Интервю с Annamaria Cozza (NOVEMBER-7) ...

Интервю с Annamaria Cozza (NOVEMBER-7)

NOVEMBER-7 са една от младите надежди на швейцарската метъл сцена. Още повече, че съвсем скоро предстои да излезе вторият им албум. Другата характерна особеност на групата е, че зад микрофона е чаровната Annamaria Cozza. Разговорът с нея беше провокиран от специлното видео обръщение, което тя записа специално за феновете на бандата в България. Интервюто стана възможно благодарение на Венелин Иванов, който поддържа и българския профил на NOVEMBER-7 във Фейсбук.

Интервюто с Annamaria Cozza (NOVEMBER-7) е излъчено в „От Другата Страна” по радио Варна на 16.09.2013 година.

От другата страна – Привет, Annamaria! Как се решихте да направите видеообръщение точно за българските фенове?

Annamaria Cozza - Това сигурно звучи малко налудничаво. Разбирам въпроса ти. Както споменавам и във видеото, миналата година, докато бяхме на турне, се запознахме с група българи и с някои от тях имахме възможността да пътуваме заедно от един концерт до друг. Срещнахме ги в Холандия и се оказа, че отиват на фестивала "Metal Female Voices Fest" в Белгия, където и ние щяхме да участваме. Имахме няколко свободни места в буса, така че им предложихме да дойдат с нас. Поговорихме си за музикалните им предпочитания, защо са решили да посетят точно този фест, кои са любимите им групи, как живеят. Разговаряхме за много неща, защото имахме три или четири часа до Брюксел. За мен беше много интересно. Лично аз за първи път срещам някого от България. Това не се случва всеки ден в Европа. Не знаех почти нищо за културата ви. Бях искрено удивена от страстта и енергията на тези хора. Желанието им да отскочат от една страна до друга само за да видят няколко добри концерта – това наистина ме впечатли. С едно от момчетата, Венелин, продължихме да поддържаме връзка, и когато през септември издадохме сингъла и решихме да направим нещо съвместно, неговата реакция беше много ентусиазирана. Просто нямаше как да не отговоря на положителните емоции. Така се появи видеото, което видяхте.

От другата страна - Новият ви сингъл се казва "Another Day".

Annamaria Cozza - Издадохме го на 9-ти септември. Той се явява предястието към албума, който трябва да излезе през 2014-та. Две са основните неща, свързани с новия ни запис: първото е, че решихме да продължим да работим със Stefan Glaumann, нашият студиен инженер. Той е много добре познат в метъл средите, защото е работил с RAMMSTEIN, WITHIN TEMPTATION, EUROPE, THERION... Той е човекът, който най-добре знае как да смеси музиката, която изпълняваме. За нас това има голямо значение, защото песните ни и този стил като цяло - готик и индъстриъл - се записват на много писти. Затова е много важно при смесването всяка от тях, всеки отделен детайл да се чува. Преди да започнем работа със Stefan, пробвахме с различни инженери тук, в Швейцария, но винаги нещо не се получаваше както трябва. Или китарите ще са по-силни, или ще звучат недостатъчно ясно, или вокалите ще потъват. Винаги имаше грешки. Тогава разбрахме, че миксирането на метъл песни не е за всеки, затова решихме да работим отново със Stefan Glaumann. Той е нашият човек. Второто, което мога да кажа за албума е, че в него се разказва за ново лекарство, ново лечение, което помага на хората да реализират мечтите си. Ние в групата наближаваме 40-те, имаме нормална работа и малко или много вече сме стари за сцената. Когато си на такава възраст в един момент се оглеждаш и осъзнаваш, че не изпитваш удоволствие от живота. Много хора се намират в подобно положение, чувстват се като хванати в капан - може да имат добра работа, хубава къща и кола, но това не ги прави щастливи и търсят някаква промяна. Това се отнася и за нас - ние също не правим с живота си това, което желаем. Тогава си казахме, че ще е много яко, ако има лечение, което хората да прилагат и което да им помага да постигнат онова, за което мечтаят. Затова решихме да кръстим албума ни "Awaraxid" – името на това лекарство, върху което изградихме цялата концепция. Всъщност този албум се основава на собствения ни опит и смятаме, че ще бъде забавно.

От другата страна – Доколко сингълът дава представа за звученето на албума?

Annamaria Cozza – Сингълът съдържа две песни и те до голяма степен показват какво да очаквате от новия ни запис. "Another Day" е мелодична - тя се доближава до звученето ни в предишния албум и бих я определила като ню метъл. "Acid Life" е точно обратното - по-маршова и с по-малко мелодии. Освен това сме включили и две допълнителни версии на "Another Day" - едната я записахме просто за удоволствие, нещо като денс ремикс, а другата е акустична. Когато създаваме албум, не искаме песните в него да си приличат. Едва ли бих си купила диск, в който всички парчета звучат по един и същи начин. Предпочитаме различни композиции – готик, маршови, мелодични. Желанието ни е да обхванем всички стилове в метъла, които харесваме. Просто се опитваме да правим това, което обичаме, и което предполагаме, че ще направят предпочитаните от нас артисти в своите албуми.

От другата страна - Това означава ли, че не харесвате банди като MOTORHEAD и AC/DC?

Annamaria Cozza - Напротив. Те идват от времена, в които много от нещата още не са били открити. Би било странно да чуеш семпли в MOTORHEAD или AC/DC. Това едва ли ще им отива. През онези години рокът е бил по-праволинеен и тогава са създавали повече рокендрол, отколкото метъл. Работили са при много по-различни обстоятелства и е трябвало да бъдат много по-креативни от съвременните артисти. Най-малкото заради технологиите – те не са разполагали с всичко това, което имаме днес. Ако вземеш за пример RAMMSTEIN – по никакъв начин не можеш да кажеш за тях, че вокалните линии са много оригинални. Но комбинирайки ги с останалите инструменти и аранжиментите, добавяйки всички малки детайли – това прави разликата. Музиката при тях звучи коренно различно от добрия стар рокендрол от 70-те и 80-те.

От другата страна - Какво се крие зад името NOVEMBER-7 ? Сигурно във всяко интервю ти се налага да отговаряш на този въпрос, но това е първото, което даваш за българска медия?

Annamaria Cozza - Така е. Избрахме това име поради няколко причини. Започнахме композирането на първите песни през ноември 2005-та. В края на годината човек е настроен меланхолично. Това е време за равносметка – какво си постигнал през изминаващата година, правиш планове за следващата... Интересното е, че много хора мислят за ноември като за тъжен период от живота им. За мен обаче е точно обратно. Това е сезонът, през който се подготвям за нещо ново и той се оказа подходящото време за групата да се съберем и да творим. А цифрата седем прибавихме, просто защото седмицата винаги е била щастливото ми число. Това беше моя идея. Тогава си помислих, че NOVEMBER-7 звучи по правилния начин – хубаво време през годината, комбинирано с хубава цифра. В такъв случай нещата би трябвало да проработят.

От другата страна - Посланието ти за българските фенове!

Annamaria Cozza - Възможността да дам това интервю е голяма чест за мен. Говорейки за глобализацията, много е трудно да се стъпи на нов пазар, особено за една метъл група, тъй като не можем да се сравняваме с поп музиката. Посланието, което бих искала да предам на българските фенове е, че нямам по-голямо желание от това да посетя България, да открия страната ви. Да се срещна отново с хората, с които се запознахме миналата година. Но този път в тяхната среда. Слушала съм много хубави неща за вас от банди, които са правили дори само по един концерт в България. Надявам се, че ще имам възможност да осъществя тази мечта. Искам хората да дойдат на наш концерт. На всеки един ще отделя внимание. Една от най-яките страни на това, което правим, е привилегията да се срещаме с много хора. Нямам търпение да опозная българите малко по-добре, защото това, което знам, е наистина впечатляващо.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов