Интервю с Morgan Hakansson (MARDUK, DEATH WO ...

Интервю с Morgan Hakansson (MARDUK, DEATH WOLF)

Дори и да има блек, няма блек. Това е мотото на днешната екстремна сцена. Блекът приключи някъде по затворите в Скандинавието и гробовете на ония, които вече не са живи. Едно убийство и една смърт, няколко палежа и едно самопризнание направиха стила едва ли не мейнстрийм. Няколко години зад решетките го върнаха в ъндърграунда. Разбира се наследството не е забравено – не онова с кръвта и огъня – музикалното. И независимо, че днес има твърде много позьори, както твърди китаристът Morgan, то все някъде се ражда поредния бляскав мрачен диамант. Това е съдбата и на новия MARDUK, лирично наречен „Frontschwein”. Все пак на фронтовата линия оцеляват малцина... И българските фенове сами ще се убедят в тази истина на 22 октомври…

Интервюто с Morgan Hakansson (MARDUK, DEATH WOLF) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 12.10.2015 и е публикувано в брой 119 на списание „Про-Рок”.


От другата страна - Привет, Morgan. Точно слушам новия Ви албум "Frontschwein". Какво означава заглавието?

Morgan - Това е определение, появило се през Първата световна война. Нарицателно е за войниците на фронта. Тези, които са убивани в окопите в собствените си нечистотии.

От другата страна - Има ли някаква обща концепция в "Frontschwein"?

Morgan - Не е точно концепция, но винаги съм се интересувал от световните войни и битките в Европа и извън континента. Темата за Втората световна война например е нещо, към което винаги се връщаме.

От другата страна - Откъде идва този интерес?

Morgan - Всеки има различни интереси. Още от малък моят специално е Втората световна война. Втората световна война е моят извор на вдъхновение.

От другата страна - Направи ли проучване по темата преди да започнеш да пишеш текстовете?

Morgan - Разбира се, изчел съм над 400 книги относно тези събития, ако не и повече, затова и пиша текстове за тях.

От другата страна - Кой е любимият ти момент от войната?

Morgan - Това все пак е война, не бих казал че имам любим момент. Не се интересувам от политическите идеи, а от историята. Това е конфликт между много страни. Интересни са ми личностите на лидерите, както и технологиите.

От другата страна - Имаш ли тогава любим лидер или технология?

Morgan - Не идолизирам никого, по-скоро създавам саундрак към историята. Харесвам може би американския генерал George Patton заради цялостната стратегия. За технологиите - някои от модерните за онова време самолети и танкове. Те са идеални за музика на екстремна метъл група.

От другата страна - Откъде взехте идеята за обложката?

Morgan - Имахме няколко идеи първоначално, но това конкретно е снимка, която аз бях купил от колекционери. Имам голяма колекция от фотографии.

От другата страна - Това е първата снимка на хора, която MARDUK използват като обложка?

Morgan - И преди сме използвали снимки, ще го правим и занапред. Да, обложката винаги е зависела от концепцията на албума.

От другата страна - Да поговорим за парчетата в албума. Какво означава “503”?

Morgan - Това е едно леко странно завръщане към тематиката на албума ни "Panzer Division Marduk" от 1999 година, който също е за Втората световна война. Там имаше парче озаглавено "502", в което разказвахме историята на една немска танкова дивизия с този номер. Сега правим песен за друга. Нещо като поглед към миналото ни.

От другата страна - Кой е “Русият звяр” (“The Blond Beast”)?

Morgan - Това е губернатор-протекторът на Бохемия и Моравия - Reinhard Heydrich.

От другата страна - А какво се случва между вълчите глутници (“Between the Wolf-Packs”)?

Morgan - Прочети текстовете и ще разбереш.

От другата страна - В миналото бяхте обвинявани във връзки с национал-социалистически блек метъл движения. Това случва ли се още?

Morgan - Не знам дали се случва, защото просто не ми пука за етикетите, които ни лепят и за това какво си мислят глупавите хора. Аз описвам историческите събития така, както са се случили. Не създавам история. Не се занимавам с политика. Да си мислят каквото искат. Не ми пука. Стъпил съм здраво в реалността и се вдъхновявам от историята.

От другата страна - Каква посока искаше да поеме музиката в "Frontschwein"?

Morgan - Никога не съм мислил за това, всичко зависи накъде ще ме отведе вдъхновението. Няма никакъв предварителен план. Просто се отдаваш на посоката, в която те води енергията.

От другата страна - Кои парчета от албума ще свирите на живо?

Morgan - Още не сме решили, предполагам заглавното, както и "Wartheland ". Сигурно ще включим още две-три. Репетициите ще покажат. Вероятно ще правим промени в сет листа.

От другата страна - В този албум се намира и най-дългата песен на MARDUK – 8 минути и 11 секунди. Имат ли дългите песни място в блек метъла?

Morgan - Не се сравнявам с други групи. 25 години правим това, което искаме. Не ме интересува кой какво прави. Ние маршируваме в нашата посока и винаги така, както ни харесва.

От другата страна - Как стои "Frontschwein" в сравнение с останалите ви албуми?

Morgan - Не знам, всеки от старите ни албуми е различен и важен за мен. Това е нашият албум номер 13, това е основата, на която стоим като група и всеки диск е представителен за бандата към момента на неговото излизане. Всеки един от тях има значение за историята на MARDUK, независимо, че аз гледам на тях по различен начин.

От другата страна - Кой пише музиката и текстовете?

Morgan - За музиката допринасяме всички, ние сме една кръв, един отбор, маршируваме заедно. Грижим се заедно за всичко. Не мога да отлича някого, защото всички са отдадени на музиката, текстовете и аранжиментите.

От другата страна - Звучиш като командир...

Morgan - Посветен съм на това, което правя и искам да постигна целите си.

От другата страна - Къде пишеш музика по добре - вкъщи или на турне?

Morgan - Вкъщи. На турне съм имал идеи и ми се е искало да ги осъществя, но се случват прекалено много неща, за да се пише спокойно. Може и да се случи да композирам нещо, но повечето се ражда, когато не сме на пътя.

От другата страна - След издаването на "Frontschwein", доволна ли е критиката от крайния резултат?

Morgan - Някои критици го харесват, други не, но аз не пиша музика за тях и за съпорта по целия свят. Горд съм с албума и искам да го представя на всички и навсякъде.

От другата страна - След всеки два албума издавате по някое EP. Каква е идеята?

Morgan - Искам феновете ни да имат някакво специално издание, което да ги забавлява между албумите.

От другата страна - Смяташ ли, че все още имате какво да предложите като група?

Morgan - В момента сме по-силни от всякога. Не виждам, кой може да ни спре. Не се съревноваваме със себе си. Вярваме в това, което правим и това е достатъчно.

От другата страна - Какво искаш да се случва в главите на хората, докато слушат твоята музика?

Morgan - Кръв, огън и смърт!

От другата страна - Това ли е вашето мото?

Morgan - Да, тези три думи са нашата концепция.

От другата страна - Обаче си миролюбива личност?

Morgan - Исками се да вярвам. Зависи, според ситуацията.

От другата страна - Последният път когато си се сбивал?

Morgan - Отдавна беше. Гледам да избягвам подобни конфликти, но когато ножът опре до кокала, не бягам и не се крия. Вече обаче си докарвам адреналина по друг начин. Предпочитам да ходя на риболов, лов и хокей.

От другата страна - Какво мислиш за ситуацията с BEHEMOTH в Русия или с BURZUM във Франция?

Morgan - Русия е доста затворена страна и на власт са християнски фундаменталисти. Това мисля, че е достатъчно обяснение. Така всъщност работи света.

От другата страна - Ако имаш власт, както би променил в света?

Morgan - Има много неща, които бих искал да променя, но ще запазя това за себе си. Бих ги споделил, но съм убеден, че не всички ще ги приемат, за това няма да кажа нищо повече.

От другата страна - Защо блек метълът основно се занимава с темата за сатанизма?

Morgan - Защото това е, което го прави блек метъл.

От другата страна - Когато създаваш MARDUK, казваш, че искаш да си част от най-богохулната група на света. Промени ли се нещо от това?

Morgan - Не, но това вече не е важно. Надявах се да сме най-богохулната, защото тогава искахме да върнем мрака в музиката. Но сега наистина има много по-мрачни групи, отколкото бяхме ние в миналото. Това изявление беше подходящо за тогава.

От другата страна - Най-важното за теб и за групата?

Morgan - Да правим това, което можем. Да продължаваме напред и да изкарваме онова, което извира от душите ни.

От другата страна - Сега по трудно ли е в сравнение с началото?

Morgan - Не, не мисля.

От другата страна - Най-лесният и най-трудният начин да си част от MARDUK?

Morgan - Да си в група като цяло е много трудно. Занимаваш се с лейбъли, промоутъри... Проблемите са навсякъде. И все пак го правя за себе си. Докато вярваш в това, което правиш, всичко е наред.

От другата страна - Откъде идва тази твоя воля?

Morgan - Концентриран съм. Знам какво искам, знам откъде идва силата ми и съм уверен в себе си.

От другата страна - В какво вярваш?

Morgan - Преди всичко в себе си, силата която е отвътре и силата, която идва от място, което не мога да назова, но предполагам, ще се сетиш, какво имам предвид.

От другата страна - Какво отличава блек метъла от другите стилове метъл?

Morgan - Зависи. Има много блек метъл групи, които изобщо не намирам за блек метъл. В този стил може би има по-голяма степен на посвещаване.

От другата страна - В интервю си казвал, че не искаш да виждаш на живо хора, чиято музика харесваш. Защо?

Morgan - Защото може да ми разбие представата за тях, която съм изградил като млад. Може да се разочароваш, когато не оправдаят очакванията ти. По-добре да си останат на плаката и да си остана с представата за тях. Затова не искам да правя това.

От другата страна - Има ли хора, които не би искал да срещнеш поради тази причина?

Morgan - Да, много са. Предполагам, че аз също съм бил разочарование за хора, които са ме срещнали. Не искам да губя уважението, което тези хора са си спечелили, заради една среща.

От другата страна – И все пак си се срещал…

Morgan - За мен много приятна среща беше тази с Glen Danzig. Бях изненадан. Той е много силна личност и голямо вдъхновение за мен. Щастлив съм, че го познавам.

От другата страна - MARDUK са една от оцелелите и влиятелни олдскуул блек метъл банди. Чувстваш ли се отговорен за развитието на движението?

Morgan - Да, докато имам сили ще бъда лидер. Защото не останаха много в този стил.

От другата страна - Случвало ли се е при теб да дойде фен, който да ти каже, че си му променил живота? Чувстваш ли се отговорен за него?

Morgan - Горд съм, когато някой цени музиката ми. Но всеки носи отговорност сам за себе си.

От другата страна - Смяташ ли, че е дразнещо хората винаги очакват определени неща от Вас?

Morgan - Не ми пука, какво очакват хората от нас. Правим нещата така, както ги чувстваме. Точно това е пътят на артиста.

От другата страна - Вярно ли е, че имаш парче от черепа на Dead, изпратено ти от Euronymous?

Morgan - Разбира се. Дори е пред очите ми в момента. Има си специално място вкъщи, където съм го поставил.

От другата страна - Би ли описал това специално място?

Morgan - Ще запазя това в тайна.

От другата страна - Познаваше ли Dead? Какъв човек беше той?

Morgan - Познавах го. Той беше много отдаден на своята музика. Почина на 22 години. Беше готин тип, но много сериозен за това, което пишеше.

От другата страна – Щеше ли блек метълът да е по-различен без смъртта на Dead и Euronymous?

Morgan - Да, със сигурност. Но не знам с какво щеше да бъде различен. Може би нямаше да има толкова много позьорчета.

От другата страна - Мислиш ли, че популярността на стила се дължи на митовете и самоубийствата...?

Morgan - За много глупави хора, слуховете и имиджа са важни. Но се надявам да има и хора, за които музиката е на първо място.

От другата страна - Ако срещнеш себе си като по млад, какво би се посъветвал?

Morgan - Не знам, може би да бъда силен.

От другата страна - Ако можеш да сформираш супер група, кого би поканил в нея?

Morgan - Никой, доволен съм от музикантите, с които свиря сега.

От другата страна - Какво се случва с проекта ти DEATH WOLF?

Morgan - През декември миналата година издадохме своя трети албум. Работим с останалите, когато имаме време. Сигурно ще направим няколко концерта. Повече не мога да кажа.

От другата страна - С какво ще се различава този албум от първите два?

Morgan - Музиката ще е по-тежка и по-мрачна. Ще има повече дуум атмосфера и по-малко агресия.

От другата страна - Може ли да се каже, че DEATH WOLF твоята по-лежерна страна?

Morgan - Не, това също е мрак. Музиката просто е различна. Това е различен вид мрак.

От другата страна - Каква е причината за съществуването на DEATH WOLF?

Morgan - Защото имам времето и енергията. Тази група е начин да изразходя различен вид енергия.

От другата страна - Откъде намираш толкова енергия?

Morgan - В мен гори огън, който никога не спира. Вдъхновен съм. Този огън ме води.

От другата страна - ABRUPTUM активни ли са?

Morgan - Времето ще покаже. Засега не се знае.

От другата страна - Подготвяш нещо специално с тях?

Morgan - Може би вече съм направил. Засега не искам да разкривам нищо конкретно.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов