Интервю с Björn "Speed" Strid и Dirk Ve ...

Интервю с Björn "Speed" Strid и Dirk Verbeuren (SOILWORK)

През 2013 година SOILWORK издадоха най-амбициозният си албум – двойният „The Living Infinite”. За щастие имах възможност да се срещна с вокалиста и основател на бандата Björn "Speed" Strid и барабаниста Dirk Verbeuren на румънския фестивал "B'estfest Summer Camp 2013". Резултатът е пред Вас.

Интервюто с Björn "Speed" Strid и Dirk Verbeuren (SOILWORK) е излъченов „От другата страна” по радио Варна на 02.09.2013 година.


От другата страна - Защо решихте да запишете двоен албум?

Björn "Speed" Strid – Една от причините е, че искахме да направим нещо специално. Искахме да предизвикаме себе си, създавайки нещо необичайно за мелодичния дет метъл. Но определено ключовата дума беше предизвикателство. За групата това беше интересно преживяване. Заехме се сериозно с реализацията на идеята и всеки от нас допринесе с нещо за музиката и текстовете. Особеното, когато работиш върху двоен диск е, че малко или много можеш да прескочиш границите. Все пак в "The Living Infinite" вкарахме 20 песни. Това доведе и до разнообразието на записа. Смятаме, че се появи в правилното време.

От другата страна - Къде в случая е предизвикателството?

Björn "Speed" Strid – На първо място записахме 26 песни, което без съмнение си е сериозно изпитание. Странното е, че се чувствахме много спокойни - повече, отколкото предполагахме в началото. Все едно правехме нещо нормално и просто записвахме поредния албум. В същото време трябваше да създадем много текстове и мелодии, които да превърнем в песни. А да направиш тези парчета интересни за слушане е още по-сложно. Това е най-голямото предизвикателство.

От другата страна - Какво мислите за твърдението, че звучите като американска банда?

Dirk Verbeuren - Не мога да го разбера. Но това няма кой знае какво значение. За мен има добър и лош метъл. Не мисля, че звучим американски. Смятам, че сме група, която е вярна на корените си и в същото време се стреми да се развива. Със сигурност сме били повлияни от американската сцена по време на нашето пътешествие. Това само може да ни е от полза, защото хубавата музика си остава хубава музика. Другото няма значение.

Björn "Speed" Strid – Бих добавил също така, че и американският дет метъл е взел доста от нашата музика, откакто SOILWORK и останалите скандинавски банди стъпиха на международната сцена. Така че влиянието е двустранно.

От другата страна - Трудно ли е в днешно време да се придържаш към корените си в музиката?

Björn "Speed" Strid - Ние не сме забравили откъде сме тръгнали. Не сме забравили наследството, но и не мислим непрекъснато за това какво да запазим в музиката си и кое как трябва да бъде. Винаги предизвикваме себе си с нещо ново. Така и композирахме "The Living Infinite". Искахме да е нещо различно. Не сме го обсъждали помежду си, но това, което винаги ни е водело, е желанието ни да достигнем ново ниво на развитие. Трудно ми е да обясня точно какво се случва.

Dirk Verbeuren – Създаването на новия албум се получи естествено. За първи път от доста време работихме всички заедно, а и новият ни китарист David Andersson се прояви с някои много свежи идеи. Различните влияния в работата ни този път се получиха съвсем спонтанно.

От другата страна - Каква е идеята зад заглавието "The Living Infinite"?

Björn "Speed" Strid - По този начин Жул Верн описва океана. Не си спомням откъде ми попадна това определение, но наистина ми харесва. Освен това има връзка и с текстовете в албума, които засягат някои екзистенциални въпроси.

От другата страна - Кое влияе повече - музиката върху стила ви на свирене или обратното?

Björn "Speed" Strid - Мисля, че и двете. Вече сме по-добри музиканти и имаме своя идентичност. Знаем какво искаме. Когато работим върху дадена композиция, всеки от нас споделя идеите си. По този начин индивидуалните ни качества излизат на преден план. В същото време със SOILWORK имаме история зад гърба си, собствен звук, който сме изградили след толкова свирене, немалко песни, които сме записали през годините - всичко това е едно цяло.

От другата страна - Какво отличава SOILWORK от другите подобни банди?

Björn "Speed" Strid - Начинът, по който прескачаме границите, начинът, по който пишем песни и най-вече нашите мелодии - чувствам, че в тях има нещо отвъд времето, някакво безвремие, което не всеки може да усети. Мисля, че в основата на това, което сме създали, са именно такива мелодии, смесени с агресивен звук. Ние сме една от първите групи, които смесиха чисто пеене с тежки китарни рифове.

От другата страна - Ако не знам нищо за SOILWORK, кое е първото, което трябва да науча?

Dirk Verbeuren – Ами това е - имаме "вечни" мелодии, смесени с тежки китари. Енергични и мелодични - това е най-доброто определение за нас. Дори и за някой, който не слуша метъл.

От другата страна - Следвате ли модните течения в музиката?

Björn "Speed" Strid – Нормално е през годините да се развиваш като музикант, да имаш различни влияния, да променяш вкусовете си и в един момент да се окаже, че вече не се кефиш толкова много на това, което си правил преди. В историята на групата има такива музиканти, които не харесват по-ранните ни записи. Аз обаче не мисля, че сме се променили особено като стил. По скоро сме еволюирали в някаква посока и така се запазва интересът ни към нещата, които правим, защото да свириш всеки път едно и също е доста скучно. На някои банди им се отдава, но не и на нас. Това няма да сме ние. Затова търсим предизвикателствата - винаги трябва да се случва нещо ново, за да я има тръпката да създаваме музика.

От другата страна - С каква идея създадохте SOILWORK? Само за удоволствие ли?

Björn "Speed" Strid – Да, може и така да се каже. Бях на 16-17 години и исках да имам тежка банда. Не ми пукаше за структура на песните, исках само да крещя. Това страхотно ми вдигаше адреналина.

От другата страна - В коя песен се усеща есенцията на SOILWORK?

Björn "Speed" Strid – Имаме девет албума и бих избрал 3 песни: "The Chainheart Machine", защото е интензивна и е олдскуул траш. В нея има злобни припеви със страхотна китарна работа, смесена със звука на STRAPPING YOUNG LAD. Тя си остава една от любимите ни песни. Ако трябва да определим нещо от средата, от пика на кариерата ни, бих посочил "Stabbing the Drama", защото е първото ни парче, което те хваща, и се появи буквално от сърцата ни. Изградено е около един риф, а мелодичните вокали в припева се получиха съвсем случайно, докато подрънквах няколко акорда на китара. Все още се кефя, когато свиря това парче. Вече не знам колко пъти сме го изпълнявали. А ако трябва да изберем една песен от новия албум, това ще е доста трудно.

Dirk Verbeuren – Нека аз да избера. Нека да е "Spectrum of Eternity", защото е комбинация от първите две, които Björn спомена. В нея ги има енергията и скоростта на "The Chainheart Machine" и в същото време мелодичността на "Stabbing the Drama".

Björn "Speed" Strid – Както и, разбира се, неочакваните линии в песента, като клавирите например.

От другата страна - Има ли риск групата да загуби духа си в името на новите технологии?

Björn "Speed" Strid - За нас е много важно да запазим звука си колкото се може по-органичен. Към това се стремим, когато влезем в студиото. За последния ни албум "The Living Infinite" намалихме студийните трикове до минимум. Запазихме звука суров. Разбира се, пипнали сме това-онова, за да звучим както трябва. Но винаги можеш да разбереш, че всичко е изсвирено от хора. Това се усеща най-добре по време на живите изпълнения.

От другата страна - Какво се изисква, за да си член на SOILWORK?

Björn "Speed" Strid - Особено чувство за хумор. Също така музикален вкус, за да разбереш нашата концепция. Издръжливост, защото по време на турнетата се случват доста луди неща. Трябва да си боец. Това е.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов