Интервю със Sabina Classen (HOLY MOSES) ...

Интервю със Sabina Classen (HOLY MOSES)

Знаете ли, коя е най-опасната страна, в която са свирили HOLY MOSES? Или какъв е домашният любимец на кака Sabina Classen? И защо Моисей никога не се е появявал на обложките на групата, която носи неговото име? Поне до сега… Разбира се, това не бяха основните теми за разговор, когато Sabina Classen се обади. Целта беше да представим новият албум на групата „Redefined Mayhem”… Ама, май не стана точно така…

Интервюто със Sabina Classen (HOLY MOSES) е излъчено в “От другата страна” по радио Варна на 11.08.2014 година и е публикувано в 113 брой на списание “Про-Рок”.


От другата страна - Защо Моисей е толкова гневен на обложката на новия албум „Redefined Mayhem”?

Sabina Classen - За първи път поставяме Моисей на обложка на наш албум. След толкова години най-накрая се решихме да го сложим на корица. Като гледам обложката, не виждам точно разгневен мъж, а мъдрец, който носи нови правила. Самите ние се чувстваме освежени и заредени с енергия. Това и показваме с обложката – че сме се завърнали и сме много ентусиазирани да представим на света новия хаос.

От другата страна - Наистина за първи път слагате Моисей на ваша обложка…

Sabina Classen - Когато станах вокалистка на групата, тя вече се казваше HOLY MOSES. Беше наистина впечатляващо като име, защото всеки възкликваше Боже Господи какъв е този шум. Днес обаче си казахме, че е време да олицетворим името на групата. Пък и много хора ни питаха, защо досега не сме го направили.

От другата страна - Поздравления за албума. Трудно ли ви беше да го създадете, имайки предвид шестте години пауза?

Sabina Classen - Не чак толкова. Последните три години много се сближихме с момчетата от групата. През 2011 започнахме да пишем материала за новия албум. Всички в бандата бяхме изпълнени с креативна енергия. Концертите, които направихме през последните години, показаха, че като банда работим много добре. Този път записахме албума като група – всеки работеше върху песните в това число и барабанистът ни. Той е много добър китарист. Така в бандата имам на разположение трима китаристи Thomas Neitsch, Gerd Lücking и Peter Geltat. Thomas е басистът ни, но е добър и с шесте струни. Работихме заедно върху текстовете. Репетирахме. Както знаеш, не живеем в един и същ град в Германия. По песните работихме по скайп, всеки ден поддържахме контакт. Беше забавно да сме винаги заедно. Чувството беше, както в ранните години на HOLY MOSES, когато издадохме „Finished with the Dogs” и „The New Machine of Liechtenstein”. Тогава репетирахме всеки ден. Сега постоянно се чувахме по интеренет, събирахме се в репетиционната и много се забавлявахме, докато създавахме албума.

От другата страна - Кой албум записахте по-трудно – първия „Queen of Siam” или последния „Redefined Mayhem”?

Sabina Classen - По-трудно беше да запишем „Queen of Siam”, защото за първи път имахме договор и за първи път влизахме в студио. Нямахме и идея как работят нещата. Бяхме много притеснени. Днес след 33 години групата се справя много по-добре. Имаме много повече време, знаем как да използваме инструментите. Така че да направим „Queen of Siam” беше истинско изпитание за нас.

От другата страна - С „Redefined Mayhem” давате ли други методи за осакатяване и тежки телесни повреди?

Sabina Classen - Така мисля. Новото определение е, че хаосът на HOLY MOSES е вече на друго ниво, много по-агресивен. Това е нова дефиниция и за самата група. Съществуваме от 33 години, което е доста дълъг период. Преди 3 години издадохме албум по повод 30-сет годишнината на бандата. С него приключихме първата глава от 30 години от историята на HOLY MOSES. И започнахме следващите 30 години. Казахме си, че е време да започнем да създаваме музика, която да е технична и предизвикателна, която да звучи съвременно. Новият албум е точно това.

От другата страна - Щом с „Redefined Mayhem” отваряте нова страница в историята на групата – какви са очакванията ви за следващите 30 години?

Sabina Classen - Да се забавляваме. В момента наистина се чувстваме свободни. След 30 години сме напълно наясно как работи сцената. Вече никой не може да ни натиска да свършим нещо. Създаваме нови дискове, защото обичаме метъла и обичаме да композираме. В същото време всеки от нас има работа, с която изкарва пари. Така че наистина сме независими. Не се натискаме да ставаме големи рок звезди. Единственото, което искаме е да се забавляваме, да караме феновете да правят същото, да им доставяме удоволствие с музиката ни. Това е най-важното в момента. Когато слушаш албума, можеш да усетиш, че ние наистина сме свободни. Звучим свежо, защото не работим под напрежение. Чувството да си свободен, е страхотно. Какви ще бъдат следващите 30 години? Можем да правим нови албуми, можем да правим турнета и да се наслаждаваме на живота.

От другата страна - Кой е вокалистът в „This Dirt”?

Sabina Classen - Thomas Neitsch и Peter Geltat от групата.

От другата страна - Не се случва за първи път да пеят мъже в песни на групата…

Sabina Classen - Винаги сме го правили. В „Queen of Siam” Andy пее в една от песните. В „Finished with the Dogs” също прави „Road Сrew”. В кавъра на Beastie Boys „(You Gotta) Fight for your Right (To Party!)” вокалист е бившия ни барабанист Uli Kusch. Andy се изявява като певец още в „Terminal Terror” и „Reborn Dogs”. Създадохме си нещо като традиция китаристите и барабанистите да пеят в някоя от песните в албумите.

От другата страна - Прави впечатление, че в първата му част „Redefined Mayhem” е по-директен, докато във втората – по-мелодичен…

Sabina Classen - Оставихме се да ни водят сърцата. Единственото нещо, което осъзнахме е, че времената на „The New Machine of Liechtenstein” са били едни от най-важните за HOLY MOSES и когато започнахме работа по „Redefined Mayhem”, искахме да ги надградим, за да развием групата още повече. С Peter на китарите, който е много добър соло китарист и вкарва много джаз елементи в музиката ни, оставихме сърцата ни да ни водят. Не сме се замисляли толкова много върху парчетата, просто напасвахме елементите в тях, така че да отговарят на атмосферата. Така че може и да си прав. Не съм поглеждала на албума от тази страна. Той е създаден не от главите ни, а от сърцата ни.

От другата страна - Харесваш ли кучетата?

Sabina Classen - Да. Даже имам куче.

От другата страна - Питам те, защото доста често използвате тази дума в заглавията на песните и тя присъства и в името на два от албумите ви…

Sabina Classen - Използваме думата като метафора. Всеки трябва да посрещне страховете си и да се пребори с тях. Не сме го направили с определена цел, просто самите ние трябваше да се справим с доста неща.

От другата страна - Какво куче имаш?

Sabina Classen - Имам малко, сладко, диво кученце. Булонка. Сладурчето ми. Много е малка. Само 3,8 килограма. Хубавото е, че мога да я взема навсякъде с мен. Лети с мен, когато съм във ваканция. Не се страхува от самолети. Свикнала е с живота по хотелите. Носи много радост в живота ми.

От другата страна - От думите ти разбирам, че кученцето постоянно пътува и открива нови територии…

Sabina Classen - Определено е така. Няма търпение да дойде с мен на концерт. Стои зад сцената и ме чака. Но най-обича да се разхожда наоколо и да търси какво да хапне. Интересна е, когато мениджърът ни носи пасовете, тя застава пред него и също иска да получи един.

От другата страна - Как се чувства любимецът ти, когато си на сцената и не си до него?

Sabina Classen - Поспива си. Много обича да спи. Лежи си в малкото креватче. Не понася много шума от сцената. Когато концертът приключи, я намирам сладко да спи. Винаги търся тихо място в бекстейджа, за да не я травмирам.

От другата страна - Признавам си, че когато те гледам на сцената и слушам музиката ти, едва ли бих си представил, че имаш булонка…

(бурен смях в слушалката)

От другата страна - Нека поговорим отново за музика – опитвала ли си някога да пееш с нормален глас, ако не в студиото, поне с твои приятели?

Sabina Classen - Да, когато съм с акустична китара или когато пея на малкото ми момиченце в моментите, когато я слагам да спи. Тогава е възможно. Не мога да съм шумна, защото когато съм – на преден план излиза гласът ми от HOLY MOSES. Когато съм тиха има чиста нотка, но не мога да го използвам на сцената точно по тази причина – защото чистите ми вокали са много тихи. Пък и ми казват, че звуча като динозавър…

От другата страна - Какво се случи с идеята ви да свирите в Афганистан?

Sabina Classen - Имаше такива планове, но организаторите очакваха от нас да правим кавъри. Самата организация също не беше на очакваното ниво. Така че решихме да не свирим на майната си заради войници, които воюват. Имахме покана, но я отказахме.

От другата страна - Най-опасното място, където сте свирили?

Sabina Classen - Веднъж, когато имахме концерт в Румъния. (бурен смях и от двете страни на телефонната линия).

От другата страна - Толкова ли е страшно да свириш в Румъния?

Sabina Classen - Не ставаше дума за организацията, защото всичко беше наред. Просто доста странни хора се навъртаха около найтлайнера ни. Наехме охрана, която да наблюдава багажа и оборудването ни. Между нас в Германия и тях има голяма пропаст – те виждаха, че носим много оборудване, знам, че в тази държава, хората нямат много пари. Може би те не очакваха, че ние като музиканти също имаме нужда от средства, за да преживяваме, че всичкото това оборудване е нашата работа. Страхувахме се да не откраднат нещо. Обаче бяхме наели добра охрана. На мен ми изглеждаха странни, затова имах личен бодигард, който ме съпровождаше до автобуса и сцената. Определено бях малко изплашена.

От другата страна - Навсякъде казваш, че не практикувате сатанински ритуали, но защо използвате толкова много сатанински елементи?

Sabina Classen - Всичко произлиза от вътрешните ни демони. Както и сме го отбелязали в текста на „Hellhound”, който е повлиян от „Божествена комедия” на Данте. Тя обаче не е достатъчно кървава за нас. Историята е за Пазача на подземното царство, където живеят демоните. „Hellhound” е песен за страховете ни. За вътрешните ни сатани и демони в душите ни. Обичам метафорите. Ако погледнеш в библията – нещата там работят чрез страха. Винаги съм се интересувала от най-мрачните кътчета на душата.

От другата страна - Вярно ли е, че сте били изхвърлени от първата ви репетиционна, която е била в мазето на църква, защото сте обърнали разпятието наобратно?

Sabina Classen - Историята е истинска, но е от времето преди да стана част от групата. Това се е случило през 1978. Аз се присъeдиних към бандата, когато вече репетираха в училището, в което учехме. Но историята е истина – басистът, който основа групата през 1978, ни я разказа. Всъщност не точно някой от HOLY MOSES е обърнал разпятието, а феновете, които са искали да присъстват на репетициите.

От другата страна - Каква беше реакцията на родителите ти, когато им съобщи, че си част от HOLY MOSES?

Sabina Classen - Бяха шокирани. Първата реакция на баща ми, когато му казах „Привет, тате, днес имам репетиция.” – беше: „Репетиция за какво?”, защото по това време тренирах футбол. – „Днес нямаш тренировки…”. Казах му: „Нееее, аз съм в група!” Той каза само: „Какво? Какво правиш в група?” Казах му, че съм вокалистка. Тогава баща ми ме погледна и отвърна: „Не съм те чувал често да пееш и когато се е случвало, е било много зле. Защо си се захванала с това?” (отново бурен смях.)

От другата страна - А ти какво отговори?

Sabina Classen - Казах му, че ако иска, може да дойде в репетиционната. Но той отказа и все пак, когато ме чу за първи път, се хвана за главата: „Господи, това не е пеене!” (отново бурен смях от двете слушалки)

От другата страна - Кога рита топка за последно?

Sabina Classen - Последно играх футбол преди час. Играя с малкото ми кученце. Тя е страхотна. Ритаме в градината ми. Днес слънцето грееше страхотно. Денят в Хамбург беше супер. Булонката я тренирам още от малка. Обича да играе футбол, води топката с главата си. Тя побутва топката към мен, а аз я ритам надалеч. Впечатляващо е.

От другата страна - Защо HOLY MOSES нямат нито един лайв албум или ДВД?

Sabina Classen - Добър въпрос. По един лайв албум има много работа и е много скъпо. Ако искаш да усетиш енергията на групата, то трябва да я видиш на сцена, а не вкъщи. Не смятам, че ще можем да пренесем живата енергия и агресия от изпълненията ни, забавната част от шоуто, на едно ДВД. Смятам, че за да го постигнем, ще ни трябва огромна продукция. Ако ви липсват живи записи, можете да потърсите в YouTube. Там можете да придобиете някаква представа за концертните участия на бандата. Самата аз съм по-олдскуул и ще призова всички - ако искате да видите HOLY MOSES не стойте във фотьойлите си, а елате в залата. Ще се забавлявате много повече.

От другата страна - Последен въпрос – какво планирате за 2014?

Sabina Classen - Започваме концертите през юни. Планираме участия през октомври и ноември. Фестивални участия. В очакване сме. Много буукинг агенции смятат групата за не толкова голяма днес и не толкова интересна, но ние вече имаме нов албу, който променя ситуацията. Много искаме да се върнем в България. Имаме много приятели там. Била съм на фестивала в Каварна. Видях много прекрасни места около Варна и Каварна. За това и нямам търпение отново да се върна при вас. Ако има някой, който организира концерти, нека се свърже с нас. Ние сме на линия.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов