Интервю с Pelle Åkerlind (MORGANA LEFAY ...

Интервю с Pelle Åkerlind (MORGANA LEFAY, BLOODBOUND, TRAIL OF MURDER)

Когато разбрах, че TRAIL OF MURDER ще свирят в България, за да представят дебюта си „Shades of Art”, веднага реших, че ще мога от първа ръка да науча нещичко за съдбата на една от най-самобитните шведски банди - MORGANA LEFAY. Защото барабанист им е точно ударника Pelle Åkerlind. Е, информацията, която получих, в никакъв случай не е изчерпателна, но отговорите все пак повдигат малко завесата, която обгърна MORGANA LEFAY в забрава…

Интервюто с Pelle Åkerlind (MORGANA LEFAY, BLOODBOUND, TRAIL OF MURDER) е излъчено в „От другата страна” па радио Варна на 07.10.2013 година.


От другата страна - Привет. Беше тук с BLOODBOUND преди известно време, какво си спомняш от концерта?

Pelle Akerlind - Мисля, че беше през 2009-а. Бяхме на турне с HAMMERFALL и SABATON. Много добре си спомням шоуто. Беше страхотно, а публиката - велика. Щастлив съм, че се завръщам в България с TRAIL OF MURDER.

От другата страна - Бих искал да поговоря с теб за MORGANA LEFAY. Активна ли е групата днес?

Pelle Akerlind - Да, разбира се. Отново започнахме с живите участия. Пет години имаше затишие на всички фронтове. През 2012-а получихме предложение за един концерт на Sweden Rock Cruise – голям кораб, на който свирят много групи. Казахме си, че звучи страхотно и решихме да го направим. След това свирихме и на фестивала Bang Your Head!!! в Германия. Всеки път, когато ни попитат дали искаме да свирим, ние се съгласяваме. Забавляваме се страхотно. На първото шоу, което направихме, се почувствахме така, все едно никога не сме спирали, защото се познаваме много добре и в групата, и извън нея.

От другата страна - На какво се дължи тази голяма пауза след 2007 година?

Pelle Akerlind - Участието в група е като приятелството. Бяхме се поуморили един от друг. MORGANA LEFAY съществува повече от 20 години и имахме нужда от почивка, от време, през което да се откъснем от групата и да не мислим за нейното бъдеще. Но настъпи правилният момент, в който отново да се съберем. Пет години ни нямаше, но се радвам, че пак сме заедно, защото е истинско удоволствие да свиря с тези момчета.

От другата страна - Ще чуем ли нов албум на MORGANA LEFAY и кога?

Pelle Akerlind – Честно казано – не знам. Не сме планирали нищо. Просто свирим на живо. Ако почувстваме, че трябва да направим албум, ще го запишем, но за момента нямаме подобни планове. Tony Eriksson е написал няколко песни, аз също съм поработил върху няколко идеи. Но дали ще има нов албум – може да има, може и да няма.

От другата страна - Ти самият как стана част от MORGANA LEFAY?

Pelle Akerlind – Беше през 2006-а или 2007-а. По това време записвах с друга група в студиото, където MORGANA LEFAY репетираха. Познавах китариста им Peter Grehn. С него имахме планове да направим проект просто за удоволствие. Един ден той ми се обади. Помислих, че иска да започнем проекта, за който бяхме говорили, но той ме покани за барабанист на MORGANA LEFAY. Каза ми да си помисля, но аз веднага се съгласих, защото много харесвах групата. Това се случи няколко седмици, след като станах част от BLOODBOUND.

От другата страна - Освен свиренето на барабани, каква беше ролята ти за последния засега албум на MORGANA LEFAY "Aberrations of the Mind"?

Pelle Akerlind - Oсновно свирене. Peter ми беше дал всички песни, поработихме заедно върху тях и след това миксирахме материала, но с това се занимаваше най-вече той.

От другата страна - Стилът на MORGANA LEFAY се определя по много начини. Твоето мнение какво е?

Pelle Akerlind - Винаги ми е много трудно да опиша собствената музика. Ти си мислиш, че звучиш по един начин, но всеки друг е на коренно противоположно мнение. В стила ни има много олдскуул траш, като ранните METALLICA. Има и много SAVATAGE - всички в групата сме им големи фенове. Но както казах, трудно е да описвам музиката ни. Ние свирим Метъл.

От другата страна - Знаеш ли историята зад талисмана на групата – пясъчния часовник?

Pelle Akerlind - Всичко започна от художника, който прави обложките на албумите ни. След като го използва няколко пъти, всеки започна да говори за пясъчния часовник и той се превърна в наш символ. Не беше планирано, просто се случи.

От другата страна - Има ли някаква по-дълбока идея зад него ?

Pelle Akerlind - Не, просто се появи на обложката на първия албум и оттогава го използваме. Няма по-дълбоко значение. Но изглежда готино.

От другата страна - Според теб кой е най-добрият албум на групата в миналото и сега?

Pelle Akerlind - Смятам, че "Maleficium" определено е фантастичен албум. Също и "Grand Materia" - в него има много яки песни. От ерата на LEFAY, когато махнахме MORGANA от името, харесвам "SOS". Това са ми трите любими албума на групата.

От другата страна - Нека поговорим и за BLOODBOUND. Какво се случва с тях?

Pelle Akerlind - В края на миналата година издадохме нов албум – "In the Name of Metal". Имахме концерт заедно с TRAIL OF MURDER в родния ни град. След това бяхме в Германия за две клубни участия и на Sweden Rock Festival, където свирих с MORGANA LEFAY и BLOODBOUND.

От другата страна - В един ден?

Pelle Akerlind - Не, слава Богу. Имах няколко дни почивка между двата концерта. Също така участвахме на фестивали в Англия, Чехия, Германия и Белгия. С BLOODBOUND бяхме и на "Sabaton Open Air". Доста ангажирано лято. Приятелката ми не беше никак щастлива.

От другата страна – През 2012-а TRAIL OF MURDER издадоха албум с Urban Breed като вокалист.

Pelle Akerlind - Албумът се казва "Shades of Art" и е смес от всичко. Звучи модерно и същевременно в него има много олдскуул рокендрол. Донякъде е хард рок ориентиран, но има и метъл, а някои от песните са повлияни от TAD MOROSE. В албума има много мелодия и това е основното му качество.

От другата страна - Коя група – BLOODBOUND, MORGANA LEFAY или TRAIL OF MURDER - ти е приоритет?

Pelle Akerlind - TRAIL OF MURDER е групата, в която съм въвлечен изцяло - от създаването на песните до уговарянето на концертите и работата по уебсайта. Това е групата, в която съм най-активен, и е най-близо до мен самия, до сърцето ми.

От другата страна - Можем ли да говорим за TRAIL OF MURDER като за супергрупа?

Pelle Akerlind - Със сигурност, ако така ти харесва :smile:

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов