Интервю със Steve Asheim (DEICIDE) ...

Интервю със Steve Asheim (DEICIDE)

Това интервю с барабаниста на DEICIDE Steve Asheim взе Албена Цолова – Бета (магазин “Яко”, София, “Metal Hammer Bulgaria”) непосредствено след последния засега концерт на американците у нас. Те бяха тук по покана на “MediaPlan Group” на 9.03.2013 година.

Интервюто със Steve Asheim (DEICIDE) е излъчено в “От другата страна” по радио Варна на 25.03.2013 година.


От другата страна - Как ви се стори концерта?

Steve Asheim - Беше страхотно шоу. Нямах търпение отново да посетя София. Публиката е удивителна и харесва метъла. Тази вечер не беше изключение - феновете бяха страхотни и много ентусиазирани. Подкрепяха ни през целия сет и скандираха името ни. Бяхме приети много добре. За втори път съм в България и вече нямам търпение да се върна отново, може би още следващата година.

От другата страна - Имаш ли някакви по-специални спомени от първия концерт?

Steve Asheim - Първият път беше невероятен. Спомням си, че концертът беше на друго място, не тук. И тогава публиката беше страхотна. Направо си беше загубила ума. Има няколко места по света, където хората носят метъла в душите си. Преди 20 години това беше Тампа, Флорида. Също така Швеция и Норвегия. В днешно време София е едно от тези места, където феновете са толкова отдадени на метъла, че буквално избухват по време на концерт.

От другата страна - Спомена Тампа - това си е доста далече?

Steve Asheim – Така е, но става въпрос за метъла и въпреки че през годините ситуацията се променя, той не губи силата и влиянието си. Сега например в Близкия изток се появяват все повече групи, което увеличава и нашите фенове, докато на запад те стават все по-малко и като цяло нещата там не изглеждат толкова добре за нас в момента. Но езикът на метъла е универсален и ние продължаваме напред, като разширяваме популярността си на изток.

От другата страна - Ако отидете в Китай, мислите ли, че ще има достатъчно добра местна банда, която да ви е съпорт?

Steve Asheim - Не знам. В Америка има деца от китайски произход и те разбират метъла. В другата ми група, ORDER OF ENNEAD, свири John Li, който е страхотен китарист. Преди време той се върна от Китай и каза, че там правителството контролира какво да слушат хората. Не се допускат изпълнители, които имат своя позиция по религиозни и политически въпроси. Има комисия, и когато някоя група кандидатства за виза, те проверяват всичко - изслушват албумите, четат текстовете и решават дали тя ще свири в страната или не.

От другата страна - Сигурен ли си, че четат текстовете и слушат музиката им?

Steve Asheim - Да, разбира се.

От другата страна - Тогава май нямате шанс?

Steve Asheim - Нямаме шанс. Но кой знае - това беше преди две-три години. Може би оттогава все нещо се е променило.

От другата страна - Смяташ ли, че някоя по-рок ориентирана група, която пее за любов, има по-голям шанс да свири в Китай?

Steve Asheim - Там се следи какво слушат хората. Някои групи може да бъдат блокирани и въобще да не се пускат. Самият аз нямам никакво желание да ходя до Китай в близко бъдеще. Прекалено е далече.

От другата страна – Или се страхуваш да отидеш?

Steve Asheim - Не, не се страхувам. Бил съм на стотици места, където се е стреляло, просто не ми пука. В Китай има културна революция, но за мен да стоя на границата и да отстоявам позициите си е загуба на време.

От другата страна – Нещо за новия албум?

Steve Asheim – Работим по него и се надяваме да излезе през тази година. Преди да тръгнем на турне, записахме ритъм секцията. Музиката е готова. Песните са 11 и вече имаме заглавия за някои от тях. Голяма част от текстовете все още не са завършени. След турнето ще се съсредоточим върху тях и лятото ще приключим записите.

От другата страна - Можеш ли да споменеш нещо за текстовете?

Steve Asheim - Glen ги пише. И пише за това, което иска да каже.

От другата страна - Смяташ ли, че този състав на DEICIDE е най-добрият и мислиш ли, че ще се задържи дълго време?

Steve Asheim - Съставът е много стабилен и съм щастлив, че сме заедно. Да, ние с Glen няма да ходим никъде, но вече и Jack Owen е за постоянно в групата. Kevin наистина свири все по-добре и е страхотен като водещ китарист. В момента може да изпълнява всичко на Ralph Santolla и хубавото е, че, за разлика от него, не е конфликтен. Ralph си тръгна и на неговото място дойде Kevin. Това беше правилното решение за групата и сега имаме много стабилен състав. Работим като отбор, който за живи изпълнения и за турнета е непоклатим.

От другата страна - Каква е основната мисия на една група като институция?

Steve Asheim - Да продължава напред и да се доказва. Ние се чувстваме силни. Здравословното ни състояние все още е добро и ще можем да направим още няколко албума и да изнасяме концерти още 5 или 10 години, преди да се откажем. Като Pete Sandoval, който има болки в гърба и не може да пътува вече, или като Helmuth от BELPHEGOR, който ни е добър приятел - той претърпя много сложна сърдечна операция, заради която приключи с турнетата. Така че главната цел е да продължим колкото се може повече, докато ни се откачат ръцете.

От другата страна - Има ли нещо, което би искал да добавиш в края на интервюто?

Steve Asheim - Новият ни албум се задава. Чуйте го, когато излезе. А ние продължаваме и отново ще се върнем на пътя, който сме поели.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов