Интервю с Thanos Grigoriou (PHASE) ...

Интервю с Thanos Grigoriou (PHASE)

PHASE се оказаха интересна група. Създадени в Гърция, но разпръснати по целия свят, момчетата черпят с пълни шепи от прог рока и психеделията на 70-те. Съвсем скоро, на 12 септември, в това за пореден път ще се убедят и феновете в България, защото водената от Thanos Grigoriou банда, ще направи акустичен концерт за ценители в софийската галерия „Антракт”.

Интервюто с Thanos Grigoriou (PHASE) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 8.09.2014 година.


От другата страна - Здравей Thanos! Би ли представил акустичния концерт на PHASE в София на 12 септември?

Thanos Grigoriou - Ако не се лъжа, миналата година бяхме за втори път при Вас и много ми хареса факта, че хората прегърнаха нашата музика - ако трябва да съм честен, това е като благословия за нас. Много ни хареса града, разхождахме се по улиците на следващия ден след концерта, опитвайки се да намерим музеи, които да разгледаме, но не успяхме. Този път възнамеряваме да прекараме няколко дни в София така че да разгледаме добре града. Много ни хареса българската публика, която ни посрещна много горещо. Получи се нещо като, не знам, рок церемония.

От другата страна - Ти си от Гърция, но в момента живееш и работиш във Великобритания, нали така?

Thanos Grigoriou – Да

От другата страна - Само ти или цялата банда?

Thanos Grigoriou - Това което се опитваме да направим е цяла банда да е във Великобритания. Поне ядрото на групата ни да е тука, като база. На Острова нещата са по-лесни за една група. Тук по-лесно можеш да успееш. Нещата в Гърция се случват по-трудно, не знам как е в България, но предполагам, че ситуацията е доста подобна. Също така самият ти знаеш за икономическата криза, която удари страната ни в последно време, при вас предполагам е подобно. Смятам, че Британия има много богата музикална история, нашите любими банди са започнали кариерата си от тук. Това е нещо, което възнамерявахме да направим от години и ето сега се случва.

От другата страна - Откога си във Великобритания?

Thanos Grigoriou - Тук съм от година и половина.

От другата страна – В България ще представите акустично шоу…

Thanos Grigoriou - Много обичаме акустичните участия. Мисля че са по-интимни, има по-добра връзка между публиката и музикантите, в сравнение с концертите на големи сцени, което също ни харесва, но тогава има голяма дистанция между бандата и феновете. На акустичните участия всички сме заедно на малко пространство и т.н... Получихме предложение от галерия „Антракт”. Това е малко място. Разполагат с пиано, което ще използваме. Ще представим различни аранжименти на нашите песни, няколко кавъра. Смятам, че ще бъде невероятно, атмосферата ще бъде задушевна и ще има настроение.

От другата страна - Ще направите различни аранжименти, както на вашите песни, така и на кавърите, нали?

Thanos Grigoriou - Да, да, разбира се, не бихме могли да изпълним студийните версии на парчетата, защото няма да използваме електрически китари. Ще се опитаме да извлечем есенцията и атмосферата на песните, но с друг подход, чрез различен начин на свирене.

От другата страна - Ако направиш съпоставка между истинските песни и техните аранжименти с какво чувствата, които предизвикват са по-различни?

Thanos Grigoriou - Не знам, смятам че звукът на пианото е меланхоличен, по някакъв начин се чувствам, все едно съм свързан с него. Това ще даде друго измерение на песните. Имаме няколко композиции записани акустично под името „Secret Session” и там направихме подобни аранжименти с пиано, цигулки. Песните се получиха много различно от оригиналните им версии. За мен идеите не умират с излизането на албума. Понякога не можем да си представим някои композици да звучат по друг начин, защото имаме ограничения, поставени от съвременните технологии, а и защото ги познаваме. Но песните продължават да си живеят и без нас. Опитваме се да им помогнем да пораснат, както ние самите растем и да ги представим по друг начин. Една от любимите ми банди е DEPESHE MODE. Те имат различни аранжименти на собствените им песни - индъстриъл варианти, електронни варианти, но когато ги изпълняват на живо, дали акустично или не, няма значение как ще го направят. Композициите са същите.

От другата страна – „The Wait” се казва последният ви албум?

Thanos Grigoriou - Да, да точно така, това е последния ни албум, който излезе през април тази година

От другата страна - Каква част от него ще представите на феновете?

Thanos Grigoriou - Не успяхме да подготвим целия сет, който бяхме замислили първоначакно. Но от „The Wait” ще направим 5-6 песни.

От другата страна - Каква беше реакцията на публиката, когато албумът излезе?

Thanos Grigoriou - За него бяха написани няколко наистина добри ревюта. Промоцията на албума обаче не беше толкова мащабна, както за „In Consiquence”, който промотирахме в продължение на години след неговото излизане. Смятам, че „The Wait” все още има доста неща, които може да предложи, да докосне много хора, все още не е толкова голям, но албумът живее с нас, не умира.

От другата страна - Прочетох някъде, че когато си на сцена ти правиш „устна поезия”, какво означава това?

Thanos Grigoriou - Малко или много аз не съм традиционалист. По-скоро съм писател, пиша разни нещица, които искам да изразя. Музиката е чудесна платформа, на която да се разположи интелектуалното съдържание на текста. Повече се идентифицирам като писател, отколкото като певец и музикант. Текстовете ни са за нещата, които ни тревожат, нещата, които искаме да изразим, вътрешния ни свят. Израснали сме с рок музиката. Като тийнейджъри сме свирили в рок банди и с музиката си се опитваме да представим идеи, мисли и чувства от един по-романтичен и идеализиран период.

От другата страна - Доколко текстовете на песните са важни за теб и за слушателите?

Thanos Grigoriou - Музиката стимулира емоционално и ако човек е достатъчно чувствителен, тя може да го наркара да се почувства весел, тъжен и т.н. – музиката дава широк емоционален диапазон. За мен текстовете тежат поне 80 процента, но се нуждаем от музиката. Тя въвежда текста, прави го по-смилаем. Това е като да четеш нещо, може да е много вълнуващо, но нямаш ясна картина за тона, с който е написано, без значение колко велик е писателя. С музиката по-лесно смилаш значението. Представи си да гледаш филм без музика, без саундтрак. Би било много различно, нали? Текстовете за мен са много важни. На много банди не им пука за тях, просто пишат нещо там, защото трябва да го има.

От другата страна - Последен въпрос. Кажи ми нещо за интересните инструменти, които използвате - табла, томбек, ирландско бузуки, сас, багламас. Ще вземете ли някой от тези странни инструменти с вас?

Thanos Grigoriou - Ще вземем няколко, но не мисля, че ще успеем да донесем всичко. Ще вземем разбира се перкусии, може би някоя тарамбука. Много ни харесва да си имаме работа с инструменти. Пораснали сме, дори без да го търсим с традиционни инструменти, които са част от нашата традиция подобно на Близкия изток и Турция. Мисля, че успяваме по прекрасен начин да ги смесим с рок музиката. Не да ги използваме само, защото звучат готино. Винаги, когато имаме идея, първо си представяме звука и после се опитваме да намерим начин да го възпроизведем. Много харесваме традиционни инструменти от цял свят и ако зависеше от мен, бих имал огромна колекция. Където и да пътуваме, се опитваме, да купим нещо местно, каквото и да е.

От другата страна - Нещо от България ще си купите ли?

Thanos Grigoriou - Да, да защо не. Не бихме купили дървени свирки, защото звучат лошо. Всичко със струни или всичко, което издава перкусионен звук е добре дошло.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов