Интервю с Patrik Jensen (THE HAUNTED) ...

Интервю с Patrik Jensen (THE HAUNTED)

Супер група или не THE HAUNTED бързо получиха признанието на екстремния свят. Траш опакован в дет се среща навсякъде, но само шведите знаят как да го изсвирят така, че да не излезе скоро от уредбата. През тази година със сигурност мнозина фенове са останали доволни, защото след затишие, продължило твърде дълго Jonas Björler, Adrian Erlandsson, Patrik Jensen, Marco Aro и Ola Englund се завърнаха с „Exit Wounds” – албум, който със сигурност ще намери своето достойно място в дискографията на бандата, а и ше „обладае” траш маниаците. А и по този повод самият ритъм китарист Patrik Jensen има доста за разказване…

Интервюто с Patrik Jensen (THE HAUNTED) е излъчено в „От другата страна” (otdrugatastrana.info) по радио Варна на 22.09.2014 година и е публикувано в 116 брой на списание „Про-Рок”.


От другата страна - Бяхте ли удовлетворени след като приключихте работа по „Exit Wounds”?

Patrik Jensen - Завършването на всеки албум по една или друга причина си е удовлетворяващо. Но „Exit Wounds” е специален, защото го записахме с трима нови членове. Създадохме след период на големи проблеми за THE HAUNTED и албумът означава малко повече за нас от обикновено.

От другата страна - Според теб какъв е прогресът на бандата като звук между „Unseen” и „Exit Wounds”?

Patrik Jensen - Всеки от групата допринася за звука на албумите на THE HAUNTED. Така е с всеки албум – от първия „The Haunted”, през „rEVOLVEr” до „Unseen” и последния „Exit Wounds”. Всеки един диск е продукт на цялата банда. Така че последният е резултат от работата на всеки един от нас в момента. За това е трудно да сравнявам последните ни два диска. По лесно е да сравня „Exit Wounds” с „One Kill Wonder”, защото и в двата албума участват по трима от настоящия състав, отколкото с „Unseen”, където сме само двама. Или с дебюта, когато в групата бяхме аз, Jonas Björler и Adrian Erlandsson. Така че е трудно да говоря за някакво развитие между предпоследния и последния ни албум. „Exit Wounds” олицетворява бандата в момента с хората, които сме в нея.

От другата страна - Това е първият Ви с албум Marco Aro след неговото завръщане в групата. Променихте ли нещо в процеса на композиране на песните?

Patrik Jensen - Може би мога да го сравня с първото участие на Marco в групата, когато беше вокалист в „Made Me Do It” и „One Kill Wonder”. Той има друг подход при измислянето на текстовете. Peter пишеше през цялото време и навсякъде. Marco създава само, когато е наложително. По този начин те зависят от неговото моментно настроение. С Peter лириките винаги бяха готови много преди да завършим песните. Това е основната разлика.

От другата страна - „Cutting Teeth” беше избрана за първи сингъл от „Exit Wounds”…

Patrik Jensen - Не знам дали си запознат много, но „Cutting Teeth” е фраза, която се използва, когато бебето си чеше зъбките. Това е идиом за процеса, когато за първи път опитваш да направиш нещо, първоначалния опит и знания, които придобиваш, когато започваш нова работа, когато получаваш основни умения. Когато си млад и опитваш да научиш нещо ново. Песента е за нашето завръщане. Текстът е за това, че не сме тук, за да си начешем зъбите, защото вече знаем как се свири метъл. И го правим добре. Заглавието само по себе си е послание за слушателите. От друга страна имахме нужда от композиция, която да троши зъби. Когато си пуснеш албума и чуеш „Cutting Teeth”, вече си наясно какво те очаква следващите 45 минути.

От другата страна - Какво означава числото 317, с което е кръстен отварящия кратък инструментал?

Patrik Jensen - Това всъщност е тайна!

От другата страна - Направих си труда да проверя в Google какво означава това число и единственото, което ми излезе е, че е зонален код на район в централната част на Индиана, САЩ…

Patrik Jensen - Ха-ха-ха… Наистина? Няма нищо общо… Числото има реално значение. Не е чак каква да е тайна като Египетските пирамиди, но очакваме с интерес тълкуванията на феновете.

От другата страна - Кога смятате да разкриете тайната?

Patrik Jensen - Когато някой нацели значението. Знаеш Black Sabbath и тяхната песен „N.I.B”? Е, това е големият въпрос – какво всъщност се крие зад това съкращение. Има толкова много предположения. Харесва ни този мистицизъм и това се опитваме да постигнем с „317”.

От другата страна - Кои са вашите „изходни рани”?

Patrik Jensen - Ако погледнеш THE HAUNTED като тяло, изгубихме трима членове, което се равнява на загубата на две ръце и един крак. Така тялото е осакатено и разранено. Вече не може да направи нищо. В момента имаме трима нови членове – двете ръце са възстановени, кракът също е тук и групата, тялото, може да функционира нормално, да създава музика. Така издадохме нов албум, можем да правим турнета и концерти. Това е определящото на заглавието „Exit Wounds”. То може да се разглежда и като фиксирани рани. Открили сме причината за тях. С него не стреляме по старите ни членове, които напуснаха. Името на албума означава, че ще продължаваме да сме група, докато в нея има петима души.

От другата страна - Как стана отново заварката с Marco Aro и Adrian Erlandsson?

Patrik Jensen - При нас се получи нещо като традиция, когато някой напусне, на негово място да дойде музикант, който е бил и преди част от състава на THE HAUNTED. Peter Dolving пя в дебюта, после беше заменен от Marco Aro, който на свой ред беше сменен от Peter, който сега е заменен от Marco. Но първият, когото попитахме дали иска да стане част от новия състав на групата, беше Ola Englund. След това с Jonas чухме Marco Aro да пее с THE RESISTANCE и си помислихме, че ще е яко да го върнем в бандата, още повече, че сега звучи много по-добре от преди. Той е готин пич, знае песните, които са любими на феновете, така че да го попитаме дали иска да се присъедини отново, не беше трудна стъпка. И той се съгласи. С Adrian пък основах THE HAUNTED. Той винаги е обичал бандата. Никога не е искал да напусне, но го направи, защото по онова време нямахме концерти, нямахме подкрепа от „Earache”. Това бяха причините да седне зад ударните на CRADLE OF FILTH. Решението да го привлечем отново се оказа блестящо. Харесва ми да общувам с него. Същото така е познат и на феновете.

От другата страна - „Новите” в групата ли бяха причината в началото на тази година да издадете „Eye of the Storm” EP? За да представите новия състав?

Patrik Jensen - Отчасти. Основно обаче заради летните фестивали. Групите в тях се канят през есента или зимата на предишната година. Така през този септември ще се определят бандите, които ще свирят на следващите издания през лятото на 2015. С трима нови членове никой нямаше и идея как звучим. Трябваше спешно да издадем нещо, за да хванем последния влак за летните фестивали. Така че издадохме миниалбума „Eye of the Storm” през януари, хората ни чуха, видяха, че все още можем да свирим и звучим страхотно и така успяхме да се закачим за няколко феста.

От другата страна - Искам да те върна на заглавието на албума – какво е лечението на изходните рани?

Patrik Jensen - Хапчета от хеви метъл!

От другата страна - Някога бил ли си в „Окото на бурята”?

Patrik Jensen - Може би. Доста често в тур буса с всички наркотици и непрекъснатия купон. Доста откачено се получава понякога. Тогава наистина си мисля, че съм в окото на бурята.

От другата страна - Я да те питам нещо – абе, вокалната линия в края на „Trend Killer” много напомня на припева на „Bad Reputation”на Joan Jett, само че изреван…

Patrik Jensen - Ха-ха-ха… Досега не ме бяха питали това. Ще трябва да проверя. Харесвам на Joan Jett „I Love Rock ‘N’ Roll” обаче.

От другата страна - За първи път в албум на THE HAUNTED има толкова много песни – цели 14…

Patrik Jensen - Защото ни беше невъзможно да изберем, коя песен да използваме в албума. Също така само две от тях надхвърлят четири минути. Другата причина е, че това е нашето избухване след продължителна тишина. Решихме да подредим в диска почти всички композиции, които записахме. Имаме още три песни, които ще влязат в специалните издания.

От другата страна - Отново работите с продцента Tue Madsen. Трябва да сте доволни от работата му?

Patrik Jensen - Първо Tue Madsen е много, много готин човек. Много е спокоен. Когато е необходимо да дадеш най-доброто от себе си, за да запишеш най-доброто соло или най-здравите вокали, винаги е добре да имаш някого като него в студиото, защото действа успокояващо. Готин е. Също така присъствието му беше от важно значение за нас, защото след „Unseen” останахме само двама. Имахме нужда от хора, които и преди са били по някакъв начин част от THE HAUNTED. Поканата към него отново да продуцира наш албум, означаваше, че с нас ще има още един член от старото семейство. Ако ме разбираш. Същото е положението и с дизайнера на обложката Andreas Diaz Pettersson. Стар приятел ми е. Работи по първите ни албуми. Автор е на логото на бандата. Дори навремето измисли името на албума на THE HAUNTED „Made Me Do It”. Все едно шестия член на семейството се завръща у дома. Работата му е фантастична. И Tue и Andreas са част от вътрешния кръг на групата.

От другата страна - Трудно ли е по принцип група като вашата да си намери музиканти и да намери мястото си на музикалната карта?

Patrik Jensen - Открихме мястото ни сцената по-скоро инцидентно. В миналото не знаехме какво точно свирим. Когато издадохме дебюта, ни проглушиха ушите, че трашът се е завърнал, а ние сме част от втората траш вълна. Не се определяхме с този стил. Просто свирехме метъла, който харесваме. Ако говорим за музикантите – първият, когото привлякохме, както казах беше Ola. Знаеш ли нещо за неговата кариера?

От другата страна - Не, нищо.

Patrik Jensen - Той е един от най-известните китаристи в интернет. Неговата работа е да се снима във видеоклипове и да ги пуска в мрежата. Те от своя страна се гледат от много хора. А Ola печели от рекламите. Последният път, когато го попитах, имаше 24 милиона преглеждания. И тъй като съм китарист, един ден си ровех из YouTube за китарни ефекти и усилватели, когато попаднах на него и се запитах „кой е този висок швед, който е във всяко видео?” Тогава се свързах с него във Facebook, той се оказа готин тип. Прегледах някои от видеата, реших да го попитам дали би се присъединил към нас, оказа се фен на групата и така стана част от THE HAUNTED. Погледни го от тази страна – ако си 15-16-сет годишно хлапе и искаш да се научиш да свириш на китара и имаш компютър, ще потърсиш видео уроци в интернет как да изпълняваш песните, които ти харесват. Е, заради това Ola е много известен. Така всяко хлапе вече знае, че Ola е част от THE HAUNTED.

От другата страна - Като спомена известността – Вашата на какво се дължи – на музиката Ви или на това, че някои от Вас са част от AT THE GATES например?

Patrik Jensen - Досега сме издали 8 албума, което означава, че разчитаме единствено на себе си. Ако някой от нас стане част от друга група, както бившият ни барабанист Per, за него казват, че е дошъл от THE HAUNTED – тази известна банда. С времето успяхме да направим така, че да се отличаваме.

От другата страна - Има ли въпроси, на които винаги си искал да отговориш, но никой досега не ти ги е задал?

Patrik Jensen - Не мисля, питали са ме всякакви странни въпроси.

От другата страна - Дай пример.

Patrik Jensen - Веднъж в САЩ дадох интервю на един пич, който не задаваше въпросите с нормален тон, а изреваваше всеки един от тях. Представи си как звучи „защо издадохте този албум?”, обаче с ръмжащ глас. Ха-ха-ха…

От другата страна - Ако съдим по името на групата, май си падаш по призраци?

Patrik Jensen - Много ясно. Идеята за името на бандата е моя. Преди това бях в група, която се казва SEANCE - дума, която също е свързана с духове. Също така съм част и от WITCHERY.

От другата страна - Какво всъщност се случва с WITCHERY?

Patrik Jensen - Новият албум е почти готов. Трябва да го издадем следващата година.

От другата страна - След две години имате 20-сет годишнина.

Patrik Jensen - Никога не съм вярвал, че 20 години по-късно ще има THE HAUNTED, ще издаваме албуми и ще прави турнета. Когато започвахме с групата преди 20 години, единствените банди, които имаха значение за мен бяха BLACK SABBATH и LED ZEPPELIN. Т.нар. динозаври. Знам защо ние продължаваме – защото все още се забавляваме с това, което правим.

От другата страна - Няколко лични въпроса – какво мразиш?

Patrik Jensen - Предразсъдъците!

От другата страна - Най-големият ти страх?

Patrik Jensen - Да загубя способността си да творя!

От другата страна - Най-лошият ти навик?

Patrik Jensen - Отлагането!

От другата страна - Най-голямата заблуда, която цари около теб и групата?

Patrik Jensen - Хората смятат, че само защото издаваме албуми и правим турнета в САЩ и Япония, сме богати. А това въобще не е така. Може да сме успешни и известни, но това не означава, че сме богати. Правим концерти, за да се издържаме. Живея така, както и ти.

От другата страна - Работиш като IT консултант. Съжаляваш ли, че не си професионален музикант?

Patrik Jensen - От 13 години се занимавам с това. Изборът ми беше резултат от финансовата катастрофа на „Versus” и „Unseen”. За петима души, които работят заедно, парите въобще не стигат. Това доведе до много разочарования и чувство на безсилие в групата. Основната причина хората да си тръгват. С Jonas решихме проблема като се върнахме в училище и след това започнахме нормална работа. Реалността е такава. Нямам намерение да се оплаквам. Все още издавам нова музика. Свирим на фестивали, правим турнета. Това е най-добрият вариант.

От другата страна - И по този начин си финансово независим?

Patrik Jensen - Точно така.

От другата страна - Благодаря ти за интервюто.

Patrik Jensen - Удоволствието беше изцяло мое.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов