Интервю с Adam Frakes-Sime (STAMPIN' GROUND, ...

Интервю с Adam Frakes-Sime (STAMPIN' GROUND, екс-ROMEO MUST DIE)

На 12 октомври възродените STAMPIN' GROUND отново ще омачкат родните фенове по покана на Ростислав Бакалов и www.hcspirit.com. Интересното е, че концертът на британците в София е един от първите, след повторното им събиране. Но какво е бъдещето пред една от най-уважаваните хардкор банди – думата има вокалистът Adam Frakes-Sime.

Интервюто с Adam Frakes-Sime (STAMPIN' GROUND, екс-ROMEO MUST DIE) е излъчено в „От другата страна“ по радио Варна на 6.10.2014 година.


От другата страна - Скоро ще бъдете за втори път в България. Какво да очакват феновете от концерта Ви?

Adam Frakes-Sime - Връщаме се при Вас след доста години и сме радостни от този факт. При първия ни концерт реакцията на феновете беше невероятно. Не бяхме подготвени за посрещането. Шоуто стана убийствено. И на половината да е толкова добре, както беше първия път, значи пак ще е супер. Надяваме се, че отново ще се получи ефектен концерт. Още повече, че не ме свирили отдавна. Откакто се събрахме отново, направихме 4-5 или горе-долу толкова живи участия. Но сме готови. Нямаме търпение отново да излезем пред българската публика.

От другата страна - Сетлистът готов ли е?

Adam Frakes-Sime - Не мога да съобщя точно всички песни, които ще направим, но репетираме доста от тях в репетиционната. Те все още звучат свежо и убийствено, когато ги правим. Все още реакцията на хората е страхотна. Сигурно ще изненадаме някого с композициите, които сме приготвили. Разбира се освен най-известните от тях, ще изсвирим и песни, които не сме изпълнявали през годините. Ще направим точно тези, които ще предизвикат най-бурна реакция. Нашите най-любими парчета.

От другата страна – Срещате ли трудности с новото начало на STAMPIN' GROUND?

Adam Frakes-Sime – Не, много е вълнуващо. Не беше трудно да започнем отново. Това ни липсваше много. Но както казах, направили сме едва четири концерта. Все още се чувстваме заредени от новото начало. Също така в момента не сме под напрежение. Обикновено, когато изграждаш една група, то присъства осезаемо. Днес сме отново STAMPIN' GROUND само, за да се забавляваме. Без нови песни, без нови абуми. Просто посещаваме местата, където винаги сме обичали да свирим и знаем, че ще се забавляваме много. Едно от тях е София.

От другата страна – Накратко да ни разкажеш за причините за раздялата Ви през 2006, създаването и разпадането на ROMEO MUST DIE и новото начало на STAMPIN' GROUND.

Adam Frakes-Sime - Групата е създадена през 1995. Това е доста дълъг период. Изминалите години бяха невероятни. По онова време очакванията към нас бяха огромни и се покачваха. А насреща не получавахме толкова, колкото ни се искаше. Много от нас създадоха семейство, имат деца и свиренето в група лека-полека отстъпваше на заден план. Поостаряхме. Не исках да се разделяме, защото винаги съм обичал това, което правя. Но останалите вече нямаха нужда от бандата и се разпаднахме. Тогава започнах с ROMEO MUST DIE, защото обичам турнетата, живите участия, музиката, издаването на албуми. И в един момент и тази група тръгна по същия път, както STAMPIN' GROUND. Не бяхме и от едни град. Взе да става все по-трудно да бъдем група. Всеки тръгна в своя посока и беше трудно да работим заедно. И накрая се отказахме. Лично аз изоставих музиката за няколко години, през които получихме срашно много имейли от хора, които искаха от нас да продължим да свирим. В един момент получихме покана за фестивала “Sonisphere” в Англия, на който са излизали IRON MAIDEN и METALLICA. Тогава се съгласихме да участваме и да, защо да не излезем с тези големи групи. След това едно от първите неща, които решихме е, че ще посетим Гърция и България, за да видим как ще потръгне с групата. Малкото концерти, които успяхме да направим, ни донесоха доста забавление. Припомнихме си хубавите усещания, независимо че отдавна не го бяхме правили. Музиката ни още работи добре на живо.

От другата страна - Открили сте отново искрата?

Adam Frakes-Sime - Да, но сме направили само четири концерта, които се получиха добре. Не сме говорили за записи на нов материал, защото единственото време, през което се виждаме са репетициите и концертите. Събираме се само за тях. При първа възможност ще поговорим за евентуален нов албум. Може би след като се върнем от кратката обиколка. Ще видим какво ще се получи. Смятам, че можем да издадем още един албум, но той не трябва да е под нивото на останалите, които оставихме като наследство.

От другата страна - Добре тогава, STAMPIN' GROUND е действаща група или се събирате само за концерти?

Adam Frakes-Sime - В момента сме група само за живи участия. Основната причина за завръщането ни бяха концертите, независимо че сме банда, която не печели от тях. Още повече, че ни трябват и пари, за да издържаме семействата ни. С възрастта отговорностите се увеличават – появяват се деца. Става все по-трудно. Не сме тръгнали с очакванията STAMPIN' GROUND да е пълнокръвна група. В момента искаме да се забавляваме, колкото се може повече.

От другата страна - С какво се занимаваш по принцип?

Adam Frakes-Sime - Имам работа и съм строител. Scott Atkins, китаристът ни, е продуцент. Продуцира албуми на групи като CRADLE OF FILTH, SYLOSIS, BEHEMOTH и други яки банди.

От другата страна - Значи няма да има нов материал?

Adam Frakes-Sime - Не, все още не. Първата възможност, която ще ни се отвори да поговорим за това, ще бъде в самолета този петък. Така, че ще видим. Може и да направим нещо, но не знам.

От другата страна - Какъв отпечатък искате да оставите след себе си, след като омачкате земята?

Adam Frakes-Sime - Надявам се да е кървав отпечатък от подметка. Ако хората идват на концертите ни, надявам се, че причината ще бъде, за да се забавляват. Днес има много групи, които свирят твърде прецизно, не изпълняват музика със сърцата си, а имат и користни подбуди, за да съществуват. Ние не сме като тях. Между нас и публиката няма никакви бариери. Няма разделение на група и фенове, а просто хора, които полудяват заедно. Ние не сме сурови в това отношение. Не търсим полза за себе си. Искаме хората да откачат с нашата музика.

От другата страна - Имаш ли наблюдения върху хардкор сцената днес?

Adam Frakes-Sime - Сцената е станала огромна, откакто се разпаднахме. Това си има и плюсовете, и минусите. Но истинските лидери са все още тук – тези, които са ме вдъхновили - MADBALL, AGNOSTIC FRONT. BIOHAZARD са все още кралете за мен. Все още същага банда, която познавах от едно време. Хардкор музиката винаги е имала публика. Идеята не се е променила. За да сме харкор, трябва да сме истински. Истинските фенове все още подкрепят сцената.

От другата страна - Значи чувството все още е същото ?

Adam Frakes-Sime – Да, за мен няма разлика. Ние като група никога не сме били особено популярни. Не сме привличали хора с весели мелодии или щастливи хорови песни. Ние просто свирим нашите неща. Това не е музика, която си пускаш в следобедите по време на уикенда. Музиката ни те хваща за врата, което не винаги е приятно за някого, който за първи път слуша хардкор.

От другата страна – Промени ли се профилът на феновете Ви?

Adam Frakes-Sime – Не знам. Имаме само четири концерта досега и не мога да преценя. Като свирихме на “Sonisphere”, нямахме представа, дали някой ще иска да ни гледа. Но пък се получи добре. Както аз, така и останалите си нямаме ни най-малка представа от този въпрос. Старите фенове са все още тук. Надявам се все повече нови хора да харесват нашата музика, но както се получи.

От другата страна – Какво в музикалния бизнес, което никога не си очаквал да се случи преди 20 години, днес е факт?

Adam Frakes-Sime – Това, че популярността на метъла и хардкора в последните години направо избухна. Особено по времето когато не съществувахме като STAMPIN' GROUND. Прави ми впечатление, че радиостанциите пускат групи с крещящи вокали. Хората се отварят за тази музика, а това за мен е много странно.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов