Интервю с Bobby Kimball (екс-TOTO) ...

Интервю с Bobby Kimball (екс-TOTO)

На 9 май оригиналният вокалист на американската хитова банда TOTO ще направи солов концерт в София, но само от песни на бившата му група. Предстоящото шоу на Bobby Kimball беше и поводът да се чуем с него, за да си поговорим на различни не само музикални теми.

Интервюто с Bobby Kimball (екс-TOTO) е излъчено в „От другата страна” па радио Варна на 5.05.2014 година.


От другата страна - Да поговорим за концерта ти в София на 9 май. Какво ще представиш на феновете?

Bobby Kimball - Ще изсвиря най-добрите песни, които знам.

От другата страна - И кои са те?

Bobby Kimball – По-скоро ще са най-добрите песни, които феновете знаят. Песните с TOTO, които отначало направиха групата известна: "Hold the Line" беше първият ни огромен хит, много хора научиха за групата чрез тази песен. В четвъртия ни албум "Africa" беше хит номер едно в целия свят за около месец. "Rosanna" ни донесе осем номинации за Грами през 1983 година. Никой дотогава не беше номиниран за толкова много. Мислех си, че ще вземем най-много една, а всъщност спечелихме шест. Беше една фантастична нощ, която никога няма да забравя.

От другата страна - Защо този успех така и не се повтори?

Bobby Kimball - Когато поискаха да напусна групата след четвъртия албум, бяхме банда към „CBS”, които после се трансформираха в „Sony”. Без оригиналния вокалист, лейбълът не искаше TOTO при себе си. Но аз още обичам бандата и смятам, че в нея свирят страхотни музиканти. Но, кажи ми, какво биха били THE ROLLING STONES без Mick Jagger? Сегашният вокалист на TOTO е Joseph Williams, работил съм с него по два от соловите му албуми и още три други. Желая му само най-доброто. В момента аз самият работя върху нов солов албум както и ДВД и мисля, че ще станат супер.

От другата страна - Как избираш музикантите, с които свириш?

Bobby Kimball - Агентът от Белгия, който организира концерта ми в София, е избрал музиканти, които са работили с много певци. Не съм ги чувал никога преди, но знам, че работят упорито върху моите песни и в София ще ги знаят по-добре и от мен.

От другата страна - Това е в конкретния случай, но какво иначе търсиш в музикантите, с които работиш?

Bobby Kimball - Добро свирене, освен това обичам да променям аранжиментите дори и на някои от най-известните ни парчета, за да имат малко по-различно звучене.

От другата страна - Кога ще видиш групата от България за първи път?

Bobby Kimball - Летя от Лос Анджелис на 5 май, на 6 май пристигам в София и до 9 ще репетирам с тях.

От другата страна - Колко парчета ще изпълниш на концерта?

Bobby Kimball - Около 13 или повече. Започваме с "Girl Goodbye" от първия TOTO албум. Обичам да започвам концертите си с тази песен. Следват "Gift with a Golden Gun" и "White Sister" - парчета, които съм създал с David Paich, китарист на TOTO. Следва "A Million Miles Away", която е хубава балада. После "English Eyes", още едно парче написано съвместно с David Paich. След това групата слиза от сцената и оставам само аз с клавир. Това ще е мое солово изпълнение за около 10 минути. После свирим "Caught in the Balance", след това "I'll Be over You" и после "Falling in Between" от последния ми албум с TOTO. После групата ще изсвири инструментала "Child's Anthem" и завършваме с "Africa", "Rosanna" и "Hold the Line", които са най-големите хитове на TOTO изобщо.

От другата страна - В първите години на TOTO се изявяваш и като клавирист…

Bobby Kimball - На сцената да, но не и в студиото.

От другата страна - Трудно ли е да свириш и пееш едновременно?

Bobby Kimball - Не, за мен не е никакъв проблем. Но Steve Porcaro и David Paich бяха фантастични клавиристи в групата и от мен нямаше нужда като такъв.

От другата страна - Защо според теб албумите на TOTO с теб са най-успешни?

Bobby Kimball - Когато напуснах групата през 1984 вече имахме 6 спечелени Грами награди през 1983. В бандата имаше доста проблеми, сменяха се членове и това ставаше доста често. TOTO са имали около шестима различни вокалисти например.

От другата страна - Значи проблемът не е в липсата на свежи идеи?

Bobby Kimball - Има и много други причини. Simon Phillips, който е феноменален барабанист и е свирил с TOTO от около 21 години, напусна групата преди няколко месеца. Оригиналният TOTO басист напусна бандата заедно с мен след четвъртия албум.

От другата страна - Изгубила се е химията между членовете на групата ли?

Bobby Kimball - Всяка група, която стане известна на такова ниво, започва да получава много пари. Изведнъж в бандата се появяват диктатори, които започват да нареждат на другите, как трябва да стават нещата. Единственото, което искам аз обаче, е да съм щастлив и не търпя да ми нареждат какво и как да правя.

От другата страна - Какво предпочиташ тогава - да си в група или да си солов артист?

Bobby Kimball - Харесва ми да съм соло, използвам различни музиканти за групите си. Когато тръгвам на турне в Азия или Южна Америка, изпращам mp3-ки на различни музиканти, които познавам, те ги репетират и така научават парчетата за турнето.

От другата страна - Само песни на TOTO ли свириш или и твои?

Bobby Kimball - В София ще правя само песни на TOTO.

От другата страна - Защо? Имаш добри солови неща?

Bobby Kimball - Да, така е. Скоро дори ще промотирам новия си солов албум. Както и най-добрите песни от останалите ми албуми.

От другата страна – И кога ще стане факт този нов албум?

Bobby Kimball - В момента се миксира. Не знам все още кога ще може да излезе. Не мога да притискам продуцента, защото искам само най-доброто.

От другата страна - Чувстваш ли се по-свободен в соловата си кариера?

Bobby Kimball – Нека да отговоря така - имам много добър приятел, с когото заедно пишем песни, а той е и продуцент на албуми. Аз създавам текстовете и мелодиите на клавир. Сега работим заедно и върху новия албум.

От другата страна - Какво е важно за теб, за да си щастлив?

Bobby Kimball – Искам и правя всичко възможно, за да живея щастлив живот. Не давам нареждания на никого, както и не искам на мен да ми нареждат. Искам всеки около мен да прави това, което го прави щастлив.

От другата страна - А как постигаш щастието си?

Bobby Kimball - Ако някой ти пречи да си щастлив, направи си услуга и просто си тръгни от тази ситуация. Животът ти ще е чудесен.

От другата страна - Когато не записваш и не свириш, откъде идват парите ти?

Bobby Kimball - Винаги записвам или свиря на живо, но освен това съм и акционер в компания произвеждаща машини за зелена енергия, енергия от вода и слънце. Дизайнерът на машините ни е като един съвременен Leonardo da Vinci. Участник съм и в нов тип социална мрежа – „New Music Business”. Излъчват се клипове директно, там можеш да имаш много онлайн приятели. Мога например да предавам директно свои концерти.

От другата страна - Значи си работохолик?

Bobby Kimball - Нямам много свободно време, но когато съм зает, се чувствам жив.

От другата страна - Какво тогава правиш с малкото си свободно време?

Bobby Kimball - През свободното си време се занимават със спасяване на кучета. Имаме голяма организация, която се ръководи от жена ми.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов