Интервю с Rou Reynolds, Rory Clewlow, Chris ...

Интервю с Rou Reynolds, Rory Clewlow, Chris Batten и Rob Rolfe (ENTER SHIKARI)

С момчетата от ENTER SHIKARI се срещнах на последното издание на “Spirit of Burgas”. Това беше вторият ми разговор с тях, първият – почти месец по-рано на румънския “B’est Fest”. Направи ми впечатление, че винаги даваха интервютата заедно, а шоуто им на живо е изпълнено с тонове енергия. На 14 октомври Rou Reynolds, Rory Clewlow, Chris Batten и Rob Rolfe ще направят и първи клубен концерт – в София по покана на клуб “Mixtape 5”. Ето и текстът на второто ми интервю с тях, което взех на българска земя.

Итервюто с Rou Reynolds, Rory Clewlow, Chris Batten и Rob Rolfe (ENTER SHIKARI) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 23.09.2013 година.


От другата страна - Разкажете повече за първите години на групата?

Rob Rolfe - Започнахме с концерти в кварталните пъбове в района, в който живеехме. Работихме много усърдно. Постепенно събрахме пари, взехме си бус и започнахме да свирим на различни места в Англия. Правихме малки гигове в клубове из цялата страна. Бачкахме здраво, спечелихме си фенове и музикалната индустрия ни забеляза. После се срещнахме с нашия мениджър, свързахме се с букинг агенция и нещата станаха професионални. Оттогава не сме поглеждали назад.

От другата страна - Кога разбрахте, че музиката за вас от хоби е станала професионално занимание?

Rory Clewlow – След като завършихме училище, Rob и Chris почнаха работа в супермаркет, а аз бачках в оптика. Малко след това влязохме в университет. Междувременно започнахме да свирим все по-често и това доведе до идеята групата да стане основното ни занимание. След година осъзнахме, че не можем да посещаваме редовно лекциите и пропускаме голяма част от тях, защото постоянно бяхме по концерти. Затова преди около 7-8 години напуснахме университета и от тогава до сега сме посветили цялото си време на групата.

От другата страна - Групата изпълнява ли мечтите ви в момента?

Chris Batten - Дори и днес ми е трудно да осъзная, че това, което правим, е работа. За мен тази музика е по скоро някаква форма на зависимост. Започваш да се учиш да свириш на китара, разучаваш рифове на банди като RAGE AGAINST THE MACHINE например и си мечтаеш един ден да си на голяма сцена. Така че в момента ние изживяваме нашите мечти.

От другата страна - Какъв е големият план зад ENTER SHIKARI?

Rob Rolfe - Няма такова нещо. Основният ни план е, че нямаме план. Свирим музиката така, както я чувстваме – винаги свежа и нова. Никога не сме предполагали, че един ден ще свирим в България например. Просто правим следващата стъпка и това работи за нас.

От другата страна – И в началото ли нямахте планове?

Rou Reynolds - Да, отначало събирахме пари за бус, после се занимавахме с организацията на следващото ни шоу и така. Сега е същото, но вече на друго ниво.

От другата страна - Какво е SHIKARI SOUND SYSTEM?

Rory Clewlow - Това е дигиталната версия на нашата група. Изцяло фокусирана върху електронна музика - секвенсери, клавири... такива неща. Без китари и барабани. Това е проект, който за първи път ще бъде тестван на живо на фестивала в Лийдс. Все още не сме записали нищо. Всичко е в начален етап.

От другата страна - Как се справяте с успеха?

Rob Rolfe – Стъпили сме здраво на земята. До неотдавна живеехме в домовете на родителите ни. Все още семействата и приятелите ни чакат, когато се връщаме от турне. Мисля, че сме сравнително малка банда, засега не сме постигнали кой знае какъв успех. Ние сме обикновени момчета - Rou, Rory, Chris и Rob – и се стараем да си останем такива, независимо дали сме на сцена, свирейки пред 10-20 хиляди души, или сме си вкъщи сред семействата и приятелите. Не сме рок звезди и не искаме да се главозамайваме.

От другата страна - Какво послание пращате на хората чрез вашата музика?

Rou Reynolds – Надявам се да се забавляват, да си изкарват добре. Да мислят повече за света около себе си, но най-вече да рокясват. Има хора, които са ни казвали, че нашата музика е променила светогледа им. Това винаги е приятно да се чуе.

От другата страна - Хората във Великобритания по-отворени ли са към новите идеи в музиката в сравнение с останалите?

Chris Batten - Не е по-различно от другаде. Навсякъде има хора, отворени за новите течения, и такива, които не ги приемат. Попадали сме и на едните, и на другите.

От другата страна - Има ли граници в музиката, които никога не бихте преминали?

Rory Clewlow - Не искам да се ограничаваме по никакъв начин. Музиката предлага хиляди начини за изразяване. Не искаме да се затваряме. Винаги сме открити за нови идеи.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов