Интервю със Sakis Tolis (ROTTING CHRIST) ...

Интервю със Sakis Tolis (ROTTING CHRIST)

Не е важно колко пъти една група свири в България. Важна е връзката между музиканти и фенове. ROTTING CHRIST имат специално отношение към България и всеки път, когато посетят страната ни, го показват. На 12 април Sakis Tolis отново ще изведе гръцките войни на българска сцена по покана на „Live & Loud”, които съдействаха и за това интервю.

Интервюто със Sakis Tolis (ROTTING CHRIST) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 7.04.2014 година.


От другата страна - Къде си в момента?

Sakis Tolis - Вкъщи. В Гърция.

От другата страна - Бяхте в Русия на турне…

Sakis Tolis - Да, свирихме в Русия, Казахстан, Сибир и Украйна.

От другата страна - Как беше турнето?

Sakis Tolis - Може би най-изтощителното и най-изморителното турне, което някога сме правили. Много изтощително, но добро, защото свирихме на места, които почти бяха във военно положение. Всички концерти на други групи бяха отменени, но ние взехме решение да направим нашите там. Защото ние не играем никакви политически игрички, не ни пука за тях. Ние свирим заради метъла навсякъде по света.

От другата страна - Как бяха концертите там?

Sakis Tolis - Свирили сме много пъти в тази част на света с изключение на Казахстан.

От другата страна - Как е там, има ли метъл сцена?

Sakis Tolis - Добре се получи. Сцената не голяма, но е достатъчно интересна.

От другата страна - Скоро ще бъдете отново в България…

Sakis Tolis - Така е, подготвили сме много дълъг сетлист. Той ще включва песни от цялата ни дискография. Решили сме да направим специален концерт, защото при вас се чувстваме като у дома. Чувстваме, че свирим с нашите метъл братя. Защото усещаме България много близко до нас и бихме искали да ви дадем нещо специално.

От другата страна - Трудно ли е да комбинирате всички музикални влияния от музиката си от началото до днес в един концерт?

Sakis Tolis - Да, много е трудно. Защото сме група, която съществува от 1988, което означава, че 25 години сме наоколо. Така че можеш да разбереш, колко е трудно да съчетаем всички тези периоди.

От другата страна - Можеш ли да направиш някакво сравнение – как биха звучали песните от първия ROTTING CHRIST, поставени до последния ROTTING CHRIST?

Sakis Tolis - Това е еволюция. Първите ни композиции, поставени до последните, се различават много. Но всяка една от тях е специална и има нещо уникално в нея. Независимо от всичко обаче в нашата музика винаги има атмосфера. Мога да спомена, че самият аз съм се развил като човек и музикант. За това и разликата е огромна между началото и настоящето. Но по еднакъв начин усещам, че и тогава и сега, композициите са страхотни.

От другата страна - Познаваш ли групите, които ще се качат преди ROTTING CHRIST?

Sakis Tolis - За съжаление все още не съм ги чул, но обещавам да го направя скоро.

От другата страна - Ще бъдете два часа на сцената, нали?

Sakis Tolis - Почти.

От другата страна - Колко песни ще изпълните за това време?

Sakis Tolis - Не знам, 20 или повече от 20.

От другата страна - Случвало ли се е някога да съкратиш концерт по някакво причина?

Sakis Tolis - Не, никога. Никога не са ни влияели условията в залата. Само когато сме се чувствали болни или изморени е имало някаква промяна в сетовете. Но не мога да си спомня , да сме съкращавали песни или да сме прекратявали участието си. Никога!

От другата страна – Повече от 25 години ROTTING CHRIST, 12 албума, вярвал ли си, че ще постигнеш толкова дълга кариера като музикант?

Sakis Tolis - Не разбира се. Когато направихме групата в края на 80-те, първата ни мечта, първата ни цел беше да направим само един концерт. Наскоро отбелязахме 1000-то ни шоу. Според мен, основно, когато някой създава група, той иска да бъде много известен и да направи много концерти. А обикновено бандата се разпада твърде скоро. При нас беше романтично, защото искахме да направим група, за да свирим като нашите идоли. Само за това. Нямаше големи надежди.

От другата страна - Колко се промениха ROTTING CHRIST през тези години?

Sakis Tolis - Не знам, това ти трябва да кажеш. Все още създаваме своите мелодии и атмосфера, които са добре направени. Вокалните мрачни усещания. В същото време сме повишили музикалните си способности. Те не са като в миналото. Песните сега са по-добре изпълнени и изсвирени. Но духът остава същия.

От другата страна - Кой е най-романтичният период в кариерата ти като музикант?

Sakis Tolis - Разбира се, че можеш да си представиш – първият период. Когато бяхме на 18 или 20, всичко около нас беше романтично. Нови възможности, нови хора, всичко беше ново за нас. Всъщност можеш да разбереш, колко е бил романтичен един период по албумите, които днес са различни. Харесваше ни, че когато сме израствали, в определени периоди, нещата около нас са били романтични. В миналото нямаше мобилни телефони или компютри. Всичко беше по-сериозно. Така че бих посочил първия етап от развитието на групата за най-романтичния.

От другата страна - Сравняваш музиката с проповед. Какво имаш предвид?

Sakis Tolis - За мен музиката е животът ми и с нея изразявам най-тъмната страна на душата ми.

От другата страна - Защо точно най-тъмната?

Sakis Tolis - Защото ти също имаш тъмна страна. Нуждая се от това. Всяко човешко същество има тъмна страна. Когато се чувствам щастлив, не мога да създавам музика. Това е истината. Пиша музика, когато съм мрачен. За това и може би изразявам тъмната страна на живота ми. От друга страна аз съм обикновен човек. Развивам се като всеки, просто при мен нещата се получават по този начин. Освобождавам тъмната си страна с музиката. С нейното създаване се пречиствам.

От другата страна - Как се справяш с хейтърите?

Sakis Tolis - Всеки има право да прави, каквото иска. На мен не ми пука. Дори и да одобряват идеите, но не и музиката – не ме интересува, колко говорят за моята група. Не мисля, че го правят от лоши чувства. Щом имат мнение и го изразяват сериозно, това ще ме накара да се чувствам по-добре.

От другата страна - Ако имаше шанса да срещнеш 20 годишния Sakis Tolis, какъв съвет би му дал?

Sakis Tolis - На първо място не съм добър в даването на съвети. Но ако съм принуден да го направя, единствения съвет, който ще дам, е да бъде себе си и да не създава група, само за да бъде известен и популярен. Това ще разруши бандата. Нека просто да свири, за да изразява собствената си душа. Ако е честен, времето ще докаже, рано или късно, че всяка стъпка е била правилна.

От другата страна - Защо в ROTTING CHRIST сте само двама?

Sakis Tolis - Защото само двамата все още отстояваме идеите от самото начало. И все пак в групата има още двама – George на китарата и Vagelis на баса, вече сме направили над 100 концерта с тях. Така че сме четирима все пак.

От другата страна - Как готин пич като теб тотално се променя на сцената и ако не беше музикант, с какво щеше да се занимаваш?

Sakis Tolis - Не знам какъв щях да бъда. Може би футболист. Не знам. Не мога да си се представя като някой по-различен от музикант. Винаги когато съм на сцената изразявам себе си по друг начин, това и ме прави толкова различен по време на концерт. Там горе представям отново себе си, но когато концертът приключи се превръщам в нормалния Sakis Tolis.

От другата страна - Когато си на сцената за какво си мислиш, какво чувстваш?

Sakis Tolis - Не мога да обясня как точно как се чувствам на сцената. Това е много различно място, особено по отношение на собствения контрол. Понякога се чувствам зле, наранен, не мисля за песните, друг път съм отдаден – зависи от деня, зависи от собственото ми състояние. Само за пример – от 20 концерта от едно турне, на 15 може и да съм болен. Ти ми кажи как мога да излизам всяка вечер на сцената – като вземам хапове, за да се почувствам по-добре? След толкова много години не пия, не вземам лекарства преди концерт, за да мога да дам най-доброто от себе си на хората, които са си купили билети, за да мога да се изразя по най-добрия начин и да им предложа по-различно пътешествие.

От другата страна - Най-нестандартното място, където си правил концерт?

Sakis Tolis - Свирили сме на морски круиз, на Бахамите, сега бяхме в Казахстан, свирили сме в Еквадор, Сибир. Били сме на много странни места, защото сме група, която е постоянно на път. Можем да свирим навсякъде при всякакви условия.

От другата страна - Имаш ли възможност да разглеждаш забележителностите там, където свирите?

Sakis Tolis - Не, преди имахме, но сега не.

От другата страна - Защо?

Sakis Tolis - От чисто финансова гледна точка. Нещата са по-трудни. Промоутърите искат да те изпратя веднага след шоуто. И го правят.

От другата страна - Посланието ти към българските фенове?

Sakis Tolis - Обичаме те, България. Това не е комплимент, а идва директно от сърцата ни, защото ви чувстваме много близки. За нас концертът в София е специален и нямаме търпение да се срещнем с феновете ни в края на седмицата. Дотогава не се пречупвайте, бъдете верни на себе си и не робувайте на никого!

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов