Ви в България?

Eicca Toppinen - Ха-ха-ха… Спомням си доста забавни истории. Историята не е толкова смешна, но е забавна. След концерта в Каварна пътувахме през нощта за София и спряхме посред нищото за някои физиологични нужди. Тогава никой не разбра, че Perttu не е в буса, когато потеглихме. А той дори не си беше обул обувките. Когато осъзнал, че е съвсем сам и изоставен в средата на нощта, видял в далечината светлините на летището във Варна и само по чорапи се добрал до там. Ние пък разбрахме, че го няма, чак след като стигнахме до София, където беше следващия ни концерт. За щастие, той пристигна жив и здрав точно за концерта. Беше в залата 20 минути преди шоуто да започне.

От другата страна - Тази година ще свирите в Пловдив, бяхте там и за първия си концерт в България...

Eicca Toppinen - Беше фантастично място. Помня го много добре. Бяхме в Пловдив през 1999 година. И знаеш ли защо си го спомянм? Защото жена ми има рожден ден на датата. Но Античният театър е страхотно място за концерти.

От другата страна - Какво ще изпълните този път?

Eicca Toppinen - Имаме много парчета от 8 албума. И те са страхотни… Хе-хе-хе… Ще комбинираме стари с нови песни. Ще бъде много забавно. В момента сме супер мотивирани да дадем най-доброто от себе си.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов