Интервю с Ola Lindgren (GRAVE) ...

Интервю с Ola Lindgren (GRAVE)

Едни от създателите на шведската дет метъл сцена GRAVE отново напомниха за себе си – нов албум „Out of Respect for the Dead“ и два концерта в България – на 15 и 17 ноември в София и Варна заедно с други дет зверове - MALEVOLENT CREATION. За това и си поговирхме с лидера на GRAVE Ola Lindgren.

Интервюто с Ola Lindgren (GRAVE) е излъчено в „От другата страна“ по радио Варна на 9.11.2015 година.


От другата страна - Скоро ще имате два концерта с MALEVOLENT CREATION в България. Какви са очакванията ти?

Ola Lindgren - Не съм много сигурен какво да очаквам, просто ще промотираме албума си пред феновете ни. И ще видим как тези, които го очакват, ще го приемат.

От другата страна - Колко песни ще свирите?

Ola Lindgren - Три или четири от новия албум, но това зависи много от самия концерт - дали ще изпълним 10 или 15 композиции. Ще свирим песни от първите ни албуми до последния. Всичко обаче зависи от обстоятелствата.

От другата страна - Кой ще е хедлайнер на турнето?

Ola Lindgren - Винаги е различен. Няма определен - ще се сменяме.

От другата страна - Имате вече 11 албума, кой според теб е най-успешният Ви албум и защо?

Ola Lindgren - Трудно е да определя, но дебютът ни винаги ще си остане специален, защото беше първи. Мисля, че дори е най-запомнящият се за нас. Иначе най-успешен според феновете е "Soulless", който беше приет много добре и за него се изказаха много добри думи.

От другата страна - Очаквания за новия Ви албум „Out of Respect for the Dead“?

Ola Lindgren - Мисля, че ще се приеме много добре. Алубмът е, както много разнообразен, така и много директен, и брутален. Материалът е добър. Феновете на GRAVE със сигурност ще го харесат. И ще го разпознаят като наш албум. Няма някакви идиотски промени. Следваме стила ни и своя специфичен звук. Винаги се опитваме да свирим онова, което искаме и да дадем на феновете онова, което искат да чуят. Стремим се да не предлагаме едно и също, но „Out of Respect for the Dead“ е типичен GRAVE с малки, по-различни елементи тук и там.

От другата страна - Къде записахте албума си и кой го продуцира?

Ola Lindgren - Записахме „Out of Respect for the Dead“ в нашето студио в Стокхолм и беше продуциран от мен.

От другата страна - Как мина работата по записите?

Ola Lindgren - Доста леко. Имахме достатъчно време. Отне ни повече от нормалното, защото си вземахме дълги почивки и работихме по други проекти. Цялата работа по диска беше около година, година и нещо. Но не цялото време изкарахме в студото. Там бяхме около месец и всичко мина лесно. Това е и предимството да работим в нашето студио. Нямаше го напрежението, което се появява, когато наемеш някъде друго място и си ограничен от времето.

От другата страна - Плюсовете и минусите сам да си си продуцент?

Ola Lindgren - Плюс е, че работиш спокойно и не мислиш за парите, които плащаш всеки ден, ако наемеш друго студио. Минус е, че след като времето не те притиска, не си казваш „Край – достатъчно!“ и можеш да изкараш в студиото безкрайно много време и винаги да намираш по нещо, което трябва да се подобри. В един момент обаче се налага да почувстваш удовлетворение от постигнатото, да си кажеш – „Стига!“ и да оставиш албумът, да заживее свой живот.

От другата страна - Как тогава решихте кога албумът е окончателно готов?

Ola Lindgren - Не знам точно. Учим се непрекъснато. А и вече съм по-наясно с процеса в сравнение с преди. Всички заедно работихме много по финалния микс. Всичко опира до усещане – дойде моментът, в който решихме, че сме направили достатъчно добър продукт без прекалено много да продуцираме нещата. Без да продължаваме да работим по материала. Защото ако бяхме пордължили да се занимаваме с песните, когато те бяха достатъчно добри, щяхме да тръгнем по други пътища и да развалим онова, което бяхме постигнали.

От другата страна - Каква е идеята зад заглавието "Out of Respect for the Dead"?

Ola Lindgren – Реших, че това е силно заглавие, пасващо добре на стила на GRAVE. Име, което се помни лесно. Но зад него няма някаква голяма идея.

От другата страна - Концептуален ли е албумът?

Ola Lindgren - Не, всяко парче разказва различна история.

От другата страна - Трудно ли е да си креативен след толкова години?

Ola Lindgren - Не точно, това ни е работата и ние се учим с времето. Имаме много идеи, много нови рифове за нова музика и когато настане моментът за нов албум, ги използваме. Постоянно записваме и запазваме идеите, които са ни хрумвали. Композирахме песните за "Out of Respect for the Dead" около месец, отне ни 4-5 седмици, за да съберем всичко на едно място. Така че, не, не е толкова трудно да си креативен.

От другата страна - Какво символизира обложката и кой е нейният автор?

Ola Lindgren - Автор на обложката е Costin Chioreanu от „Twilight 13 Media“. Той е рисувал кориците на последните ни няколко албума. Винаги се е справял много добре. Не знам точно какво символизира обложката, но му дадохме заглавието и някои идеи за цветовете, и той създаде впечатляващ и мрачен проект. Винаги му се получава.

От другата страна - Кои са "The Ominous "They"?

Ola Lindgren - Не мога точно да обясня идеята, но това е история за човек, преживяващ свръхестествени случаи, които той нарича "The Ominous "They".

От другата страна - За толкова години в музикалния бизнес какво научи за себе си?

Ola Lindgren - Най-важният урок, който научих, е да запазя стила на бандата без излишни, но допустими експерименти. Много от групите, с които израстнах, се промениха през годините и аз изгубих интереса си към тях. Когато имаш свой стил, което е нещо специално, трябва да държиш на него, защото феновете ще очакват точно това от теб. Никой не иска свръх техничен грайнд албум от GRAVE и аз не искам да създавам такъв. Опитвам се да правя това, което мога най-добре. Нека някой друг се натовари с проблемите на другите стилове. Ако искам по-различен звук от GRAVE, ще създам друг проект и няма да използвам оригиналното име на групата.

От другата страна - Къде са колегите ти от началото?

Ola Lindgren – Идея си нямам. Всички, май, са семейни и не се занимават много, много с музика. Може би изключение е Jörgen Sandström, но не и отаналите.

От другата страна - Кое е по-важно в дет метъла - отношението или популярността?

Ola Lindgren - Определено отношението. Ако искахме слава или да сме милионери, щяхме да се занимаваме с нещо коренно различно, защото този музикален бизнес, в който сме в момента, е напълно погрешен за печелене на пари. Когато правиш такава музика като нашата, значи имаш вътрешна потребност. Имаш нужда да споделиш резултата от креативността си с хората. Ако имах планове да ставам богат, нямаше да свиря дет метъл. От тази музика пари не се правят.

От другата страна - Някои банди са по популярни сега отколкото са били в началото на кариерата си. Твоето обяснение?

Ola Lindgren - Ако говоря за конкретно за GRAVE – смятам, че популярността ни се дължи на доброто ни име, дори и днес независимо от върховете и паденията. Но то и стилът се движи по такава крива. И той има и силни, и слаби периоди, но последните 4-5-6 години са силни за дет метъла. Има много млади фенове, които сега откриват старите банди. Също така има хора, които сега навлизат в дет метъла. Така бандите, които са действащи от много време, днес имат много повече почитатели, отколкото в началото.

От другата страна - Как гледате на музикалното си наследство като едни от основателите на шведската дет метъл сцена ?

Ola Lindgren - Странно ми е да гледам на себе си по този начин, но съм горд, че съм бил част от това движение. Осъзнавам, че сме направили нещо значимо за целия стил и за страната ни. Гордея се, че с GRAVE сме си изградили име и че сме създатели на шведския дет метъл. Ние сме една от малкото останали банди, които продължаваме да свирим, което не е малко след толкова години. Горди сме от този факт.

От другата страна – На какво се дължат според теб реюниъните на много банди, които се бяха разпаднали преди години?

Ola Lindgren - Не смятам, че е заради пари, защото такива с дет метъл не се печелят. Просто хората скучаят без музиката си. Много от тях продължават вече 30 – 40 години. Понякога, когато си на 20 и имаш договор и турнета, се случват много и различни неща. Този живот е много специфичен. Влагаш идеи, време, пътуваш. И след години на тези, които са се отказали, започва да им липсва чувството да правят музика и да я свирят пред други хора.

От другата страна - Мислиш ли, по-младите фенове Ви разбират?

Ola Lindgren – Да, така мисля. Нашата музика говори сама за себе си. Тя дава някакво специално, директно чувство, което всеки може да усети. Тя не е сложна и не изисква вглъбяване. В дет метъла посланията са директни и всеки може лесно да стигне до тях.

От другата страна - Има ли достатъчно млади и талантливи групи в момента?

Ola Lindgren – Да, има много, Много млади хора свирят тази музика. Винаги са съществували два лагера – на успешните и неуспешните банди. Дори и когато ние започвахме. Само някои от тях докосват успеха, само някои успяват да се доберат до договор и издаване на албум от лейбъл. Причината е голямата конкуренция. Днес е още по-трудно да се потигне това. Преди години нямаше чак такъв наплив. В момента има повече групи от когато и да било. Но определено можеш да се сблъскаш с много добри банди.

От другата страна - Какъв съвет би дал на младите музиканти?

Ola Lindgren - Създайте свой собствен звук. Не се опитвайте да копирате някоя определена група. Разбира се, че и при нас е било така, когато сме започвали. И ние сме искали да звучим като този или онзи. Но всеки има своите влияния, а когато една група е от четирима или петима музиканти, всеки внася своите влияния и така се създава собствен стил. Това работи правилно. По този начин, когато смесиш влиянията на всички, се изгражда собствения звук. Никога не имитирайте другите. Не става да се превърнеш във вторите DIMMU BORGIR. Това никога няма да проработи.

От другата страна - Кой даде идеята да направите кавър на "Them Bones" на ALICE IN CHAINS и бихте ли направили друг кавър на група която не е метъл?

Ola Lindgren - Идеята за кавъра на ALICE IN CHAINS беше моя. Винаги съм ги харесвал, тъй като те винаги са звучали по-различно от останалите сиатълски гръндж банди. Правили сме и други кавъри на банди като ANTHRAX или SATYRICON... Целта ни обаче винаги е била да е интересно, а не просто да преработим поредната песен на SLAYER. Важното е да е забавно. Ще направим и други подобни кавъри. И следващия път няма да са на метъл групи.

От другата страна – И накрая кай концерт никога няма даа забравиш?

Ola Lindgren - Участието ни на “Wacken”. Това беше един от най-силните моменти в кариерата ни.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов