Интервю с Torkjell Rød - Toschie (AUDRE ...

Интервю с Torkjell Rød - Toschie (AUDREY HORNE)

Когато преди година чух новия албум на норвежците AUDREY HORNE „Youngblood”, не повярвах, че в началото на 21 век може да има толкова свеж и хващащ рок енд рол. И то от музиканти, които идват от блек метъл сцената. Веднага се свързах с вокалиста на бандата Torkjell Rød, по-известен като Toschie, за да си поговорим за музика, Норвегия и разбира се за шедьовъра на David Lynch "Twin Peaks". Едва сега интервюто с Toschie получава по-широка гласност, след единственото му излъчване в предаването „От другата страна” по радио Варна преди повече от година, а вече е готов и втори разговор с AUDREY HORNE, който е за новия албум на бандата „Pure Heavy”. За него обаче има време…

Интервюто с Torkjell Rød - Toschie (AUDREY HORNE) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 1.04.2013 година.


От другата страна - Привет, Toschie! Разбрах, че днес си направил доста интервюта.

Toschie - Да, така е. Допреди малко давах интервю за едно японско списание. Журналистът не можеше да говори и затова закъснях с графика.

От другата страна - Трудно ли е да даваш интервюта за различни медии, от различни страни?

Toschie - Не е трудно, но, както знаеш, сесиите са по 30 минути, а понякога това време не стига. Журналистите са подготвили много въпроси и просто не става да прекъсна интервюто, само защото трябва да направя следващото. Така предварителните планове се провалят.

От другата страна - Къде те намираме?

Toschie – Вкъщи, в Норвегия.

От другата страна - Какво се случва в Норвегия?

Toschie - Живеем на западния бряг на Норвегия, в Берген. В момента е доста студено навън, но тук обикновено е така. Времето е доста депресиращо, защото непрекъснато вали. Но музикалната сцена е жива. Има много добри рок и блек метъл банди, много изпълнители на рокендрол, електронна и поп музика... Всичко. Живея на пет минути от една зала, в която често свирят рок групи. Ходил съм да гледам много концерти там. Определено Берген е добро място за живеене. Градът не е голям – населението е около 300 хиляди души - но има много културни събития и аз се чувствам добре тук.

От другата страна - Според теб на какво се дължи това възраждане на класическите хард рок групи, които се появиха от скандинавските страни?

Toschie - Не съм много сигурен и на този въпрос не мога да дам точен отговор. От Норвегия, и като цяло от скандинавските страни, излизат много добри рок групи. Същото може да се каже и за Исландия. Може би, когато една банда стане достатъчно известна, тя повлича крак и успява да вдъхнови и други след себе си. Резултатът обикновено е такъв - успехът на първите се отразява и на останалите. Смятам, че при нас условията за правене на музика са добри, което стимулира групите да влагат пари в творчеството си и да го промотират.

От другата страна - Печелите ли от музиката си?

Toschie - Разбира се, че печелим, но като AUDREY HORNE ни се налага да работим и нещо допълнително.

От другата страна - Поздравления за новия ви албум "Youngblood"! Смятам, че е еволюция в правилната посока, но ти самият къде го поставяш сред останалите албуми на групата?

Toschie - В този албум има много повече енергия и той е много по-рок от предишния. В миналото се фокусирахме върху атмосферата. Опитвахме се да постигнем колкото се може по-мрачно звучене и се концентрирахме основно върху това да бъдем прогресивни и да създаваме пространствени мелодии и песни. А с "Youngblood" се насочихме към енергията. Искахме албум, който да пресъздава силата на живите ни участия. Според мен новият ни диск до голяма степен е олдскуул хард рок ориентиран, за разлика от предишните.

От другата страна - Тази олдскуул рок жилка естествено ли се появи и търсено ли беше комбинирането й с модерните елементи?

Toschie - Получи се естествено. В миналото, когато създавахме нов албум, някой от китаристите идваше с идея, а аз добавях мелодиите. Този път работихме върху песните като група - всички заедно композирахме музиката. В един момент осъзнахме, че материалът се е получил повече олдскуул. Но в същото време за нас беше изключително важно да не звучим изцяло по този начин, защото AUDREY HORNE е съвременна банда и все пак годината е 2012-та, а не 1978-ма. Искахме да комбинираме наследството на хард рока с модерните елементи от настоящето.

От другата страна - Влиянията ви днес същите ли са, както преди 10 години, когато започвахте като група?

Toschie - Да, в основата си са такива. Но след толкова време заедно винаги има и периоди на експерименти – дали да звучим така, или по друг начин... Звукът се променя по малко, но влиянията ни винаги са били едни и същи. Израснали сме с групи като RAINBOW, THIN LIZZY, SWEET, DEEP PURPLE, VAN HALEN.

От другата страна - Защо избрахте "Redemption Blues" за първи сингъл към албума?

Toschie - Избрахме "Redemption Blues", защото много добре представя албума и го показва от различни страни. Песента е мелодична, с увличащ припев и едновременно с това има много интересни инструментални части.

От другата страна - Чия беше идеята за видеоклипа на песента?

Toschie - На режисьора Tommy Næss. Когато решихме да заснемем клип, нямахме никаква идея как ще изглежда. Тогава се свързахме с Tommy и той се съгласи да го направи. Изпратихме му песента, той я прослуша и ни каза, че му звучи олдскуул, като пътуване във времето. Идеята за този възрастен господин, който се връща в младостта си, дойде от него. А мъжът, който участва във видеото, е вторият баща на режисьора.

От другата страна - Смяташ ли, че след 30-40 години ще изглеждаш като главния герой в този клип?

Toschie - Надявам се, разбира се, той си изглежда добре.

От другата страна – И ще танцуваш на нова музика, независимо каква ще е тя след 40 години?

Toschie - Идея си нямам каква ще е, но се надявам да танцувам на нея.

От другата страна - Кои са ти любимите песни от албума?

Toschie - Втората песен - "Straight Into Your Grave" - ми е една от най-любимите, защото представя всичко онова, което ми доставя удоволствие при свиренето на живо. Това не е сложна композиция, която те подмята от едно място на друго, а праволинейна рок песен, изпълнена с адреналин и зареждащи мелодии. Обичам я, защото в нея се съдържа енергията на концертните ни изпълнения. Също така харесвам "There Goes a Lady", защото това е най-секси и най-увличащото парче, което някога сме записвали. Другата любима ми е "Cards with the Devil", заради страхотните мелодични линии. Солото е жестоко и много добре изсвирено. Определено това са ми любимите песни от албума.

От другата страна - Кой ще бъде вторият сингъл?

Toschie - Не знам. Може би някоя от песните, които споменах.

От другата страна - Текстовете ти винаги са били абстрактни за слушателите. Така ли е и в новия албум?

Toschie - Да, защото когато пиша текстове, не пиша истории. Не съм добър разказвач като Bob Dylan или Bruce Springsteen. Когато пиша, се опитвам да създавам картини, които "да паснат" на песните. Използвам много образи, символи или фрази, които да подхождат на музиката. Например, когато използвам митовете за морските сирени, които омайват моряците и ги завличат в дълбините, както е в "There Goes a Lady", под повърхността се крие недоумението ми как хората могат да се събират с неподходящи партньори. Правилното поведение е да прекъснеш подобна връзка и да си тръгнеш, но незнайно защо те остават, независимо че биват използвани или пък са жертви на насилие и търпят драми от ревност. По някакви причини хората правят компромиси с чувствата си, за да запазят една лоша връзка. Така описвам тези неща. Звучат абстрактно, защото не казвам директно това, което мисля. Опитвам се да създам картина, в която да вкарам символи и образи. Мисля, че този начин на представяне на песните е добър, защото хората, които ги слушат, могат да ги интерпретират посвоему, без да се влияят от това, което мисля аз.

От другата страна - Ако трябва да избереш само една песен, за да представиш с нея групата на слушателите, коя ще е тя и защо?

Toschie - Със сигурност бих избрал динамична и рокаджийска песен, в която да се усеща и характерната за нашата музика атмосфера. От последния албум бих посочил "Cards with the Devil" или може би "Redemption Blues", тъй като тя е точно такава. Да, определено бих избрал "Redemption Blues", защото нашата музика представлява именно това – енергия, съчетана с по-мрачна атмосфера.

От другата страна - В началото на разговора спомена, че времето в Норвегия е депресиращо. Името AUDREY HORNE пък идва от филма на David Lynch "Twin Peaks"... И все пак можеш ли да се определиш като позитивна личност?

Toschie - Определено съм много позитивен. Не съм мрачен и депресивен тип. Обичам да се забавлявам. Но времето, природата и културата на Севера, и по-специално в Норвегия и Швеция, оказват своето влияние върху творчеството ни. Това е нормално. Предполагам знаеш, че икономиката ни е в добро състояние. При нас има съвсем леки сътресения, в сравнение с останалата част от Eвропа, където се стига дори до гражданска война. В Норвегия политическата обстановка е много стабилна. Определено от тази гледна точка няма защо да бъдем депресирани. Затова и по-мрачната музика се появява заради природата и културата ни, с които сме израснали – суровата зима, тъмните гори, високите планини, дъждът, който не спира... Всичко това се отразява на музиката, която създаваме тук.

От другата страна - Китаристът ви Arve Isdal е част от ENSLAVED. Отразява ли се на музиката на AUDREY HORNE това, че той свири в блек метъл група?

Toschie - Не много. Не използваме блек метъл елементи в музиката си. Може би вземаме нещо от културата на този стил, но ние правим коренно различна музика.

От другата страна - Има ли въпрос, на който би искал да отговориш, но журналистите никога не са ти го задавали?

Toschie - Отговарял съм на всякакви странни въпроси. Не мисля, че има такъв, на който искам да отговоря, но не ми е бил зададен.

От другата страна - Разграничаваш ли публичния си живот на рок музикант от личния си живот?

Toschie - Да, напълно. Виж, не се опитвам да крия какъв съм като човек в личния си живот, но това е нещо, за което избягвам да давам информация. Говоря много за мен самия, какво предпочитам, какви са ми интересите, чувствата, идеите. Но не отговарям на въпроси за семейството и дома ми.

От другата страна - Каква е житейската ти философия?

Toschie - Искам да правя това, което ми се прави. Не искам нищо да ме спира, стига, разбира се, да не вредя на някого. Бил съм част от танцова продукция, пял съм в телевизионно шоу, рисувам... Правил съм много неща, които са били доста изнервящи, но продължавам да ги правя, защото искам да експериментирам с чувствата си. Не е задължително заниманията ми да са свързани с музиката. Не оставям нищо неизпробвано. Никога няма да се откажа, само защото става въпрос за нещо страшно или прекалено опасно. Ще продължавам да експериментирам, докато съм на тази планета – това е моята житейска философия. И най-вече се опитвам да бъда добър с хората около мен.

От другата страна - Когато за първи път чух името AUDREY HORNE, си представих момичешка група...

Toschie - Всичко тръгна от това, че предишната ми група се казваше SYLVIA WANE - несъществуваща жена, просто име. Дори не мога да си спомня защо се бяхме кръстили така. Когато създадохме AUDREY HORNE и обмисляхме как да се наречем, на едно от момчетата му хрумна идеята, че след като вече съм бил в група с женско име, можем да продължим традицията. Съгласих се, но при условие, че изберем нещо наистина добро. Herbrand Larsen, клавиристът ни по онова време, гледаше "Twin Peaks" и на една от репетициите предложи да се наречем AUDREY HORNE. Ние всички бяхме запалени по сериала на David Lynch. Освен това името отговаряше на музиката ни, тъй като героинята беше мрачна и мистериозна. Всичко си пасна идеално и затова сега се казваме AUDREY HORNE. Спомням си първия ни концерт. Хората, които дойдоха да ни гледат, си мислеха, че сме момичешка група. Личеше им, че са разочаровани, когато видяха пет момчета на сцената.

От другата страна - Как смяташ, какво си мисли Sherilyn Fenn (актрисата, която изпълнява ролята на Audrey Horne в сериала "Twin Peaks") за вашата група?

Toschie - Не знам. Когато основахме бандата и издадохме първия си албум, се опитахме да се свържем с нея. Хора от лейбъла ни бяха открили нейния мениджър. Изпратихме й диска, но не получихме отговор. Може би така и не е стигнал до нея.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов