Интервю с Ivan Novak (LAIBACH) ...

Интервю с Ivan Novak (LAIBACH)

Разговорите с идеолога на LAIBACH Ivan Novak винаги са били интересни. Едва ли едни 15-сет минути са напълно достатъчни, за едно интервю с човек, музикант и артист, който има поглед върху всяка една страна от живота. Но колкото, толкова. Днес словенците LAIBACH ще направят третия си концерт в България по покана на „DS Music” в софийския "Sofia Live Club".

Интервюто с Ivan Novak (LAIBACH) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 19.05.2014 година.


От другата страна - Как мина времето за LAIBACH между 2007, когато свирихте в България и 2014?

Ivan Novak - Работихме през цялото време, имахме концерти ,правихме проекти и записвахме албуми.

От другата страна - Скоро ще свирите в България за трети път. В шоуто Ви винаги има нещо различно. Какво ще е различното сега?

Ivan Novak - Всеки концерт е различен сам по себе си, защото хората са различни, местата са различни, различна е и апаратурата, с която свириш. Винаги има някакъв елемент на изненада. В България ще свирим същият сет лист, който правим и на другите ни концерти и се надявам да се справим добре.

От другата страна - Миналият път бяхте подготвили версии на различни национални химни. Този път обаче сте фокусирани върху “Spectre”?

Ivan Novak - Да, това е името на новия ни албум. Песни от него ще съставят първата част от нашата програма, а във втората ще изпълним малко известни на българските фенове наши композиции.

От другата страна - На официалният Ви сайт пише, че с този албум LAIBACH правят една важна и опасна стъпка напред. Защо важна и защо опасна?

Ivan Novak - Всеки наш албум е важна стъпка. А е опасна, защото навлизаме в територия, която преди избягвахме - политиката. Този албум е нашия политически манифест. Смятаме да създадем интернационална партия наречена „Спектра”. Към албума има и партийна книга.

От другата страна - Главната цел на вашата партия?

Ivan Novak - Това, което целим е да активизираме феновете си. Искаме те да са вдъхновени от LAIBACH и да се включват активно в социалния и политическия живот не само на местно, но и на международно ниво. Живеем в трудни времена, времена на криза и е крайно време хората да станат активни. Целта на нашата партия е свобода, единство и справедливост за всички.

От другата страна - Партията свързана ли е с идеята Ви за страната без територия NSK (Neue Slowenische Kunst)?

Ivan Novak - Да, преди 20 години заедно с други активисти от Словения създадохме виртуална страна без територия. След това я оставихме в ръцете на гражданите й, за да видим какво ще се получи. За съжаление не се случи нищо особено и затова решихме да създадем партия, в която ние ще поставяме задачите.

От другата страна - Ще се явявате ли на избори?

Ivan Novak - Това ще стане ясно с течение на времето. Аз не искам да сме стандартния тип партия. Това ще е различна партия, с международна организация и връзки с подобни групи от цял свят. Но не знам какво ще донесе бъдещето, в момента целта ни е набиране на голяма членска маса. Всеки е свободен да се запише.

От другата страна - Името на партията е като името на албума. Какво е точното значение на думата “Spectre”?

Ivan Novak - Искам името да е отворено за интерпретации. “Spectre” може да означава много неща, включително и нещо, което не съществува в материална форма.

От другата страна - През годините LAIBACH станаха известни като политически ангажирана банда...

Ivan Novak - Всъщност ние никога не сме следвали определена политика. Интересувахме се от политика, но не сме следвали определени цели. Със създаването на партията обаче вече следваме определени идеи, така че се превръщаме в политическа група. Преди просто анализирахме връзките между изкуство и политиката.

От другата страна - Имате ли символ на партията или пък мото?

Ivan Novak - Символ не, мотото може да бъде: "Бори се за правото си да се забавляваш, докато се бориш".

От другата страна – Да те върна отново на музиката - в миналото издадохте доста експериментални албуми. Мислите ли след основаването на партията да записвате подобни неща?

Ivan Novak - Да, интересувам се много от експериментална музика. Не харесвам жанровите определения, намирам ги за много ограничаващи. Обичам да смесвам стиловете.

От другата страна - Саундтрак ли предпочиташ или оригинална музика за албум?

Ivan Novak - Да пишеш саундтраци е доста сложно. Музиката, която сме правили за филми е точно толкова важна, колкото е и музиката от оригиналните ни албуми. Правили сме музика за филма "Iron Sky" например. Пак бих направил подобно нещо, ако имах възможност.

От другата страна – Най-важната част от имиджа за LAIBACH?

Ivan Novak - И музиката, и имиджа, и текстовете - всичко е важно. Много от нашите идеи черпим от историята на изкуството, от филми и след това превръщаме тези идеи в звук. Вселената е съставена от дребни атоми, но всеки атом е еднакво важен.

От другата страна - Смяташ ли, че музиката е способна да промени света?

Ivan Novak - Абсолютно. Музиката е променила много неща. Чарлстон, джаз, бибоп, Elvis, THE BEATLES, STONES, SEX PISTOLS, KRAFTWERK - това са стилове и групи, които са променили адски много. Добър пример е дори деветата симфония на Beethoven.

От другата страна - Какво тогава не е наред със света?

Ivan Novak - Светът е такъв какъвто е. Времето не може да е лошо или добро, то е такова каквото е. Няма как да е слънчево през цялото време. Трябва да приемеш нещата. Разбира се, трябва да се бориш срещу несправедливостите, но не можеш да се бориш срещу времето и човешката природа. Хората и историята винаги имат поне две лица.

От другата страна - Какво мислиш за победителката на Евровизия?

Ivan Novak - Conchita Wurst? Това е принц в камуфлаж. Има една шега за черногорците: „Защо мъжете в Черна гора си пускат мустаци? За да приличат на майките си.” Не знам дали си чел "Sex and Character" на Otto Weininger, австрийски философ, който умира много млад в началото на 20-ти век. Той обяснява, че мъжете и жените са двойнствени същества, психологически и физически. В нас има и от двата пола. Зависи много коя страна ще надделее. Conchita Wurst директно показва това. Аз нямам проблем с този начин на изразяване. Хората от третия свят влизат в Европа, а европейците напускат континента в посока към страни от третия свят, където строят къщи и живеят от наемите на апартаментите си в Европа. Това е един кръговрат, Европа ще е смес от много различни култури и Conchita Wurst е може би бъдещето.

От другата страна – Бъдещето?

Ivan Novak - Източноевропейците обичат да виждат себе си като някакъв тип Conchita Wurst. Така че ще бъдеш част от бъдещето.

От другата страна - Последни думи?

Ivan Novak - Пуснете си брада и елате на концертите ни. Вокалистът ни приличаше на Conchita още преди 20-сет години.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов