Интервю с Alex Staropoli (RHAPSODY OF FIRE) ...

Интервю с Alex Staropoli (RHAPSODY OF FIRE)

Споровете дали SEPULTURA без Max Cavalera са SEPULTURA или кавър банда, нямат да секнат никога. Положението при RHAPSODY OF FIRE е идентично. Някои ще кажа, че след напускането на Luca Turilli, феновете могат да са щастливи, защото сега имат две банди с името RHAPSODY - RHAPSODY OF FIRE и LUCA TURILLI'S RHAPSODY. Други ще мрънкат, че това, което остана след Luca Turilli, не е Rhapsody и групата е изгубила един от двата си основни двигателя. Всъщност и при SEPULTURA, и при RHAPSODY OF FIRE всичко опира до вътрешните убеждения, както на феновете, така и на музикантите. И ако те се пресичат – недоволни няма. Година след като LUCA TURILLI'S RHAPSODY издадоха дебюта „Ascending to Infinity”, RHAPSODY OF FIRE отговори с „Dark Wings of Steel”… или това не е точно отговор… Alex Staropoli е видял много и знае две и двеста. А и е добре да поговориш с човек, който има ясна позиция за това, което прави. Пък и нали отново ще видим италианците в България като специални гости на GAMMA RAY. Все поводи за интервю…

Интервюто с Alex Staropoli (RHAPSODY OF FIRE) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 17.02.2014 година и е публикувано в 110 брой на списание „Про-Рок”.


От другата страна - Как беше приет новия албум на RHAPSODY OF FIRE – „Dark Wings of Steel” – първият без Luca Turilli?

Alex Staropoli - Албумът излезе преди два месеца и се чувстваме страхотно. Трябва да отбележа, че коментарите са доста позитивни. Разбира се, ултрасите може би са очаквали друга сага и са разочаровани, още повече, че и Christopher Lee не участва, но бяхме предупредили за това развитие. Преди години с Luca бяхме категорични, че след приключването на последната глава от историята за „Изумрудения меч”, няма да се захващаме с нова. Така че това е реалността. След излизането на албума, бях много любопитен да видя първите изявления на феновете, защото за мен е важно тяхното мнение. В САЩ например „Dark Wings of Steel” получи страхотни адмирации. А това е много важен пазар. Там наистина обърнаха голямо внимание на албума, което е супер за нас.

От другата страна - Как се промени процеса на създаване на музика, след напускането на Luca Turilli?

Alex Staropoli - В основата нещата са същите, защото това е естественият начин, по който композираме. Винаги се опитваме да създаваме картинна музика. В миналото с Luca сме работили заедно или поотделно един от друг, но начинът ни на работа се покрива. Обичаме да работим с картини, заглавия, идеи и те са ни служели за вдъхновение. Живеем в прекрасен град и прекрасна страна, в която природните забележителности като морета и планини са навсякъде. Обичаме да гледаме филми, да слушаме музиката към тях. Всичко това е много важно за нас – наличието на картини, които да ни вдъхновяват при композирането. Винаги сме го правили по този начин – музиката ни да е не е само звук, но и да е видима.

От другата страна - Това означава ли, че музиката Ви е като саундрак към филм?

Alex Staropoli - Точно така. Винаги се опитваме да работим по този начин. Разбира се, използването на разказвачи, участието на Christopher Lee, аранжиментите на отделни части не просто подтикват слушателите да чуят музиката, а да слушат музикален филм. Това ни е целта от самото начало. Оркестрите и хоровете много ни помагат в тази задача. „Dark Wings of Steel” донякъде следва тази посока с разликата, че не е сага. Въпреки това предпочитам звукът на групата да е много по-мощен от всички други банди, които работят с оркестри и симфоничните части да не доминират над китарите.

От другата страна - Може ли „Dark Wings of Steel” да се превърне в началото на нова сага?

Alex Staropoli - Не, в никакъв случа, това не е сага. Това е албум, който си е самостоятелен, с прекрасни текстове, които Fabio Lione написа. Те са епични, фантастични, картинни. Смес от поезия и любов. „Dark Wings of Steel” не е сага, но е началото на нова глава в историята на групата. В момента нямаме идеи за нова мащабна история.

От другата страна - Спомена Christopher Lee – успя ли да чуеш самостоятелните му опити в хеви метъла?

Alex Staropoli - Имах тази възможност, но смятам, че това, което той направи с RHAPSODY OF FIRE е най-доброто. Напълно съм убеден, че е така. Това, което създадохме заедно, не е просто колекция от песни. Това е сътрудничество. Когато го поканихме да участва в албумите ни като разказвач, след ден на записи на текстове, той дойде при мен и Luca, погледна ни и директно ни заяви, че всеки го търси за участия във филми, като артист и като диктор, но никой досега не го беше предизвиквал да пее. Тогава ни предложи да напише песен, която изпълнява заедно с Fabio - негова идея да опита ролята на вокалист. Така създадохме заедно „The Magic of the Wizard's Dream” от „Symphony of Enchanted Lands II - The Dark Secret”. Направихме и клип. Съвместната ни работа беше епична, магическа, артистична. Това е едно от най-добрите неща, които сме правили в тази музика.

От другата страна - Мислиш ли, че вие сте го вдъхновили да се захване и той с хеви метъла?

Alex Staropoli - Сигурно е така, защото преди да работи с нас, едва ли е съзнавал за съществуването на хеви метъла като жанр в музиката. След съвместните ни действия, явно е полудял по стила. Смятам, че целта му е да се представи пред съвсем непозната публика. За него е вдъхновяващо да спечели нови фенове от съвсем различна област на изкуството.

От другата страна - Нека да поговорим за турнето Ви с GAMMA RAY – на какъв етап сте?

Alex Staropoli - Радостни сме, че ще бъдем специални гости на европейското турне на GAMMA RAY. Нямаме търпение да обиколим Стария континент и да дойдем и в България. Очакваме срещи с много фенове. Концертите са нещо много специално. Магия. Независимо, че издадохме „Dark Wings of Steel”, в сета ни ще попаднат всички песни, които феновете искат да чуят – големите ни химни, най-популярните ни композиции. Ще има нови неща, но в голямата си част концертите ще бъдат нещо като „бест ъф”. Феновете ще останат доволни.

От другата страна - Мислиш ли, че като „специални гости” ще имате достатъчно време, за да се представите достойно пред феновете?

Alex Staropoli - Все още не знам кой ще ни подгрява. Ще бъдем на сцената 70 минути. Ще има и отваряща банда, но все още не е ясно, коя ще е. Това, което знам е, че ще бъдем три групи – съпорт, специални гости и GAMMA RAY. Все още работим по сета, но със сигурност най-малко две песни от новия албум ще изпълняваме на живо. При изява от 70 минути искаме да се съсредоточим върху композициите, които феновете познават най-добре. Планираме две или три песни от „Dark Wings of Steel”. Не повече. Също така не смятам, че ще излезем пред публика, която не ни познава, защото всеки, който слуша хеви метъл, пауър метъл познава бандата. Феновете знаят кои са GAMMA RAY, HELLOWEEN, BLIND GUARDIAN, знаят за RHAPSODY OF FIRE, познават много групи. Нещата не опират до това да е лесно или трудно. Ние просто излизаме на сцената, за да ритаме задници. Даваме 100 процента от себе си – неподправена енергия и музика, която обичаме да свирим. Това е. Не мислим преди да излезем пред хората. Качваме се там, за да свирим. Това е най-доброто, което можем да направим.

От другата страна - Когато правите концерти, успявате ли да възпроизведете звука от албума или променяте някои аранжименти?

Alex Staropoli - Обикновено предпочитам да представим композициите такива, каквито са в албума. Много от тях са доста сложни и всички части са силно свързани. Импровизациите не се получават. Но понякога обичам да порменям по нещо. Яко е, когато можем да представим една позната песен в друга светлина, особено от по-старите. В повечето случаи обаче, когато изпълняваме „Emerald Sword”, се опитвам да изпълня всички аспекти на аранжимента, но е трудно, когато композициите са много бързи. Все пак феновете искат да чуят „Emerald Sword”, „Wisdom of the Kings” или „Dawn of Victory”, не техни вариации.

От другата страна - Има ли песни на RHAPSODY OF FIRE, които заради сложността им, никога не сте изпълнявали на живо?

Alex Staropoli - Може би в началото да. Може би защото винаги изпълнявахме композиции, които ние харесваме или феновете предпочитат. Днес обаче в този състав и с тези музиканти, можем да изпълним всяка композиция от всеки албум. Въпрос на избор. В момента изпитваме затруднения с избора на песни за концертите, защото имаме повече от десет издания.

От другата страна - Кой всъщност е истинският наследник на RHAPSODY - RHAPSODY OF FIRE или LUCA TURILLI'S RHAPSODY?

Alex Staropoli - Феновете приеха трудно раздялата с Luca Turilli. С Luca създадохме групата и направихме много саможертви. Инвестирахме в нея много време, пари, кръв и пот. Luca и аз сме сърцето на RHAPSODY и след това на RHAPSODY OF FIRE. Днес сме разделени и повече няма да работим заедно. Това което той направи в „Ascending to Infinity”, определено е повлияно от миналото. Същото се отнася и за мен. Не мисля, че една от бандите е фалшива, а другата истинска. Разбира се съм много горд и щастлив, че в моя отбор са Alex Holzwarth и разбира се Fabio. Те правят звука на RHAPSODY OF FIRE различен. Групата, която в момента ръководя, е много разпознаваема с тази от миналото. На Luca му е трудно да се докаже заради непознатия вокалист. За това можем да си говорим с часове, но фактите са, че Luca иска да композира друг вид музика. Той е полудял по оркестрациите, докато при мен ситуацията е малко по-уравновесена. Симфоничните части са по-малко за сметка на здравия звук. С него всъщност вървим по различни пътища в един и същ стил. Бих казал, че всеки от нас прави това, което обича.

От другата страна - Албумът на LUCA TURILLI'S RHAPSODY беше издаден година по-рано от вашия – когато записвахте „Dark Wings of Steel”, чу ли техния, за да направите нещо по-добро от него?

Alex Staropoli - Никога не говоря за други групи. В миналото винаги съм го правил и винаги съм настъпвал по мазолите, някои и друг чувствителен музикант. Това вече не е така. Никога повече няма да ме чуеш да съдя или да говоря по адрес на някоя банда, каквато и да е и откъдето и да е. Разбира се, че чух „Ascending to Infinity” на LUCA TURILLI'S RHAPSODY, защото бях любопитен какво са сътворили. Но най-важното в случая беше, че исках да чуя как се е справил Sebastian "Basi" Roeder, който ни е лайв инженер. Интересувах се от продукцията, която е постигнал, защото след това го привлякох да миксира и моя албум. Това са двете причини да се поинтересувам от „Ascending to Infinity” на LUCA TURILLI'S RHAPSODY. От своя страна Luca също е чул новия ни „Dark Wings of Steel”. Но не говорим за музиката. Просто слушаме без коментари, от уважението към работата на другия.

От другата страна - Създаваш музика за RHAPSODY OF FIRE от много години – как виждаш прогреса при теб, като композитор?

Alex Staropoli - Труден въпрос, защото всеки албум е различен и сам по себе си специален. Щастлив съм, че сме имали и имаме способностите да създаваме песни, които се различават много една от друга. Вземи „When Demons Awake” или „Lamento Eroico” – две композиции, които са корено различни, но са записани от една и съща група. Щастлив съм, че имаме такива възможности. Можем да създадем всичко – от бавна и мелодична балада, до много агресивните „Reign of Terror” или „Custode di Pace” от последния албум. Това е най-голямата награда, на която можем да се надяваме.

От другата страна - Ще чуем ли все пак солов албум на Alex Staropoli? Защото всеки от групата участва някъде…

Alex Staropoli - Не. Поне засега. За да направиш страничен проект, вярвам, че наистина трябва да предложиш нещо грандиозно. Разбира се, че искам да запиша солов албум, но в момента RHAPSODY OF FIRE ми дават всички възможности като творец. Не чувствам нужда да създавам песни само за себе си, след като съм написал толкова много композиции за групата заедно с брат ми. В момента опцията „самостоятелен албум” не е на дневен ред. Предпочитам да запиша нов албум RHAPSODY OF FIRE или да направя нещо различно, като музика за филм. Никой не знае, какво ще стане. Мога да съм на друг акъл след две седмици или месец. Сега обаче приоритет ми е групата.

От другата страна - А случайно да напишеш книга?

Alex Staropoli - Това е работа за Luca, защото никога не съм писал текстове. Това е по неговата част. Говорили сме си с него да напишем книга по сагата, което е въпрос на време – на две, пет или десет години, но това е в неговите възможности.

От другата страна - Нещо против да отговориш на няколко забавни въпроса?

Alex Staropoli - Нека опитаме.

От другата страна - Ако някой напише твоя биография, какво би трябвало да е заглавието?

Alex Staropoli - Трябва да е много обикновено. Нещо като „Моят живот”. Да не е твърде претенциозно и веднага да е ясно за какво става дума.

От другата страна - Когато това стане, ще скриеш ли част от миналото си, с което не се гордееш много?

Alex Staropoli - Със сигурност ще има такива моменти!

Кои по-точно?

Alex Staropoli - Не мога да ти кажа, защото нали все пак няма да бъде написано. Но е лесно да си представиш.

От другата страна - Ако ти остават само шест месеца живот, как ще ги използваш?

Alex Staropoli - Любопитен въпрос. Най-вероятно ще посетя Индия, Тибет или страната на маите, за да медитирам. Със сигурност ще е това. Но преди всичко ще създам музика.

От другата страна - По скалата от 1 до 10 колко си щастлив?

Alex Staropoli - Тази скала не може да обхване щастието ми. Добре де, може би 8. Цифрата винаги е добра. Нека да е 8.

От другата страна - Ако имаш възможност да срещнеш някого – жив или мъртъв, кой ще е той и защо?

Alex Staropoli - Нямам идея. Всъщност искам да се срещна с ALTER BRIDGE. Искам да поговоря с вокалиста им Myles Kennedy. Винаги съм го харесвал. За мен той е един от най-яките певци и музиканти днес. Групата е актуална. Това е бандата, с която бих искал да направим нещо съвместно. Интересното е, че много музиканти искат да работим заедно, но винаги ми предлагат все същите симфонични композиции, които правя през целия ми живот. Ще ми е забавно да оркестрирам песен на ALTER BRIDGE – група твърде различна от моята.

От другата страна - Защо досега не си го направил?

Alex Staropoli - Нямам време. Нямаш си и идея какъв е животът ми през последните три години – нямам време за нищо. Само RHAPSODY OF FIRE и нищо друго. Занимавам се с бизнеса на групата и особено сега – пиша имейли, организирам подготовката на турнето, сет листите…

От другата страна - Последни два въпроса - какви хора не харесваш?

Alex Staropoli - Няма такива, защото всеки има свой собствен свят и път, по който е поел. Разбира се не е много приятно, когато срещам хора, които не проявяват уважение. Уважението трябва да стои на първо място. Не мога да меля брашно с хора, които съдят или не уважават останалите. Нека правят каквото си искат, но да не са ми пред очите.

От другата страна - Последно – ако си супер герой, каква супер сила щеше да притежаваш?

Alex Staropoli - Може би щях да летя. Това е напълно достатъчно. Да достигам много бързо до различни места.

От другата страна - Благодаря за интервюто. Нещо да добавиш накрая?

Alex Staropoli - RHAPSODY OF FIRE сме готови и концентрирани за предтоящото турне. Нямаме търпение да дойдем отново в България, да направим концерт и да се забавляваме. Надявам се, че ще ви видя там.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов