Интервю със Zakk Wylde (BLACK LABEL SOCIETY, ...

Интервю със Zakk Wylde (BLACK LABEL SOCIETY, екс-Ozzy Osbourne)

Най-накрая BLACK LABEL SOCIETY ще направят хедлайнърски концерт в България. Първото и последно идване на групата беше преди 10 години като съпорт на BLACK SABBATH. Сега по покана на „Loud Concerts” групата на Zakk Wylde ще стъпи отново на българска сцена.

Интервюто със Zakk Wylde (BLACK LABEL SOCIETY, екс-Ozzy Osbourne) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 20.07.2015 година.


От другата страна - В момента се намираш в Испания. Това част от турнето Ви ли е?

Zakk Wylde – Да, малко по-късно ще направим концерт. Имаме два дни почивка, което е супер, защото бяхме изкарали десет поредни дати. Така че почивката е добре дошла. Винага е готино, когато можеш да спреш, да презаредиш и след това отново да удариш.

От другата страна - Следващата неделя ще имате концерт в България...

Zakk Wylde – Чакаме го с нетърпение. Последно бяхме с групата там преди 10 години.

От другата страна - Колко време си по турнета?

Zakk Wylde - Турнето за предишния ни албум „Order of the Black” продължи около три години.

От другата страна - Отне ли ти време да свикнеш с начина на живот по турнетата?

Zakk Wylde – Животът постоянно на път не е толкова лесен. Зависи дали си минал 40 години и дали си женен. Имам приятели – музиканти, които не харесват турнетата или пък обратно – не харесват записите. Аз нямам проблем с това, харесвам всичко.

От другата страна - Има ли пределна възраст за музиканта?

Zakk Wylde – Няма такава. Виж Miles Davis, John McLaughlin, Jimmy Page, SABBATH, STONES… Buddy Guy например е на 78 години.

От другата страна - Като спомена THE ROLLING STONES, някой от тях беше казал, че рокендролът е 5 години рокендрол и 20 години чакане по летища, хотели…

Zakk Wylde – Не вярвам в това. Всичко е до умствена нагласа. Ако ти харесва – двириш. Ако не ти харесва – то значи е по-добре да спреш.

От другата страна - Миналата година обаче ти беше в България като част от турнето "Metal Allstars" свири парчета на BLACK SABBATH. Какъв е сетлистът Ви сега?

Zakk Wylde - Освен музиката на BLACK LABEL SOCIETY, на сцената имаме танцуващи мечки гризли, а аз се боря с бяла акула, която е 22 фута. Иначе, както знаеш останалото си е обичайната музика. Ха-ха-ха…

От другата страна - Ще изпълняваш ли песни от акустичния "Book of Shadows"?

Zakk Wylde - Не, ще правим основно и само нашите рок парчета. Имаме девет албума. Понякога свирим по нещо от този албум, но на това турне сме се концентрирали само върху материала на бандата.

От другата страна - Питам защото имаш сериозно музикално минало зад гърба си...

Zakk Wylde - Да, още от 1988 с първата ми група.

От другата страна - Ще има ли музика от времената ти с Ozzy?

Zakk Wylde - Не, ще свирим само наши неща от дебютният албум до сега.

От другата страна - Това е добре, защото никой не иска да слуша поредната трибют банда...

Zakk Wylde - Стараем се да свирим по нещо от всеки наш албум. От първия до „Catacombs of the Black Vatican”.

От другата страна - Как гледаш на музикално ти наследство?

Zakk Wylde - Като наследство на надеждата. Хората ме гледат и си казват – „Щом той може да се изхранва с музика, значи има надежда и за мен”… Ха-ха-ха…

От другата страна – Имаш ли любим период от историята на BLACK LABEL SOCIETY?

Zakk Wylde - Харесвам всичко на групата си така, както харесвам всичко на любимите си банди. Защото точно тяхната история ги прави интересни. Както е и при нас - от самото начало до това, което сме в момента и посоката, в която сме поели. Обичам историята на музиката – обичам и се интересувам от историята на любимите ми групи и изпълнители – BLACK SABBATH, LED ZEPPELIN, Elton John, Neil Young и по-скоро мястото, от което са тръгнали, посоката, в която са поели - къде са били, как са започнали и как са се развили. Интересува ме всеки един техен албум в самите детайли, като диск след диск последявам еволюцията и промяната на звука им. Не ме разбирай погрешно - харесвам абсолютно всеки, който е бил част от BLACK LABEL SOCIETY. Защото всички сме като братя.

От другата страна - Спомена BLACK SABBATH и LED ZEPPELIN. Какво си заел от историята им?

Zakk Wylde - Както в симфоничната музика имаш Bach, Beethoven и Mozart, така в рифовата музика, в рок музикатата имаш Tony Iommi, Jimmy Page и Ritchie Blackmore. Те са Bach, Beethoven и Mozart на рифовете в рок музиката. От тях съм се учил как се структурира една песен, как се създава един риф. От тях се научих да композирам. Те са оказали влияние върху всеки рок китарист по света. Те са основното ми влияние и винаги са били на линия. Няма как да свириш класическа музика и да не си повлиян от тези трима музиканти.

От другата страна - Трудно ли беше да черпиш вдъхновение от тях и в същото време да изградиш свой собствен стил?

Zakk Wylde – Трудно е, така е, но всичко е до практика – създаваш, създаваш, създаваш, докато не изградиш собствения си стил. Ако си готвач, има подправки, които няма как да не използваш, но въпреки това имаш свой собствен начин на работа.

От другата страна - Дразни ли те факта, че винаги те споменават най-вече като китарист на Ozzy?

Zakk Wylde - Не, напротив, гордея се с този факт. Обичам Ozzy.

От другата страна - Съжаляваш ли за нещо?

Zakk Wylde - Не, горд съм с тази част от историята ми, защото ако не беше Ozzy нямаше да говоря тук и сега с теб за BLACK LABEL. Участието ми в неговата група ме направи това, което съм в момента. Дължа му страшно много и за мен беше благословия буквално да бъда част от семейство Osbourne. Обичам го този човек. Ozzy е кръстник на децата ми. Все още се чуваме и си говорим и с мамчето Sharon.

От другата страна - Какво по-точно ти липсваше, когато беше с Ozzy, че имаше нужда да създадеш още една група?

Zakk Wylde – Времената бяха невероятни. Спомням си, че това се случи, когато Joe Holmes стана част от групата. Той свири страхотно, феноменален е, а и с него сме приятели. Взехме и други хора и така се роди BLACK LABEL.

От другата страна - Винаги съм се питал какво стои зад името BLACK LABEL SOCIETY?

Zakk Wylde – В началото мислехме да се кръстим Lady Gaga на стероиди. Но се спряхме на BLACK LABEL SOCIETY. Ха-ха-ха…

От другата страна - Кой е твоят най-як момент?

Zakk Wylde - Този момент, в който срещнах Ozzy.

От другата страна - Как тази среща промени живота ти?

Zakk Wylde - Тя промени всичко. Както вече казах, ако не беше Ozzy, нямаше да си говорим сега с теб. Смятам, че съм постигнал мечтите си. Благословен бях да свиря с Ozzy и да го имам за пример. Животът е като планина – преодоляваш една планина и пред теб се изправя втора. Това е предизвикателството. Винаги ще има препятствия за преодоляване.

От другата страна - Какво научи от него?

Zakk Wylde - Най-важният урок е да продължавам напред и да работя здраво. Ozzy постоянно доказва точно това. Той никога не спира.

От другата страна - Защо си успял в това, в което толкова много други музиканти се провалят?

Zakk Wylde – Заради стриптизьорки и проститутки... Ха-ха-ха-ха… Ползвам по много от тях... Ха-ха-ха-ха… Това е тайната на успеха, защото иначе никой не ме харесва... Ха-ха-ха-ха…

От другата страна - А защо смяташ, че никой не те харесва?

Zakk Wylde - Защото никога не плащам навреме на музикантите си… Ха-ха-ха-ха…

От другата страна - Има ли нещо, което смяташ, че повече хора би трябвало да знаят за теб?

Zakk Wylde - Едва ли. Общувам с феновете ни всеки ден чрез социалните мрежи и постоянно си говорим за семейството на BLACK LABEL SOCIETY. Не искам да обиждам денс феновете, например, но смятам, че метъл феновете са най-отдадените фенове на света. Ако си фен на една група, то тогава ти си фен до живот, не само за едно лято. На 12 години чух BLACK SABBATH за първи път и все още съм им фен. Още повече, че метълът никога не е бил популярна музика. През 80-те Madonna и Duran Duran бяха голямата работа. Но аз и приятелите ми слушахме JUDAS PRIEST, Ozzy, VAN HALEN. Метълът не звучеше по радиото и беше в ъндърграунда. Както е и сега. Това няма да се промени. Така стоят нещата. Същото е като херпеса, сифилиса и гонореята – поставен си пред свършен факт… Ха-ха-ха-ха…

От другата страна - Значи си отворена книга и нямаш тайни?

Zakk Wylde - Нямам, всичко за мен е известно.

От другата страна - Важни ли са социалните мрежи за бандите?

Zakk Wylde - Да, в миналото беше трудно да осъществим контакт с любими музиканти като Randy Rhoads или с всеки мой любим китарен герой като Tony Iommi, или Jimmy Page. Сега всичко е много по-достъпно и по-яко.

От другата страна - Спомняш ли си първия концерт с Ozzy?

Zakk Wylde – Първият ми концерт с групата на Ozzy беше в някакъв затвор. Това беше бойното ми кръщене. Исках да се справя възможно най-добре, за да не остана в затвора, защото тогава бях с бухнала коса и приличах на Farrah Fawcett… Ха-ха-ха… Свирил съм в мазета, кухни, скейт партита… Колкото и хора да се появят съм благодарен.

От другата страна - Помниш ли кога се запозна с китарата за първи път?

Zakk Wylde - В началото тръгнах на уроци по китара. Видях как се свири, бях възхитен и реших, че това е нещото, което искам да правя до края на живота си.

От другата страна - Вярно ли е, че през 80-те си свирил по 12 часа на ден?

Zakk Wylde – Да. Имах късмета да бъда заобиколен от страхотни хора, с които свирихме непрекъснато.

От другата страна - Какво мислиш за модерното китарно свирене ?

Zakk Wylde - Всичко се развива и всичко променя. Всичко от Bill Haley и Chuck Berry досега се е променило. Винаги съм го намирал за интересно.

От другата страна - Млади китаристи, които харесваш?

Zakk Wylde - Момчетата от AVENGED SEVENFOLD. Справят се страхотно. Заради тях много хлапета посягат към китарите. Сега има и игри като „Guitar Hero”, които развиват интереса към солата и рифовете.

От другата страна – Ако имаш шанса да заместиш един музикант в любима група, коя би била бандата и кой ще бъде музикантът?

Zakk Wylde - Вече съм бил с мечтаните хора. Сега имам собствена група. Стоял съм до моите герои. И дори съм свирил с тях – все пак това е Ozzy. Иначе бих свирил с THE BEATLES. Но съм благословен през цялото ми пътуване досега.

От другата страна - Кой добър китарист би взел в групата си, ако имаше възможност?

Zakk Wylde - Вече имам такъв - Dario Lorina!

От другата страна - Има ли съревнование между Вас?

Zakk Wylde – Не, просто се упражняваме всеки ден и свирим това, което можем.

От другата страна - Свързват те с реюниън на PANTERA. Възможно ли е това?

Zakk Wylde - Винаги има подобна вероятност. Бих го направил и за мен би било чест, ако ме поканят. Същото е все едно Noel Redding и Mitch Mitchell да поканят Eric Clapton, за да отбележат годишнина на Jimi Hendrix. Разбира се, че ще го направя.

От другата страна – Избрал си интересни имена на децата ти…

Zakk Wylde – Това са имена, които аз самият харесвам. За това и се получи Sabbath Page.

От другата страна – Мислиш ли, че когато пораснат, ще бъдат доволни от имената си?

Zakk Wylde – Е, надявам се да се кефят на BLACK SABBATH и на Jimmy Page…

От другата страна – Последен въпрос - ако баща ти е Zakk Wylde, би ли бил негова пълна противоположност?

Zakk Wylde - Децата ми са свободни да правят това, което обичат. Трябва да правиш това, което ти казва сърцето.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов